abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  Moderator dinsdag 5 februari 2019 @ 15:37:24 #76
56843 crew  onlogisch
Forumbeest
pi_184836330
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
‘Britse journalist John Cantlie nog steeds vastgehouden door IS’

De Britse journalist John Cantlie, die in 2012 in SyriŽ werd gegijzeld door IS, is mogelijk nog in leven en wordt nog steeds vastgehouden door Islamitische Staat (IS). Dat meldt de Britse staatssecretaris van Veiligheid Ben Wallace.


Ervaren oorlogsfotograaf Cantlie was in 2012 in SyriŽ toen hij werd ontvoerd. In 2014 verscheen hij in een oranje overall in een video voor IS. In 2016 verscheen hij nogmaals in een propagandavideo voor IS waarin hij de spot drijft met de toenmalige president Obama en de Amerikaanse poging om IS uit te roeien.

Ben Wallace noemt Cantlie de bekendste en prominentste Britse gijzelaar en gelooft dat de fotojournalist nog in leven is. Op welke bronnen Wallace zijn vermoeden baseert, is niet duidelijk. De staatssecretaris maakte duidelijk dat Groot-BrittanniŽ geen losgeld betaalt aan IS en raadt andere landen aan dat ook niet te doen.

Zaden van zelfdestructie

Cantlie bezocht de gevaarlijkste conflictzones om verslag te doen. Hij was onder andere in Irak, Afghanistan, SomaliŽ, LibiŽ en SyriŽ. In het laatste land is hij twee keer ontvoerd, eerst in 2012 samen met de Nederlandse fotojournalist Jeroen Oerlemans. Vlak na een mislukte ontsnappingspoging, een week na hun ontvoering, werden ze bevrijd door het Vrije Syrische Leger. Oerlemans zou later in LibiŽ vermoord worden door een sluipschutter van de Islamitische Staat.

Bij terugkomst vertelde Cantlie de BBC dat hij had gevreesd voor zijn leven. ,,Als je gevangen zit en je hebt een blinddoek om en een man drukt een geweer tegen je hoofd, wordt het allemaal heel echt. Er werd ons gezegd dat we onze God zouden ontmoeten, dat we klaar waren om God te ontmoeten en dat we zelf de zaden van onze vernietiging hadden gezaaid’’, aldus Cantlie destijds.

Terug naar SyriŽ

Toch keerde de Brit in november 2012 terug naar SyriŽ om af te maken waar hij aan was begonnen. Diezelfde maand werd hij opnieuw ontvoerd door jihadisten die hem uiteindelijk overleverden aan IS. Twee jaar lang werd er niets van de journalist vernomen totdat hij in een propagandavideo van IS verscheen. Hierna verscheen hij nog in verschillende andere filmpjes. De laatste video dateert uit 2016. Daarin is een sterk vermagerde Cantlie te zien. Zijn familie en vrienden hebben in verschillende videoboodschappen om zijn vrijlating gevraagd.
https://www.ad.nl/buitenl(...)en-door-is~a00a283d/
Recordhouder aantal posts op ťťn dag.
4045
onlogisch
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')