abonnement Unibet Coolblue
pi_149241014
Meer winkelketens die in de binnensteden actief zijn zullen in de problemen komen door concurrentie van webwinkels. Waarom zal ik veel parkeergeld betalen en dure spullen kopen als ik dezelfde spullen voor minder geld vanuit mijn luie stoel kan bestellen? Als de winkels in de binnenstad de concurrentie aan willen gaan, dan zullen ze omlaag moeten met de prijzen. Dat betekent dat de parkeerkosten en de huurkosten flink omlaag moeten.

quote:
Alle werknemers van V&D moeten salaris inleveren. Het gaat om ''een structurele salarisbijdrage van 5,8 procent'' die per 1 februari wordt doorgevoerd.
V&D schrapt verder vijftig van de 450 arbeidsplaatsen op het service center in Amsterdam. Dat maakt het warenhuisconcern maandag bekend.

De maatregelen zijn volgens het bedrijf nodig ''om te kunnen concurreren met nieuwe aanbieders en de groeiende onlinemarkt''. Daarvoor moeten kosten structureel omlaag.

Naast het loonoffer streeft V&D ook naar verdere versobering van de arbeidsvoorwaarden. De vakbonden en ondernemingsraad zijn over de maatregelen geïnformeerd, aldus een woordvoerster.

Huurcontracten

Het bedrijf kondigt verder aan te gaan heronderhandelen over alle huurcontracten. Het doel is de huurlasten permanent te verlagen. V&D heeft 63 vestigingen in Nederland.

"Dit alles is nodig om de strategie van V&D te continueren en aan te laten sluiten bij de huidige trends en de marktontwikkelingen", aldus waanemend ceo Don Roach.

V&D leed in 2013 een nettoverlies van 42 miljoen euro op een omzet van 619 miljoen euro. Cijfers over 2014 zijn nog niet beschikbaar.

Het concern maakt ook bekend John van der Ent per 1 maart 2015 tot nieuwe ceo te benoemen. Van der Ent was eerder directeur van Etam Groep en werkte ooit als bedrijfsleider bij V&D. Hij volgt Jacob de Jonge op, die in augustus vorig jaar plotseling vertrok. Roach nam hierop tijdelijk het roer over.

Buiten proportie

Martijn den Heijer, beestuurder bij CNV Dienstenbond, noemt de loonmaatregel "buiten proportioneel". Bovendien biedt het volgens hem "geen enkele structurele oplossing voor de problemen waar V&D mee kampt."

Hoewel de vakbondsman begrijpt dat er ingegrepen moet worden bij het warenhuis, zegt hij enorm geschrokken te zijn van de manier waarop. ''Het genoemde percentage is astronomisch en is een ramp voor het personeel, zeker voor de mensen in de lage loonschalen. Bovendien biedt het de werknemers geen enkele zekerheid op behoud van werk", aldus Den Heijer.

http://www.nu.nl/ondernem(...)laris-inleveren.html
pi_149241023
quote:
Kapitaalinjectie bij V&D, banken aan zet

Aandeelhouder Sun Capital gaat door de knieën en stort ¤40 miljoen bij in de kas van V&D. Dat werd zaterdagmiddag bekend. Gesprekken met banken over de voortzetting van kredieten zijn echter altijd nog niet afgerond.

Sun Capital stelde dinsdagavond nog voor om ¤20 miljoen bij te storten. De private investeringsmaatschappij stelde zich verder op het standpunt dat iedereen moet inleveren, om het iconische warenhuis te redden.

Zo moet een loonoffer van 5,8% van de 10.000 werknemers ¤10 miljoen opleveren. Verder eist V&D forse kortingen van zijn huurbazen.

De banken Rabobank, ABN Amro en ING, van wie de laatste de onderhandelingen met Sun Capital leidt, gingen niet akkoord. Zij eisten dat Sun ¤40 miljoen zou bijstorten, zo blijkt uit correspondentie van de afgelopen dagen tussen de partijen, die is ingezien door De Telegraaf.

Dat heeft Sun dus nu gedaan.
Banken

Daarmee wordt de vraag opgeworpen, of de banken ook een stap zetten, om tot een compromis te komen. Sinds 12 december heeft het trio de kredietlijn van V&D beperkt van ¤42,5 miljoen, naar ¤22,5 miljoen, en vorige week vrijdag zelfs naar ¤9 miljoen.

Verder weigerden de banken tot gisteren om bankgaranties te verstrekken, waardoor V&D vanaf 1 februari - zondag dus - in een lastig parket zit in relatie tot zijn leveranciers.
Reactie

V&D zelf reageerde vanochtend met een verklaring waarin het stelde dat het verhaal gebaseerd op de correspondentie tussen banken en V&D-topman Don Roach dat in de zaterdageditie van De Telegraaf staat onjuistheden bevatte. Zo zegt V&D ook na 31 januari nog over een kredietlijn bij de banken te beschikken. Dat klopt, en nergens in ons verhaal staat ook dat dit niet het geval is.

Zoals gezegd, de banken verschaffen momenteel een kredietlijn van ¤9 miljoen, over voortzetting daarvan wordt momenteel hard onderhandeld. Ook hier zit een einddatum op, die is alleen niet bekend, ook niet bij deze krant.

Verder stelt V&D dat alle werknemers, ook de parttimers van La Place, hun salaris over januari hebben ontvangen. In een email van afgelopen woensdagavond, wrijft Roach de banken echter aan dat hij deze mensen niet heeft kunnen betalen, vanwege het gebrek aan medewerking van de banken.

Op 11 verdere, gedetailleerde vragen gebaseerd op de correspondentie tussen Sun Capital, Don Roach en de banken wil V&D niet ingaan, net als afgelopen vrijdag overigens.
Blootstelling

Ook geen van de drie leden van het bankentrio wil dat. Wel is duidelijk dat de blootstelling van de banken naast de kredietfaciliteit van ¤9 miljoen, louter nog bestaat uit een serie leningen die op ruim ¤8 miljoen uitkomen.

Omdat de bank na de Belastingdienst als een van de eerste schuldeisers aan de beurt komt bij een eventueel faillissement, stelde accountant Deloitte eerder deze maand in een vertrouwelijk rapport dat de banken geen risico's meer lopen.

De pr-firma die is ingehuurd door Sun Capital heeft inmiddels laten weten dat Sun geen commentaar op wat dan ook wil leveren.
Belastingdienst

V&D-topman Don Roach, tevens cfo van Sun Capital, rept in zijn gesprekken met bankiers ook over een deal met de Belastingdienst. Waarschijnlijk wordt hiermee bedoeld, dat er een akkoord is om de btw-afdracht over het vierde kwartaal later te voldoen. Dat zou anders in dit weekend moeten.
bron
pi_149241093
Het enige voordeel van een fysieke winkel ten opzichte van een webwinkel is dat je iets direct kan bekijken en meenemen. Nu bijna alle winkels binnen één dag leveren en de verzendkosten vaak nihil zijn, wordt dat voordeel steeds minder groot.
pi_149241107
Het was er druk vanmiddag. Ze hadden ook nog flinke sales. Denkelijk waren een heleboel mensen nog even snel spullen aan het scoren in aanloop van het verwachte faillissement.

En verderop vele lege winkelpanden en natuurlijk de Schoenenreus, de ramen nog volgeplakt met acties en aanbiedingen, met dichte deuren....

Dit gaat niet goed zo.
pi_149241148
Moet ik mijn mening geven?
A society of sheep must in time beget a government of wolves.
- Henry de Jouvenel
  zaterdag 31 januari 2015 @ 18:17:29 #6
166093 nattermann
Waereldsjtad Gelaen
pi_149241163
Jammer voor de mensen die er iets om geven, maar mijn mening is: laat maar omvallen. Voegt helemaal niks toe aan het huidige winkelaanbod.
Tics van je petten.
pi_149241170
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 januari 2015 18:12 schreef Childofthe90s het volgende:
Het enige voordeel van een fysieke winkel ten opzichte van een webwinkel is dat je iets direct kan bekijken en meenemen. Nu bijna alle winkels binnen één dag leveren en de verzendkosten vaak nihil zijn, wordt dat voordeel steeds minder groot.
Toch is online winkelen niet altijd handig: pakketten die niet in de brievenbus passen bijvoorbeeld. Overdag zijn we aan het werk en dus of de buren worden lastig gevallen door de bezorger, of het pakket moet afgehaald bij zo'n distributiedepot... Nou dan kan ik het net zo goed in de stad gaan halen.

[ Bericht 0% gewijzigd door gebrokenglas op 31-01-2015 18:27:11 ]
  Donald Duck held zaterdag 31 januari 2015 @ 18:21:16 #8
46149 __Saviour__
Superstapelsmoor op Kristel
pi_149241228
Voor kleinere steden met weinig aansprekende stadscentra zal het toch een groot verlies zijn
❤ Rozen zijn rood ❤
❤ Viooltjes zijn blauw ❤
❤ Kristel, ik hou van jou! ❤
pi_149241269
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 januari 2015 18:12 schreef Childofthe90s het volgende:
Het enige voordeel van een fysieke winkel ten opzichte van een webwinkel is dat je iets direct kan bekijken en meenemen. Nu bijna alle winkels binnen één dag leveren en de verzendkosten vaak nihil zijn, wordt dat voordeel steeds minder groot.
Het is voor mij een heel groot eb vaak bepalend voordeel. Dat gehannes met die postzendingen en halve mongolen die het moeten bezorgen.. Ik betaal er graag meer voor om dat spelletje niet te hoeven spelen. Bovendien zou naar de stad gaan een beleving moeten zijn, meer dan alleen een product kopen. Ook een voordeel van een fysieke winkel, wat mij betreft
pi_149241315
quote:
Tem de roofdieren van de financiële sector

Nederland kan van Duitsland leren hoe misbruik door investeringsmaatschappijen ten koste van bedrijven en de fiscus kan worden tegengegaan.
Henk Nijboer is financieel woordvoerder, Ed Groot is fiscaal woordvoerder van de Tweede Kamerfractie van de Partij van de Arbeid 29 januari 2015, 02:01
127

De Partij van de Arbeid wil de excessen van private equity, het opkopen van aandelen van bedrijven door investeringsmaatschappijen om op korte termijn maximaal rendement te halen, uitbannen. Natuurlijk, durfkapitaal blijft nodig. Maar we hebben te veel voorbeelden gezien die met echte investeringen en innovatie weinig te maken hebben en des te meer met financiële en fiscale acrobatiek.

Zelfs een oer-Hollands bedrijf als de HEMA zucht onder de schuldenlast die het kreeg opgedrongen. Met de belangen van medewerkers, de belastingbetaler en de consument wordt door deze partijen op geen enkele wijze rekening gehouden. Betere bescherming van het eigen vermogen van ondernemingen, aanscherping van bestuurdersaansprakelijkheid en fiscale maatregelen moeten dit gedrag onmogelijk maken.

Private equity is nuttig als het echt gaat om durfkapitaal gericht op groei op lange termijn. Start-ups zijn er vaak afhankelijk van om hun onderneming uit te bouwen. Ook voor het MKB of voor familiebedrijven zonder opvolger kan private equity een uitkomst zijn die banken niet kunnen bieden.

Helaas zijn er ook excessen. Die doen zich typisch voor bij gevestigde bedrijven die betrekkelijk veel eigen vermogen hebben, maar die toch goedkoop zijn omdat hun winstgevendheid onder druk staat. Met name Angelsaksische private-equitypartijen zijn bedreven in het leegtrekken van deze bedrijven met ingenieuze juridische en fiscale constructies. De voorbeelden van de afgelopen jaren zijn bekend: NRC Media, kinderopvanginstelling Estro, HEMA, Van Gansewinkel. Deze week bleek dat ook V&D vecht voor zijn voortbestaan.
Hoezo 'durfkapitaal'?

In 2007 is een begin gemaakt met het bestrijden van de kwalijke kant van private equity. Een welkome stap, maar deze blijkt helaas nog niet voldoende.

Hoewel iedere casus verschilt, valt er een lijn te ontdekken in de handelwijze van deze roofdieren van de financiële sector. Het overgenomen bedrijf wordt volgeladen met schulden, waardoor het bedrijf effectief zijn eigen overname betaalt. De investeerder kan volstaan met een zeer kleine eigen bijdrage in het eigen vermogen van de overgenomen partij. Hoezo 'durfkapitaal'? Bijkomend en soms doorslaggevend voordeel voor de 'investeerder' is dat de belastingbetaler meebetaalt. De rente is immers aftrekbaar, eigen vermogen is dat niet. Ondanks een onderliggende winst van 119 miljoen euro in 2013 rapporteerde HEMA bijvoorbeeld in dat jaar een verlies aan de fiscus.

Het leegzuigen van de bedrijfsreserves kan verschillende vormen aannemen. Na de overname van NRC Media door Egeria en Derk Sauer kenden de nieuwe aandeelhouders zichzelf een superdividend van 12,5 miljoen euro toe, een veelvoud van de winst over dat jaar. Dividend uit geleend geld dus. Een andere truc is het verpatsen van vastgoed en de opbrengst uitkeren aan aandeelhouders. Dat ditzelfde vastgoed duur moet worden terug gehuurd, is dan van latere zorg.

Deze week werd bekend dat V&D de overeengekomen huur van zijn winkelpanden niet meer wil betalen. Dezelfde panden waren verkocht toen V&D nog eigendom van KKR, een Amerikaans private-equityfonds dat goed verdiende aan de transactie.

In 2007 is een begin gemaakt met het bestrijden van de kwalijke kant van private equity. Een welkome stap, maar deze blijkt helaas nog niet voldoende. De fiscale maatregelen die destijds zijn genomen, hebben niet kunnen voorkomen dat HEMA, NRC Media en Van Gansewinkel blijven kampen met grote schulden. Daarom moet het kunstmatig volpompen met schulden effectiever worden ontmoedigd. Het uitkeren van superdividenden is onverantwoord en vermindert de investeringskracht en het vermogen om moeilijke tijden te doorstaan. Hetzelfde geldt voor het aantrekken van leningen om dividenden te financieren. Deze vormen van financiële kamikaze moeten wettelijk aan banden worden gelegd.

Duitsland als voorbeeld

Bestuurders en aandeelhouders moeten harder worden aangepakt.

De Duitse wetgeving kan hierbij als voorbeeld dienen. In Duitsland geldt een strenge earnings stripping-bepaling. De aftrek van de rente is beperkt tot 30 procent van de 'ebitda', de winst voordat deze is gecorrigeerd voor belastingen, renteaftrek en afschrijvingen. Hierdoor is het onaantrekkelijk om een bedrijf vol te pompen met schulden om de belasting te ontwijken. Door aan te sluiten bij de ebitda kan bovendien worden voorkomen dat de winst wordt gemanipuleerd door bijvoorbeeld afschrijvingen uit te stellen of naar voren te halen. Daarnaast heeft deze Duitse regeling als voordeel dat zij zeer eenvoudig is.

Ten tweede zijn in Duitsland bepaalde dividenduitkeringen aan private-equity-aandeelhouders gelimiteerd in de eerste twee jaren na aankoop van een vennootschap. Ook mogen door private equity aangekochte bedrijven maar beperkt eigen aandelen inkopen. Dat ontmoedigt op korte termijn gerichte roofkapitalisten.

Daarnaast moeten bestuurders en aandeelhouders harder worden aangepakt. Een bestuurder die een overdadig superdividend uitkeert, is een slecht bestuurder. In de praktijk worden dit soort bestuurders vrijwel nooit aansprakelijk gesteld. Dat moet anders. Bestuurders moeten het voelen als zij een onderneming op onverantwoorde wijze in de problemen brengen.

De PvdA wil op deze manier het kaf van het koren scheiden. Zodat de goeden niet hebben te lijden onder de kwaden. Voor het mkb blijft private equity van groot belang voor de financiering van groei. Maar we kunnen niet accepteren dat bedrijven te gronde worden gericht door de winsthonger van een enkeling.
Uit de Volkskrant
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_149241488
Ze hebben zelf ook een webwinkel.
Hebben ze meegedaan aan hun eigen ondergang?
  zaterdag 31 januari 2015 @ 18:35:02 #12
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_149241514
quote:
2s.gif Op zaterdag 31 januari 2015 18:17 schreef nattermann het volgende:
Jammer voor de mensen die er iets om geven, maar mijn mening is: laat maar omvallen. Voegt helemaal niks toe aan het huidige winkelaanbod.
Dit dus
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_149241554
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 januari 2015 18:18 schreef gebrokenglas het volgende:

[..]

Toch is online winkelen niet altijd handig: pakketten die niet in de brievenbus passen bijvoorbeeld. Overdag zijn we aan het werk en dus of de buren worden lastig gevallen door de bezorger, of het pakket moet afgehaald bij zo'n distributiedepot... Nou dan kan ik het net zo goed in de stad gaan halen.
Dit.
pi_149241588
En de rijker worden rijker, nu kun je dus zien waarom! Rendementen van 10%+ zijn niet vreemd
Ten koste van? Alles dus, only het rendement telt.
pi_149241731
Was die loonoffer van 5.8% eenmalig of permanent?
En nu vliegen al die mensen de WW in met 70% van dat met 5.8% gekorte loon?

Ook heel bijzonder vind ik het dat die topman van V&D, Roach, toevallig ook nog de CFO van die Sun Capital Partners is.
pi_149242306
Kan mij niet echt voorstellen de V&D in de grotere steden uit het straatbeeld zal verdwijnen. Niet dat het mijn winkel is, maar het is wel een beeldbepalende winkel waar ze ook zitten.

Maar heb wel gelezen dat er toch extra financiele steun is betaald door een groot aandeelhouder uit de US om de ergste leed te verzachten,
Kappers knippen met metaal in je haar en halen zo het goud van je hoofd.
  zaterdag 31 januari 2015 @ 19:08:48 #17
165633 eriksd
The grand facade...
pi_149242350
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 januari 2015 18:42 schreef gebrokenglas het volgende:
Was die loonoffer van 5.8% eenmalig of permanent?
En nu vliegen al die mensen de WW in met 70% van dat met 5.8% gekorte loon?

Ook heel bijzonder vind ik het dat die topman van V&D, Roach, toevallig ook nog de CFO van die Sun Capital Partners is.
Hoezo? Als investeerder wil je toch direct invloed op je target?
Op donderdag 11 oktober 2012 19:49 schreef Tem het volgende:
Bis bis bis
Op maandag 17 december 2012 22:25 schreef KoosVogels het volgende:
Wij krijgen niks voor kerst van de baas. Alleen een trap onder de reet en een stuk steenkool.
pi_149242466
Lol, ik heb vandaag een cadeaubon gekregen van de V&D....
Even kijken of de V&D open is in grote stad in de buurt.
I´m back.
pi_149242512
yep...
quote:
Zondag 1 februari: 12:00 - 17:00
Niet te veel grappen maken maar...
I´m back.
  zaterdag 31 januari 2015 @ 19:57:02 #20
231633 Xummon
of toch niet?
pi_149243707
volgens mij heeft de familie dreesman nog wel paar honderd miljoen op de rekening staan, zo erg het allemaal niet zijn......

beetje inverteren in een nieuwe look
Vreuger toen de kratte beer nog van hout ware moste wae nog zoepe um de kachel aan te hoije
pi_149247431
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 januari 2015 19:57 schreef Xummon het volgende:
volgens mij heeft de familie dreesman nog wel paar honderd miljoen op de rekening staan, zo erg het allemaal niet zijn......

beetje inverteren in een nieuwe look
Waarom zou de familie Dreesman een paar honderd miljoen aan een of ander vaag investeringsbedrijf geven?
pi_149247573
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 januari 2015 11:21 schreef Toga het volgende:

[..]

Dit soort panden is een walhalla voor kringloopwinkels; verdiepingen vol met afgedankte, muffe kleren, meubels en andere troep. Ruim opstellen en het lijkt nog wat.
Dat is onzin, om twee redenen:
- de V&D verkoopt ook zat goed spul
- kringloopwinkels verkopen echt niet alleen maar afgedankt spul. Ga er eens een keer kijken, daar zitten ook hele goede spullen tussen.

Waarom krijgen ze ook goede spullen? Denk bijv. aan iemand die een meubelstuk niet meer wil gebruiken omdat hij/zij gaat verhuizen of omdat het niet past in het interieur wat hij in gedachte heeft. Gezien de regenwouden die worden gekapt vind ik het een goede zaak dat je dan dat spul aan een kringloopwinkel verkoopt/geeft in plaats van dat je het weggooit. Voor wie dit niet begrijpt, kijk eventjes naar deze docu van de BBC: http://www.npo.nl/natuur-(...)01-2015/POW_00992340
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_149247637
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 januari 2015 21:39 schreef Glazenmaker het volgende:

[..]

Waarom zou de familie Dreesman een paar honderd miljoen aan een of ander vaag investeringsbedrijf geven?
Dus het ging mis toen het investeringsbedrijf de boel overnam? En dat investeringsbedrijf heeft het familiebedrijf V&D kapot gemaakt?
pi_149247650
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 januari 2015 11:22 schreef Nia het volgende:
Voor veel warenhuizen elders in de wereld geldt hetzelfde. Te dure panden, te duur personeel en teruglopende omzet.
Er zijn diverse redenen te noemen die bijdragen aan die omzetafname in fysieke winkels: door alsmaar verder oplopende werkloosheid hebben steeds meer consumenten minder te besteden, consumenten kiezen minder voor de dure merken, het gemak van internetaankopen trekt consumenten weg uit de winkels, hoge parkeertarieven, door de vergrijzing komen er ook minder consumenten in de winkelstraten, de tv houdt consumenten in huis op de koopavond, en wat me ook opvalt is dat het op een koopzondag met name de horeca is die goede zaken doet. De consument geeft eerder 20 euro uit aan eten en drinken, in plaats van het te besteden aan een artikel met een langere levensduur. Misschien hebben we nu te veel spullen en treedt er een verzadiging op.
Ik denk dat het grootste deel hiervan klopt.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_149247683
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 januari 2015 21:46 schreef gebrokenglas het volgende:

[..]

Dus het ging mis toen het investeringsbedrijf de boel overnam? En dat investeringsbedrijf heeft het familiebedrijf V&D kapot gemaakt?
Ik zou het niet weten maar het zou niet de eerste keer zijn dat het gebeurt. Vraag me niet naar de details van de schimmige praktijken die dit soort parasitaire investeringsbedrijven gebruikt (ik weet niet of dat dit specifieke bedrijf zo'n bedrijf is) maar mensen die er wel heel erg veel over weten geven dit aan en onderbouwen het prima.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')