Wie eet er nog meer wel eens zoete aardappels? En hoe klaar gemaakt en met wat?
quote:Ik kocht ze bij een Turkse winkel. Ik heb ook gehoord dat ze bij (sommige) biologische winkels te koop zijn.
Op vrijdag 8 november 2002 19:07 schreef zwijntje het volgende:
Ik wist niet dat die in nederland te verkrijgen waren!
Ik moet alweer helemaal denken mijn native country > Egypte...
Wil je ECHT lekkere Yams eten? Wikkel de Yams in aluminiumfolie, zet ze in de oven totdat het gaar is en SMULLEN MAAR!!
On-topic
Mijn moeder gebruikte ze veel in surinaamse recepten. Ik heb ze zelf nog nooit klaar gemaakt , maar idd errug lekker!!
quote:Dat kreeg ik laatst in een restaurant met een klontje boter met wat kaneel erdoor.
Op vrijdag 8 november 2002 19:26 schreef eGo2k het volgende:
Wil je ECHT lekkere Yams eten? Wikkel de Yams in aluminiumfolie, zet ze in de oven totdat het gaar is en SMULLEN MAAR!!
quote:Fantastisch! Thanx Gaoxing!!
Op zaterdag 9 november 2002 13:33 schreef Gaoxing het volgende:[..]
Dat kreeg ik laatst in een restaurant met een klontje boter met wat kaneel erdoor.
Nausicaa, ik zal morgen m'n best doen om wat recepten te scannen. Thanksgiving komt eraan en yams horen daar traditioneel bij, dus de bladen staan vol met vreselijk lekkere dingen.
quote:Ook namens mij.
Op zaterdag 9 november 2002 18:57 schreef Nausicaa het volgende:[..]
Fantastisch! Thanx Gaoxing!!
450 g zoete aardappelen, geschild
25-50 g margarine
1/2 theelepel suiker
1 theelepel chilipoeder
3 tomaten, in plakjes
zout en peper
Kook de aardappels, in hun geheel, tot ze zacht zijn (ongeveer 30 minuten). Haal ze uit het water en laat ze een beetje afkoelen. Snij ze dan in plakken van een halve cm breed.
Smelt de margarine en bak de aardappelplakken mooi bruin in ongeveer 5 minuten. Voeg de chilipoeder, zout, peper en suiker toe en mix goed. Voeg nu de tomaten toe en laat nog 5 minuutjes zachtjes bakken.
Serveer heet, eventeel met wat geraspte kaas erop.
Echt een heel simpel recept, maar het zoete van de aardappelen, fris-zure van de tomaat, pittige van de chili en eventueel zoute van de kaas maken het echt een aanrader!
Snelle, zoete, gebakken aardappelen (bijgerecht voor 4 tot 6 personen)
2 medium zoete aardappels, geschild
olijfolie
grof zout en grof gemalen zwarte peper
2 eetlepels grofgehakte peterselie
1 teen knoflook, fijngehakt
1 theelepel versgeraspte citroenschil
Verwarm de oven voor op 200 graden C. Snij de aardappels in plakken (pakweg ½ cm dik). Vet een bakplaat in met (weinig) olijfolie.
Leg de plakken op de bakplaat (niet op elkaar). Keer ze vervolgens een keer om (ja, nog voor het bakken; je wilt dat beide kanten een laagje olie hebben). Bestrooi met zout en peper naar smaak. Bak tot ze goudbruin zijn, totaal zon 25 minuten. Keer ze halverwege en bestrooi die kant ook met zout en peper.
Terwijl de aardappels in de oven garen, mix in een kom: peterselie, knoflook, citroenschil en nog een klein beetje zout en peper.
Nu even snel werken: breng de aardappels over naar een grote kom. Voeg de peterseliemix toe. Meng goed maar voorzichtig, en leg dan de aardappelplakken weer terug op de bakplaat. Bak voor nog 2 minuten, om het hete uit de knoflook te halen.
Het is nu bedtijd, maar ergens komende week komen er nog wel een paar recepten.
Sorryquote:Op dinsdag 1 maart 2005 23:13 schreef Oblivion het volgende:
Van Life naar CUL.Martijn, ouwe topickickerd!
![]()
Recepten met lekkere yams graag!![]()
En dankzij de nieuwe search weer een kickje.quote:Op zondag 6 maart 2005 11:50 schreef Martijn_77 het volgende:
Sorrymaar de recepten klonken zo lekker
Waar kun je Yams kopen? De lokale toko?
quote:Ingrediėnten:
600 gram riblappen
3 uien
2 tomaten
50 gram rode currypasta
3 cm verse gemberwortel
2 teentjes knoflook
ca. 750 gram zoete aardappels
een paar cm. van een blok santen
Bereiding:
Snijd het rundvlees in stukjes. Smeer deze in met de currypasta en laat een tijdje intrekken.
Pel ondertussen de uien en de knoflook.
Snijd de uien in dikke ringen en de tomaten in grote stukken.
Schil en rasp de gemberwortel.
Schil de zoete aardappels en snijd ze in dobbelstenen.
Verhit wat olie in een braadpan en bak de stukken vlees rondom aan. Voeg de uien toe en laat ze even meebakken.
Giet kokend water bij het vlees zodanig dat het net onder staat. Doe de tomaat erbij en breng het geheel aan de kook.
Laat het vlees met de deksel op de pan ca. 2 1/2 uur stoven. Voeg dan de stukken zoete aardappels toe en laat het nog een 1/2 uur pruttelen. Af en toe doorroeren.
Voeg 5 minuten voor het eind van de kooktijd de santen toe. Controleer voor het opdienen of de stukken aardappels gaar zijn.
quote:KRUIDIGE STOOFPOT VAN ZOETE AARDAPPELEN
Ik heb de authentieke smaak van dit Tunesische gerecht wat milder gemaakt zodat de combinatie van citroensap, honing, kaneel en chilipeper de smaak van de zoete aardappelen subtiel aanvult. Vergroot de hoeveelheden als u van een wat pittiger gerecht houdt.
4 eetlepels citroensap
3 - 4 theelepels heldere honing
1 theelepel kaneel
¾ theelepel chilipoeder of naar smaak
2 eetlepels olijfolie
750 g zoete aardappelen, in blokjes van 1 cm
1 ui, fijngehakt
2 tenen knoflook, fijngehakt
4 eetlepels water
zout
Meng 1 eetlepel citroensap met alle honing, kaneel en chilipoeder. Houd het mengsel apart.
Verhit de olie in een grote koekepan met dikke bodem en bak de zoete aardappelen 10 minuten; roer af en toe. Voeg ui, knoflook, zout, resterend citroensap en water toe en laat de uien in ca. 5 minuten wat kleur krijgen; roer af en toe. Voeg het honingmengsel toe, bak nog 2 minuten al roerend en dien het gerecht op.
Variant : Tunesische gekruide wortelen - Kook 1 kg jonge worteltjes in plakjes gedurende 3 minuten. Fruit 1 fijngehakte ui en 2 tenen knoflook in olijfolie. Voeg de wortelen, 1 dl groente- of kippebouillon, 1 theelepel heldere honing, 1 theelepel harissa, 1 theelepel komijn, 1 theelepel koriander en zout en peper toe. Bak het geheel nog 10 - 12 minuten. Roer er fijngehakte peterselie door en dien warm of koud op.
Voor 4 personen.
land : Tunesiė
quote:4 grote zoete aardappels, 80 gr. boter, 2 el creme fraiche, 2 teentjes knoflook, 1 tl cognac of brandy, 1/2 tl geraspte citroenschil,1 el verse gehakte groene kruiden(bijv. peterselie, dille en bieslook), zeezout en versgemalen peper, extra:aluminiumfolie.
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 220?c. Boen de aardappelen schoon onder stromend water.
Bereidingswijze
Leg de aardappelen, verpakt in aluminiumfolie, ca 45 minuten in de oven. Roer in een kom boter, creme fraiche, knoflook, cognac, citroenschil en kruiden door elkaar. Breng op smaak met zeezout en peper. Maak een inkeping in de gepofte aardappels en schep hierin wat knoflookboter
quote:Stamppot zoete aardappelen met seitan en gebakken banaan
Aantal personen: 4
Ingrediėnten
1 kg zoete aardappelen
3 dl melk
Zout
1/4 theelepel koriander
1 pot seitan
4 rijpe bakbananen
Zonnebloemolie
Bereiding:
Schil de zoete aardappelen, maak er blokjes van, kook ze in een bodem water met zout gaar en laat ze droogstomen
Breng de melk aan de kook met een snufje zout en de koriander
Prak de aardappelen fijn en meng er de kokendhete melk door tot een gladde puree is ontstaan
Roer de fijngesneden seitan door de stamppot
Pel de bananen, snijd ze in plakjes
Bak ze in hete olie snel aan beide kanten bruin
Garneer er de stamppot mee
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |