[sub]ik ken de receptenpagina's op internet, ernaar verwijzen hoeft niet. Ik wil gewoon hier een topic met de dingen die thuis gemaakt worden[/sub]
Ik maakte wel eens pannekoeken en vulde die dan met roerbakgroenten en rulle gehakt of reepjes kipfilet. Nu zijn er van die wrap dingen, die waren 3 jaren geleden nog niet zo bekend
Van borst tot boterham
door Thessa de Bruin
Van borst tot boterham is een informatief boek, geschreven door Stefan Kleintjes diëtist en kindervoedingsdeskundige over gezonde vegetarische voeding voor peuters en kleuters. Een aanrader voor de boekenlijst van aanstaande ouders: voor iedereen die de borst wil geven of nog twijfelt.
Geef je kind een goede start
Het boek beschrijft gezonde voedingspatronen voor kinderen tot 4 jaar. Maar ook onderwerpen als inenten, allergieën, tafelmanieren, vitamines, biologische teelt en onderhoud van het kindergebit passeren de revue, benaderd vanuit de antroposofische ouder- en kindzorg.
Gezond eten begint al in de buik, vindt Kleintjes, en dus geeft hij ook tips voor zwangere en zogende moeders, onder het motto: "Je kind eet wat jij eet". Je moet de beste kwaliteit voedsel tot je nemen, zodat je kindje een goede start in je buik kan maken.
Voedingsadviezen voor zwangere vrouwen
Stefan Kleintjes geeft goede voedingsadviezen voor zwangere vrouwen: volkoren-producten, matig zuivel-gebruik, beperkt gebruik van zout en suiker, en goede kwaliteit voedsel, zoals voedsel dat afkomstig is uit de biologische en biologisch dynamische teelt.
In het boek staan alleen recepten zonder vlees. Hij raadt de lezers aan om tijdens de zwangerschap wel ei te eten om in de eiwit-behoefte te voorzien. Inmiddels is reeds enige tijd bekend dat vegetariërs nog altijd twee keer zoveel eiwitten consumeren als een mens nodig heeft, waardoor vegetariërs die géén eieren eten, weinig kans lopen om een tekort aan eiwitten te ontwikkelen.
IJzer
Wat belangrijker is, maar daar lees je bij Kleintjes niets over, is het belang van ijzerrijke voeding. Kleintjes is van mening dat als men gevarieerd eet, er niet zo snel een tekort aan ijzer ontstaat. De ijzerbehoefte van een zwangere vrouw is in het eerste trimester 11 mg per dag, in het tweede trimester 15 mg, en in het derde en laatste trimester 19 mg. Vegetarische vrouwen wordt tegenwoordig aangeraden om dit advies met 1,5 mg te verhogen.
Hoewel vlees een gemakkelijke ijzerbron is (ijzer van dierlijke producten wordt altijd goed opgenomen), kan slechts een klein deel van de dagelijkse ijzerbehoefte uit vlees worden gehaald. Zo levert 100 gram rood rundvlees (vlees met de hoogste ijzerwaarde) nog maar 2,2 mg ijzer. Vlees-etende vrouwen moeten hun ijzer dus voornamelijk uit plantaardige bronnen halen.
Zeer ijzerrijk plantaardig voedsel is bijvoorbeeld:
zwarte sojabonen (15 mg ijzer per 100 gr sojabonen);
verse tofu (5,4 mg ijzer per 100 gr tofu);
en de absolute topper: het zeewier hiziki (12,5 mg ijzer per 25 gr hiziki).
Borstvoeding
Borstvoeding speelt een grote rol in het boek. Stefan Kleintjes is er een groot voorstander van, en raadt aan om alleen borstvoeding te geven tot minstens 6 maanden.
Om dit te ondersteunen geeft hij veel praktische informatie, zoals informatie over aanlegtechnieken, maar ook over het oplossen van problemen bij het voeden.
Ook bespreekt hij het recht op het geven van borstvoeding.
Geen potjes
Na de eerste 6 maanden krijgen baby's langzamerhand wat meer dan alleen de borst. Maar niet uit potjes, als het aan Kleintjes ligt. Potjes zijn leuk voor als je eens een keer geen tijd hebt, te ziek bent om rond te lopen, of een andere buitengewone reden hebt. Volgens hem zijn ze niet geschikt om kinderen dagelijks mee te voeden.
Kleintjes legt uit wat het nadeel is van het zwaar bewerkte voedsel in potjes. Bepaalde processen die een kind nodig heeft voor het eten en verteren van voedsel, krijgen namelijk niet de kans zich optimaal te ontwikkelen. Zelf maken dus, die hapjes.
Om het zelf maken wat makkelijker te maken, biedt Kleintjes een keur aan leuke en lekkere recepten die geschikt zijn voor vegetarische baby's en part-time vegetarische baby's, peuters en kleuters.
Gelegenheids-vegetariërs
Naar aanleiding van een eerder boek van Kleintjes schreef iemand in 1998 op het Forum van Ouders Online: "Er staan van die rare groenten in waar ik nog nooit van heb gehoord en die bij ons in de supermarkt ook niet te krijgen zijn." Gelukkig is het inmiddels wel gemakkelijker geworden om de ingrediënten te kopen. Maar om te koken volgens Kleintjes zul je inderdaad verder moeten kijken dan de supermarkt.
Vooral de 'gelegenheids-vegetariërs' worden door Kleintjes bediend: mensen die zo nu en dan een lekkere en gezonde maaltijd zonder vlees willen eten (of aan hun kinderen willen geven).
Principiële vegetariërs zullen meer informatie nodig hebben om een verantwoorde vegetarische levenswijze op te baseren. Voor hen had Kleintjes meer aandacht moeten besteden aan onderwerpen als plantaardige vormen van ijzer en vitamine B12.
--------------------------------------------------------------------------------
Met de paplepel
auteur: Sylvia Mouwes
uitgeverij: Trude van Waarden produkties
ISBN 90 755 6458 9
EUR 19,50
Met de paplepel
door Thessa de Bruin
'Met de paplepel' is een grappig en trendy geïllustreerd boek, geschreven door de journaliste Sylvia Mouwes en de voedingsdeskundige Rosemarie Pasmooij.
Het boek is net als de hapjes die het beschrijft behoorlijk voorgekauwd: de lezer hoeft het alleen nog maar door te slikken. Kant-en-klare maaltijd-recepten: vooral geschikt voor beginnende ouders die op weg geholpen willen worden met leuke tips en handige weetjes.
Eén maal per maand
Volgens de schrijfsters is het voldoende om eens per maand een middag in de keuken te duiken om te kokkerellen voor de kleine. Daarmee kun je al een aardig eind op weg komen in het dagelijks verzorgen van een gezonde maaltijd.
Het klinkt fantastisch! Zo gaat het: je kind eet één keer per maand echt vers en daarna de rest van de maand ingevroren porties versgekookt eten, die door en door opgewarmd zijn. Semi-vers dus.
Door en door opwarmen is echt noodzakelijk om alle bacteriën te doden. Maar daarbij gaan natuurlijk ook andere voedingsstoffen verloren, zodat er uiteindelijk weinig verschil overblijft met eten uit een potje.
Inventief en gevarieerd
De voedingsadviezen in het boekje zijn goed: weinig zout, weinig suiker, en geen honing onder de 1 jaar. Ook over de recepten niets dan lof: gevarieerd, inventief en lekker. Ze maken veel gebruik van verschillende granen.
Jammer genoeg wordt er niet expliciet bij gezegd dat alleen volkoren producten waardevolle voedingsstoffen bevatten. Witmeel-producten, witte rijst, pasta's, etc. bevatten te veel 'lege' calorieën, suikers en koolhydraten. Andere voedingswaarden, zoals ijzer en vitamine B, zijn verloren gegaan in het bewerkingsproces. Het is dus belangrijk om kinderen zoveel mogelijk bruine rijst en volkoren producten te geven.
Waarschuwende vinger
In dit boekje wordt een waarschuwende vinger opgestoken naar ouders die hun kinderen helemaal vlees-vrij willen (op)voeden.
Maar eigenlijk geldt die waarschuwing natuurlijk voor alle ouders: elk kind moet gevarieerd eten. Het eten van vlees maakt een voedingswijze niet minder eenzijdig.
kook de pasta gaar
maak de roomsaus volgens de gebruiksaanwijzing. Snij de champignons in plakjes en doe ze in de saus. Laat de zalm uitlekken, maak het een beetje los met een vork en doe ook in de saus. Verwarm de spinazie in een pannetje.
Schep pasta op bord, doe er de saus over, daaroverheen wat spinazie en bestrooi met kaas.
Eet het eventueel met sla met reepjes gerookte kipfilet (vleeswaar voor op brood), blokjes jonge kaas, croutons en wat yoghurtdressing
Dit is zo ontzettend lekker!
quote:
Op zaterdag 9 november 2002 14:40 schreef coolbabe het volgende:
pasta met roomsaus:
neem zoveel pasta je wilt, en het maakt niet uit welke soort
zakje tagliatelle roomsaus van Honig
potje spinazie van hak
geraspte kaas
bakje champignons
blikje zalmkook de pasta gaar
maak de roomsaus volgens de gebruiksaanwijzing. Snij de champignons in plakjes en doe ze in de saus. Laat de zalm uitlekken, maak het een beetje los met een vork en doe ook in de saus. Verwarm de spinazie in een pannetje.
Schep pasta op bord, doe er de saus over, daaroverheen wat spinazie en bestrooi met kaas.
Eet het eventueel met sla met reepjes gerookte kipfilet (vleeswaar voor op brood), blokjes jonge kaas, croutons en wat yoghurtdressing
Dit is zo ontzettend lekker!
Anouk lust eigenlijk alles behalve pannekoeken daar is ze niet zo dol op.
Ik maakte zelf altijd gezichtjes van de groenten die ik maakte.
Dan maakte ik roerbakgroenten klaar met kipfilet en mie,
daar zitten stukjes wortel, broccoli, bleekselderij, sperzieboontjes ed in, dus ik in de weer om er iets creatiefs van te maken.
Voor de haren van het gezichtje gebruikte ik dan de mie, of bijv rijst.
Er zijn ook bakvormpjes te koop waar je leuke vormen van je groente mee kan maken, sterretjes, paddestoeltjes enz.
Meer..meer...meer
Heeeeeel erg lekker vind ze kidneyboontjes, vandaag hebben we zoals Moussy ook schreef mexicaanse roerbakgroente gehad, in een pannekoek, en ik had er ook nog een banaan doorheen gedaan. Ze heeft lekker zitten smullen!!
Maar morgen is er weer een dag.... en wat verzin ik dan weer??
Iemand nog leuke ideeen???
http://www.ah.nl/kletskoek/kokkerellen/recepten/index.jsp?course=hoofdgerecht&source=&s.x=38&s.y=8
hier staan ook wat leuke receptjes
[Dit bericht is gewijzigd door akkien op 07-01-2003 19:41]
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |