abonnement Unibet Coolblue
pi_154924005
Aangezien vanavond The Great British Bakeoff weer op de BBC begint heb ik vanmorgen iets gebakken uit een eerder seizoen (die van 2012):



Recept: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/middle_eastern_taboon_90922

:9 :9 :9

Drie ervan in de vriezer gegooid, de rest nu samen met collega's op mijn werk aan het opeten met hummus en koriander
Let me see you stripped down to the bone
pi_154929330
quote:
0s.gif Op woensdag 5 augustus 2015 12:35 schreef minilot het volgende:

[..]

Ziet er qua kruim toch hartstikke goed uit? O+
Ja het viel uiteindelijk erg mee :) punt is dat ik ook nog niet zo goed weet qua hoeveelheden deeg hoe groot e.e.a. zou moeten worden. Recept was schijnbaar ook voor twee kleinere broden...
pi_154931993
quote:
0s.gif Op woensdag 5 augustus 2015 12:36 schreef minilot het volgende:
Aangezien vanavond The Great British Bakeoff weer op de BBC begint heb ik vanmorgen iets gebakken uit een eerder seizoen (die van 2012):

[ afbeelding ]

Recept: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/middle_eastern_taboon_90922

:9 :9 :9

Drie ervan in de vriezer gegooid, de rest nu samen met collega's op mijn werk aan het opeten met hummus en koriander
yum.
  Moderator / FOK!Fotograaf donderdag 6 augustus 2015 @ 21:16:35 #229
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_154965737
Vandaag samen met een vriend die bakker is een paar broodjes gebakken:





pi_154965802
was de sesam in de aanbieding ? :D
  Moderator / FOK!Fotograaf donderdag 6 augustus 2015 @ 21:19:47 #231
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_154965824
quote:
1s.gif Op donderdag 6 augustus 2015 21:18 schreef computergirl het volgende:
was de sesam in de aanbieding ? :D
Hadden we gisteren gekocht.. :P
pi_155038497
hoe zit het met vochtgehalte als je ander meel gebruikt dan in recept?
deze overnight rolls, maar dan met verhouding volkoren/bloem omgedraaid bijvoorbeeld.

http://www.myitaliansmorg(...)oof-overnight-rolls/
als ik precies de verhouding maak dan is het deeg s avonds veel droger dan op het voorbeeld plaatje, maar als ik wat extra vocht toevoeg is het na een nacht broodsoep en kan ik het deeg niet/nauwelijks vouwen en snijden
  zondag 9 augustus 2015 @ 09:16:52 #233
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_155038660
Dat is een gevóel. :+ Nee, serieus. Het kan zelfs per merk verschillend zijn. Malingsgraad speelt ook mee. Maar je kunt altijd nog wat water of meel toevoegen vlak voor de bereiding.
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_155153543
Heel inspirerend dit topic! Ik heb net afgelopen zondag voor het eerst een brood gebakken in de broodbakmachine. Met mix van soezie.... En vinden het maar niks...

Maar volgens mij moet het toch maar op de echte manier met meel en een oven. Iemand tips hoe te beginnen? Nu ik dit topic zo doorlees lijkt het me heel lastig.
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 12 augustus 2015 @ 17:44:20 #235
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_155153652
quote:
0s.gif Op woensdag 12 augustus 2015 17:39 schreef nathalie85 het volgende:
Maar volgens mij moet het toch maar op de echte manier met meel en een oven. Iemand tips hoe te beginnen? Nu ik dit topic zo doorlees lijkt het me heel lastig.
Lastig? Dat valt wel mee.

In de OP staat een filmpje van Vincent Talleu. Bekijk het en doe (bijna) alles wat hij ook doet en je krijgt waarschijnlijk een erg lekker brood. En het enige wat je nodig hebt is een oude braadpan en de ingrediënten. En een oven uiteraard.. :+
pi_155154280
Dank je wel voor je snelle reactie! Dat moet te doen zijn! Nog tips voor goede kwaliteit meel? En de gist kan ik daarvoor gewoon gist uit de supermarkt gebruiken?
pi_155154473
quote:
0s.gif Op woensdag 12 augustus 2015 18:14 schreef nathalie85 het volgende:
Nog tips voor goede kwaliteit meel? En de gist kan ik daarvoor gewoon gist uit de supermarkt gebruiken?
Meel van de molen of Amerikaanse patentbloem (ivm hoger eiwitgehalte). Supermarkt gist os prima, alleen opletten in het recept of het over droge of verse gist gaat

Hier staat veel nuttige info:

https://www.broodbakshop.(...)in-een-notendop.html
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 12 augustus 2015 @ 18:26:12 #238
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_155154632
Ik heb normaal een goede kwaliteit meel, maar dat is op en nu gebruik ik bloem van de Duitse Aldi (32 cent voor een kilo :) ). Indien nodig (voor tarwebrood) vermeng ik dat met wat tarwemeel wat ik nog heb staan en waar naar mijn smaak teveel tarwe in zit. Normaal heb ik verse gist, maar ik heb nu alleen droge gist en dat werkt beide prima. Ook met die goedkope bloem maak ik prima broden.

Als je goede bloem wilt hebben dan kun je wellicht bij een molen terecht. Ik heb er hier 1 in de buurt die allerlei soorten bloem en meel heeft.
pi_155154696
tarwemeel waar teveel tarwe inzit?
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 12 augustus 2015 @ 18:35:42 #240
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_155154884
quote:
1s.gif Op woensdag 12 augustus 2015 18:28 schreef computergirl het volgende:
tarwemeel waar teveel tarwe inzit?
Ja, rare omschrijving.. :)

Ik denk dat er teveel zemelen (zo heten die dingen toch, die specifiek zijn voor tarwebrood?) in zitten. Vandaar dat ik 't vermeng met witte bloem. En dan is het nog steeds donker genoeg.
pi_155154893
Ik woon 1 km vanaf de Duitse grens dus dat komt goed!

Dank voor de tips, ik ga me erin verdiepen en wanneer ik resultaat heb geboekt zal ik het hier laten zien!
pi_155379173
Brood O+ Mooie dingen komen er langs zeg:)
Ik ga de topics eens goed doornemen. Wil wel eens vaker brood maken
Van de week voor het eerst Focaccia gemaakt (Mary Berry recept) Ik was best tevreden :s)
Just Breathe
pi_155384797
Vandaag slordige baguettes gebakken. Oven bleek te klein voor mijn expres wat dunner uitgerolde broden dus ik moest proppen (raakte daarmee wat luchtigheid kwijt), en scheermesje in lame was duidelijk aan vervanging toe. Naja, ach. :) Volgende keer beter!



Ze staan nu af te koelen dus nog geen crumbshot.

Recept was dat van Paul Hollywood uit the Great British Bakeoff van gisteren:
http://www.bbc.co.uk/food/recipes/paul_hollywoods_55351
Let me see you stripped down to the bone
pi_155385042
quote:
0s.gif Op woensdag 12 augustus 2015 18:35 schreef qltel het volgende:

[..]

Ja, rare omschrijving.. :)

Ik denk dat er teveel zemelen (zo heten die dingen toch, die specifiek zijn voor tarwebrood?) in zitten. Vandaar dat ik 't vermeng met witte bloem. En dan is het nog steeds donker genoeg.
Te volle volkorenmeel? :P

Tarwemeel wat je zeeft is (tarwe)bloem. Blijft tarwe :)

Goede bloem is ongebleekt en steengemalen, daar zit de kiem van de kern nog in, maar de zemel is er uitgezeefd. De kiem is relatief vet en geeft een wat gele kleur aan de bloem.

Bij fabrieksmatig gemalen bloem komt de kiem, met de zemel, terecht in je meel en niet in je bloem. Wittere bloem, minder vet, minder smaak.

Door iets meel aan je bloem toe te voegen, krijg je wat van die kiem terug maar ook de zemel geeft wat kleur en smaak terug aan het meel.
pi_155389621
quote:
0s.gif Op donderdag 20 augustus 2015 18:18 schreef minilot het volgende:
Vandaag slordige baguettes gebakken. Oven bleek te klein voor mijn expres wat dunner uitgerolde broden dus ik moest proppen (raakte daarmee wat luchtigheid kwijt), en scheermesje in lame was duidelijk aan vervanging toe. Naja, ach. :) Volgende keer beter!

[ afbeelding ]

Ze staan nu af te koelen dus nog geen crumbshot.

Recept was dat van Paul Hollywood uit the Great British Bakeoff van gisteren:
http://www.bbc.co.uk/food/recipes/paul_hollywoods_55351
Ahh je ziet het ook dat je ze een beetje in moest krimpen, anders waren ze toch wel heel top gelukt geweest! :9
pi_155391447
soda bread, poging 1

Beetje te diep ingesneden denk ik achteraf.
Weet nog niet of ik het lekker vind, de smaak past waarschijnlijk wel goed bij een stevige soep
pi_155391600
quote:
1s.gif Op donderdag 20 augustus 2015 21:42 schreef computergirl het volgende:
soda bread, poging 1
[ link | afbeelding ]
Beetje te diep ingesneden denk ik achteraf.
Weet nog niet of ik het lekker vind, de smaak past waarschijnlijk wel goed bij een stevige soep
Tof dat je het geprobeerd hebt! Hoe is de structuur? Zit er een beetje samenhang in?
Somebody that I used to know
pi_155391791
quote:
1s.gif Op donderdag 20 augustus 2015 21:49 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Tof dat je het geprobeerd hebt! Hoe is de structuur? Zit er een beetje samenhang in?
vrij compact, maar het was een recept met zware melen zoals volkoren en rogge

http://www.etenenzo.nl/blog/2013/02/janneke-bakt-soda-bread
  Moderator / FOK!Fotograaf donderdag 20 augustus 2015 @ 22:04:12 #249
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_155392139
quote:
2s.gif Op donderdag 20 augustus 2015 18:26 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Te volle volkorenmeel? :P

Tarwemeel wat je zeeft is (tarwe)bloem. Blijft tarwe :)

Goede bloem is ongebleekt en steengemalen, daar zit de kiem van de kern nog in, maar de zemel is er uitgezeefd. De kiem is relatief vet en geeft een wat gele kleur aan de bloem.
Ik wist dan ook niet hoe het heette.. :)

Ik heb nu gelukkig weer goed meel. Ik heb 250 kilo graan gekocht, wat in een windmolen is gemalen, waarna het gries en de zemel eruit is gezeefd en die heb ik hier nu apart staan. Ik kan nu dus m'n meel-mix maken zoals ik die zelf wil. Het gries is inderdaad prachtig geel.. :)
pi_155392198
250 kilo?!?!?
wel muis-proof opgeborgen? :D
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')