Volgens dat onderzoek van de Universiteit van Wageningen kan Nederland zelfs zelfvoorzienend zijn als alle import stil komt te liggen - niet alleen van sojabonen maar ook van bijv. diermedicijnen enz.enz. en we dus in feite volledig biologische landbouw zouden gaan moeten doen.quote:Op woensdag 19 augustus 2015 17:26 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Ik heb er al vaker op gewezen, zo simpel werkt het helaas niet. Ja, voor nu kunnen we genoeg voedsel maken maar dat doen we met behulp van fossiele brandstoffen. Zo zijn die fossiele brandstoffen nodig voor al die kunstmest die we gebruiken. Leuk en aardig dat we met die kunstmest onze plantjes harder kunnen laten groeien zolang de voorraad (fossiele brandstoffen) strekt maar ondertussen neemt de voedingswaarde van onze groenten en vruchten wel drastisch af en het gaat er toch echt om hoeveel mineralen wij opnemene. Dat we nu twee keer zo veel groenten en vruchten moeten eten (helaas dus ook meer gif bij dezelfde hoeveelheid gif per eenheid) om die voedingsstoffen in te nemen is op zichzelf al een groot probleem. Dat zo gauw de fossiele brandsotffen schaars worden plotseling ook nog eens veel minder groenten en vruchten beschikbaar komen is desastreus.
http://www.scientificamer(...)-and-nutrition-loss/
[..]
Dat is heel het punt, en de reden dat onze groenten en vruchten steeds minder mineralen en andere essentiële stoffen bevatten. Kunstmest is een schijnoplossing, het voorkomt sterfte door energietekort maar die mineralen zijn toch echt heel erg belangrijk om normaal gezond te zijn en die komen bij lange na niet zo snel terug in de bodem als dat ze worden opgenomen. Wie een beetje logisch nadenkt kan dat zelf beredeneren. Wat gebeurt er met een groot deel van de groenten die wij kweken? Ze worden voor veevoer gebruikt. Wat gebeurt er met die dieren nadat ze geslacht worden? Een deel wordt opgegeten, die mineralen komen snel terug in de mens en via de mens in het riool van waar het ook niet direct op een magische wijze terug in de landbouwgrond komt. Een ander deel, ook een groot deel komt terecht in allerlei producten die wij gebruiken maar niet eten zoals lijm. Dat verdwijnt ook langdurig uit de cyclus. Kunstmest is een schijnoplossing, we houden onszelf voor de gek dat het allemaal nog prima gaat (succesvol, zo blijkt steeds weer uit die reacties hier als het om dit onderwerp gaat) aangezien de plantjes nog steeds goed groeien maar dat de kwaliteit van de plantjes afneemt zien mensen niet, misschien willen ze het ook wel niet zien.quote:Op woensdag 19 augustus 2015 17:58 schreef Igen het volgende:
[..]
Volgens dat onderzoek van de Universiteit van Wageningen kan Nederland zelfs zelfvoorzienend zijn als alle import stil komt te liggen - niet alleen van sojabonen maar ook van bijv. diermedicijnen enz.enz. en we dus in feite volledig biologische landbouw zouden gaan moeten doen.
Edit: Ik zie nu dat ook in de gewone scenario's expliciet op de factor kunstmest wordt ingegaan.
quote:It would be overkill to say that the carrot you eat today has very little nutrition in it—especially compared to some of the other less healthy foods you likely also eat—but it is true that fruits and vegetables grown decades ago were much richer in vitamins and minerals than the varieties most of us get today. The main culprit in this disturbing nutritional trend is soil depletion: Modern intensive agricultural methods have stripped increasing amounts of nutrients from the soil in which the food we eat grows. Sadly, each successive generation of fast-growing, pest-resistant carrot is truly less good for you than the one before.
A landmark study on the topic by Donald Davis and his team of researchers from the University of Texas (UT) at Austin’s Department of Chemistry and Biochemistry was published in December 2004 in the Journal of the American College of Nutrition. They studied U.S. Department of Agriculture nutritional data from both 1950 and 1999 for 43 different vegetables and fruits, finding “reliable declines” in the amount of protein, calcium, phosphorus, iron, riboflavin (vitamin B2) and vitamin C over the past half century. Davis and his colleagues chalk up this declining nutritional content to the preponderance of agricultural practices designed to improve traits (size, growth rate, pest resistance) other than nutrition.
“Efforts to breed new varieties of crops that provide greater yield, pest resistance and climate adaptability have allowed crops to grow bigger and more rapidly,” reported Davis, “but their ability to manufacture or uptake nutrients has not kept pace with their rapid growth.” There have likely been declines in other nutrients, too, he said, such as magnesium, zinc and vitamins B-6 and E, but they were not studied in 1950 and more research is needed to find out how much less we are getting of these key vitamins and minerals.
The Organic Consumers Association cites several other studies with similar findings: A Kushi Institute analysis of nutrient data from 1975 to 1997 found that average calcium levels in 12 fresh vegetables dropped 27 percent; iron levels 37 percent; vitamin A levels 21 percent, and vitamin C levels 30 percent. A similar study of British nutrient data from 1930 to 1980, published in the British Food Journal,found that in 20 vegetables the average calcium content had declined 19 percent; iron 22 percent; and potassium 14 percent. Yet another study concluded that one would have to eat eight oranges today to derive the same amount of Vitamin A as our grandparents would have gotten from one.
What can be done? The key to healthier produce is healthier soil. Alternating fields between growing seasons to give land time to restore would be one important step. Also, foregoing pesticides and fertilizers in favor of organic growing methods is good for the soil, the produce and its consumers. Those who want to get the most nutritious fruits and vegetables should buy regularly from local organic farmers.
UT’s Davis warns that just because fruits and vegetables aren’t as healthy as they used to be doesn’t mean we should avoid them. “Vegetables are extraordinarily rich in nutrients and beneficial phytochemicals,” he reported. “They are still there, and vegetables and fruits are our best sources for these.”
Juist wel! Hoe minder vlees, vis en gevogelte mensen eten hoe minder groenten er worden verspeeld dus hoe minder snel wij de voorraad mineralen in de grond uitputten. Voor een stuk vlees wordt gemakkelijk minstens 8 keer zo veel groenten gebruikt als wanneer je de groenten zelf eet. Dat is ecologisch gezien prima wanneer je op die manier enkel wat voedingsstoffen binnen wil krijgen die dieren van die planten maken en die wij zelf onvoldoende efficiënt maken (B6, B12, essentiële aminozuren) maar meer dan dat moet je niet eten. Met wat kaas, melk, eiëren, yoghurt en/of kwark heb je dat al zo binnen en de meeste mensen eten daar genoeg van op een dag dat ze het vlees niet nodig hebben.quote:Dat betekent natuurlijk automatisch ook dat een duurzaam-zelfvoorzienend dieet in Nederland niet vegetarisch zal zijn.
Een mens kan geen gras verteren.quote:Op woensdag 19 augustus 2015 18:44 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Juist wel! Hoe minder vlees, vis en gevogelte mensen eten hoe minder groenten er worden verspeeld dus hoe minder snel wij de voorraad mineralen in de grond uitputten. Voor een stuk vlees wordt gemakkelijk minstens 8 keer zo veel groenten gebruikt als wanneer je de groenten zelf eet.
Een mens kan heel erg gemakkelijk groenten verteren dus wat is je punt?quote:
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
Mijn punt is dat in grote delen van Nederland alleen gras groeit en de grond helemaal niet geschikt is om groenten op te verbouwen.quote:Op woensdag 19 augustus 2015 18:49 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Een mens kan heel erg gemakkelijk groenten verteren dus wat is je punt?
Gelukkig dan maar dat er een stuk meer groente zijn dan gras alleen, die we wel kunnen verwerken.quote:
Ik had je niet als boerin geschat!quote:Op woensdag 19 augustus 2015 19:05 schreef erodome het volgende:
[..]
Gelukkig dan maar dat er een stuk meer groente zijn dan gras alleen, die we wel kunnen verwerken.
De plekken in Nederland die jij noemt waar we niet goed groente kunnen verbouwen zijn ook niet geschikt om het jaar rond vee te laten lopen. Ze zijn wel geschikt voor andere plantaardige zaken die niet meer zo gangbaar zijn in ons menu, bv lisdodden.
Daarnaast moet je goed begrijpen dat alleen gras in erg veel gevallen gewoon niet voldoende is voor vee. Ik weet dat het leuk klinkt, koe op het gras, heeft niet meer nodig, maar dat is gewoon niet waar. Niet als ze moeten produceren, vlees of melk.
Met jouw idee krijg je echt minder dan de helft melk, van een samenstelling die een stuk minder kwalitatief is als nu. Gooien we de vleesrunderen enkel en alleen op het gras zullen ze niet zoveel vlees leveren als nu en ook zal je merken dat dat vlees niet zo lekker mals is als we gewend zijn.
En dan hebben we het alleen over runderen en evt schapen. Die kunnen in principe alleen op gras, kippen en varkens gaat dat al niet voor op. Runderen nemen op jouw manier ontzettend veel ruimte in. Als je een rund het hele jaar rond op gras wil zetten heb je rond de 10.000 vierkante meter per rund nodig. Een koe die melk geeft kan wel 20 ton gras per jaar gebruiken (en daarnaast krijgen ze nu dan nog krachtvoer, ook de biologische beestjes), een koe die voor vlees produceert eet zo'n 90 kilo gras per dag.
Dat gras mag niet te kort zijn, dan kunnen ze het niet meer pakken, moet ongeveer een hand hoog zijn. In de winter, wanneer het gras amper voeding bevat wordt deze behoefte nog hoger trouwens.
Voor schapen geld dat 1 hectare zo'n 10/15 schapen + lammeren het jaar rond kan voeden. Dan moet er wel in de winter bijgevoerd worden met hooi.
Zeg trouwens wel alleen schapen en runderen, maar geiten en ganzen kunnen ook nog, die hebben minder ruimte nodig.
Niet?quote:Op woensdag 19 augustus 2015 19:08 schreef Teydelyk het volgende:
[..]
Ik had je niet als boerin geschat!
Ik wil helemaal niet zeggen dat het heel makkelijk is.quote:Op woensdag 19 augustus 2015 19:11 schreef erodome het volgende:
[..]
Niet?
Heb best veel op boerderijen gewerkt, heb dan ook een opleiding in dierverzorging en veterinaire ondersteuning. Heb ook paarden en ben dus ook via daar wel bekend met weidebeheer.
Daar komt een stuk meer bij kijken dan Igen denkt. Dat natuurgras is helemaal niet zo geschikt voor productiedieren namelijk (en is al snel echt prut als je die dieren daar gebruik van laat maken zonder een gedegen verzorging van de bodem en het gras). Daarvoor telen we wat ik mac donalds gras noem(dat komt dan weer door de paarden, die wat minder tegen dat vette gras kunnen).
Kassen met meerdere verdiepingen, bloemen telen en voedsel importeren uit andere landen. Meeste opbrengst per m2quote:Op woensdag 19 augustus 2015 19:13 schreef Igen het volgende:
[..]
Ik wil helemaal niet zeggen dat het heel makkelijk is.
Maar neem nou het traditionele Nederlandse plattelandslandschap:
[ afbeelding ]
Wat is daar volgens jou dan het efficiëntst, in opbrengst per hectare, om met dit type land te doen?
Ja dat bedoel ik natuurlijk niet hè, dat snap je toch ook welquote:Op woensdag 19 augustus 2015 19:16 schreef Teydelyk het volgende:
[..]
Kassen met meerdere verdiepingen, bloemen telen en voedsel importeren uit andere landen. Meeste opbrengst per m2
Als het echt om efficientie gaat? Zie de reactie van Teydelyk onder jouw reactie.quote:Op woensdag 19 augustus 2015 19:13 schreef Igen het volgende:
[..]
Ik wil helemaal niet zeggen dat het heel makkelijk is.
Maar neem nou het traditionele Nederlandse plattelandslandschap:
[ afbeelding ]
Wat is daar volgens jou dan het efficiëntst, in opbrengst per hectare, om met dit type land te doen?
"Al het andere"? Wát dan? Kun je op dit soort veengrond aardappels of komkommers verbouwen zonder problemen? Ik weet er niet het fijne van maar mijn gevoel zegt van niet.quote:Op woensdag 19 augustus 2015 19:18 schreef erodome het volgende:
[..]
Als het echt om efficientie gaat? Zie de reactie van Teydelyk onder jouw reactie.
Maar zowat al het andere is efficienter dan vee. Hoe we het ook wenden of keren, hoe heerlijk en ook nuttig vlees ook kan zijn, het is niet efficient.
Je vergeet echt dat bij dit mooie romantische beeld vele kilo's krachtvoer horen voor die dieren. Dat is ook traditioneel, dat de dieren bijgevoerd krijgen en heel wat zelfs.
Op dat soort veengrond kunnen ook runderen niet de hele tijd lopen. Die moeten om de haverklap verweid worden en in de winter is het al helemaal niet aan de orde dat ze daar kunnen lopen.quote:Op woensdag 19 augustus 2015 19:21 schreef Igen het volgende:
[..]
"Al het andere"? Wát dan? Kun je op dit soort veengrond aardappels of komkommers verbouwen zonder problemen? Ik weet er niet het fijne van maar mijn gevoel zegt van niet.
Nogmaals: wélke andere soorten?quote:Op woensdag 19 augustus 2015 19:23 schreef erodome het volgende:
[..]
Op dat soort veengrond kunnen ook runderen niet de hele tijd lopen. Die moeten om de haverklap verweid worden en in de winter is het al helemaal niet aan de orde dat ze daar kunnen lopen.
Die bodems kunnen gewoon niet veel belasting hebben.
Er zijn wel andere soorten die wel kunnen, ook kunnen we nadenken over manieren om toch spul van dat soort bodems af te halen. Het probleem is namelijk niet dat er niets anders dan gras wil groeien, het probleem is dat het er niet machinaal af te krijgen is, niet erg goed iig.
glastuinbouw en dat gebeurt dan dus ook. Of zet er woningen op. Waarom heb je hier uberhaupt over?quote:Op woensdag 19 augustus 2015 19:28 schreef Igen het volgende:
[..]
Nogmaals: wélke andere soorten?
Ik hoor je alleen maar keer op keer zeggen "runderen kunnen er ook niet 24/7 op lopen", maar met een antwoord wat dan concreet wél een efficiëntere benutting is van wat nu weides zijn, kom je maar niet.
Erodome (en Bram_van_Loon) vinden dat we groenten ipv. vlees moeten eten, vanwege de duurzaamheid. Nou, dan wil ik graag weten welke gezonde groenten zo efficiënt en opbrengstrijk en duurzaam kunnen groeien op de Nederlandse veen- en zeekleigronden waar nu weilanden zijn.quote:Op woensdag 19 augustus 2015 19:31 schreef Teydelyk het volgende:
[..]
glastuinbouw en dat gebeurt dan dus ook. Of zet er woningen op. Waarom heb je hier uberhaupt over?
Ja, omdat we dat importeren inderdaad.quote:Op woensdag 19 augustus 2015 19:23 schreef Teydelyk het volgende:
We zijn al koning wat betreft landbouwefficiëntie, even serieus, waar gaat deze discussie nou eigenlijk over? We hebben meeeeeeeeeeeeeer dan genoeg eten voor iedereen in Nederland.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |