Nausicaa | vrijdag 8 november 2002 @ 19:02 |
Vanavond zoete aardappels gegeten, in een ovenschotel met appels. Soort hete bliksem alleen dan anders. Was heerlijk! ![]() Wie eet er nog meer wel eens zoete aardappels? En hoe klaar gemaakt en met wat? | |
Salvad0R | vrijdag 8 november 2002 @ 19:06 |
ik !!!!! maar dan meestal gewoon in de Hollande Pot ![]() zoete aardappels smaken beter dan die kruimigen. | |
zwijntje | vrijdag 8 november 2002 @ 19:07 |
Ik wist niet dat die in nederland te verkrijgen waren! Ik ken alleen yam gefrituurd in olie, als een soort uit de kluiten gewassen frieten dus. Zeker lekker. | |
Nausicaa | vrijdag 8 november 2002 @ 19:08 |
quote:Ik kocht ze bij een Turkse winkel. Ik heb ook gehoord dat ze bij (sommige) biologische winkels te koop zijn. | |
eGo2k | vrijdag 8 november 2002 @ 19:26 |
Zoete aardappels!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! YES ![]() ![]() ![]() Ik moet alweer helemaal denken mijn native country > Egypte... Wil je ECHT lekkere Yams eten? Wikkel de Yams in aluminiumfolie, zet ze in de oven totdat het gaar is en SMULLEN MAAR!! | |
moussy | vrijdag 8 november 2002 @ 19:37 |
Ik heb ooit eens gehoord dat als je de piepers een nachtje buiten zet als het vriest dat ze ook zoet worden ![]() On-topic | |
zwijntje | vrijdag 8 november 2002 @ 19:40 |
Vergeten te melden: de gerechten met fijngestampte yam [fufu] vond ik persoonlijk weer niet te vreten! Een kleverige brij. | |
berney | vrijdag 8 november 2002 @ 19:44 |
shit nu weet ik ook wat ik vergeten ben vanmiddag te kopen in de winkel. ![]() | |
proximity | vrijdag 8 november 2002 @ 19:50 |
Een Yam is geen zoete aardappel, dat zijn oebies (of zoete patate). Yams zijn harder en grover van structuur, en gefrituurd erg lekker. Oebies worden gebruikt in roti, dus geen yams. | |
Vava | zaterdag 9 november 2002 @ 00:33 |
Ja lekker! Vooral gefrituurd zijn ze erg goed te eten! | |
Gaoxing | zaterdag 9 november 2002 @ 13:33 |
quote:Dat kreeg ik laatst in een restaurant met een klontje boter met wat kaneel erdoor. ![]() Nausicaa, ik zal morgen m'n best doen om wat recepten te scannen. Thanksgiving komt eraan en yams horen daar traditioneel bij, dus de bladen staan vol met vreselijk lekkere dingen. | |
Nausicaa | zaterdag 9 november 2002 @ 18:57 |
quote:Fantastisch! Thanx Gaoxing!! | |
CartWOman | zaterdag 9 november 2002 @ 18:59 |
quote:Ook namens mij. Kan nog wel wat tips gebruiken voor het kerstdiner. ![]() | |
Gaoxing | zondag 10 november 2002 @ 12:00 |
Alvast een kort Kenyaans receptje: Zoete aardappelen met tomaten (4 personen) 450 g zoete aardappelen, geschild Kook de aardappels, in hun geheel, tot ze zacht zijn (ongeveer 30 minuten). Haal ze uit het water en laat ze een beetje afkoelen. Snij ze dan in plakken van een halve cm breed. Smelt de margarine en bak de aardappelplakken mooi bruin in ongeveer 5 minuten. Voeg de chilipoeder, zout, peper en suiker toe en mix goed. Voeg nu de tomaten toe en laat nog 5 minuutjes zachtjes bakken. Serveer heet, eventeel met wat geraspte kaas erop. Echt een heel simpel recept, maar het zoete van de aardappelen, fris-zure van de tomaat, pittige van de chili en eventueel zoute van de kaas maken het echt een aanrader! | |
Gaoxing | zondag 10 november 2002 @ 12:35 |
En nog maar een receptje, uit een boek met 'slanke' recepten. Het commentaar van de schrijfster: "You won't miss Mc-You-Know-Who's fries a bit once you make this delicious alternative". Snelle, zoete, gebakken aardappelen (bijgerecht voor 4 tot 6 personen) 2 medium zoete aardappels, geschild Verwarm de oven voor op 200 graden C. Snij de aardappels in plakken (pakweg ½ cm dik). Vet een bakplaat in met (weinig) olijfolie. Leg de plakken op de bakplaat (niet op elkaar). Keer ze vervolgens een keer om (ja, nog voor het bakken; je wilt dat beide kanten een laagje olie hebben). Bestrooi met zout en peper naar smaak. Bak tot ze goudbruin zijn, totaal zon 25 minuten. Keer ze halverwege en bestrooi die kant ook met zout en peper. Terwijl de aardappels in de oven garen, mix in een kom: peterselie, knoflook, citroenschil en nog een klein beetje zout en peper. Nu even snel werken: breng de aardappels over naar een grote kom. Voeg de peterseliemix toe. Meng goed maar voorzichtig, en leg dan de aardappelplakken weer terug op de bakplaat. Bak voor nog 2 minuten, om het hete uit de knoflook te halen. | |
Nausicaa | zondag 10 november 2002 @ 12:49 |
Ziet er heerlijk uit! Dat gaan we proberen! Nogmaals zeer bedankt Gaoxing! | |
Gaoxing | zondag 10 november 2002 @ 13:13 |
De tweede heb ik zelf nog niet geprobeerd Nausicaa (het is kennelijk geen zoete-aardappel-seizoen hier). Het is nu bedtijd, maar ergens komende week komen er nog wel een paar recepten. | |
Martijn_77 | dinsdag 1 maart 2005 @ 23:10 |
Klint idd erg lekker!! | |
Oblivion | dinsdag 1 maart 2005 @ 23:13 |
Van Life naar CUL. ![]() ![]() Recepten met lekkere yams graag! ![]() | |
zeeuwse | donderdag 3 maart 2005 @ 15:04 |
Op verzoek van Oblivion hier ook nog een keer: * copy - paste* ![]() Thaise curry nodig voor 8 pers: 400 gr zoete aardappel 700 ml kokosmelk 85 gr basilicum 250 ml kippenbouillon 6-8 eetl. thaise rode currypasta 3 eetl suiker 4 eetl vissaus 16 kippendijen zonder bot en zonder vel, in 2en gesneden. 250 gr kerstomaatjes Doe de kokosmelk, bouillion, currypasta, suiker en de vissaus in een grote pan en breng aan de kook, ong. 2 minuten. Draai het vuur laag, voeg de kip en de zoete aardappel toe en laat 15 minuten zachtjes koken. Voeg de tomaatjes toe en kook nog 10 minuten. Draai het vuur uit, en met deksel op de pan even 5 minuutjes laten staan. Basilicum erdoor scheppen. Serveren met een frisse salade en witte rijst. Ik heb het zaterdag zelf voor het eerst gemaakt en dat was erg lekker. Ik heb alleen de basilicum weggelaten want die zag er niet uit bij de Appie en ik heb er 2 rode pepertjes in gedaan. Ik had er nog knoflook in willen doen, maar die was op : ( dat lijkt me ook wel lekker. Ik heb nu dus in een heeeel klein beetje wokolie eerst de rode pepertjes een beetje aangefruit om de smaak los te maken en toen de bouillon en de kokosmelk enz. toegevoegd. Verder heb ik de salade laten zitten want voor z'n 3en was het toch al genoeg en ik heb pandan rijst gekookt in een beetje tuinkruidenbouillon en later in een beetje olie opgebakken. Qua kip had m'n schoonmoeder al kipblokjes gehaald want ze wou kip tandoori maken van knorr ![]() Dus in plaats van de kippendijen heb ik die blokjes gebruikt (500 gr ongeveer) en dat smaakte ook prima. Kip wel later toegevoegd dan in het recept staat, tegelijk met de tomaatjes. Er was toen we uitgegeten waren alleen wat currysaus over, (de kip was eruit gezocht) maar daar maak ik nog wel eens soep van. Garnaaltjes erin ofzo en smullen maar op zondagmiddag. [ Bericht 2% gewijzigd door zeeuwse op 03-03-2005 15:07:14 (mijn smilies, wat doe je?) ] | |
Martijn_77 | zondag 6 maart 2005 @ 11:50 |
quote:Sorry ![]() Waar kun je Yams kopen? De lokale toko? | |
Blues | dinsdag 25 oktober 2005 @ 22:47 |
quote:En dankzij de nieuwe search weer een kickje. Ik zie ze dus steeds liggen (gewoon bij de supermarkt hier) en wil er graag iets mee maken, het recept uit de oven lijkt me erg lekker om mee te beginnen. Hier nog wat meer over deze Zoete aardappelen : http://nl.wikipedia.org/wiki/Zoete_aardappel of : quote: | |
Blues | woensdag 26 oktober 2005 @ 01:43 |
quote: quote: quote: [ Bericht 13% gewijzigd door Blues op 26-10-2005 01:53:07 ] | |
Kleintje | woensdag 26 oktober 2005 @ 08:57 |
Heerlijk!!! Een simpel maar ow zo lekker gerecht: Nodig: Zoete aardappels (ongeveer 2 per persoon), 1 takje rozemarijn, 2 takjes tijm, 1 teentje knoflook, 1 dl. olijfolie, 1 eetlepel grof zeezout, peper. Was de aardappels en snij ze in stukken (niet schillen). Hak de verse kruiden en pers de knoflook (kan ook met kruiden uit een potje) en meng dit alles met olijfolie en het zeezout. Doe de aardappels in een vuurvaste schaal en zet het in de oven, ongeveer 30 minuten! De oven is voorverwarmd op 180 graden! | |
Blues | woensdag 26 oktober 2005 @ 20:08 |
Die aard. heb ik dus bijna een uur! in de oven gehad, en ze bleven hard. ![]() Of is dat normaal ![]() | |
Oblivion | woensdag 26 oktober 2005 @ 23:00 |
quote:Euhm, nee... Ken die niet anders dat ze snel gaar zijn. Ze zijn een beetje oranje achtig, had je wel de goede? | |
Blues | woensdag 26 oktober 2005 @ 23:05 |
Ja oranje ![]() | |
Oblivion | woensdag 26 oktober 2005 @ 23:07 |
quote:Misschien dat je beter voor kan koken? Of de oven hoger zetten... | |
JacMar | donderdag 13 juli 2006 @ 17:26 |
Ik heb ook een bakje zoete aardappelen gekocht ..Morgen ga ik iets uitproberen.. Iemand al een recept uit dit topic geprobeerd? ![]() | |
Martijn_77 | donderdag 13 juli 2006 @ 21:50 |
quote:Nee, ik niet maar als je een recept gaat uit proberen laat het dan even weten ![]() | |
Rosella | donderdag 13 juli 2006 @ 23:11 |
Ik heb een keer in een restaurant een stoofpotje op van zoete aardappelen in grote dobbelstenen en allerhande groente (broccoli, champignons, paprika etc.). Nu denk ik dat dat ook best te doen moet zijn om zelf te maken, ik heb alleen geen idee over de juiste timing en volgorde van ingrediënten en waarín te stoven. Ik hou niet zo van kokos e.d., ik zat meer te denken aan iets pittigs. Ideetjes welkom. ![]() | |
JacMar | vrijdag 14 juli 2006 @ 09:03 |
Ik ga deze maken vanavond ![]() Snelle, zoete, gebakken aardappelen (bijgerecht voor 4 tot 6 personen) 2 medium zoete aardappels, geschild olijfolie grof zout en grof gemalen zwarte peper 2 eetlepels grofgehakte peterselie 1 teen knoflook, fijngehakt 1 theelepel versgeraspte citroenschil Verwarm de oven voor op 200 graden C. Snij de aardappels in plakken (pakweg ½ cm dik). Vet een bakplaat in met (weinig) olijfolie. Leg de plakken op de bakplaat (niet op elkaar). Keer ze vervolgens een keer om (ja, nog voor het bakken; je wilt dat beide kanten een laagje olie hebben). Bestrooi met zout en peper naar smaak. Bak tot ze goudbruin zijn, totaal zon 25 minuten. Keer ze halverwege en bestrooi die kant ook met zout en peper. Terwijl de aardappels in de oven garen, mix in een kom: peterselie, knoflook, citroenschil en nog een klein beetje zout en peper. Nu even snel werken: breng de aardappels over naar een grote kom. Voeg de peterseliemix toe. Meng goed maar voorzichtig, en leg dan de aardappelplakken weer terug op de bakplaat. Bak voor nog 2 minuten, om het hete uit de knoflook te halen. | |
JacMar | vrijdag 14 juli 2006 @ 18:05 |
Het was heerlijk!! ![]() Zeker voor herhaling vatbaar ![]() | |
brrrrrrt | zaterdag 15 juli 2006 @ 13:03 |
heb je het over yucca's? van die lange puntige rooie zoete aardappels uit Zuid Amerika? (goed, gewone aardappels komen ook oorspronkelijk uit zuid amerika en yucca's in NL worden meestal geimporteerd uit Israel maar toch) | |
Serendips | zondag 7 januari 2007 @ 21:50 |
Vanavond gehad en ik kan vertellen dat serveren als een klassieke, Hollandse pieper geen goed idee is. Ik had nog nooit zoete aardappels gegeten en wilde de smaak zo puur mogelijk proeven, dus ik heb ze geschild, gekookt en geserveerd met steak en salade. De smaak doet me heel erg denken aan wortels. Het was net alsof ik grote brokken gekookte wortel zat te eten en dat vond ik niet zo geslaagd. Volgende keer een alternatieve bereiding, dus tevens tvp! [ Bericht 0% gewijzigd door Serendips op 08-01-2007 09:28:49 (typo) ] | |
brrrrrrt | maandag 8 januari 2007 @ 00:29 |
roosteren in de oven en behandelen als een gepofte aardappel is een goed begin | |
Oblivion | maandag 8 januari 2007 @ 08:02 |
quote:Ze zijn heel lekker als vulling in je roti! | |
Maneki.Neko | maandag 8 januari 2007 @ 10:24 |
quote:Jaaa! ![]() | |
_Henry_ | maandag 8 januari 2007 @ 15:41 |
Mijn oma maakt wel eens kolak met zoete patate. Vind het zelf niet echt lekker. | |
anneja | dinsdag 9 januari 2007 @ 10:19 |
Zo doe ik het vaak: Blokjes zoete aardappel gaarbakken (duurt ongeveer een kwartier), intussen een dunne dressing roeren van honing, citroensap, paprikapoeder en kaneel en die als de blokjes bijna gaar zijn er overheen gieten en even mee laten warmen. Of met blokjes pastinaak en gewone aardappel en een paar lepels olie, tijm en rozemarijn in een hete oven (200-225 graden) zetten en een minuut of 20 niet naar omkijken, dan zout en knoflook erbij. Of knoflook en kerrie- of indiase of marrokaanse kruiden bakken in wat olie, dan blokjes zoete aardappel even meebakken, en dan een forse scheut kokend water en wat bouillonpoeder erbij. Aardappel tot pulp koken en eten met roti of zachte tortilla's (dit kan ook met gewone aardappel of met rode linzen, alleen moet je die niet meebakken). | |
mrSPLIFFY | woensdag 31 oktober 2007 @ 15:06 |
vanavond eten we zoete aapies!! zoete aapies wassen, 25 min koken in de schil afkoelen, door een zeef oid halen , zoutloze boter erbij en t sap van 1 sinasappel beetje peper... in een ovenschaal stoppen, plakjes tomaat erop, strooikaas en 20 minuutjes op 180 graden! lekker bij mn zelfgemaakte piri piri marinande waar de kip al een paar uurtjes in staat dan appelmoes erbij met kaneel en SAMBAL!!! das echt heerlijk met een salsa salade erbij van mango met lente ui en een beetje citroensap (kheb ook nog boontjes in pindasaus) en ijs toe! Nou wie eet er mee!? ![]() | |
popolon | woensdag 31 oktober 2007 @ 15:08 |
In de VS zijn ze gek op die dingen en struikel je erover. Ik vind 't zelf helemaal niks die zoete troep. | |
EricT | woensdag 31 oktober 2007 @ 19:17 |
Vervang in simpel indische gerechten (ergo: niet javaans enzo) de rijst door deze batatas/yams en je krijgt heel aparte combinaties ![]() | |
Tamashii | dinsdag 18 januari 2011 @ 14:27 |
Zo, dit is al een heel oud topic maar toch handig. Vanavond ga ik beenham maken met zoete aardappelen en spinazie. Weten jullie hoe ik de zoete aardappelen moet bereiden? Ze heten gewoon zoete aardappelen van de Jumbo. xD | |
n0a | dinsdag 18 januari 2011 @ 15:37 |
Ik doe ze altijd in vrij grote partjes snijden, dan eventueel kruiden/specerijen, husselen in olie en bakken in de oven. | |
RobinOok | dinsdag 18 januari 2011 @ 16:17 |
Ik ook. ![]() ![]() Aardappels schillen en in partjes snijden. Mengen met : 2 eetl olie 1 eetl grofgemalen korianderzaad 1 eetl grofgemalen venkelzaad 1 theel grofgemalen karwijzaad 0.5 theel cayennepepper Op een bakplaat, 30 minuten in 225C oven. [ Bericht 18% gewijzigd door RobinOok op 18-01-2011 16:35:32 ] | |
Tamashii | dinsdag 18 januari 2011 @ 16:20 |
Oke thank. Ga ze eerst koken en dan bakken in de oven, is dat goed? Want dacht dat ze anders wat hard waren... | |
RobinOok | dinsdag 18 januari 2011 @ 16:35 |
Nee, da's niet goed. Ze zijn juist al na een half uurtje in de oven zacht. Veel zachter dan gewone aardappel. | |
n0a | dinsdag 18 januari 2011 @ 16:36 |
Heb je oranje of paarse zoete aardappel? Ik zou de oranje niet eerst koken, want die wordt waarschijnlijk veel te zacht. Paarse kook ik trouwens ook niet voor het bakken. |