quote:
Op donderdag 20 november 2014 16:09 schreef Pfooh het volgende:Wat bedoel je met een 'merkwaardige balkconstructie'? Dat is een leukere vraag. Gebruikelijk tot in jaren '30 is om parallel aan de balk een 'vlag' te hangen, dat is een dunnere balk, recht geschaafd, die ofwel aan de balk zelf zit, of met korte latjes eraan hangt. Aan deze vlag zitten de rachels (op vrij korte afstand van elkaar), waaraan met metalen draadjes het riet is vastgemaakt.
Bij het renoveren van een kamer heb ik het plafond van gipsplaat verwijderd. Daarmee kwam het plafond met stuc op riet te voorschijn.
tot zove rniks bijzonders.
Wat mij wel verbaasde is dat de moerbalk inkepingen heeft die weer zijn dichtgemaakt en die coresponderen met de "balken" die op de moerbalk zijn gelegd. Die moerbak is 7 bij 22. de opgelegde balken zijn 3 bij 18 en zijn aan het uiteinde onder de hoek van het dakbeschot afgezaagd.
Deze combi riep vragen op bij mij aangezien de opgelegde balken maar heel weinig opleg hebben. Eigenlijk een opleg die corespondeerd met de diepte van de opgevulde inkepingen.
Het lijkt erop dat het gehele plafond van de 2e verdieping is opgehoogd door de inhangende balken op de moerbalk te leggen.
Ik neem nu maatregelen omdat ik de opleg echt MINIMAAL vind door de moerbalk op te dikken. Ik vroeg mij echter af hoelang dit al zo zit. Een complete verdiepingplafond op hogen is geen kattepis. Het kan ook zijn dat ze tijdens de bouw een wijziging hebben aangebracht en de opgelegde balken niet hebben vervangen maar aangepast waardoor die minimale opleggiong is ontstaan.
De vraag van het stucwerk geeft me wellicht een indicatie.