FOK!forum / Wetenschap & Technologie / Wat gebeurt er wanneer je prikwater gaat koken (of warmer maakt)?
topdeckmaandag 13 april 2015 @ 17:49
Bijvoorbeeld, verdwijnt het koolzuur? Wordt het vies ofzo als je het weer koud maakt?
SpecialKmaandag 13 april 2015 @ 17:53
Van alle wetenschapsvragen die je zou kunnen stellen is dit er nou juist van de weinigen die je volledig zelf voor weinig geld en met weinig moeite zou kunnen uitproberen.

Hoe lui ben jij.
vuvuzelamaandag 13 april 2015 @ 17:55
quote:
7s.gif Op maandag 13 april 2015 17:53 schreef SpecialK het volgende:
Van alle wetenschapsvragen die je zou kunnen stellen is dit er nou juist van de weinigen die je volledig zelf voor weinig geld en met weinig moeite zou kunnen uitproberen.

Hoe lui ben jij.
Maar je wilt toch een hypothese hebben om te toetsen :P
Rezaniamaandag 13 april 2015 @ 17:59
Ja, het verdwijnt uit het water. Je verschuift het evenwicht van de reactie koolzuur -> water + koolstofdioxide sterk naar links, waardoor alle koolzuur water en CO2 wordt. Sowieso logt het evenwicht al flink links, die bubbels zijn namelijk CO2.
topdeckmaandag 13 april 2015 @ 18:01
quote:
7s.gif Op maandag 13 april 2015 17:53 schreef SpecialK het volgende:
Van alle wetenschapsvragen die je zou kunnen stellen is dit er nou juist van de weinigen die je volledig zelf voor weinig geld en met weinig moeite zou kunnen uitproberen.

Hoe lui ben jij.
Heb het te druk met memes posten op 9gag. Maar ik wou ook weten wat er gebeurt op moleculair niveau. Was vergeten te vermelden.
topdeckmaandag 13 april 2015 @ 18:16
quote:
14s.gif Op maandag 13 april 2015 17:59 schreef Rezania het volgende:
Ja, het verdwijnt uit het water. Je verschuift het evenwicht van de reactie koolzuur -> water + koolstofdioxide sterk naar links, waardoor alle koolzuur water en CO2 wordt. Sowieso logt het evenwicht al flink links, die bubbels zijn namelijk CO2.
ah thx : )
Schonedalmaandag 13 april 2015 @ 22:17
Als je in een glas prikwater een beetje zand strooit gaat ook ineens alle koolzuur er uit.
De korreltjes dienen als condensatiekernen voor het CO2.
Ik zou wel eens willen weten wat er dan met de temperatuur van het water gebeurt.
Pietverdrietwoensdag 15 april 2015 @ 08:50
quote:
0s.gif Op maandag 13 april 2015 22:17 schreef Schonedal het volgende:
Als je in een glas prikwater een beetje zand strooit gaat ook ineens alle koolzuur er uit.
De korreltjes dienen als condensatiekernen voor het CO2.
Ik zou wel eens willen weten wat er dan met de temperatuur van het water gebeurt.
Die daalt volgens mij
Gebruikersnawoensdag 15 april 2015 @ 08:53
quote:
0s.gif Op woensdag 15 april 2015 08:50 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Die daalt volgens mij
Klopt.

Heb wel eens gelezen dat de hals van een flesje bier op het moment van openen -40C is.

Edit: https://books.google.nl/b(...)ening%20beer&f=false

http://www.abc.net.au/science/co2/real11.htm

Hij daalt dus 40 graden :)

Tevens TS:
CO2-06.jpg

Verdwijnt dus bij hogere temperaturen
Pietverdrietwoensdag 15 april 2015 @ 08:58
Het verdampen van de koolzuur zorgt er ook voor dat droogijs bevroren blijft, waardoor je dus goed kan koelen met droogijs.