Kijk even in dit topic, en je ziet dat het voor sommige mensen aanleiding is om te doen alsof 700 euro per maand betalen voor een klein huisje een vorm van liefdadigheid is.quote:Op dinsdag 26 mei 2015 09:56 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Sociale huurwoningen zijn een vrij ingeburgerd begrip, zie deze omschrijving op de site van de rijksoverheid.
Maar alles tot die bovengrens hoort er gewoon bij, en leerkrachten en verpleegkundigen e.d., allemaal heel normale en hogeropgeleide beroepen, zijn vaak wel even bezig voordat ze boven die grens uitkomen, en dan heb je ook nog mensen die nadat ze die grens passeren in dat huis willen blijven wonen. De zgn scheefleners die onze banken het brood uit de mond stoten door zich niet aan grote schulden vast te ketenen.quote:Ik maak er geen karikatuur van, het is een gegeven dat woningcorporaties bezit hebben in de probleemwijken, dat het plaatsen van nieuwe kandidaten met voorrang voor ergernis kan zorgen bij de bestaande bewoners en dat het voor de door jou genoemde huishoudens vrij lastig is er tussen te komen. Het modaal inkomen is natuurlijk een samenraapsel van starters, parttimers, 40-plussers en zzp'ers, maar dat wil niet zeggen dat bewoners van sociale huurwoningen allemaal Jan Modaal zijn. Sterker nog, aangezien veel timmermannen, onderwijzers, verpleegkundigen en politieagenten samenwonen komen ze al gauw boven de ¤ 34.911, wat de bovengrens is voor de kerndoelgroep van sociale huurwoningen. ¤ 34.911 is overigens ruim 500 euro minder dan het modale salaris in 2015, dus zal de door jou genoemde Jan Modaal "teveel" verdienen voor 90% van de sociale voorraad.
Geen liefdadigheid, echter ook geen commerciële exploitatie.quote:Op dinsdag 26 mei 2015 13:44 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Kijk even in dit topic, en je ziet dat het voor sommige mensen aanleiding is om te doen alsof 700 euro per maand betalen voor een klein huisje een vorm van liefdadigheid is.
Ze zijn inderdaad wel even bezig, meestal in een tijd waar ze, door een gebrekkige doorstroming, het product sociale huurwoning mislopen vanwege te weinig inschrijftijd. De gemiddelde docent VO begint op 2400 en zal na 5 jaar toch echt de trede gepasseerd zijn waarop hij of zij nog in aanmerking komt voor een sociale huurwoning. Met andere woorden; de leerkracht van 40+, met bovenmodaal inkomen, zit in een huurwoning waar zijn jongere collega van 25 financieel meer "recht" op heeft en baat bij heeft. Maar nee,quote:Maar alles tot die bovengrens hoort er gewoon bij, en leerkrachten en verpleegkundigen e.d., allemaal heel normale en hogeropgeleide beroepen, zijn vaak wel even bezig voordat ze boven die grens uitkomen, en dan heb je ook nog mensen die nadat ze die grens passeren in dat huis willen blijven wonen. De zgn scheefleners die onze banken het brood uit de mond stoten door zich niet aan grote schulden vast te ketenen.
Die gelegenheid krijgt zo'n belegger ook alleen maar van de overheid, het betreft uberhaupt een markt die binnen overheidskaders is gecreeerd. De prijs/woongenot-verhouding heeft in ieder geval niets met liefdadigheid te maken.quote:Op dinsdag 26 mei 2015 13:57 schreef GSbrder het volgende:
[..]
Geen liefdadigheid, echter ook geen commerciële exploitatie.
Een willekeurige belegger zou meer vragen indien de markt dat zou rechtvaardigen. Zie ook de weerzin bij sommige users in dit topic als corporaties hun bezit trachten te verkopen aan buitenlandse beleggers of scheefwoners "wegpesten" om bezit te behouden voor de kerndoelgroep.
Dat stoelt op het idee dat de overheid mag en moet bepalen hoeveel van je inkomen je aan wonen kwijt bent. Dat idee stuit mij tegen de liberale inborst.quote:Ze zijn inderdaad wel even bezig, meestal in een tijd waar ze, door een gebrekkige doorstroming, het product sociale huurwoning mislopen vanwege te weinig inschrijftijd. De gemiddelde docent VO begint op 2400 en zal na 5 jaar toch echt de trede gepasseerd zijn waarop hij of zij nog in aanmerking komt voor een sociale huurwoning. Met andere woorden; de leerkracht van 40+, met bovenmodaal inkomen, zit in een huurwoning waar zijn jongere collega van 25 financieel meer "recht" op heeft en baat bij heeft. Maar nee,
Volgens de website van Aedes wonen er in Nederlandse corporatiewoningen ca. 650.000 huishoudens met een inkomen boven de ¤ 40.000. Daarmee is bijna één op de drie huishoudens een huishouden dat inmiddels teveel salaris ontvangt voor het huurproduct dat hij krijgt.
De sociale woningbouw faalt inderdaad in het corrigeren van de markt als geheel, maar het gehele huisvestingsbeleid faalt in wat zijn primaire doelstelling zou moeten zijn, nl. Nederlanders zoveel mogelijk laten wonen zoals ze willen tegen de laagst mogelijke kosten in verhouding tot het woongenot. Dat probleem wordt uiteraard niet veroorzaakt door mensen als TS, die zoals iedereen moet wonen en probeert het voor zichzelf zo goed mogelijk voor elkaar te krijgen. Dat kan nooit een oorzaak zijn, dat is een gegeven.quote:Tevens is 60% van de sociale huurders ouder dan 45 jaar en is het ook een groot generatieprobleem. Natuurlijk moet je 65-plussers met alleen een AOW'tje niet wegpesten uit een sociale huurwoning, maar doordat alleen naar het inkomen ten tijde van instroming wordt gekeken, vallen jongere huishoudens buiten de boot en zitten de oudere huishoudens vast in hun sociale huurwoning.
Liefdadigheid is het andere uiterste, ik zou het omschrijven als een 'merit good'.quote:Op dinsdag 26 mei 2015 14:21 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Die gelegenheid krijgt zo'n belegger ook alleen maar van de overheid, het betreft uberhaupt een markt die binnen overheidskaders is gecreeerd. De prijs/woongenot-verhouding heeft in ieder geval niets met liefdadigheid te maken.
Zolang de overheid direct of indirect de woningmarkt inperkt, zoals je in je eerdere alinea terecht opmerkt, is het niet meer dan logisch dat de overheid die markt tracht in te richten naar een ideale situatie. Dat de overheid hierin niet slaagt is evident.quote:Dat stoelt op het idee dat de overheid mag en moet bepalen hoeveel van je inkomen je aan wonen kwijt bent. Dat idee stuit mij tegen de liberale inborst.
Het inkomen is niet raar.quote:Op maandag 25 mei 2015 21:13 schreef Wijnbo het volgende:
[..]
Ehhh. Ik begon op 2700 bruto in 2009. Dat is 35k. Zal wel ietsje gestegen zijn, zo raar is dat toch niet...
60 uur zelfs...quote:Op dinsdag 26 mei 2015 13:16 schreef Uitgebloed het volgende:
[..]
Je woont daar dus voor een appel en een ei plus maandelijks 40 uur extra tijd die je inlevert aan reistijd. Onbetaald. Ook vrije tijd is geld waard.. dus zo 'appel en ei' is het ook weer niet.
Ik heb het sommetje simpel gemaakt.quote:
Dat je met zo'n inkomen verwacht enigszins fatsoenlijk te kunnen wonen zou dan weer niet raar moeten zijn, maar dat kan het wel zijn in Nederland.quote:Op dinsdag 26 mei 2015 17:01 schreef Holenbeer het volgende:
[..]
Het inkomen is niet raar.
Dat je dan verwacht dat je sociale hulp krijgt daarentegen wel. Dan mis je enig gezond verstand, wat vaak wel een voorwaarde is voor jobs met mooie startsalarissen (wat 38k zeker is)
Tuurlijk kun je wel fatsoenlijk wonen met dat inkomen.quote:Op dinsdag 26 mei 2015 20:13 schreef OngeschiktX het volgende:
[..]
Dat je met zo'n inkomen verwacht enigszins fatsoenlijk te kunnen wonen zou dan weer niet raar moeten zijn, maar dat kan het wel zijn in Nederland.
Een sociale huurwoning een villa noemen, dan kan ik je niet serieus nemen.quote:Op dinsdag 26 mei 2015 20:20 schreef agter het volgende:
[..]
Tuurlijk kun je wel fatsoenlijk wonen met dat inkomen.
Alleen mss. niet in de door TS geprefereerde buurt, in de villa van zijn dromen, voor 500 euro.
waar heb ik het over sociale huurwoningen in mijn reactie?quote:Op dinsdag 26 mei 2015 20:25 schreef OngeschiktX het volgende:
[..]
Een sociale huurwoning een villa noemen, dan kan ik je niet serieus nemen.
Ik heb het zelf ook ervaren. In sommige delen van Nederland is er voor TS' groep nauwelijks wat te krijgen. Dan is het geen kwestie meer van iets maar accepteren, maar gewoon niet kunnen wonen. Ik ken heel veel jonge werkenden die nog in een studentenwoning zitten of met anderen samen wonen omdat er geen woningen zijn voor die groep. En iemand die veel minder verdient, heeft wel het recht op een woning, vaak zelfs een eengezinswoning. En nee dan heb ik het niet over villa's of riante woningen, want dat zijn sociale huurwoningen zeker niet.
Ik ben zelf inmiddels die grens voorbij, maar het was wel een jaar of 3 redelijk behelpen op de woningmarkt.
Foei! Dat is opperen om fraude te plegen.quote:
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Ook hoi!
quote:Op dinsdag 26 mei 2015 20:30 schreef Uitgebloed het volgende:
[..]
Foei! Dat is opperen om fraude te plegen.Dat is absoluut geen fraude hoor.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
In een kansenwijk waar je je leven niet zeker bent of in Delfzijl zekerquote:Op dinsdag 26 mei 2015 20:20 schreef agter het volgende:
[..]
Tuurlijk kun je wel fatsoenlijk wonen met dat inkomen.
Alleen mss. niet in de door TS geprefereerde buurt, in de villa van zijn dromen, voor 500 euro.
Lijkt me dat je best iets kunt kopen met dat inkomen?quote:Op dinsdag 26 mei 2015 20:33 schreef Arthur_Spooner het volgende:
[..]
In een kansenwijk waar je je leven niet zeker bent of in Delfzijl zeker
TS vraagt op een manier om toch sociaal te huren en je hebt het over een woning van <500/maand, dus dat impliceer je wel. Maakt voor het verhaal verder niet uit; vrije sector woningen van <500/maand zijn er in veel steden helemaal niet en duurdere vrije sector woningen kom je ook moeilijk in ivm inkomenseisen.quote:Op dinsdag 26 mei 2015 20:26 schreef agter het volgende:
[..]
waar heb ik het over sociale huurwoningen in mijn reactie?
Die zijn er nl toch helemaal niet voor 40k inkomens?
Maar je gaat mij niet vertellen dat er voor dat inkomen niets te wonen valt.
Ja vast wel maar waarom schoolverlaters meteen de koopmarkt opduwen en maximaal laten lenen? Meeste schoolverlaters hebben amper spaargeld en daarbij nog een studieschuld. Het is veel verstandiger om eerst je financiën op orde te krijgen, schulden aflossen en sparen. Wat dat betreft is sociale huur ideaal. Laat ze desnoods een tijdelijk huurcontract aangaan van een paar jaar.quote:Op dinsdag 26 mei 2015 20:40 schreef agter het volgende:
[..]
Lijkt me dat je best iets kunt kopen met dat inkomen?
Hangt van je eisen af. Als je binnen de ring in een grote stad op loopafstand van het centrum wilt wonen, kan het best lastig zijn inderdaad.quote:Op dinsdag 26 mei 2015 20:13 schreef OngeschiktX het volgende:
[..]
Dat je met zo'n inkomen verwacht enigszins fatsoenlijk te kunnen wonen zou dan weer niet raar moeten zijn, maar dat kan het wel zijn in Nederland.
Om nog maar niet te spreken over die auto. Die moet ook rijden en die uren worden blijkbaar ook deels betaald. Tsja, de kosten worden dus lekker overgeheveld. Erg fijn als je een leasebak hebt, maar als je in één van de vele sectoren werkt waar die krengen niet zomaar worden uitgedeeld, valt de optie al weg. Want 1,5u rijden zal zeker 100km zijn, da's 1.000km per week en dus krap 50k per jaar als je niet veel 'in het buitenland werkt'. Weg is je voordeel van het goedkope wonen, want een beetje auto kost 20 ct/km en dus 10k per jaar.quote:Op dinsdag 26 mei 2015 19:30 schreef Uitgebloed het volgende:
[..]
Ik heb het sommetje simpel gemaakt.
5 dagen per week, 4 weken in een maand en een half uurtje reistijd enkele reis als gemiddelde reistijd genomen voor de forens.
Dan kom je op 40 uur maandelijks dat het je extra kost aan reistijd, omdat je dan zo lekker goedkoop woont. Ofwel; je moet dan wel heel erg naar je zin wonen wil dat acceptabel zijn voor mij.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |