abonnement Unibet Coolblue
pi_152594492


Vorige delen teruglezen? Klik op de topictitel.
Of op deze link! Topicreeks: Het grote vraag Piet hoe maak ik het klaar topic

Hier verder dus, deel 55 alweer
alweer van dit topic, waar ijdele ijsbeer piet culinaire vragen beantwoordt, maar waar ook anderen welkom zijn raad te geven.

Vorige delen teruglezen? Klik op de topictitel.
Of op deze link! Topicreeks: Het grote vraag Piet hoe maak ik het klaar topic

Nieuwe Ronde, nieuwe adviezen

Innovatief en vernieuwend sinds 2004

De reden waarom hij deze reeks opende en blijf bedrijven is niet alleen de meerdere eer en glorie, en streling van mijn zijn enorme ego, dan zou het wel "het grote hoe maak ik Piet klaar topic" heten, maar vooral wil hij er voor zorgen dat er beter gegeten en gekookt wordt.
Koken is meer dan pakjes aanmaken, het is wat moois maken van plantjes en beestjes, eten moet gelukkig maken.

[ Bericht 3% gewijzigd door Weltschmerz op 14-05-2015 16:53:27 ]
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_152594577
quote:
0s.gif Op donderdag 14 mei 2015 16:33 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Ik begrijp (uit diezelfde oude HP) dat dat het standaardwerk is en die ik noemde een iets toegankelijker versie, geschikt voor de thuiskok. Ik ga hier denk ik wel die tientjes in investeren.
Ik weet dat er van dat standaardwerk een behoorlijk verbeterde herdruk is geweest, misschien is dat dezelfde? Het zal zijn geld allicht ook waard zijn.

Het grootste voordeel is dat je gaat nadenken over wat je nou eigenlijk aan het doen bent. Ik ben met Piet eens dat je het gewoon veel moet doen en kritisch moet zijn op het resultaat, maar met een theoretische basis heb je dan een beter idee wat je anders zou kunnen doen wanneer het je kritiek niet doorstaat. Je hoeft niet alles zelf te bedenken, dat is ook het voordeel van zijn boek(en), maar vooral dat het je aan het denken zet kan helpen. Ik heb zelf althans vaak een pan omgeschud omdat ik nou eenmaal aan het koken was en ik dacht daar onophoudelijk handelingen bijhoorden, ongeacht of dat wel een functie had. Of je draait maar wat aan het vuur, zonder je te realiseren dat eerst de pan nog heter moet worden, dan de vetstof heter wordt, en dan pas hetgene wat je aan het bakken bent.
Goede post! Die theoretische basis lijkt me best belangrijk, besef ik nu pas.

Kan iemand mij uitleggen hoe je correct kan quoten van een gesloten topic naar een nieuw topic?
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
  User die het meest klaagt 2022 vrijdag 15 mei 2015 @ 19:01:55 #3
414785 sirdanilot
pi_152629093
Ik zit nu Robin's Chicken Kung Pao te eten.

Woei ! Wat een pit heeft dat, zeg. Ik heb er lekker veel sichuanpeper in gedaan, inderdaad erg apart gevoel op de tong geeft dat.

Aanpassingen:
- gewone azijn ipv de rijstazijn
- gewone soyasaus ipv lichte plus donkere
- geen sesamolie (wel jammer want dat is wel altijd erg lekker)
- wat Doubanjiang (chili pasta) toegevoegd voor extra smaak
- wat surinaamse garnalensambal (niet chinees maar geeft extra umami smaak)
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  User die het meest klaagt 2022 vrijdag 15 mei 2015 @ 19:03:54 #4
414785 sirdanilot
pi_152629152
En misschien klnkt het heel raar maar de geur van sichuanpeper doet mij denken aan de geur van sommige soorten wiet. :@
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_152648324
Ik heb nu glutenpoeder gevonden Piet! Alleen weet ik niet welke verhouding ik moet aanhouden voor een 100% volkorenbrood, hoeveel gebruik jij? :)
  zaterdag 16 mei 2015 @ 13:22:13 #6
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_152648434
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 13:17 schreef Heaven7 het volgende:
Ik heb nu glutenpoeder gevonden Piet! Alleen weet ik niet welke verhouding ik moet aanhouden voor een 100% volkorenbrood, hoeveel gebruik jij? :)
Kijk op de verpakking van je meel hoeveel procent eiwit het meel heeft. Als dat 8% is, doe ik er per 100 gram meel 5-7 gram gluten bij, dan kom je op een 13%-15% gluten aandeel wat een mooi hoog percentage is voor brood. Vervolgens goed kneden zodat de gluten mooie ketens kunnen vormen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 16 mei 2015 @ 13:23:24 #7
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_152648460
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 mei 2015 19:03 schreef sirdanilot het volgende:
En misschien klnkt het heel raar maar de geur van sichuanpeper doet mij denken aan de geur van sommige soorten wiet. :@
Rook alle wiet maar zo aromatisch lekker als szechuan peper
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 16 mei 2015 @ 13:24:59 #8
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_152648494
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 mei 2015 19:01 schreef sirdanilot het volgende:
Ik zit nu Robin's Chicken Kung Pao te eten.

Woei ! Wat een pit heeft dat, zeg. Ik heb er lekker veel sichuanpeper in gedaan, inderdaad erg apart gevoel op de tong geeft dat.

Aanpassingen:
- gewone azijn ipv de rijstazijn
- gewone soyasaus ipv lichte plus donkere
- geen sesamolie (wel jammer want dat is wel altijd erg lekker)
- wat Doubanjiang (chili pasta) toegevoegd voor extra smaak
- wat surinaamse garnalensambal (niet chinees maar geeft extra umami smaak)
De zwarte rijstazijn vind ik wel een belangrijke smaakmaker in dit recept, maar ach, Kip Kung Pao is een van de meest bekende en daardoor ook meest aangepaste recepten. Je bent de eerst niet die de zwarte rijstazijn vervangt met gewone. ;-)
En het zal evengoed lekker zijn.

(maar met die sambal en douban jiang ben ik het niet eens ~O>
dat is me veel te "gefermenteerd', ik vind dat kip kung pao fris en helder moet smaken)
pi_152648548
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 13:22 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Kijk op de verpakking van je meel hoeveel procent eiwit het meel heeft. Als dat 8% is, doe ik er per 100 gram meel 5-7 gram gluten bij, dan kom je op een 13%-15% gluten aandeel wat een mooi hoog percentage is voor brood. Vervolgens goed kneden zodat de gluten mooie ketens kunnen vormen.
Per 100 gram zit er 81 gram proteïne in bij mijn meel?
  zaterdag 16 mei 2015 @ 13:38:46 #10
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_152648836
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 13:27 schreef Heaven7 het volgende:

[..]

Per 100 gram zit er 81 gram proteïne in bij mijn meel?
Nee
Gram of 5-12 afhankelijk van de meelsoort
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_152649092
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 13:27 schreef Heaven7 het volgende:

[..]

Per 100 gram zit er 81 gram proteïne in bij mijn meel?
Da t zal de hoeveelheid zetmeel zijn :)
Whatever...
  User die het meest klaagt 2022 zaterdag 16 mei 2015 @ 13:59:15 #12
414785 sirdanilot
pi_152649283
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 13:24 schreef RobinOok het volgende:

[..]

De zwarte rijstazijn vind ik wel een belangrijke smaakmaker in dit recept, maar ach, Kip Kung Pao is een van de meest bekende en daardoor ook meest aangepaste recepten. Je bent de eerst niet die de zwarte rijstazijn vervangt met gewone. ;-)
En het zal evengoed lekker zijn.

(maar met die sambal en douban jiang ben ik het niet eens ~O>
dat is me veel te "gefermenteerd', ik vind dat kip kung pao fris en helder moet smaken)
Hmm, ok. Ik zag wel zwarte rijstazijn liggen in de toko maar weet niet of dat de zoete of de wrange is. Volgende keer eens proberen.

Ik doe in zoveel mogelijk gerechten maar alles wat gefermenteerd is. Ik ben dol op umami en gefermenteerde smaken, hhmmmmm....

Die rijstwijn is overigens ook lekker om zo te drinken zeg
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_152650796
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 13:38 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Nee
Gram of 5-12 afhankelijk van de meelsoort
Nee? Ik verzin het niet :P Er staat in het Zweeds 81 gram proteïne en in het Duits 85,5 gram eiwit per 100 gram..
pi_152650896
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 13:50 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Da t zal de hoeveelheid zetmeel zijn :)
Uh, het zetmeel is er toch juist uit?

Er staat proteine 81 gram en in het Duits staat er eiwit 85,5 gram...
  zaterdag 16 mei 2015 @ 15:16:33 #15
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_152650908
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 15:12 schreef Heaven7 het volgende:

[..]

Dat staat er op de verpakking.. dus die maximaal 15% die je aangaf?
Ja, proteine of eiwit staat er op, net als zetmeel etc. De proteine/eiwit zijn de gluten.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 16 mei 2015 @ 15:17:10 #16
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_152650922
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 15:16 schreef Heaven7 het volgende:

[..]

Uh, het zetmeel is er toch juist uit?

Er staat proteine 81 gram en in het Duits staat er eiwit 85,5 gram...
per kilo komt dat precies uit
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_152650930
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 15:16 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ja, proteine of eiwit staat er op, net als zetmeel etc. De proteine/eiwit zijn de gluten.
Maar dat is dus niet 8% maar 80% volgens de verpakking :P
  zaterdag 16 mei 2015 @ 15:18:24 #18
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_152650954
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 15:16 schreef Heaven7 het volgende:

[..]

Uh, het zetmeel is er toch juist uit?

Er staat proteine 81 gram en in het Duits staat er eiwit 85,5 gram...
Ah, je hebt het over de glutenverpakking, nu kwartje val. Ik dacht dat je het over je meel had.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_152650988
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 15:18 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ah, je hebt het over de glutenverpakking, nu kwartje val. Ik dacht dat je het over je meel had.
:D Ik snapte er ookal niks van haha, nee de glutenpoeder bevat 85,5 gram eiwit per 100 gram dus ik vroeg me af welk percentage daar dan bij het gewone (volkoren) meel moet :P
  zaterdag 16 mei 2015 @ 15:21:12 #20
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_152651036
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 15:19 schreef Heaven7 het volgende:

[..]

:D Ik snapte er ookal niks van haha, nee de glutenpoeder bevat 85,5 gram eiwit per 100 gram dus ik vroeg me af welk percentage daar dan bij het gewone (volkoren) meel moet :P
Duidelijk
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 13:22 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Kijk op de verpakking van je meel hoeveel procent eiwit het meel heeft. Als dat 8% is, doe ik er per 100 gram meel 5-7 gram gluten bij, dan kom je op een 13%-15% gluten aandeel wat een mooi hoog percentage is voor brood. Vervolgens goed kneden zodat de gluten mooie ketens kunnen vormen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_152651062
Yes top, ik ga uit van die 5-7 gram per 100 gram meel, thanks!
pi_152651334
quote:
0s.gif Op donderdag 14 mei 2015 15:56 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik vind Harold McGee zijn boeken heel erg goed, voor de leergierige kok die wil weten wat er in vlees en groenten etc gebeurd tijdens het bereiden. Het is denk ik het beste toegankelijke werk op dat gebied.
Als je goed wilt leren koken moet je het gewoon veel doen en heel kritisch zijn op je eigen resultaten, experimenteren, en wellicht een paar workshops volgen of als leerling in een (goed) restaurant gaan werken
Harold McGee is inderdaad een aanrader. In het verlengde hiervan vind ik het werk van Heston Blumenthal, die overigens veel met McGee heeft samengewerkt. "In search of perfection" natuurlijk, maar ook "Heston Blumenthal thuis" is erg verhelderend.

Youtube heeft een HestonBlumenthal channel met soms fascinerende en inspirerende Hestonvideo's: https://www.youtube.com/channel/UC-84RQiTG4T0Kup5l3JcOZw/featured

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 16-05-2015 15:33:58 ]
pi_152653855
Piet, ik heb nog twee kalfsribben. Heb je een leuke suggestie om daar iets mee te doen?
  zaterdag 16 mei 2015 @ 17:45:25 #24
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_152655055
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 17:02 schreef ..-._---_-.- het volgende:
Piet, ik heb nog twee kalfsribben. Heb je een leuke suggestie om daar iets mee te doen?
De botten? Kalfsfond mee maken?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_152656172
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 mei 2015 17:45 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

De botten? Kalfsfond mee maken?
Ribben met vlees. Uit ervaring weet ik dat een rib voldoende vlees bevat voor een volwassene. De laatste keer heb ik ze gemarineerd en op de Weber gegooid maar ik wil er weleens wat anders mee doen. Ze passen net in mijn sous-vide bad, maar ik twijfel of dat de beste keus is voor zo een rib.



[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 16-05-2015 18:37:14 ]
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')