Bewijs jij maar dat je hem wel contant hebt gekochtquote:Op maandag 27 april 2015 19:41 schreef OudeBok het volgende:
want bewijs maar dat ik 'm niet contant gekocht heb
Stel ik neem nu 4000 euro op van m'n spaarrekening, en verstop die ergens in een leiding (hypothetisch). Heb die auto dan zgn. voor 4000 euro gekocht en opa heeft die 4000 euro vervolgens allang verbrast. Hij is niet verplicht bonnen te bewaren, noch aan te geven waaraan hij dat geld verbrast heeft lijkt me?quote:Op maandag 27 april 2015 19:55 schreef hottentot het volgende:
[..]
Bewijs jij maar dat je hem wel contant hebt gekocht
Is bekend en geen probleemquote:Op maandag 27 april 2015 19:59 schreef pussywillow het volgende:
Volgens mij haal je zaken door elkaar. De eigenaar van een auto is degene op wiens naam het kentekenbewijs staat geregistreerd, de hoofdbestuurder geef je op bij de verzekering, maar dat hoeft natuurlijk niet de eigenaar te zijn.
Tot zover geen probleem, maar als jij in die auto gaat rijden (en dus in de praktijk hoofdbestuurder bent) dan moet je dat wel opgeven bij de verzekering.
Kentekenbewijs schijnt wat anders te beweren (ergens onder c4c, kan het zelf alleen niet controleren, heb niet meer dan een fiets)quote:Op maandag 27 april 2015 19:45 schreef hottentot het volgende:
De eigenaar is diegene die de auto op naam heeft.
Nee, de auto is zo'n 2700 euro nog waard, dus na aftrek vrijstelling van 2012 blijft er zo'n 700 euro over. Daar 18% over is niet zo veel geld.quote:Op maandag 27 april 2015 20:07 schreef pussywillow het volgende:
Ah. In dat geval geen probleem, lijkt meDan is het een schenking in natura. Grootouders mogen iets van 2100 euro belastingvrij schenken aan kleinkinderen, dus als die auto maar 200 euro waard is dan blijf je daar ruim onder.
Dat hij erin rijdt als hoofdbestuurder terwijl de auto jouw eigendom is, is geen punt.
Ja, dat was deels reden voor dit topic.quote:Op maandag 27 april 2015 20:09 schreef frederik het volgende:
[..]
Kentekenbewijs schijnt wat anders te beweren (ergens onder c4c, kan het zelf alleen niet controleren, heb niet meer dan een fiets)
Tenaamstelling geeft naar ervaringsregels wel een vermoeden van eigendom.quote:Op maandag 27 april 2015 20:09 schreef frederik het volgende:
[..]
Kentekenbewijs schijnt wat anders te beweren (ergens onder c4c, kan het zelf alleen niet controleren, heb niet meer dan een fiets)
Op het moment dat je hem overschrijft krijg je een kentekenpasje thuis met de post tezamen met overschrijvingsbewijs.quote:Op maandag 27 april 2015 20:11 schreef OudeBok het volgende:
[..]
Ja, dat was deels reden voor dit topic.
De eigenaar is dus degene met het overschrijvingsbewijs in het bezit? En hoe werkt dat met kentekencard? (Deze is nog met oude papieren, overigens, dus gewoon 1a/1b etc.)
Niet helemaal, hij wordt formeel alleen verantwoordelijk voor de voertuigverplichtingen zoals MRB, APK en de CJIB-fanmail. Het is verstandig om op één of andere manier er voor te zorgen dat het op papier komt, wat de eisen aan zo'n soort "koopovereenkomst" zijn weet ik niet, maar het belangrijkste lijkt mij:quote:Op maandag 27 april 2015 20:51 schreef Kanjer het volgende:
[..]
Op het moment dat je hem overschrijft krijg je een kentekenpasje thuis met de post tezamen met overschrijvingsbewijs.
Kentekenpasje moet bij de auto blijven, in ieder geval getoond kunnen worden bij aanhouding o.i.d.
Vanaf moment van overschrijving is de auto van jou, vergelijk het een beetje met een leenauto bij een garage, daar rij je ook mee maar de auto is van de garage.
In dit geval rijd je opa ermee maar is het joyw auto.
Ik zou zelf een bedrag van rekening halen en een soort "koopovereenkomst" maken met opa, dit om gezeur later te voorkomen.
ik weet nu niet of dat zo de bedoeling is. de reden om dit alles op te zetten zou het in de toekomst passeren van overige kinderen/kleinkinderen van opa zijn. En dan heb je niet veel aan een constructie waarbij het eigendom alsnog bij opa ligt.quote:Op maandag 27 april 2015 22:55 schreef vaduz het volgende:
Schrijf een contractje, waarin het economische eigendoms recht bij je opa blijft en waarin je opa jou machtigt om de auto op jouw naam te naam te laten stellen. Indien de belastingdienst gaat zeuren, dan kun je bewijzen, dat jouw opa nog steeds de eigenaar van de auto is en dus niets geschonken heeft, terwijl de auto wel op jouw naam staat. Om iedere schijn tegen te gaan is het bovendien aan te raden in je contract een paraaf op te nemen met vergoedingen die jij aan jouw opa verschuldigt bent op te nemen indien jij gebruik maakt van het vervoersmiddel, om de schijn tegen te gaan dat jouw opa je het gebruiksrecht op zijn vervoersmiddel schenkt.
Het contract leg je dan ook vast voor 99 jaar op straffe van een fikse boete. Het zal dan voor de overige kinderen/kleinkinderen niet interessant zijn het contract dat opa is aangegaan te verbreken. De TS is zijn opa/ zijn erfgenamen natuurlijk wel geld verschuldigt op het moment als hij in zijn opa's zijn auto rijd, maar de grap is natuurlijk dat dit moelijk te controleren valt.quote:Op maandag 27 april 2015 23:09 schreef frederik het volgende:
[..]
ik weet nu niet of dat zo de bedoeling is. de reden om dit alles op te zetten zou het in de toekomst passeren van overige kinderen/kleinkinderen van opa zijn. En dan heb je niet veel aan een constructie waarbij het eigendom alsnog bij opa ligt.
Dat is geen probleem in principe. Tegen de tijd dat iemand anders de auto zou willen overnemen (lees: m'n zusje, ouders geen rijbewijs), is die auto al lang weer weg. Clausule opnemen, dat bij overlijden of geen verlenging van rijbewijs i.v.m. geen goedkeuring na test het eigendom volledig van mij wordt. De dagwaarde zal tegen die tijd ook weer dusdanig omlaag gegaan zijn, dat die hele schenkbelasting miniem of non-existent zal zijn. Mijn moeder is zijn enige kind en heeft geen rijbewijsquote:Op maandag 27 april 2015 23:09 schreef frederik het volgende:
[..]
ik weet nu niet of dat zo de bedoeling is. de reden om dit alles op te zetten zou het in de toekomst passeren van overige kinderen/kleinkinderen van opa zijn. En dan heb je niet veel aan een constructie waarbij het eigendom alsnog bij opa ligt.
Op het moment dat je een kenteken van een auto overschrijft op jouw naam is het wettelijk jouw auto.quote:Op maandag 27 april 2015 22:33 schreef Anno1982 het volgende:
[..]
Niet helemaal, hij wordt formeel alleen verantwoordelijk voor de voertuigverplichtingen zoals MRB, APK en de CJIB-fanmail. Het is verstandig om op één of andere manier er voor te zorgen dat het op papier komt, wat de eisen aan zo'n soort "koopovereenkomst" zijn weet ik niet, maar het belangrijkste lijkt mij:
• Datum, tijd, plaats
• Namen van beide partijen
• Beschrijving van het object
• Datum waarop het eigendom van het object overgaat
• Ondertekening
Verder over de kentekencard: vanaf het moment dat hij overgeschreven is, heb je nog niet de kentekencard. Je mag er mee rijden omdat de politie kan nagaan dat hij nog maar kortgeleden op naam gezet is. Dit geldt echter niet voor het buitenland, daar zul je de kentekencard wel nodig hebben. Dat gaat overigens heel snel, ik laatst een motor op mijn naam laten zetten iets na 16:00 en had de volgende (werk)dag de kentekencard al in huis.
Lees mijn reactie en je probleem is opgelost.quote:Op maandag 27 april 2015 23:21 schreef OudeBok het volgende:
[..]
Dat is geen probleem in principe. Tegen de tijd dat iemand anders de auto zou willen overnemen (lees: m'n zusje, ouders geen rijbewijs), is die auto al lang weer weg. Clausule opnemen, dat bij overlijden of geen verlenging van rijbewijs i.v.m. geen goedkeuring na test het eigendom volledig van mij wordt. De dagwaarde zal tegen die tijd ook weer dusdanig omlaag gegaan zijn, dat die hele schenkbelasting miniem of non-existent zal zijn. Mijn moeder is zijn enige kind en heeft geen rijbewijs. Die 'schoonzoon', die in dit geval de enige andere belanghebbende is, is geen 'familie', omdat mijn opa en zijn vriendin nooit getrouwd of als partners geregistreerd zijn.
De reden om dit alles op te stellen is verzekeren, dat er geen kapers op de kust KUNNEN liggen bij overname van het vervoersmiddel door mij en volkomen legaal gebruik te maken van de mogelijkheden om die onzinnige belasting niet meteen te hoeven voldoen.
quote:Op maandag 27 april 2015 23:24 schreef Kanjer het volgende:
[..]
Op het moment dat je een kenteken van een auto overschrijft op jouw naam is het wettelijk jouw auto. staat de tenaamstelling wettelijk op jouw naam.
quote:Op maandag 27 april 2015 23:25 schreef Kanjer het volgende:
[..]
Lees mijn reactie en je probleem is opgelost.
'jouw auto" suggereert dat je eigenaar bent, in de meeste gevallen(lees >99%) zullen de partijen in het geval van een overdracht van de tenaamstelling tevens het economische eigendomsrecht overdragen, dit belet je echter niet om enkel de tenaamstelling over te dragen zonder het economische eigendomsrecht. In dat geval is het wel verstandig om het een en ander vast te leggen om eventuele misverstanden te voorkomen.quote:
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |