FOK!forum / Culinesse à gogo / Patat in de oven
Ferzondag 30 november 2014 @ 17:40
Tegen beter weten in en gewoon omdat ik het wil proberen, een zak supermarkt patat op een bakplaat in de oven gestopt op 180 graden.

Iemand nog tips hoe ik het proces nog kan redden, verbeteren, laten lukken?

zout heb ik er al overheen gestrooid.
Elanzondag 30 november 2014 @ 17:43
gewoon los leggen en regelmatig keren zou prima moeten werken.
duurt wel ff dan maar zolang je niet alles op mekaar smijt komt het goed
Ferzondag 30 november 2014 @ 17:46
Ze liggen wel wat over elkaar heen, geen hele berg dat niet.
#ANONIEMzondag 30 november 2014 @ 17:48
Je moet er op zijn minst vet bij gooien, anders werkt het natuurlijk niet.
Erasmozondag 30 november 2014 @ 17:50
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 17:40 schreef Fer het volgende:
Iemand nog tips hoe ik het proces nog kan redden, verbeteren, laten lukken?
Haal ze uit de oven en doe ze in een frituur.
Ferzondag 30 november 2014 @ 17:50
Het ruikt wel lekker.

Ik zal ze straks even omscheppen, olien en nog wat zouten.
agterzondag 30 november 2014 @ 17:51
Vieze slappe patat krijg je dan.
Beter gebruik je aardappels (gesneden) met een beetje olie en een teentje knoflook plus wat paprikapoeder. Jammie!
spijkerbroekzondag 30 november 2014 @ 17:54
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 17:51 schreef agter het volgende:
Vieze slappe patat krijg je dan.
Je moet 't ook niet na 10 minuten al uit de oven halen.
agterzondag 30 november 2014 @ 17:55
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 17:54 schreef spijkerbroek het volgende:

[..]

Je moet 't ook niet na 10 minuten al uit de oven halen.
Schreef ik dat?
spijkerbroekzondag 30 november 2014 @ 18:00
quote:
1s.gif Op zondag 30 november 2014 17:55 schreef agter het volgende:
Schreef ik dat?
Nee.
Annezondag 30 november 2014 @ 18:02
Ik schep ze dus echt nooit om, maar leg ze wel braaf naast elkaar allemaal.

Mijn ervaring is trouwens dat die van de supermarkt (jumbo-merk) bijvoorbeeld nooit krokant worden. Bij mij worden alleen die van Aviko echt lekker krokant (met name de super crunch-versies).
Diqiu-Longzondag 30 november 2014 @ 18:02
Patat in de oven maken smaakt gewoon niet vind ik persoonlijk, maar je kunt het natuurlijk wel uitproberen.
Ferzondag 30 november 2014 @ 18:03
Lol de een zegt ze worden droog, de ander zegt slap
Wat i het n
agterzondag 30 november 2014 @ 18:05
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 18:03 schreef Fer het volgende:
Lol de een zegt ze worden droog, de ander zegt slap
Wat i het n
Maak je een foto van het resultaat voor ons?
Housekeeperzondag 30 november 2014 @ 18:05
Misschien even de grill op het einde gebruiken om er nog iets krokants van proberen te maken. Eventueel ook ff omdraaien op de bakplaat? :P
WJMWzondag 30 november 2014 @ 18:52
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 17:40 schreef Fer het volgende:
Tegen beter weten in en gewoon omdat ik het wil proberen, een zak supermarkt patat op een bakplaat in de oven gestopt op 180 graden.

Iemand nog tips hoe ik het proces nog kan redden, verbeteren, laten lukken?

zout heb ik er al overheen gestrooid.
Het is veel te veel werk, maar als je ze allemaal los van elkaar legt (dus niet aanraken) en je draait ze allemaal een keer om dan krijg je echt lekkere knapperige friet.
Olezondag 30 november 2014 @ 19:08
Ik sprenkel er altijd nog wat olie overheen. En veel langer in de oven dan aangegeven, of een deel van de tijd op de combi-stand
Olezondag 30 november 2014 @ 19:09
quote:
14s.gif Op zondag 30 november 2014 18:02 schreef Anne het volgende:
Ik schep ze dus echt nooit om, maar leg ze wel braaf naast elkaar allemaal.

Mijn ervaring is trouwens dat die van de supermarkt (jumbo-merk) bijvoorbeeld nooit krokant worden. Bij mij worden alleen die van Aviko echt lekker krokant (met name de super crunch-versies).
Die van Aviko zijn idd beduidend beter!
Ferzondag 30 november 2014 @ 19:15
2dtrup0.jpg

Laten we zeggen dat ze er beter uitzien, dan ze smaakten.

Maar komt misschien ook omdat het jumbo patat was. En heb ze op het laatst ff wat hoger gezet, 210gr. Daar werden ze echter te taai van.

Dus volgende keer met een ander merk patat, of zelfgemaakte (dan met of zonder voorbakken) en toch op 180 laten.
#ANONIEMzondag 30 november 2014 @ 19:16
In de vuilnisbak flikkeren en naar een goede snackbar gaan.

Allahusnackbar!!

[ Bericht 19% gewijzigd door #ANONIEM op 30-11-2014 19:17:18 ]
MevrouwPuffzondag 30 november 2014 @ 19:23
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 19:15 schreef Fer het volgende:
Dus volgende keer niet meer in een keer de hele zak op de plaat flikkeren
Elanzondag 30 november 2014 @ 19:23
Had het mooi laten staan en was patat gaan halen.
Ferzondag 30 november 2014 @ 19:42
Had voor de zekerheid al satesaus opgezet, dikke klodder over de patat en je proeft er niks meer van.
Nafizondag 30 november 2014 @ 23:49
Enige patat die lukt in de oven is ras-patat.
#ANONIEMzondag 30 november 2014 @ 23:51
Nog steeds geen frietmongolen in dit topic. :o
LTVDKmaandag 1 december 2014 @ 00:37
quote:
1s.gif Op zondag 30 november 2014 23:51 schreef J0kkebr0k het volgende:
Nog steeds geen frietmongolen in dit topic. :o
Het is friet :') (zo, nu tevreden?)

Maar was hier vorige week niet ook al een topic over?

Edit: CUL / patat uit de oven
#ANONIEMmaandag 1 december 2014 @ 00:39
Ik doe het weleens om de friet die koud geworden is op te warmen.
#ANONIEMmaandag 1 december 2014 @ 00:40
Echt positief pakt dat niet uit maar betere methode weet ik niet, koude friet is ook niks.
#ANONIEMmaandag 1 december 2014 @ 00:43
De beste resultaten was met hete lucht en grill tegelijk en dan beetje husselen tijdens het proces om er nog iets van te maken.
Sanghamaandag 1 december 2014 @ 09:20
Ja tuurlijk kan dat wel, maar zoals sommigen al opmerkten is dat merk-afhankelijk en natuurlijk of je ze naast elkaar of op elkaar legt. Ze krijgen op elkaar nooit zoveel warmte-contact zoals dat in een frietpan zou gaan, dus niet over elkaar heen is wel een vereiste. ;)

En even keren af en toe. Olie er overheen hoeft niet echt omdat ze van zichzelf al wat vetter zijn, alleen merk je dat wel qua smaak dus een beetje olie zou niet misstaan. :)

De vraag is waarom je ovenpatat neemt? Gezonder, of minder ongezond eigenlijk of bij gebrek aan een frietpan? Ik vind friet heerlijk, maar eet het niet zo vaak vanwege de minder gezond aspecten, maar als ik het eet, wil ik dan ook dat het heeerlijk smaakt en dus voor mij in principe geen oven-friet, ik vind dat een beetje patat-net-niet. :D

Ja met een flinke klodder pindasaus proef je het niet meer, nee dan kan je net zo goed een krant door de pindasaus halen. :{
Mystikvmmaandag 1 december 2014 @ 09:23
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 17:51 schreef agter het volgende:

Beter gebruik je aardappels (gesneden) met een beetje olie en een teentje knoflook plus wat paprikapoeder. Jammie!
Dit. En als je ze zelf snijdt is het helemaal top. Half uurtje op een graad of 180 en ze zijn gaar, knapperig en bruin.

Ook lekker om er halverwege wat bacon en kaas over te doen en een paar takken rozemarijn er tussen. Hoe het komt dat die voorgekookte patat altijd slap wordt (ook bij mij), weet ik niet. Maar zelf snijden is helemaal niet zo heel veel werk.
#ANONIEMmaandag 1 december 2014 @ 09:28
Zaanse mayonaise op de zelf gefrituurde frieten, pindasaus is snel gemaakt, pindakaas, kokosmelk, water, gember, ketjap en kruiden naar smaak.
Om het af te maken doe ik er altijd nog kleine scheut Hela curry doorheen.
Spanky78maandag 1 december 2014 @ 17:32
Korter bakken op hogere temperatuur. Maar verder gaat het nooit zo lekker worden als frituren.
kawotskidinsdag 2 december 2014 @ 11:46
quote:
1s.gif Op zondag 30 november 2014 23:51 schreef J0kkebr0k het volgende:
Nog steeds geen frietmongolen in dit topic. :o
De kwalificatie van dit aardappeltje verdient noch friet noch patat.
vaduzzaterdag 21 november 2015 @ 20:55
Kun je deze zooi ook in de magnetron steken?
Erasmozaterdag 21 november 2015 @ 21:00
Ja.

Is het lekker? Nee.
uniekhoornzaterdag 21 november 2015 @ 21:07
Vind de Lidl ovenfrietjes toch echt heerlijk. Maar wel in kleine batches en nog wat grof zout en paprikapoeder
uniekhoornzaterdag 21 november 2015 @ 21:09
Piet eet dan natte honden, geloof niet dat hij het überhaupt lekker vindt :D
Charlie_Brownzaterdag 21 november 2015 @ 22:43
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 november 2015 21:07 schreef uniekhoorn het volgende:
Vind de Lidl ovenfrietjes toch echt heerlijk. Maar wel in kleine batches en nog wat grof zout en paprikapoeder
Vooral die ribbelfriet! Die lukken uitstekend in de oven.
Hier ligt altijd wel een zak in de vriezer, hooguit een week dan is hij alweer leeg.
Pietverdrietzaterdag 21 november 2015 @ 22:56
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 17:40 schreef Fer het volgende:
Tegen beter weten in en gewoon omdat ik het wil proberen, een zak supermarkt patat op een bakplaat in de oven gestopt op 180 graden.

Iemand nog tips hoe ik het proces nog kan redden, verbeteren, laten lukken?

zout heb ik er al overheen gestrooid.
In de frituur gooien
Ovenfriet smaakt zoals natte honden ruiken
Pietverdrietzaterdag 21 november 2015 @ 22:57
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 november 2015 21:09 schreef uniekhoorn het volgende:
Piet eet dan natte honden, geloof niet dat hij het überhaupt lekker vindt :D
:D
RobinOokzaterdag 21 november 2015 @ 22:59
Oh, shit, sorry, was net te laat met waarschuwen. Margarine, truffelolie, kweekzalm en ovenfriet. Nou, berg je dan maaar!
Pietverdrietzaterdag 21 november 2015 @ 23:02
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 november 2015 22:59 schreef RobinOok het volgende:
Oh, shit, sorry, was net te laat met waarschuwen. Margarine, truffelolie, kweekzalm en ovenfriet. Nou, berg je dan maaar!
O+
Conimex! Conimex!
Gebakken aardappelen!
RobinOokzaterdag 21 november 2015 @ 23:45
OP-gebakken aardappelen.
En dat van Conimex zit in jouw hoofd. :)
Pietverdrietzaterdag 21 november 2015 @ 23:47
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 november 2015 23:45 schreef RobinOok het volgende:
OP-gebakken aardappelen.
En dat van Conimex zit in jouw hoofd. :)
Franse Keuken!
RobinOokzaterdag 21 november 2015 @ 23:50
Haha. Ook daar sla ik echt heus niet altijd op aan. :)
Pietverdrietzaterdag 21 november 2015 @ 23:53
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 november 2015 23:50 schreef RobinOok het volgende:
Haha. Ook daar sla ik echt heus niet altijd op aan. :)
Ik plaag alleen maar een beetje, je weet dat ik gek op je ben
O+
RobinOokzondag 22 november 2015 @ 09:55
Ja maar, ja maar, ja maar. Okay dan. :)
FANNzondag 22 november 2015 @ 11:57
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 19:15 schreef Fer het volgende:
[ afbeelding ]

Laten we zeggen dat ze er beter uitzien, dan ze smaakten.

Maar komt misschien ook omdat het jumbo patat was. En heb ze op het laatst ff wat hoger gezet, 210gr. Daar werden ze echter te taai van.

Dus volgende keer met een ander merk patat, of zelfgemaakte (dan met of zonder voorbakken) en toch op 180 laten.
getver
FutureFairytalezondag 22 november 2015 @ 12:01
quote:
1s.gif Op zaterdag 21 november 2015 23:02 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

O+
Conimex! Conimex!
Gebakken aardappelen!
In Australië waar heel veel Aziaten wonen is Conimex een ontzettend groot merk en wordt het in de meest populaire kookshows gebruikt.
En hier in NL is het voor sommigen te min. Heel gek eigenlijk.
myteczondag 22 november 2015 @ 12:14
quote:
1s.gif Op zondag 22 november 2015 12:01 schreef FutureFairytale het volgende:

[..]

In Australië waar heel veel Aziaten wonen is Conimex een ontzettend groot merk en wordt het in de meest populaire kookshows gebruikt.
En hier in NL is het voor sommigen te min. Heel gek eigenlijk.
Conimex is Unilever, niks mis mee maar echt Aziatisch is het natuurlijk niet. Tuurlijk zullen niet alle Conimex dingen veranderd zijn, kruiden, sambal etc zullen niet veel anders zijn. Maar die mixen voor bapipangang enzo wel. Het is hetzelfde als Bertolli, wat ook typisch Unilever is. Het betekent juist dat de basis ingredienten vaak wel duurder zijn dan een aziatisch merk, alleen door schaal grote heeft Unilever vaak aanbiedingen, terwijl op sommige kruiden juist een extreme marge zit. Iedereen moet zelf beslissen wat hij/zij neemt. Ik mijd gewoon van alle merken de mixen--> maggi,knorr,conimex,bertolli, gran italia etc.
FutureFairytalezondag 22 november 2015 @ 12:29
quote:
0s.gif Op zondag 22 november 2015 12:14 schreef mytec het volgende:

[..]

Conimex is Unilever, niks mis mee maar echt Aziatisch is het natuurlijk niet. Tuurlijk zullen niet alle Conimex dingen veranderd zijn, kruiden, sambal etc zullen niet veel anders zijn. Maar die mixen voor bapipangang enzo wel. Het is hetzelfde als Bertolli, wat ook typisch Unilever is. Het betekent juist dat de basis ingredienten vaak wel duurder zijn dan een aziatisch merk, alleen door schaal grote heeft Unilever vaak aanbiedingen, terwijl op sommige kruiden juist een extreme marge zit. Iedereen moet zelf beslissen wat hij/zij neemt. Ik mijd gewoon van alle merken de mixen--> maggi,knorr,conimex,bertolli, gran italia etc.
De Conimex sambal oelek en ketjap manis zijn daar heel populair onder de echt Aziatische bevolking. Van die producten kan dus niet gezegd worden dat het slecht of niet authentiek is.

Idd de babi pangang mixen zijn meer voor makkelijke Hollanders.