abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  Moderator woensdag 30 december 2015 @ 17:52:35 #176
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_158680067
Bier geeft echt meer smaak, zout inderdaad ook.
Ik weet niet of je ei gebruikt, maar helpt ook qua smaak. Als je ze nog wat bleek vindt kun je een deel melk gebruiken.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_158681126
Ja, er zat ook een ei in. De verhoudingen waren nu 300 gram bloem, 220 ml water, 1 ei, 12 gram verse gist, klein beetje honing, snufje zout, beetje citroensap.

Wat zou maken dat tussen de eerste drie en de tweede drie zoveel verschil in structuur zit? Kan dat met het afkoelen van het beslag te maken hebben?
  Moderator woensdag 30 december 2015 @ 18:45:50 #178
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_158681838
Heb je het beslag tussendoor nog een pak rammel gegeven? Na een half uurtje? Dat verbetert de structuur. Dat doe je natuurlijk ook een beetje tijdens het scheppen, alleen bij de eerste paar is dat nog niet zo.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_158681983
quote:
0s.gif Op woensdag 30 december 2015 18:45 schreef djkoelkast het volgende:
Heb je het beslag tussendoor nog een pak rammel gegeven? Na een half uurtje? Dat verbetert de structuur. Dat doe je natuurlijk ook een beetje tijdens het scheppen, alleen bij de eerste paar is dat nog niet zo.
Ik heb het tijdens het rijzen ook een keer doorgeroerd ja.
Maar wat versta je dan onder beter? Luchtiger of juist niet luchtiger? Want ze werden hier dus minder luchtig. Als ik het lees bedoel jij dat ze door scheppen juist luchtiger moeten worden.
  Moderator woensdag 30 december 2015 @ 19:06:17 #180
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_158682434
quote:
0s.gif Op woensdag 30 december 2015 18:50 schreef IsabellaMariaAnna het volgende:

[..]

Ik heb het tijdens het rijzen ook een keer doorgeroerd ja.
Maar wat versta je dan onder beter? Luchtiger of juist niet luchtiger? Want ze werden hier dus minder luchtig. Als ik het lees bedoel jij dat ze door scheppen juist luchtiger moeten worden.
Je krijgt minder van die hele grote bellen, maar die gaan zich meestal ook met vet volzuigen.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_158690140
quote:
1s.gif Op woensdag 31 december 2014 22:56 schreef foodlover het volgende:
De ovenoliebollen zijn gelukt! Wel wat korter en op lagere temperatuur gebakken als in recept.

De korst is iets steviger dan een normale oliebol.

Voor herhaling vatbaar als je maar 6 bollen ofzo wil maken. De olie die je in het muffinblik moet gieten stinkt aardig, daar hoef je het niet voor te doen.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Meer mensen ervaring met oliebollen uit de oven? Ik moet ze gaan bakken ná nieuwjaar, en ik heb geen friteuse. Is het wat of moet ik toch regelen dat ik bij iemand anders kan gaan bakken?
[b]Op dinsdag 27 januari 2009 21:01 schreef MariaEtcetera het volgende:[/b]
We zijn gewoon een topic vol dysfunctional awesomeness! And proud of it!
  Moderator woensdag 30 december 2015 @ 21:43:02 #182
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_158690214
quote:
0s.gif Op woensdag 30 december 2015 21:41 schreef Ewelina het volgende:

[..]

Meer mensen ervaring met oliebollen uit de oven? Ik moet ze gaan bakken ná nieuwjaar, en ik heb geen friteuse. Is het wat of moet ik toch regelen dat ik bij iemand anders kan gaan bakken?
Mik een paar liter olie in een braadpan ^O^
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_158690428
quote:
1s.gif Op woensdag 30 december 2015 21:43 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Mik een paar liter olie in een braadpan ^O^
Ik kook op het moment elektrisch én ik woon in een studio zonder afzuigkap. Slecht plan.
[b]Op dinsdag 27 januari 2009 21:01 schreef MariaEtcetera het volgende:[/b]
We zijn gewoon een topic vol dysfunctional awesomeness! And proud of it!
  Moderator woensdag 30 december 2015 @ 21:47:05 #184
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_158690508
quote:
0s.gif Op woensdag 30 december 2015 21:46 schreef Ewelina het volgende:

[..]

Ik kook op het moment elektrisch én ik woon in een studio zonder afzuigkap. Slecht plan.
Beter plan als oliebollen zonder olie -O-
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_158690549
quote:
1s.gif Op woensdag 30 december 2015 21:47 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Beter plan als oliebollen zonder olie -O-
Ja, ik ben er ook bang voor dat ze niet te hachelen zijn. Anders maak ik morgen wel een testbatch.
[b]Op dinsdag 27 januari 2009 21:01 schreef MariaEtcetera het volgende:[/b]
We zijn gewoon een topic vol dysfunctional awesomeness! And proud of it!
pi_158692797
ik wil dit jaar hartige oliebollen maken, iemand tips voor wat ik erin zou moeten doen als vulling?
ps. ik eet geen varkensvlees, dus geen ham ofzo.
:D
pi_158692898
quote:
1s.gif Op woensdag 30 december 2015 22:29 schreef Honeymoon het volgende:
ik wil dit jaar hartige oliebollen maken, iemand tips voor wat ik erin zou moeten doen als vulling?
ps. ik eet geen varkensvlees, dus geen ham ofzo.
:D
kijk eens post #172, of eerste deel van heel holland bakt van vanavond. Daar had iemand oliebollen met kerrie
  woensdag 30 december 2015 @ 22:49:26 #188
366512 BakkieDoen
Lekker tjoffie drinken....
pi_158693731
Alles staat klaar op kamertemperatuur...Ben er klaar voor!
Komt er natuurlijk morgen weer van alles tussen :{ maar dat is elk jaar en het komt altijd goed.

Bak trouwens oliebollen met soezendeeg, werden vorig jaar goed ontvangen.
  Moderator woensdag 30 december 2015 @ 23:46:05 #189
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_158696365
quote:
0s.gif Op woensdag 30 december 2015 22:49 schreef BakkieDoen het volgende:
Alles staat klaar op kamertemperatuur...Ben er klaar voor!
Komt er natuurlijk morgen weer van alles tussen :{ maar dat is elk jaar en het komt altijd goed.

Bak trouwens oliebollen met soezendeeg, werden vorig jaar goed ontvangen.
Das een goeie! Bloem, bier en melk alvast even op het aanhecht zetten
Kranplätze müssen verdichtet sein
  donderdag 31 december 2015 @ 02:03:56 #190
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_158701134
Vanavond bak ik oliebollen zonder gist, maar mét mijn drie maanden oude, erg blije zuurdesemcultuur. Ik ben benieuwd :)
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  donderdag 31 december 2015 @ 08:13:32 #191
366512 BakkieDoen
Lekker tjoffie drinken....
pi_158703057
quote:
0s.gif Op donderdag 31 december 2015 02:03 schreef -Mellow- het volgende:
Vanavond bak ik oliebollen zonder gist, maar mét mijn drie maanden oude, erg blije zuurdesemcultuur. Ik ben benieuwd :)
Daar ben ik dan ook erg benieuwd naar. Bij mij mislukt die zuurdesem altijd op de 1 of andere manier.
Wel leuk om te proberen met oliebollen. Succes! :Y
  Moderator donderdag 31 december 2015 @ 08:35:13 #192
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_158703236
Mijn eerste deeg komt niet omhoog -O- Was de melk dan toch iets te warm voor de gist ;(
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_158703320
quote:
1s.gif Op donderdag 31 december 2015 08:35 schreef derLudolf het volgende:
Mijn eerste deeg komt niet omhoog -O- Was de melk dan toch iets te warm voor de gist ;(
bij +40 gaat gist dood dacht ik, had je de verse gist in hete melk opgelost dan?
  Moderator donderdag 31 december 2015 @ 08:47:55 #194
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_158703345
quote:
1s.gif Op donderdag 31 december 2015 08:44 schreef computergirl het volgende:

[..]

bij +40 gaat gist dood dacht ik, had je de verse gist in hete melk opgelost dan?
Jup. Hmm 40°C, misschien was het wel zo warm :{ Voor de tweede batch temperatuur lager gehouden.

Het rijst wel iets. Staat nog naar half uur. Nog uur te gaan :)
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_158703445
Nou, ik had het ergens gelezen 40graden, maar kan het eerlijk gezegd nu niet meer terug vinden. :@
Te warm is in ieder geval niet goed, maar kan de gist niet zelf gewoon een mislukking zijn, of had je van zelfde pakje al eerder gebakken?
  donderdag 31 december 2015 @ 09:00:10 #196
366512 BakkieDoen
Lekker tjoffie drinken....
pi_158703456
quote:
1s.gif Op donderdag 31 december 2015 08:47 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Jup. Hmm 40°C, misschien was het wel zo warm :{ Voor de tweede batch temperatuur lager gehouden.

Het rijst wel iets. Staat nog naar half uur. Nog uur te gaan :)
Het blijft toch elke keer weer spannend :')
Ik ga zo ook maar eens écht beginnen, moet vanmiddag ook nog even ergens naar toe en kan
ze dus niet, zoals andere jaren, allemaal warm hebben voor vanavond.

Succes Ludolf, hoop dat het nu goed gaat met rijzen. :Y
  Moderator donderdag 31 december 2015 @ 09:00:31 #197
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_158703459
quote:
1s.gif Op donderdag 31 december 2015 08:58 schreef computergirl het volgende:
Nou, ik had het ergens gelezen 40graden, maar kan het eerlijk gezegd nu niet meer terug vinden. :@
Te warm is in ieder geval niet goed, maar kan de gist niet zelf gewoon een mislukking zijn, of had je van zelfde pakje al eerder gebakken?
Nee dat niet. Recept zei ook 55g en ik heb maar 42g (=1 pakje) gedaan. Maar ziet er nu al stuk beter uit, gelukkig. Tweede emmer wel met 55g gedaan
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Moderator donderdag 31 december 2015 @ 10:20:16 #198
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_158704544
Het hoeft niet warm te zijn, bij koud rijst het ook, alleen duurt het dan langer (langere rijstijd is ook meer smaak).
Ik ga vanmiddag eerst mijn bitterballenragout afmaken, vanavond pas aan de oliebollen.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  donderdag 31 december 2015 @ 12:29:34 #199
421090 Zelfscanner
BONUSKAART: 2916420051893
pi_158708227
Wat is die ideale rijstemperatuur?
De kassamiep laten scannen is silver maar zelfscannen is goud!
  Moderator donderdag 31 december 2015 @ 12:44:04 #200
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_158708708
Het is toch allemaal goedgekomen.
Smaak is perfect en zijn mooi van kleur :9

Ik had de verwarming op 22°C gezet en de gaskachel er bij aan. Twee uur laten rijzen
Kranplätze müssen verdichtet sein
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')