abonnement Unibet Coolblue
  zondag 29 oktober 2000 @ 22:39:15 #1
798 voyeur
bemoeit zich
pi_427619
Zet mijn wekelijkse stukkie hier maar weer eens neer. Voelde me de laatste dagen zeer verwant met de andere die-hards uit de BB1 periode en betuig dan zo mijn solidariteit maar.

Een illegaal in Almere

De week in perspectief zetten valt deze keer niet mee. Meest opvallend is eigenlijk vooral het gebrek aan perspectief. In die benauwde bouwkeet bleken de bewoners het kontakt met de werkelijkheid behoorlijk kwijt. Rebelse Edje wilde de deur niet uit en ploef, daar verdween in een klap alle zelfvertrouwen van de groep. Ze waren op slag van slag. Hun veilige wereldje bleek o zo kwetsbaar en met een klein gebaar verscheurde Ed het fragiele emotionele raamwerk.
De verhoudingen waren toch al danig op de proef gesteld door zijn dominante gedrag, maar nu stortte het laatste restant van de groepsstructuur in. De oude leidster Bianca was vooral ontzet en heel erg sprakeloos, de natuurlijke rustpunten Koos en Georgie hielden zich dus rustig en de leiders van het verzet, Ferdi en Hieke, bleken nog te moeten wennen aan deze nieuwe, daadkrachtiger rol. Ferdi bleef hangen in een voortdurende herhaling van zijn stoere oneliners over het spelletje en de regels, terwijl Hieke’s strijdbaarheid niet meer bleek dan een enorme onzekerheid over deze verstoring van haar prettig bestaantje .
Nee, alleen Robin, de emotioneel geblokkeerde sociopaat (na een paar dagen intiem met Dezeuree overigens geen gekke reactie) zag alles gewoon zoals het was. Ed ging niet weg, maar deed ook niet meer mee aan het spelletje. No problemo, lekker belangrijk. Heel simpel en een prima observatie. Niemand werd immers bedreigd, de regels van het spel waren niet veranderd, er zat gewoon een verstekeling in het huis.
Hoewel verstekeling? Die zitten toch in het geniep verborgen in de buik van het schip? Geheim kon je het verblijf van Ed niet meer noemen nadat hij, voor het oog van tientallen camera's en miljoenen kijkers Beau de middelvinger getoond had. Nee, wat er in werkelijkheid gebeurde die gedenkwaardige donderdagavond is dat Almere de eerste illegaal in zijn korte geschiedenis scoorde! Niet zomaar een illegaal, maar een in alle opzichten witte illegaal. Had tot voor kort een geldige verblijfsvergunning, werkte mee voor de kost en sprak de taal van zijn huisgenoten vaak beter dan zijzelf. Hooguit kon je twijfelen aan zijn inburgering in deze mini-maatschappij. Die was nog niet helemaal geslaagd, maar dat was volgens de illegaal zelf gewoon een kwestie van wat extra tijd.
Robin zag dat gelijk in en ontpopte zich onverwacht als een meevoelend, sociaal bewogen mens. Tuurlijk was er plaats voor een illegaal in huis. Ed hoefde niet weg, het huis was al die weken groot genoeg geweest, dat was nu toch niet veranderd. Goed, het was misschien wat krapper met het weekbudget, maar als iedereen wat langer over zijn toetje deed kon je er best met zijn allen van rondkomen. Prachtige houding en zo onverwacht van onze ogenschijnlijke egoïst.
Het had zo mooi kunnen zijn als de andere bewoners zich ook zo opgesteld hadden. Ik zag het al helemaal voor me: bewoners die het acute tekort aan muntjes compenseerden door samen met Ed te gaan douchen; actiecomités in den lande die het nu zo schamelijke weekbudget aan probeerden te vullen door voedseldroppings te organiseren; zware druk vanuit de kerken op Hummie om zijn verblijfsvergunning te verlengen.. De actie ‘Duimen voor Ed’ had dit land een geweldige stimulans kunnen geven en uit kunnen groeien tot het synoniem voor solidariteit met de medemens .
Hoe treurig dat de rest van de groep reageerde zoals je vaker in de buitengewesten van dit land ziet. Vooral het afgrijzen in Hieke’s ogen zal me eeuwig bijblijven. Regels zijn regels en onder geen beding was er plaats voor deze vreemdeling, voor die ander met zijn rare gewoontes (blootlopen, bah!, openlijk over je nominaties praten, yakkie en dan ook nog eens niet mee doen met het spelletje, brrr). Deportatie en graag snel. Als Big Brother het niet doet dan was Hieke wel bereid om zelf zijn tas en kleren over de schutting te werpen. Nee, als dit representatief was, verbaast het me niet dat er wat problemen zijn rond de asielzoekerscentra in haar thuisprovincie.
Nederland zit kennelijk propvol en de blokhut in Almere is niet anders. In de buik van het schip wonen de verstekelingen, in de onderbuik van het volk de illegalen. Fijn dat de vreemdeling weg is. De rust is weergekeerd.

---

Mijn zondagbijdrage is overigens deel van het BB2-schrijfproject. Iedere dag een column, iedere dag een andere schrijver en dat honderd dagen lang. Dat is de uitdaging en de rest van de stukjes vind je op http://www.gesprekvandedag.nl/gvd-bin/show.cgi?3404/3404

Here we are now, entertain us.
  zondag 29 oktober 2000 @ 22:44:23 #2
5886 LionHeart
lid van BBAnonymous
pi_427635
Mooi stukje, scherpe observatie.
  maandag 30 oktober 2000 @ 01:11:04 #3
798 voyeur
bemoeit zich
pi_427932
Merci LionHeart,
overigens zie ik net dat ik het hierboven wat ongelukkig formuleerde. Ben natuurlijk niet alleen solidair met de BB1 veteranen, maar met iedereen die Ed's actie kon waarderen. Dat bindt ons.
Here we are now, entertain us.
pi_427996
Schitterend stuk Voyeur!

De dingen die je over Hieke schrijft kloppen helaas, ook mij was die blik in haar ogen opgevallen.

"Yes I do know the difference between good and evil, I just chose to ignore it."
pi_428041
Heerlijk Voyeur,

Als of oude tijden herleven.

  FOK!-Schrikkelbaas maandag 30 oktober 2000 @ 10:19:05 #6
1012 Doc
Loves C, M & R
pi_428104
Couldn't agree more
OG X BC - Orange Goblin Beer Core: Straight Edge - 'til the bar opens
Liverpool - JFT 96 - Never forgotten
  Moderator maandag 30 oktober 2000 @ 15:08:41 #7
819 crew  Gert
spreekt voor zich
pi_428642
Opa Koos schijnt het huis uit te willen, lees ik zojuist. Misschien kan Ed dan genaturaliseerd worden en volledig legaal het huis weer intrekken?

En dan flink inzoomen op het hoofd van Bianca op het moment dat-ie binnenkomt

Er zijn Europese landen waar een groter bevolkingsdeel moeite heeft de eindjes aan elkaar te knopen, maar waar supermarktgevechten om rollen zacht Page-toiletpapier toch uitblijven.
pi_428912
Omhoog met deze kanjer!
"Yes I do know the difference between good and evil, I just chose to ignore it."
pi_429042
quote:
Op 29 oktober 2000 22:39 schreef voyeur het volgende:
<knip> Nee, als dit representatief was, verbaast het me niet dat er wat problemen zijn rond de asielzoekerscentra in haar thuisprovincie. <knip>
Schitterende vergelijking, voyeur.

En omhoog!

  maandag 30 oktober 2000 @ 17:45:58 #10
5955 Miracle
Been there, done that
pi_429067
Treffend

Nu afwachten wanneer Harrie reageert op je een na laatste alinea

Doordevil: Het is verdomme net de Kelly family die uitrust van een uitputtende tournee
  dinsdag 31 oktober 2000 @ 00:35:10 #11
798 voyeur
bemoeit zich
pi_430371
Dank voor de commentaren
Wel heel bevredigend dat Ed zich zo helemaal in zijn rol ingeleefd bleek te hebben bij Barend en van Dorp. Gedroeg zich plots als een veel te lang ondergedoken illegaal door zijn teksten moeizaam van een papiertje op te lezen en verder ieder kontakt met de buitenwereld te missen.
Ik vind het wel treurig dat iemand die zo duidelijk oververmoeid is nog in zo'n programma gaat zitten. Geluk dat mijn stuk niet om Ed draaide, maar om de veel belangrijker metafoor. Anders was ik nu zelf van mijn stuk gevallen
Here we are now, entertain us.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')