Hier de trailer:quote:De Amerikaan Martin Armstrong geeft al van jongs af aan blijk van een scherpe handelsgeest en een analytische blik op zaken die voor anderen te gecompliceerd waren. Als kind verzamelt hij al fanatiek munten, iets later handelt hij in goud. Als volwassene richt hij het bedrijf Princeton Economics International op. Op basis van een zelfontworpen model, waarin het geheimzinnige getal pi een belangrijke factor is, laat hij de computer uitrekenen welke ontwikkelingen in de wereldeconomie op stapel staan.
Zijn voorspellingen over aandelencrises of valutaproblemen zijn griezelig accuraat en hij bouwt een klantenkring op die bestaat uit machtige spelers in de wereldeconomie. Dit alles levert hem veel geld op maar ook steeds meer vijanden in hoge posities.
In 1999 staat de FBI bij hem op de stoep en belandt hij uiteindelijk op verdenking van fraude en samenzwering in de gevangenis, zonder dat er ooit een gerechtelijke uitspraak is gedaan. In 2012 duikt hij ineens weer op in het openbare leven, en deelt hij zijn pessimistische ideeën over de rampzalige ontwikkelingen in de wereld.
In de film vertelt hij zijn opzienbarende verhaal, ondersteund door archiefbeelden en interviews met zijn moeder, voormalige medewerkers en klanten. Een verhaal dat klinkt als een speelfilmscenario.
Bron: http://www.idfa.nl/nl/tag(...)4C-86C3-FD028573C70A
Interessant of niet!? Volgens Armstrong stevenen we eind volgend jaar af op nog een economische crisis. De grootste tot nu toe. Wat denken jullie? Gezien ie er ook weleens naast zit nemen jullie deze man niet serieus of geloven jullie juist zijn voorspellingen?quote:Vandaag draait op het IDFA in Amsterdam de documentaire over de Amerikaanse economische supervoorspeller Martin Armstrong. Hij ontwikkelde een computer-plus-programma waarmee hij claimt trends, marktpieken, crashes en zelfs opkomst en verval van naties te kunnen zien aankomen. Follow The Money duikt in de wereld van zelfdenkende economische voorspelmodellen.
Een computer met een database die alle wereldwijde geldstromen, grondstoffenmarkten en obligatiemarkten monitort en daarbij ook nog eens zelf kan denken, bestaat die? Ja, die bestaat en hij heet ‘Socrates’, vernoemd naar de filosoof uit de Griekse Oudheid, vooral bekend van het door velen aan hem toegeschreven leidmotief ‘Ken uzelf’, als basis voor kennis en het begrijpen van de werkelijkheid. Want hoe kan iemand iets kennen als hij zichzelf niet kent? Wie kent er dan? En wat is dan de waarde van zulke kennis? Helaas stierf Socrates door de gifbeker, laten we hopen dat dit lot -metaforisch gesproken- niet de computer van Martin Armstrong en zijn mensen treft.
‘De Voorspeller’
Wie is toch die invloedrijke Martin Armstrong, die door politici en centrale bankiers van over de hele wereld om advies wordt gevraagd? Armstrong werd op 1 november 1949 geboren in New Jersey als zoon van een advocaat en legerveteraan. Op diens aanraden studeerde Armstrong computertechnologie, zowel hardware als software engineering. Pas na de crash van 1966 begon hij zich te verdiepen in marktanalyse en economie. Hij ontwierp het Economic Confidence Model gebaseerd op ‘business cycles‘. Armstrong denkt dat pieken en dalen in de economie zich in vaste cycli van 3.141 dagen voltrekken (het getal pi vermenigvuldigd met 1.000).
Armstrong: elke 3.141 dagen treden pieken en dalen op in de wereldeconomie
Hij verkreeg wereldwijde bekendheid door zijn tot op de dag nauwkeurige voorspelling van de beurskrach in oktober 1987. Ook heeft Armstrong de top van de Nikkei index (1989) en de instorting van het Rusische financiële stelsel (1998) correct voorspeld. Sedertdien is hij een veel geraadpleegd economisch orakel. En dat, terwijl Armstrong een elfjarige gevangenisstraf heeft uitgezeten wegens (vermeende) beursfraude (van 2000 tot 2 september 2011).
Of Armstrong wel een eerlijk proces heeft gekregen valt te betwijfelen, aangezien hij niet steeds werd toegelaten tot alle gerechtelijke bijeenkomsten, geïntimideerd en gechanteerd werd. Ook kunnen vraagtekens geplaatst worden bij de onpartijdigheid van rechter Owen, die vanaf het begin van het proces liet merken dat hij een hekel had aan het ‘koppige optreden’ van Armstrong tijdens de verhoren en de opsluiting van Armstrong zelfs verlengde terwijl er geen juridische grond meer was voor vasthouding.
Volgens Armstrong zijn niet de bankiers en handelaren het grootste probleem, maar het corrupte politieke systeem, dat risicoloos speculeren met andermans geld mogelijk maakt.
Gisteren ging de film over het leven van Armstrong en diens strijd tegen wat hij noemt ‘a core system of corruption and manipulation‘ in première. Vandaag wordt de film – getiteld ‘The Forecaster‘- ook tijdens het International Documentary Film Festival Amsterdam (Idfa) getoond. Ter gelegenheid daarvan is Armstrong in Amsterdam en zal hij vanmiddag worden geïnterviewd door FTM-collega Eric Smit (en Nieuwsuur).
The Forecaster – Official Trailer HD from Marcus Vetter on Vimeo.
De documentaire laat een ontluisterend beeld zien van de Amerikaanse overheid. We zien hoe de regering van USA er alles aan deed om Armstrongs source code te bemachtigen. Ze hebben hem nog net niet fysiek gemarteld. Duidelijk wordt ook dat overheden geen schulden afbetalen (Roemenië of all places was het enige land dat in 1980 iets van haar schulden daadwerkelijk heeft terugbetaald, de rest herfinanciert slechts om de rente op hun schulden te kunnen betalen).
Armstrong geeft de wereld drie keuzes om de massale mondiale schuldenberg terug te dringen: default, inflatie of herstructurering. Zelf kiest hij voor dat laatste. Zonder (gedeeltelijke) schuldsanering is er geen oplossing voor de mondiale financiële crisis.
Tot zover over het leven van Armstrong.
Wat is het belang van deze zelfdenkende supercomputer?
Armstrong wilde een systeem maken dat kan putten uit een gigantische database en in staat om na te denken. Met behulp van AI-technieken (Artificial Intelligence) werkte Armstrong en zijn team meer dan tien jaar aan ‘Socrates’, een resultaat waarvan hij zelf zegt:
“Creating the world’s largest database on the global economy cost untold tens of millions of dollars. Merging that accomplishment that took more than a decade to complete with the ability to create an actual thinking machine, has truly been an achievement that is simply unmatched in the financial world.”
Het zelfdenkend systeem monitort continu de wereldwijde kapitaal- en goederenstromen, van alle financiële markten, waar ook ter wereld. Maar dat niet alleen, ook wordt het systeem gevoed met alle fundamentele internationale newsfeeds om te analyseren of er wellicht een correlatie is tussen dat nieuws en de gebeurtenissen op de markten. Doel is om inzicht te verwerven in hoe de (denk-)processen verlopen in de internationale politiek, economie en financiële wereld. In Armstrong’s woorden:
“Socrates, will demonstrate that traditional thinking and modeling employed in the political-economic-financial world is as antiquated as assuming the earth is still flat.”
Ambitieuze claims
Kern van de kritiek van Armstrong op bestaande computermodellen is, dat deze putten uit een veel te kleine database. Research gebaseerd op een te korte meetperiode van gegevens leidt meestal tot foute conclusies, die vervolgens weer leiden tot verkeerde beleidsmaatregelen. Volgens Armstrong falen de meeste economische modellen, omdat ze slechts beschikken over een veel te klein deel van de relevante historische data, waardoor er geen juiste conclusies worden getrokken en het zicht op de werkelijkheid vertroebeld wordt door menselijke emoties.
‘What goes up must come crashing down‘
Daarmee bedoelt Armstrong, dat de ‘voorspellingen’ zijn gebaseerd op de algemeen aanvaarde basis veronderstelling dat de huidige trend zich ook in de komende tijd zal voortzetten. Maar al die voorspelmodellen houden geen rekening met de business cycle van ‘what goes up must come down‘. De enige vraag die er daarbij toe doet is: wanneer gebeurt dit? Het unieke van Socrates is, dat dit systeem wèl deze economische cycli incorporeert in zijn model, zodat trendmatige verschuivingen opgemerkt zullen worden.
Van valse bescheidenheid heeft de Amerikaan geen last. Hij claimt dat met zijn systeem niet alleen pieken en dalen in financiële markten adequaat voorspeld kunnen worden, maar ook de opkomst en het verval van landen, rijken en stadstaten:
“Socrates is the achievement of gathering the collective knowledge of the human race and learning in a cognitive manner the causes behind the real trend of the rise and fall of markets, and economies, as well as the rise and fall of Empires, Nations, and City States. Socrates stands as proof that we are on the threshold of a completely new dawn. This is the achievement of mankind – the threshold of the Age of Reasoning & the Awakening – where we take that step forward for mankind comprehending that not merely is the world not flat – we are all connected and we indeed need each other to survive this journey we call life and the evolutionary process of civilization.”
Dat is nogal een claim, we zullen de komende tijd gaan zien of Armstrong die claim kan waarmaken of dat het een typisch Amerikaanse manier is om jezelf en je product op een slimme wijze goed te verkopen. De timing kon in elk geval niet beter zijn, met de geopolitieke, valutaire én financiële crises wereldwijd.
Bron: http://www.ftm.nl/exclusi(...)ele-wereld-monitort/
quote:On September 29, 1999, Armstrong was indicted in the United States District Court for the Southern District of New York for fraud by the Securities and Exchange Commission and the Commodity Futures Trading Commission, for having conspired with employees of Republic New York involving Japanese investors. Republic New York pleaded guilty to fraud in federal court on December 17, 2001 and agreed upon a restitution order on January 9, 2002 of $606 million.[6] Armstrong represented himself and was excluded from some proceedings, leading the Associated Press to question whether Armstrong could get a fair trial.[7] The government charged Armstrong with civil contempt and he remained in prison over 7 years for failure to surrender various assets that may have been purchased with money from the investment fund at the center of the litigation.[1][8] According to the New York Times, "Over the years, Judge Owen would revisit the contempt order every 18 months, guided by the federal statute. He repeatedly said that Mr. Armstrong was motivated by greed and was awaiting his release from jail to retrieve the $15 million that the government said was missing. According to lawyers who worked on the case in the early days, the financier’s headstrong manner irritated Judge Owen almost immediately."[9] On August 17, 2006, he pleaded guilty to one count of conspiracy.[2][10] He was sentenced on April 10, 2007, to five years in prison.[1] Armstrong's daughter, Victoria, paid her father visits in prison most Wednesdays.[9] He was released from prison on September 2, 2011.[11]
Dat wijkt idd af. Geen idee wat waar is.quote:Op woensdag 26 november 2014 20:33 schreef Chewie het volgende:
Geen idee wat ik van hem moet denken maar het stukje van idfa over dat hij nooit veroordeeld zou zijn klopt volgens wikipedia al niet
[..]
Ik ook niet, zegt ook vrij weinig verder over zijn voorspellingen (goed of fout) natuurlijk. Wel ben ik achterdochtig als het op zelfbenoemde voorspellers aankomt en pi x 1000 als economische cyclus klinkt ook niet echt wetenschappelijk.quote:Op woensdag 26 november 2014 20:36 schreef J0kkebr0k het volgende:
[..]
Dat wijkt idd af. Geen idee wat waar is.
Kijken dus .quote:Op woensdag 26 november 2014 21:13 schreef J0kkebr0k het volgende:
Hmm.. Om 22:00 uur een interview met Armstrong @ Nieuwsuur.
Mij deed het trouwens ook aan de film Pi denken
Dan zou ik maar beginnen met preppen.quote:
Hoe zou zo'n crisis impact moeten hebben op mijn leven? Op welke manier kan je preppen volgens jou?quote:Op donderdag 27 november 2014 08:58 schreef J0kkebr0k het volgende:
[..]
Dan zou ik maar beginnen met preppen.
Hij heeft het voor zover ik weet over de totale ineenstorting van het huidige financiële systeem. Daar kun je je van alles bij voorstellen natuurlijk, maar wat zeker is, is dat je zoiets ongetwijfeld zult merken.quote:Op donderdag 27 november 2014 09:14 schreef Fogel het volgende:
Eind volgend jaar een crsis. Een globale? Alleen Europa? Gaat het erger worden dan die van een paar jaar geleden (waar ik helemaal niks van gemerkt heb overigens)?
Meer vragen dan antwoorden krijg ik van de OP. De docu heb ik nog geen tijd voor gehad om te kijken.
[..]
Hoe zou zo'n crisis impact moeten hebben op mijn leven? Op welke manier kan je preppen volgens jou?
Mja, dat hangt er maar helemaal vanaf wat de crisis omvat. Een reset van ons huidige (financiële) systeem zie ik nog weleens gebeuren / noodzakelijk zijn.quote:Op donderdag 27 november 2014 09:14 schreef Fogel het volgende:
Hoe zou zo'n crisis impact moeten hebben op mijn leven? Op welke manier kan je preppen volgens jou?
En als je psychologische ge-prepped zijn helpt ook 'n beetje. Zelf bier brouwen enz.ook.quote:Op donderdag 27 november 2014 19:18 schreef J0kkebr0k het volgende:
[..]
Mja, dat hangt er maar helemaal vanaf wat de crisis omvat. Een reset van ons huidige (financiële) systeem zie ik nog weleens gebeuren / noodzakelijk zijn.
Op welke manier kan je preppen? De term zegt het al... preppen (to prepare). Je voorbereiden op hetgeen misschien komen gaat, al weet niemand precies hoe dat zal gaan en wat er zal gebeuren. Iedereen zal dat preppen ook op zijn eigen manier doen.
Of ik prep? Nee, maar denk er wel eens over na om toch iets van een een voorraad op te bouwen om iig een week of twee te kunnen overleven.
Lijkt alsof het op een PC uit begin jaren 90 gemaakt isquote:Op zaterdag 17 januari 2015 22:04 schreef J0kkebr0k het volgende:
Een collega vertelde mij het volgende:
Op een conferentie in Berlijn (1&2 december 2014) heeft Martin Armstrong drie voorspellingen gedaan:
- De Zwitsers gaan de peg met de euro los laten
- Griekenland verlaat de euro
- In 2016 zullen de separatistische bewegingen in Europa sterker worden (Baskenland e.d.)
Het eerste is eergisteren gisteren gebeurd. Wat ik echt bizar vind is dat zijn systeem dit tot op de dag nauwkeurig voorspelt:
[ afbeelding ]
Het systeem voorspelt natuurlijk niet letterlijk dat op 15-01 de Zwitsers de peg loslaten maar wel dat de Euro/CHF koers op 15-01 een flinke koersbeweging gaat maken (valatility = onderste regel in afbeelding)
Dan moet je hier ff lezen.quote:Op zaterdag 17 januari 2015 23:04 schreef Fogel het volgende:
[..]
Lijkt alsof het op een PC uit begin jaren 90 gemaakt is
Maar hoe dan ook, is er ergens een legenda en verdere uitleg te vinden?
Snel doorgelezen, die "ik weet alles beter" toon staat me niet echt aan. De uitleg onder de betreffende afbeelding was erg summier helaas, het hielp me niet om de afbeelding te begrijpen. Op die manier kan je natuurlijk vanalles beweren.quote:Op zaterdag 17 januari 2015 23:08 schreef J0kkebr0k het volgende:
[..]
Dan moet je hier ff lezen.
Geen legenda helaas.
Het had nogal wat gevolgen voor mensen die een valutalening hebben, er stond eerder vandaag in een (Noorse) online krant dat een broker erdoor over de kop was gegaan, maar ik kan het artikel niet meer terugvinden.quote:Op zaterdag 17 januari 2015 23:12 schreef J0kkebr0k het volgende:
Oh en dit kun je even lezen:
Swiss Franc rises sharply after central bank removes Euro cap
Volgens mijn collega die dit allemaal volgt zijn dit in de financiële wereld echt major gebeurtenissen die je over 30 jaar nog herinnert als een historisch moment. Dit is een soort 9/11 in de financiële wereld.
Ach ja, de toon...quote:Op zaterdag 17 januari 2015 23:19 schreef Fogel het volgende:
[..]
Snel doorgelezen, die "ik weet alles beter" toon staat me niet echt aan. De uitleg onder de betreffende afbeelding was erg summier helaas, het hielp me niet om de afbeelding te begrijpen. Op die manier kan je natuurlijk vanalles beweren.
Gelukkig is blijkbaar alles op video vastgelegd, dus de voorspellingen zijn wel na te trekken. Zal daar later nog eens naar kijken, want het is interessant. Ben benieuwd in hoeverre die andere voorspellingen concreet zijn en indien ze gebeuren of dat nu dus al in een grafiek (met uitleg) te zien is.
Die specifieke kennis heb ik dus nietquote:Op zaterdag 17 januari 2015 23:24 schreef J0kkebr0k het volgende:
[..]
Ach ja, de toon...
Maar goed het is geen bullshit wat daar staat. Je moet alleen over specifieke kennis beschikken om het ook echt te begrijpen. Door velen in de financiële wereld wordt hij serieus genomen.
Edit: Volgens mij is die afbeelding gerelateerd aan zijn eigen model. Op zijn site zal dus ergens wel uitleg te vinden moeten zijn.quote:Op zaterdag 17 januari 2015 23:27 schreef Fogel het volgende:
[..]
Die specifieke kennis heb ik dus niet
Maar zijn die kleurcodes standaard voor de financiele wereld, of blijft het ook voor experts gissen wat er nou eigenlijk in die afbeeldingen staat?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |