Faazz | zondag 11 januari 2015 @ 00:55 |
Ik heb net een portie deeg staan kneden voor brood. Tarwebloem, water, gist, zout en suiker voor een fatsoenlijk broodje over een paar uur. Na dat het een tijd heeft staan rijzen bij kamertemperatuur ruikt het deeg behoorlijk zuur. Dit heb ik laatst ook gehad en het brood dat ik er van bakte smaakte echt té ranzig. Verschil met toen is dat ik het direct op de verwarming heb laten rijzen. Wat is er aan de hand? Is de gist te oud geworden? Gebruik ik te veel gist? Staat het op een te warme plek? Ik gebruik droge gist, trouwens.. [ Bericht 3% gewijzigd door Faazz op 11-01-2015 01:34:30 ] | |
klaarover | maandag 12 januari 2015 @ 11:35 |
Gist stinkt altijd (naar bierbrouwerij) is dat het niet gewoon? Bij oliebollendeeg heb ik weleens bederf gehad tijdens het rijzen, maar daar zat ook allerlei bederfelijks in (melk, ei). Bij brood kan ik mij dat minder voorstellen. Misschien toch een besmetting erin. Probeer het nog eens. | |
quantum-hans | maandag 12 januari 2015 @ 12:03 |
Mijn vriendin rook ook zuur dus regelde ik een nieuwe. Zou het nog een keer met een nieuw pakje gist proberen. | |
SiennaForrest | maandag 12 januari 2015 @ 14:03 |
Op zich raar dat dit bij droge gist voorkomt. Het zal aan de andere ingredienten kunnen liggen. heb je buiten de deze twee keer meer ervaring met brood bakken / gist? Rook het deze keren significant anders dan voorheen? Er komt een apart luchtje vanaf namelijk als het eenmaal aan het rijzen is. ![]() | |
MsMessy | maandag 12 januari 2015 @ 15:16 |
Teveel gist, te oude gist, gist in te warm water gehad, te lang laten rijzen. Als je olie hebt gebruikt in het recept is die mogelijk ranzig geweest of een van de andere ingrediënten. Olie kan wel goed ruiken, maar als je 'm proeft blijkt ie bitter te zijn. Er zijn zoveel mogelijkheden. Het beste is om zo precies mogelijk te werken en alle ingrediënten wanneer mogelijk voor de tijd even voor te proeven of het in orde is. | |
Molo | maandag 12 januari 2015 @ 15:53 |
Tarwebloem, water, gist, zout en suiker voorproeven??? ![]() | |
MsMessy | maandag 12 januari 2015 @ 15:57 |
Bloem, ja ook dat kan bederven door schimmels. Als er melk, olie of andere bederfelijke ingrediënten worden gebruikt is het wel handig om te weten of ze nog goed zijn. Gist is moeilijk van na te gaan of het te oud is geworden. En jij weet net zo goed als elk ander dat water, zout en suiker niet kunnen bederven. Maar het water moet wel op de juiste temperatuur gebruikt worden uiteraard. Vandaar ook de opmerking "wanneer mogelijk". | |
Molo | maandag 12 januari 2015 @ 16:06 |
Hij/zij noemt wat hij gebruikt heeft, daar zit geen melk of olie ofzo bij. Dat meel/bloem kan schimmelen weet ik, maar daar hoef je het niet voor te proeven. | |
Molo | maandag 12 januari 2015 @ 16:08 |
Vraag me af of TS oude gist had of warm gistbrood heeft gegeten waarbij je nog gist ruikt/proeft. Ik vind dat lekker, maar genoeg mensen vinden het vies. |