15-11-2014
Het zit erop: batterij komeetlander Philae is leeg![media_xll_7277953.jpg]()
Lander Philae boven de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. © belga.
UPDATE De Europese komeetverkenner doet het voorlopig niet meer. De accu van de Philae is vannacht zo goed als leeg geraakt. Alle instrumenten aan boord zijn daarom uitgeschakeld. Dat meldde de vluchtleiding in het Duitse Darmstadt. De Europese komeetverkenner kon gisterenavond nog een paar uur onderzoek doen. Om zo veel mogelijk energie te krijgen, heeft de vluchtleiding de lander gisteren 35 graden laten draaien, zodat meer zonnecellen in het licht staan.
We ontvangen geen signaal meer en alle communicatie met de sonde is gestopt, zegt het agentschap op Twitter. De batterij van Philae had een levensduur van 2,5 dagen. Omdat ze zich in een schaduwrijke omgeving bevindt, kan ze niet opgeladen worden door zonlicht. Het werk van Philae zit er daarmee op.
Het opraken van de accu betekent nog niet het definitieve einde van het onderzoek. Als het draaien van de lander niets helpt, komt er in de komende maanden een nieuwe kans. Mogelijk kan het toestel weer energie tanken als de komeet zich naar de zon richt. Maar dat zal waarschijnlijk niet in de komende maanden zijn", zei technisch leider Koen Geurts bij DLR. Vooral het verzenden van data vreet energie en die was bijna op. Er werd dan ook niet verwacht dat er vandaag nog voldoende energie zou zijn.
Laatste contact
ESA en de Duitse zusterorganisatie DLR hadden vrijdagavond laat voor het laatst contact met de verkenner. Eerder op de avond was een thermometer van het instrument Mupus 35 cm diep in de komeet geramd om de vastheid van de bodem te testen en informatie over de temperatuur te bekomen. Volgens DLR zijn alle tien instrumenten geactiveerd. Philae "is een echte overlevingskunstenaar", zei Geurts.
"Wetenschappelijke gegevens stromen binnen vanaf het oppervlak van de komeet", aldus de ESA. Die gegevens gaan onder meer over de eerste boring in het oppervlak van de komeet. De angst bestond dat de lander zou opstijgen door de druk van de boring. Hij staat namelijk los op het oppervlak, de verankering werkte niet. Het lijkt echter goed te zijn gegaan. De boor "ging helemaal naar beneden en weer naar boven, de eerste komeetboring is een feit", schreef de ESA.
De boor moest een monster uit de bodem halen, zodat andere instrumenten kunnen uitzoeken waaruit de bodem bestaat. Die resultaten zijn nog niet binnen.
(HLN)