quote:
Op zondag 7 december 2014 01:27 schreef laares het volgende:Dat geforceerde zware taalgebruik

On topic: ik ken de genoemde studies niet, maar het is natuurlijk nooit verkeerd om een tweede studie te volgen die je interessant vindt. Ik zou de keuze hiervoor persoonlijk - naast mijn eigen algemene voorkeuren natuurlijk - iig mede laten afhangen van de richting die je denkt op te gaan na je studie.
Je noemt bijvoorbeeld filosofie: hoewel dit natuurlijk een waardevolle toevoeging is bij (ik denk) elke wetenschappelijke studie, vraag ik me af of het de meest verstandige keuze is als je nu bijvoorbeeld al zou weten dat je de commerciële advocatuur in wil gaan.
Anderzijds, als je serieus nadenkt over een promotietraject ligt het natuurlijk weer meer voor de hand om voor filosofie te kiezen. Als je echter een politieke carrière najaagt zou ik weer eerder kijken naar politicologie.
De redenen die je aangeeft om Nederlands te studeren vindt ik overigens niet heel overtuigend. Ik vermoed dat je nog maar in het eerste jaar zit van je rechtenstudie, en denk dat je in de komende jaren sowieso nog genoeg mogelijkheden krijgt om je (schriftelijke) communicatieve vaardigheden te verbeteren, al dan niet door nevenactiviteiten.
Bedankt voor je reactie. En inderdaad, zoals je terecht opmerkt is de keuze voor een studie Nederlands niet helemaal vanwege de juiste insteek. Het zou mij dan puur gaan om het verbeteren van mijn schriftelijke en communicatieve vaardigheden. Hetgeen ik (hopelijk) naarmate de jaren zullen vorderen mezelf eigen zal maken.
quote:
Op zondag 7 december 2014 01:36 schreef mapima het volgende:Als je wat wil betekenen met rechten moet je wel goede cijfers halen. Met allemaal zessen kom je nergens. Heb je daar al over nagedacht als je echt een tweede studie wilt doen? Gaat je rechtenstudie er dan niet onder lijden?
Yup, dat moet in principe geen probleem vormen. Ik maak me eerder druk om een te eenzijdige ontwikkeling. Zoals je ook terecht aankaart moet ik er inderdaad rekening mee houden dat mijn rechtenstudie er niet onder mag leiden, het liefst zou ik dan ook een economische studie willen doen omdat het privaatrecht, en dan in specifiekere zin het ondernemingsrecht/financieel recht mij erg aanspreekt. Echter, denk ik dat een economische studie en een rechtenstudie tezamen iets te veel van het goeie zal worden. Overigens heb ik economie altijd al bijster interessant gevonden.
quote:
Ik zit in leerjaar 1. Ben dus net begonnen.
quote:
Op zondag 7 december 2014 09:00 schreef Ryon het volgende:[..]
Dat is natuurlijk wel een mooie fout om juist in die zin te maken.

Meer ontopic:
[..]
Het combineren van rechtsgeleerdheid met een andere studie is een erg verstandig idee. Niet in de laatste plaats omdat je natuurlijk al het werk voor je rechtenopleiding al voor de eerste koffiepauze gedaan kan hebben zodat je de rest van de dag nog kan besteden aan andere dingen. (

) Daarnaast leert de ervaring dat studenten die meer tijd besteden aan het studeren (door bijvoorbeeld meer vakken en studies te volgen) meer in een studieritme zitten en ook betere cijfers halen. Wat voor rechten echt best belangrijk is.
De vraag is alleen: waarmee moet je het combineren

Op grond van de studies die je aandraagt lijk je erg te beslissen a.d.h.v de naam van de studie. Politicologie vanwege de politiek, taal & communicatie vanwege het Nederlands en de communicatie en filosofie want ja, filosoferen. Nu je als student rechtsgeleerdheid al enige studie ervaring hebt opgedaan weet je waarschijnlijk ook dat dit niet de meest ideale manier is om een studie te kiezen. Je kan beter kijken (in de studiegids van de UvA bijvoorbeeld) naar welke vakken en onderwerpen er bij elke studie te sprake komen en welke concrete vaardigheden je opdoet. Eventueel kan je gaan kijken naar de potentiële masters die je op het oog hebt en vervolgens besluiten welke aanvullende kennis (van dat specifieke vakgebied) je nog zou willen opdoen en welke niet juridische studie zich daar het beste voor leent.
Politicologie kent inderdaad vakken als 'politieke theorie' maar bij rechten krijg je in de staatsrecht vakken ook al een stevige politieke basis. Waar politicologie zich positief onderscheidt van rechten is op het gebied van gamma wetenschappelijke onderzoeksvaardigheden. Dus kwalitatieve en kwantitatieve onderzoeksmethodes. Is dat wat je wilt aanleren? Dan is politicologie wellicht een goede keuze want deze vaardigheden komen totaal niet terug in het juridisch curriculum. Weet je niet wat dat voor een methodes zijn? Dan is het wellicht verstandig om eens met een student politicologie te gaan praten en te vragen wat zij nou concreet allemaal doen.
Logisch redeneren leer je bij elke studie. Filosofie is echter een goede tweede studie omdat het een filosofische verdieping kan geven aan het vakgebied waar je nu meebezig bent. Rechtsfilosofie is een belangrijk deel van de juridische wetenschap, maar komt vanwege ruimtegebrek maar vrij summier terug in de rechtenopleiding (tenzij je specifieke masters gaat doen). Als rechtsfilosofie echt je ding is, dan is het natuurlijk interessant om een minor of bachelor filosofie erbij te volgen voor de extra verdieping.
Hoewel filosofie een erg gebruikelijke tweede studie is voor rechtenstudenten, ken ik zelf geen enkele jurist of rechtenstudent die Nederlands naast zijn/haar hoofdopleiding deed.

Om die reden zie ik ook niet echt in waarom dit de meest geschikte en meest nuttige studie zou zijn. Om eerlijk te zijn denk ik dat hardere specialistische studies als bijvoorbeeld economie een nuttigere aanvulling zouden zijn als je dat belangrijk vindt. De rechtenopleiding is namelijk erg talig opgezet en zou voldoende gelegenheid moeten bieden om je taalvaardigheid op voldoende niveau weten te krijgen. Een extra taalstudie en/of cursus zou niet direct noodzakelijk zijn. Maar goed, als je plezier haalt uit het bezig zijn met taal dan is het natuurlijk altijd leuk (desnoods als hobby) om die studie op te pakken.
Dank voor je zeer uitgebreide, zinnige en bovenal erg informatieve reactie. Zoals reeds aangekaart vind ik economie inderdaad erg interessant. Voor mij was de keuze voor mijn hoofdstudie in beginsel dan ook tussen die van een economische studie of een rechtenstudie, het laatste heeft dan ook uit eindelijk mijn voorkeur gekregen. Ik heb ook overwogen om een economische studie erbij te doen, maar eerlijk gezegd denk ik dat het dan erg pittig gaat worden, wellicht (te) pittig wat zal resulteren in studievertraging of wellicht een BAS. Bij deze is in ieder geval de keuze voor een Nederlandse studie weggevallen. Het zelfde geldt overigens voor politicologie.
Ik moet inderdaad kijken naar de toekomst en in hoeverre een twee studie zou kunnen bijdragen aan wat ik in de toekomst specifiek wil doen met het recht, in mijn geval is dat dus iets in het privaatrecht, waarschijnlijk ondernemingsrecht. Eventuele andere interesses die minder relevant zijn aan mijn studie kan ik inderdaad beter als een hobby beschouwen (zo had ik daar nog niet over nagedacht).
Als ik dus heel eerlijk ben doe ik het liefst een economische studie naast mijn rechtenstudie. Heb het hier overigens met een studieadviseur overgehad en die raadde mij dit ten strengste af. Dit i.v.m. de studielast van beide studies. In het specifiek ging het toen over de combinatie bedrijfskunde en rechten.
Ik ga me meer verdiepen in de combinatie bedrijfskunde (of een andere economische studie) & rechten. Ik moet echter wel realistisch blijven, zoals ik eerder al heb gezegd is het nog maar de vraag of ik deze combinatie überhaupt wel aan kan.
Bedankt allemaal, en ik hoor graag meer van jullie m.b.t. het combineren van een economische studie met rechten. Inmiddels heb ik al wat onderzoek verricht en heb tot mijn grote spijt moeten concluderen dat Universiteit Leiden en Erasmus dergelijke trajecten gewoon kant & klaar aanbieden

.
Enigszins opmerkelijk te noemen dat ik op een willekeurig forum meer kan 'sparren' dan met een studieadviseur, die eigenlijk alleen maar vertelt wat ik juist niet moet doen i.v.m. het risico dat ik loop.
Conclusie:
Nederlands en
Politicologie.
Wellicht:
Bedrijfskunde of
Filosofie.