Ofwel: Het op het eerste gezicht vrij eenvoudig Yango sportdrankje heeft toch nog een flinke lijst met calorievrije! ingrediënten. Eens kijken wat we kunnen vinden:
– Water
– Citroenzuur (E 330)
– Aroma
– Zoetstoffen: Natriumcyclamaat (E 952), sacharine (E 954), acesulfaam K (E 950)
– Magnesium hydrocarbonaat (ik vraag me of of dit niet Hydroxide moet zijn?)
– Zout
– Fructose
– Kleurstof: E 214
– Xanhtaangom (E415)
– Conserveermiddel: Kaliumsobaar (wauw, apart spul. Laten we er Kaliumsorbaat ( E 202) van maken dan?)
– Emulgator: E 471, niacine (Vitamine B3?)
– Vitamines (blijkbaar kunnen we op de ingrediëntenlijst verwaarlozen welke dit zijn?)
– Bevat SO2? (ow wacht, SO2? ofwel Sulfiet? Toch?
Omdat veel fabrikanten de vervelende eigenschap hebben E nummers en technische namen door elkaar te vermelden ben ik zo vrij geweest om overal het nummer, waar men dit “vergeten”, is even tussen haakjes toe te voegen. In feite bevat deze vloeistof dus (E 330, E952, E954, E950, E214, E415, E202, E471 en nog wat andere ingrediënten). Dat zijn maar liefst 8 E nummers waarvan 7 wat meer aandacht verdienen. Nu zijn er een aantal in te delen in de categorie “ok” zo is citroensap, natuurlijk of chemisch, bijvoobeeld vrij onschuldig. Maar laten we eens kijken naar wat Corinne Couget heeft gevonden en naar wat we verder op internet kunnen vinden. Allereerst hebben we drie rood aangeduide zoetstoffen. Over E 952 schrijft ze dat het 30 a 40 keer zoeter is dan gewone suiker en dat het bij labaratoriumratten kanker in de zaadballen veroorzaakte. Verder is het sinds 1953 in gebruik maar sinds 1970 in de VS! verboden. De rest van de wereld mag er nog wel van genieten. Op naar de volgende; E 954: 300 keer zoeter dan suiker, brengt allergieën met zich mee en is waarschijnlijk kankerverwekkend. Vervolgens E 950: Hier heeft ze een wat langer verhaal over. 200 keer zoeter dan suiker, sinds 1988! door de FDA toegelaten terwijl het niet grondig onderzocht is, zit in veel levensmiddelen, ongunstiger dan aspartaam en uit een Engelse analyse kwam naar voren dat deze stof ook als kankerverwekkend geldt. Ze spreek over longtumoren, toename van cholesterol en leukemie. Wikipedia geeft andere studies aan.
Naast de zoetstoffen vinden we nog wat andere ingredienten als een kleurstof (rood). Dit is voor de aarbei variant dus E 124. Corinne mompelt wat over zeer gevaarlijk chemisch product met wat risico’s als hyperactiviteit, astma, netelroos, slapeloosheid en mogelijk kankerverwekkend. Wikipedia lijkt net zo positief.
Dan E 415, E 202, E 471. De eerste is Xanthaangom, dit wordt gebruikt als verdikkingsmiddel en er zijn tegenstrijdige analyses. E 202 is een veelgebruikt conserveermiddel (kijk maar eens in je koelkast) wat ook in de “rode” categorie valt en E 471 is een veelbesproken nummer onder moslims, joden en veganisten. Corinne geeft aan dat het op de lijst van de FDA staat in afwachting van meer diepgaande studies. Dit in verband met aantasting van de voortplantingsorganen, belammering van groei, vermindering van opname van vetzuren enzovoorts.
Samengevat blijkt het een vrij lastige opgave om achter de ingrediënten te komen en zo te zien heeft de fabrikant daar alle redenen voor. Gelukkig hoeven zwangere vrouwen zich volgens de fabrikant dan weer geen zorgen te maken over L-cartinine (waar staat het op de ingrediëntenlijst trouwens?). Een echte opluchting!
Nu zullen de meningen over sportdranken in het algemeen verdeeld zijn. Echter, je kunt je afvragen wat nu precies het effect zal moeten zijn van alle toevoegingen? Is je interesse in sportdranken inmiddels opgewekt en wil je verder lezen over het nut hiervan? Dan kun je hier nog meer lezen over sportdranken (pas op! Wetenschappelijke onderbouwingen enzo).
P.s. Tegenwoordig heeft het sportdrankje Yanga. Uiteraard hebben we het over hetzelfde product.