tong80 | woensdag 20 mei 2015 @ 22:00 |
Vanaf woensdag 10 juni ligt voor de liefhebber van haring de Hollandse Nieuwe 2015 weer in de winkel. En traditiegetrouw gaat het AD, inmiddels voor de 34ste keer, vanaf die dag ook weer op zoek naar het verkooppunt waar de beste Hollandse Nieuwe wordt verkocht. De afgelopen jaren domineerde vishandel Atlantic van de gebroeders Tagi, maar veel andere bedrijven hebben zich ten doel gesteld aan deze hegemonie een einde te maken. Zeker is dat de nummers 1, 2 en 3 van 2014 opnieuw door de keurmeesters Aad Taal en John Oosterhuis zullen worden bezocht. Sinds 1982 heeft het AD inmiddels bij duizenden verkooppunten voor de toonbank gestaan. Maar wellicht heeft u een favoriet adres dat nog nooit is bezocht? Of ziet u een bepaalde zaak, supermarkt, verkoopwagen of marktkraam graag opgenomen in de Haringtest 2015? Laat het ons weten op haringtest@ad.nl Bedrijven die zichzelf aanmelden hebben bij het samenstellen van de definitieve route een streepje voor. Inschrijving staat open t/m 4 juni. | |
Boca_Raton | woensdag 20 mei 2015 @ 22:08 |
Die commentaren zijn zo geestig: 'Economisch delict!' | |
tong80 | woensdag 20 mei 2015 @ 22:18 |
Leuk ja. Hier in Bommel kreeg een kar ooit een 1. | |
de_boswachter | woensdag 20 mei 2015 @ 22:19 |
Van die experts die dan het verschil tussen het zult van de ene en de andere haring erkennen Get a life..... Gooi er een zak uien overheen en je proeft niet eens het verschil tussen ene van 2014 en 2015. | |
Boca_Raton | woensdag 20 mei 2015 @ 22:20 |
De plaatselijke supermarkt verkocht bedorven haring volgens die test. Kan best! Het is toch verschrikkelijk... Bedorven! | |
borisz | woensdag 20 mei 2015 @ 22:35 |
Vis moet je ook niet bij de supermarkt kopen. | |
Boca_Raton | woensdag 20 mei 2015 @ 22:38 |
Ja... ja... ja... zit wat in. Ik keur je antwoord goed | |
Sunshine1982 | woensdag 20 mei 2015 @ 22:39 |
De slechtste van vorig jaar zit bij mij om de hoek. Ooit eens kibbeling gehaald daar en dat was ook niet te vreten | |
Zelfscanner | woensdag 20 mei 2015 @ 23:02 |
Even mn a4tje indienen | |
golfer | donderdag 21 mei 2015 @ 01:27 |
Heb ze 2 tips bij ons in de omgeving doorgegeven om te testen. | |
tong80 | donderdag 21 mei 2015 @ 07:10 |
Ik wil Vishandel Bronk nomineren en Vishandel Duijtz. Staan beiden op de markt in Zaltbommel. Bronk komt zelf uit Zaltbommel en Duijtz komt uit Spakenburg. Staan hier al meer dan 30 jaar. Van vader op zoon. Haal er iedere zaterdag m’n visjes. Ben erg nieuwsgierig wat de testers er van vinden. Herman van Tongerlo……..Zelf Bommelaar. | |
Spanky78 | donderdag 21 mei 2015 @ 09:25 |
Jammer alleen dat de test doet alsof ze echt verschil kunnen proeven tussen nummer 1 tot 25. Tussen de top en deslechtste zal wel verschil zien, maar de rest is bias,ruis ensowieso is die h hele test momentopname. .. | |
tong80 | donderdag 21 mei 2015 @ 10:22 |
Het blijft leuk om de commentaren te lezen. | |
Buurpoes | vrijdag 22 mei 2015 @ 10:10 |
De viszaak hier in het winkelcentrum is wel eens tweede geworden. Ik stond daar toevallig als klant in de zaak - moest ik voor het lokale sufferdje haringhappend op de foto.. om tien uur 's ochtend. Ehm, sja.. nou. | |
Pietverdriet | vrijdag 22 mei 2015 @ 11:54 |
Koop bij de supermarkt betere vis dan bij veel visboeren. | |
Pietverdriet | vrijdag 22 mei 2015 @ 11:57 |
Toch is het merkwaardig dat, hoewel er maar een handjevol haringinleggers is (drie?) er zoveel verschil is bij de haringontdooiers en schoonmakers | |
dimmak | vrijdag 22 mei 2015 @ 12:05 |
Dat zou ik ook net zeggen. Kwaliteitverschil zit dan zeker in de uien? | |
Bramito | vrijdag 22 mei 2015 @ 12:19 |
Dit zijn de criteria: Vers van het mes: Rijping: Schoonmaak: Gem. gewicht per stuk: Prijs per stuk: Prijs omgerekend per 100g: Temperatuur: Vet percentage in filet: Microbiologische gesteldheid: Als verkoper heb je behalve het vetpercentage eigenlijk alles in de hand. Als je dan bedorven haring verkoopt ben je gewoon een prutser. | |
de_boswachter | vrijdag 22 mei 2015 @ 13:33 |
En rijping dan? Je koopt die dingen in en verkoopt ze. Daar moeten geen weken tussen zitten. | |
Bramito | vrijdag 22 mei 2015 @ 13:40 |
Ik weet niet of ik je vraag goed begrijp, maar wat ik wilde zeggen is dat als je één van de andere criteria verneukt, je een prutser bent. Ik pikte bedorven eruit omdat ik dat het extreemste vind. | |
de_boswachter | vrijdag 22 mei 2015 @ 13:42 |
Je moet eens niet zoveel vinden. We wachten de test af, ok? | |
Bramito | vrijdag 22 mei 2015 @ 13:46 |
Pardon? Ik moet niks, en ik vind wat ik wil. De test van 2014 staat gewoon online. Bekijk de nummer laatst eens. | |
de_boswachter | vrijdag 22 mei 2015 @ 13:47 |
Link a.u.b. Heb polio gekregen van een besmette haring. | |
dimmak | vrijdag 22 mei 2015 @ 14:26 |
Pietverdriet | vrijdag 22 mei 2015 @ 17:17 |
De haring is door de inleggers al gerijpt en wordt bevroren in emmers gekocht.v | |
dimmak | vrijdag 22 mei 2015 @ 17:21 |
Is niet in alle gevallen zo. Het gros wordt map verpakt verkocht naar groothandels toe. | |
Pietverdriet | vrijdag 22 mei 2015 @ 17:24 |
Map verpakt? | |
dimmak | vrijdag 22 mei 2015 @ 17:44 |
Ja sorry, gasverpakt zonder te rijpen. Zodat je ze zelf kan laten rijpen. Maar inderdaad ook veel kant en klare emmers. | |
dvr | vrijdag 24 juli 2015 @ 08:09 |
Simonis uit Den Haag is na een aantal jaren tweede te zijn geworden dit jaar weer met de eer gaan strijken: Haagse vishandel winnaar haringtest AD | |
dvr | vrijdag 24 juli 2015 @ 08:23 |
Overigens, om weer eens iets controversieels in de groep te gooien: De in plastic gesealde Hollandse Nieuwe van Albert Heijn is TOP en overstijgt menig harinkie van de lokale visboer. Heerlijk mals, licht zilt, geen spoor van traan. En ook nog lekker betaalbaar. Het enige minpuntje, maar dat hebben ze ook met veel visboerharingen gemeen, is dat ze van de graat gesneden zijn in plaats van voorzichtig losgetrokken, zodat er aan de binnenkant nog wat dunne graatrestjes te detecteren zijn. Je koop ze per twee, maar ze zijn apart gesealed zodat je er een nog een dagje kunt bewaren. Het geheim van de goede houdbaarheid is dat de verpakking met koolzuur/stikstof gevuld is, zodat de haring niet met zuurstof in contact komt. [ Bericht 0% gewijzigd door dvr op 24-07-2015 08:29:16 ] | |
Buurpoes | vrijdag 24 juli 2015 @ 09:15 |
Dat zou ik nou echt nooit doen, haring in een supermarkt kopen. Maar de volgende keer in de ah kijk ik even. | |
Zelfscanner | vrijdag 24 juli 2015 @ 09:42 |
Dat euvel hoor ik wel vaker. Omdat het in een 'supermarkt' is, is het niet goed. Maar staat er vis/vlees/groenten boer boven, dan is het wel oke. | |
dimmak | vrijdag 24 juli 2015 @ 09:42 |
De haring van Simonis is verre van 'Hollandse' nieuwe. Dus zoals we eigenlijk al wisten, is deze test dit jaar weer pure bagger. | |
Pietverdriet | vrijdag 24 juli 2015 @ 09:52 |
Wat wil je hier nu zeggen? Je maakt de assumptie dat iedereen maar weet waar je het over hebt met Simonis en zijn 'Hollandse' nieuwe | |
dvr | vrijdag 24 juli 2015 @ 10:04 |
Bestaat er uberhaupt nog 'Hollandse' Nieuwe? Ik dacht dat alle Nederlandse haringvissers inmiddels door Noorse supertrawlers waren weggeconcurreerd, afgezien van een geheimzinnige Scheveninger die stiekem elk jaar nog voor de liefhebber een paar vaatjes groene haring (niet bevroren, kans op haringworm) aan wal brengt. | |
dvr | vrijdag 24 juli 2015 @ 10:08 |
Doen! Dat vooroordeel had ik ook, maar door die nieuwe verpakkingsmethode kunnen ze echt prima haring leveren. Met de haring van een paar andere supermarkten heb ik minder goede ervaringen, maar ik heb sinds vorig jaar minstens 20 AH-haringen naar binnengewerkt en die waren op een enkeling na echt prima (en die mindere waren nog steeds OK). Wel koel vervoeren/bewaren. | |
Pietverdriet | vrijdag 24 juli 2015 @ 10:51 |
Afaik wordt vrijwel alle zoute haring door Noorse vissers gevangen, de rest door Denen en Nederlanders, en komt die sowieso altijd daar voor de ingang van de Oostzee weg (Skagerak) en op Jutland verwerkt. Het eerste vaatje van vlaggetjesdag en de aanvoer in Scheveningen is leuk voor de media maar volledige onzin. | |
Buurpoes | vrijdag 24 juli 2015 @ 10:55 |
Dat 'Hollandse' van Hollandse haring slaat, voor zover ik weet, op de bewerkingsmethode. Niet op de nationaliteit van de vis & vissers. | |
Pietverdriet | vrijdag 24 juli 2015 @ 10:56 |
Sinds de Noordzee leeggevist was en er een vangstverbod kwam op haring klopt dit. | |
Buurpoes | vrijdag 24 juli 2015 @ 11:03 |
En sinds wanneer is dat? | |
dimmak | vrijdag 24 juli 2015 @ 11:32 |
In de jaren '70. Het vetpercentage, bereidingswijze en rijping maakt de haring inderdaad Hollandse Nieuwe. Verder was mijn eerdere reactie iets te zuur, feit is dat veel vishandels het niet zo nauw nemen met de Hollandse Nieuwe en de vishandels die dat wel doen zie je vaak niet terug in de top 5. Derhalve kun ik de haringtest van het AD niet serieus nemen. | |
Pietverdriet | vrijdag 24 juli 2015 @ 12:20 |
Het trieste is, 90% van de haring wordt verwerkt tot vismeel, gedeeltelijk voor kweekvis, maar ook voor bv kippenvoer. Dan maak je dus van een 3-5 kilo haring 1 kilo kweekvis. Dan eet ik liever haring | |
dvr | vrijdag 24 juli 2015 @ 12:57 |
En door Schotten. Die bedoelde ik niet. Het schijnt dat je op enkele adresjes in Scheveningen nog terecht kunt voor groene haring. Die is ondanks de wettelijke voorschriften niet ingevroren geweest en daarom, naar men zegt, extra lekker. En clandestien dus, wat het helemaal onweerstaanbaar maakt. Daar zouden we hier eigenlijk een topic over moeten hebben: Verboden Voedingsmiddelen. Iets met ongepasteuriseerde boter, gepeurde paling, zwanenbout, rauwmelkse madenkaasjes, etc. Ik ben wel benieuwd wat er allemaal niet mag op culinair gebied. | |
NutKees | vrijdag 24 juli 2015 @ 13:02 |
Ik heb er een paar van de Aldi gehad en die waren heerlijk vond ik! | |
Pietverdriet | vrijdag 24 juli 2015 @ 13:04 |
Vanmorgen een gebakken zoute haring gegeten bij de visboer, een hollandse nieuwe door het lekkerbekbeslag gehaald. Vond het eigenlijk erg lekker. | |
Pietverdriet | vrijdag 24 juli 2015 @ 13:05 |
Er wordt ook haring als groene haring verkocht die heel weinig zout heeft, maar wel diepgevroren was. | |
dvr | vrijdag 24 juli 2015 @ 14:00 |
Lijkt mij ook lekker. Eigenlijk heb je dan toch een bakbokkinkje, zij het in twee delen en zonder huid? Volgens mij haalt mijn visboer de maatjesharingen en bakbokkingen ook gewoon uit hetzelfde emmertje. Raar eigenlijk, die bakbokkingen zijn goedkoper terwijl ze bewerkelijker zijn. | |
tong80 | zaterdag 25 juli 2015 @ 09:05 |
Hoe scoren de vishandels in jouw buurt als het gaat om Hollandse Nieuwe? Kom er snel achter met bovenstaande interactieve kaart. Zoek je liever de plaatsnamen op alfabetische volgorde of ben je benieuwd naar de resultaten van vorig jaar? Dan biedt ons haringoverzicht uitkomst. Hoe werkt de test? Van 18 juni tot en met 3 juli koopt het AD gedurende 12 werkdagen op 153 adressen (136 visdetaillisten en 17 supermarkten) verspreid over Nederland 4 Hollandse Nieuwe per adres. Direct na aankoop meet een keurmeester met een geijkte thermometer in twee haringen de temperatuur en noteert de laagste. Die mag wettelijk maximaal 7 °C zijn. De twee niet gemeten haringen worden in een steriele zak verpakt, gecodeerd, gewogen, direct ingevroren op -76 °C en getransporteerd naar het laboratorium. De keurmeesters beoordelen onafhankelijk van elkaar de overgebleven haringen op kwaliteit van schoonmaken, geur, uiterlijk buitenzijde en binnenzijde, zoutgehalte, mate van rijping en smaak, resulterend in een voorlopig cijfer. Het geaccrediteerde laboratorium Eurofins | LabCo onderzoekt na ontdooiing de monsters op het mesofiel en psychrotroof kiemgetal. Die bacteriën komen van nature op haring voor en geven een indicatie van bederf. Ook wordt getest op eventuele Enterobactereaceae en Staphylococcusaureus. Deze bacteriën zijn een indicatie van de hygiëne en duiden op nabesmetting, bijvoorbeeld door handen niet te wassen na toiletbezoek. Ook vuile snijplanken kunnen een bron zijn. Tot slot wordt het vetpercentage in de filet bepaald. Daarvoor is geen wettelijke norm; 16 procent in de gehele vis wordt als minimum beschouwd voor maatjesharing. Het vetpercentage in de filet is 4 tot 6 procent lager dan in de gehele haring. De test is een momentopname. Elk bedrijf is één keer bezocht.g bij de staart. Hier de link..... http://www.ad.nl/ad/nl/35(...)-Een-overzicht.dhtml | |
borisz | zaterdag 25 juli 2015 @ 10:27 |
Santpoort aan Zee 8,5 | |
golfer | zaterdag 25 juli 2015 @ 11:51 |
Ja, hij is er trots op twitterde hij. Ga er straks weer even langs. | |
#ANONIEM | zaterdag 25 juli 2015 @ 12:11 |
Nou...ik ga er zeker niet langs als ik die foto zie van de haring. Ziet er uit | |
stavromulabeta | zaterdag 25 juli 2015 @ 12:23 |
Zoals deze:? CUL / Illegaal maar lekker voedsel CUL / Illegaal eten | |
dvr | woensdag 19 april 2017 @ 06:05 |
Wie zich helemaal ongans wil eten aan zoute haring en over een AH-bonuskaart beschikt, moet deze week toeslaan: ¤0,99 per twee | |
Isabeau | woensdag 19 april 2017 @ 06:12 |
Dit gaat toch niet over de haringtest van 2015 joh Althans, ik hoop niet dat het haring van 2015 is Maar je weet maar nooit met de AH. | |
Leandra | woensdag 19 april 2017 @ 08:08 |
Al even afgezien van de totaal nutteloze kick: Haring uit de supermarkt | |
dvr | woensdag 19 april 2017 @ 08:36 |
En jij hebt het over 'nutteloos', Leandra? Dit is gewoon het meest recente topic over haring. Het zou overdreven zijn om voor deze kleine tip een nieuwe te openen.Want..? De AH-haring krijgt van mij een fraaie 7½ (in het seizoen een 8). Het grootste voordeel is dat hij, in tegenstelling tot die bij de meeste visboeren, van constante kwaliteit is. Geen topharing, maar ik ben nog nooit teleurgesteld vanwege te zout, te mager, te slap, tranig, etc. Ideaal voor wie zoals ik geen goede visboer in de buurt heeft. En twee voor een euro is echt geen geld, het nodigt uit om bijvoorbeeld eens een lekkere grote salade te maken. | |
Pietverdriet | woensdag 19 april 2017 @ 08:50 |
Niet zo goed al bij een topkraam, beter dan bij heel veel viskramen. | |
Leandra | woensdag 19 april 2017 @ 09:13 |
Dat blijkt, met de AH op plaats #120. Lidl net iets daarboven, en daaronder nog een AH, en wat andere supermarkten.... stuk voor stuk slecht. Er zijn idd een paar kramen die ook zo beroerd scoren. http://www.ad.nl/redactie/haringtest/2016 | |
Isabeau | woensdag 19 april 2017 @ 09:16 |
Ik heb nog nooit lekkere haring uit de supermarkt gehad. Maar eerlijk gezegd heb ik na een paar slecht smakende haringen uit de supermarkt nooit weer haring in de supermarkt gekocht. De sample size was dus niet heel erg groot. | |
Pietverdriet | woensdag 19 april 2017 @ 09:30 |
De Haringtest van het AD zou ik niet als een objectieve test zien in deze | |
Bramito | woensdag 19 april 2017 @ 11:43 |
Inderdaad. Hoe is dit een beoordeling? Dennis Simonis selecteert. Zoon Jordy beslist. Beyhan Turk tovert met haar mes en de rest is geschiedenis. Zonder twijfel de beste haring. Wat een gelul zeg. | |
Zelfscanner | woensdag 19 april 2017 @ 11:44 |
Bij de AH die zonder staart heb ik echt geen last van. Voor een supermarkt haring smaakt die perfect. Gisteren ook met staart gekocht, want 2 voor 1 euro. Smaakt gewoon lekker en niet zout. | |
golfer | woensdag 19 april 2017 @ 12:34 |
Nee hoor: CUL / Hollandse Nieuwe 2016 en CUL / Winnaar AD-haringtest 2016 bekend. Zaterdag de gehele uitslag.... | |
dvr | woensdag 19 april 2017 @ 12:50 |
Raar, ik had nog gezocht omdat me bijstond dat ik ooit aan een recenter topic had deelgenomen, maar in de search kwamen deze niet boven. Enfin, over twee maanden is het weer tijd voor een nieuw topic. Ik heb trouwens de indruk dat AH veel betere haring heeft dan andere supermarkten (Lidl, Deen, Deka), dus wie zijn oordeel op andere supermarkten baseert, kan deze week voor slechts 99 cent een gokje wagen [ Bericht 42% gewijzigd door dvr op 19-04-2017 12:57:00 ] | |
golfer | woensdag 19 april 2017 @ 13:28 |
Ik laat het gokje toch maar achterwege en hou het bij de ter plekke vers aan de kraam van mijn visstal schoongemaakte harinkjes die dan wel 2 euro per stuk kosten. | |
#ANONIEM | woensdag 19 april 2017 @ 13:35 |
Kwa supermarkt haring wint de Aldi het voor mij. Al eet ik wel gewoon liever 1 keer in de 2 weken een haring van een(goede) visboer dan 2 keer in een week supermarkt haring. | |
Pietverdriet | woensdag 19 april 2017 @ 13:35 |
Als je een goede viskraam hebt die de zilveren jongens voor je neus schoonmaakt en goede kwaliteit gebruikt heeft dat zeker de voorkeur. Een kraam waar de haring in grote bakken al schoongemaakt ligt is altijd een teleurstelling en die mijdt ik altijd. Ik heb hier helaas geen haringkraam zoals ik die vroeger had en de verpakte haring die ze hier bij de Aldi verkopen is duidelijk beter dan bij veel viskramen, is goed gerijpt. Is niet zo goed als bij een goede kar waar ze voor je neus worden schoongemaakt, maar zeker niet slecht, je krijgt hem ook niet terug (opboeren) ofzo en is goed schoongemaakt. | |
golfer | woensdag 19 april 2017 @ 13:37 |
Daarvan heb ik er gelukkig een aantal in de directe omgeving. Altijd vers van het mes. Als ze ergens al schoongemaakt klaar liggen koop ik ze niet. | |
Pietverdriet | woensdag 19 april 2017 @ 13:41 |
Ik zie het probleem verder niet van haring die in een gecontroleerde omgeving kundig wordt schoongemaakt en per twee verpakt in een beschermende atmosfeer. |