abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  Moderator vrijdag 1 januari 2016 @ 21:27:50 #241
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_158745823
Hoeveel zout gebruiken jullie trouwens op 1kg bloem? Ik gebruik 20g en dat vind ik best veel.

Zout is erg belangrijk voor de eigenschappen van het beslag. Zou ik zonder grote gevolgen terug kunnen naar 10-13g?
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_158746189
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 januari 2016 21:27 schreef derLudolf het volgende:
Hoeveel zout gebruiken jullie trouwens op 1kg bloem? Ik gebruik 20g en dat vind ik best veel.

Zout is erg belangrijk voor de eigenschappen van het beslag. Zou ik zonder grote gevolgen terug kunnen naar 10-13g?
Ik gebruik ook 20g, maar mijn ervaringen met brood zijn dat je best kunt minderen. Gewoon proberen met 15.
Ik heb ze wel eens (per ongeluk) zoutloos gebakken, maar dat was echt niet te eten :N
  vrijdag 1 januari 2016 @ 21:55:36 #243
366512 BakkieDoen
Lekker tjoffie drinken....
pi_158746800
Hier ook 20g, zou zeker niet 10g in 1 keer naar beneden gaan, hooguit 5 idd
  Moderator vrijdag 1 januari 2016 @ 22:06:06 #244
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_158747130
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 januari 2016 21:27 schreef derLudolf het volgende:
Hoeveel zout gebruiken jullie trouwens op 1kg bloem? Ik gebruik 20g en dat vind ik best veel.

Zout is erg belangrijk voor de eigenschappen van het beslag. Zou ik zonder grote gevolgen terug kunnen naar 10-13g?
Ik gebruik 1 tot 1,1% en dat is precies goed, dan is de bol niet flauw maar smaakt 'ie ook niet zout.

Dus 1kg 10-11g
500g 5-5,5g
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_158747402
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 januari 2016 20:00 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Zo, die zien er ook lekker uit zeg :o
Ze waren vanochtend bij het ontbijt ook nog lekker. :D
  Moderator vrijdag 1 januari 2016 @ 22:17:40 #246
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_158747786
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 januari 2016 22:06 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Ik gebruik 1 tot 1,1% en dat is precies goed, dan is de bol niet flauw maar smaakt 'ie ook niet zout.

Dus 1kg 10-11g
500g 5-5,5g
Dan ga ik inderdaad eerst es naar de 13g ofzo
Kranplätze müssen verdichtet sein
  † In Memoriam † vrijdag 1 januari 2016 @ 22:37:32 #247
43556 miss_dynastie
pi_158748393
quote:
14s.gif Op vrijdag 1 januari 2016 22:10 schreef Myraela het volgende:

[..]

Ze waren vanochtend bij het ontbijt ook nog lekker. :D
Staat hij op je blog? Ik heb gezocht, maar verkeerd gekeken misschien?
pi_158755246
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 januari 2016 22:37 schreef miss_dynastie het volgende:
Staat hij op je blog? Ik heb gezocht, maar verkeerd gekeken misschien?
Nee sorry, mijn vriend moet het recept nog uitschrijven. Ik zal hem dit weekend eens schoppen.
  † In Memoriam † zaterdag 2 januari 2016 @ 10:57:29 #249
43556 miss_dynastie
pi_158755301
quote:
14s.gif Op zaterdag 2 januari 2016 10:52 schreef Myraela het volgende:

[..]

Nee sorry, mijn vriend moet het recept nog uitschrijven. Ik zal hem dit weekend eens schoppen.
Oh geen sorry zeggen hoor, je bent niets verplicht ;) Ik zag alleen wel het watermerkje staan dus ik dacht dat ik er misschien overheen keek. Ik hou het in de gaten, lijkt me leuk om te maken :)
  Moderator donderdag 27 oktober 2016 @ 12:49:41 #250
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_166239093
Feestdagen komen in zicht :D Ik ga de tip van vanillesuiker van djkoelkast es proberen denk ik :D

Verder hanteer ik dit recept:
1 kg bloem
300 mL bier
600 mL melk
50 g gist
3 eidooiers
20 g zout
50 g suiker
70 g boter

Dit geheel maak ik in emmers van 10 of 12L met een natte theedoek er op en zet ik dan 2 uur bij de gaskachel, na een uur even doorroeren.

Vorig jaar waren ze redelijk zout, dus ik ga 15g zout proberen
De rozijnen laat ik weer wellen in drank. Kirsch vorig jaar was lekker. Hoe zou het met citroenbrandewijn smaken?

Want ik las ook iets over citroenrasp door het beslag? Nog nooit geprobeerd, misschien ook wel lekker

[ Bericht 8% gewijzigd door derLudolf op 27-10-2016 12:59:23 ]
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_166239196
Ook ik ga weer aan de slag op 31/12. Zoals elk jaar. Naar recept van mijn opa die banketbakker was (en helaas al vele jaren niet meer onder ons).

Vorig jaar voor het eerst ook het beslag mogen maken (dat moet je verdienen bij dit recept ;)) en het arsenaal hulpmiddelen uitgebreid met een appelschiller wat een hoop tijdwinst en betere appelflappen opleverde.

Nu alweer zin in, lekker glijden op de vette keukenvloer :Y
  Moderator donderdag 27 oktober 2016 @ 13:00:20 #252
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_166239293
Ik heb in april voor ons huwelijksfeest oliebollen gebakken, die waren echt super :D
Mijn laatste recept is erg goed, toch ook met melk er in, worden ze toch mooier van qua kleur.

[ Bericht 12% gewijzigd door djkoelkast op 27-10-2016 13:09:34 ]
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_166239655
quote:
0s.gif Op donderdag 27 oktober 2016 12:54 schreef Coritchando het volgende:
Ook ik ga weer aan de slag op 31/12. Zoals elk jaar. Naar recept van mijn opa die banketbakker was (en helaas al vele jaren niet meer onder ons).

Vorig jaar voor het eerst ook het beslag mogen maken (dat moet je verdienen bij dit recept ;)) en het arsenaal hulpmiddelen uitgebreid met een appelschiller wat een hoop tijdwinst en betere appelflappen opleverde.

Nu alweer zin in, lekker glijden op de vette keukenvloer :Y
Welk recept? 😁
  donderdag 27 oktober 2016 @ 17:38:19 #254
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_166244075
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 januari 2016 21:27 schreef derLudolf het volgende:
Hoeveel zout gebruiken jullie trouwens op 1kg bloem? Ik gebruik 20g en dat vind ik best veel.

Zout is erg belangrijk voor de eigenschappen van het beslag. Zou ik zonder grote gevolgen terug kunnen naar 10-13g?
Ja, dat kan, zout zorgt ervoor dat het gist minder snel werkt, dan moet het langer rijzen en ontwikkeld zich meer smaak.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 27 oktober 2016 @ 17:39:25 #255
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_166244092
Als ik in het buitenland gefrituurd beslag zie is het veel minder donker dan in NL
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Moderator donderdag 27 oktober 2016 @ 17:40:36 #256
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_166244107
quote:
1s.gif Op donderdag 27 oktober 2016 17:38 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ja, dat kan, zout zorgt ervoor dat het gist minder snel werkt, dan moet het langer rijzen en ontwikkeld zich meer smaak.
Opzich zit ik met 50g gist op 1kg bloem al vrij laag. Van zo'n 42g blokje zeggen ze dat het voor een pond is.
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Moderator donderdag 27 oktober 2016 @ 17:41:30 #257
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_166244126
quote:
1s.gif Op donderdag 27 oktober 2016 17:39 schreef Pietverdriet het volgende:
Als ik in het buitenland gefrituurd beslag zie is het veel minder donker dan in NL
Minder melk/suiker in het beslag?
Kranplätze müssen verdichtet sein
  donderdag 27 oktober 2016 @ 17:44:20 #258
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_166244164
quote:
1s.gif Op donderdag 27 oktober 2016 17:41 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Minder melk/suiker in het beslag?
Denk het, geen suikers die carameliseren, smaakt mij trouwens ook beter, krapfen of berliner zijn veel minder een vette hap dan oliebollen. Zou dat door het ei komen?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Moderator donderdag 27 oktober 2016 @ 17:46:48 #259
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_166244189
quote:
1s.gif Op donderdag 27 oktober 2016 17:44 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Denk het, geen suikers die carameliseren, smaakt mij trouwens ook beter, krapfen of berliner zijn veel minder een vette hap dan oliebollen. Zou dat door het ei komen?
Berliner zijn meer brood idd, zou wel es door boter en ei ook kunnen komen
Kranplätze müssen verdichtet sein
  donderdag 27 oktober 2016 @ 17:49:36 #260
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_166244236
quote:
1s.gif Op donderdag 27 oktober 2016 17:46 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Berliner zijn meer brood idd, zou wel es door boter en ei ook kunnen komen
Ze smaken ook veel verfijnder, mooiere structuur. Ben geen groot fan van oliebollen, maar berliner en krapfen vind ik lekker, net als churros trouwens.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Moderator donderdag 27 oktober 2016 @ 17:54:00 #261
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_166244290
quote:
1s.gif Op donderdag 27 oktober 2016 17:49 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ze smaken ook veel verfijnder, mooiere structuur. Ben geen groot fan van oliebollen, maar berliner en krapfen vind ik lekker, net als churros trouwens.
Ik vind een Berliner ook lekker, maar doe mij toch maar een verse oliebol. Net uit de olie, knapperig :9
Kranplätze müssen verdichtet sein
  vrijdag 4 november 2016 @ 23:36:13 #262
366512 BakkieDoen
Lekker tjoffie drinken....
pi_166425402
quote:
0s.gif Op donderdag 27 oktober 2016 12:49 schreef derLudolf het volgende:
Feestdagen komen in zicht :D Ik ga de tip van vanillesuiker van djkoelkast es proberen denk ik :D

Verder hanteer ik dit recept:
1 kg bloem
300 mL bier
600 mL melk
50 g gist
3 eidooiers
20 g zout
50 g suiker
70 g boter

Dit geheel maak ik in emmers van 10 of 12L met een natte theedoek er op en zet ik dan 2 uur bij de gaskachel, na een uur even doorroeren.

Vorig jaar waren ze redelijk zout, dus ik ga 15g zout proberen
De rozijnen laat ik weer wellen in drank. Kirsch vorig jaar was lekker. Hoe zou het met citroenbrandewijn smaken?

Want ik las ook iets over citroenrasp door het beslag? Nog nooit geprobeerd, misschien ook wel lekker
Dit worden lekker luchtige bollen? Zoek nog steeds naar een goed recept, omdat ik de bollen met soezendeeg dit jaar niet kan maken ( kost echt teveel tijd, moet van zus mee gaan hardlopen... :{

Citroenrasp had ik er vorig jaar ook in gedaan, maar ik had een paar kieskeurige eters en misschien was ik iets te enthousiast geweest :D Zelf vond ik het trouwens wel erg lekker :9
  Moderator vrijdag 4 november 2016 @ 23:38:06 #263
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_166425434
Ja dit worden lekker luchtige bollen :Y

Ik zal es een kleine batch met citroenrasp proberen :)
Kranplätze müssen verdichtet sein
  vrijdag 4 november 2016 @ 23:55:05 #264
366512 BakkieDoen
Lekker tjoffie drinken....
pi_166425789
Ga ik jouw recept proberen dit jaar :) met iets minder zout dan :D
  Moderator vrijdag 4 november 2016 @ 23:58:30 #265
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_166425824
Gebruik eens weizen ipv pils, dat is bier met niet alleen gerstemout, maar ook tarwemout. Geeft net weer een iets andere smaak.
Kun je gewoon bij de AH halen, van die halve liters. Erdinger, Weihenstephaner, dat soort. Zit ook nog een beetje biergist in de fles (doet niets met rijzen, wel met smaak). Gebruik een "hefeweizen" die "naturtrüb" is.

NB: niet hetzelfde als Nederlands witbier, daar doen ze vaak nog iets van citroenschil en korriander door.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zaterdag 5 november 2016 @ 00:02:16 #266
366512 BakkieDoen
Lekker tjoffie drinken....
pi_166425874
Staat genoteerd! Heb geen AH in de buurt, maar daar maak ik een ommetje voor :Y
  Moderator zaterdag 5 november 2016 @ 00:08:11 #267
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_166425943
quote:
14s.gif Op zaterdag 5 november 2016 00:02 schreef BakkieDoen het volgende:
Staat genoteerd! Heb geen AH in de buurt, maar daar maak ik een ommetje voor :Y
Er zijn wel meer winkels die ze hebben hoor, alleen vind ik persoonlijk Erdinger of Weihenstephaner het lekkerste. Maar een Paulaner of Benedikter kan ook prima.
Het zijn in elk geval altijd flesjes en altijd 0,5L. Meestal staat er Hefeweizen op.

Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zaterdag 5 november 2016 @ 00:13:22 #268
366512 BakkieDoen
Lekker tjoffie drinken....
pi_166425996
Dan ga ik opletten bij het boodschappen doen...we hebben nog wel even, dus dat moet goedkomen ;) Kan ik ook alvast voorproeven :9 ( al vind ik witbier als het warm is altijd lekkerder)
  Moderator zaterdag 5 november 2016 @ 00:34:44 #269
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_166426204
Kom ook nooit bij de Appie, maar welke Duitse supermarkt verkoopt ook gewoon Erdinger. Of misschien staat er ook nog wel een flesje hier.
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_166428428
quote:
7s.gif Op zaterdag 5 november 2016 00:34 schreef derLudolf het volgende:
Kom ook nooit bij de Appie, maar welke Duitse supermarkt verkoopt ook gewoon Erdinger. Of misschien staat er ook nog wel een flesje hier.
De vraag is eerder welke niet ;-)
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')