Dus Wing Chunners, don't be shy (lijkt me niet waarschijnlijk, Wing Chunners hebben wereldwijd de reputatie arrogant te zijn )
Anyway, voor de mensen die Wing Chun niet kennen volgt hier wat meer over deze stijl:
Wing Chun is een Kung Fu-stijl die ook wel Orthodox Shaolin of Shaolin Southern Style wordt genoemd.
(Het Kung Fu kent 2 grote stromingen, de Noordelijke en de Zuidelijke stijl. Een groot verschil tussen beide stijlen is bv. dat de Zuidelijke stijl in principe niet boven de middel trapt, omdat je een grotere kans hebt je balans te verliezen bij hogere trappen en dus kwetsbaarder bent. Bij hogere trappen stel je jezelf ook open voor in trap in de family-jewels )
De oorsprong van Wing Chun is nogal wazig. Er gaan verschillende legendes rond.
Ik beperk me tot deze:
De stijl ontstond ruim twee eeuwen geleden in een zuidelijke provincie van China in de Siu Lam tempel.
Verschillende Kung Fu meesters kwamen bijeen om de zwakheden van de verschillende stijlen te bespreken. Ze besloten een stijl te ontwikkelen die van alle zwakke punten en niet-functionele bewegingen van andere stijlen was ontdaan.
De toenmalige keizer van China, die mede dankzij Shaolin-vechters z'n kroon kreeg, vreesde voor zijn veiligheid omdat hij bang was dat op een dag de Shaolin-vechters zich tegen hem zouden keren.
Hij liet vele tempels afbranden en de monniken vermoorden.
De non Ng Mui, de enige die de volledige stijl kende, ontsnapte.
Zij leerde de stijl aan een meisje genaamd Yim Wing Chun omdat een opdringerige vent (ja, toen ook al ) haar lastig viel. Ze versloeg de man en heeft het systeem verder doorgegeven. Sindsdien draagt de stijl haar naam (Wing Chun is dus door een vrouw ontwikkeld)
De stijl kent verschillende vertakkingen zoals bv. Red Boat Wing Chun (Chinese Opera) en Yip Man Wing Chun.
De laatste is het bekenste. Yip Man bracht de stijl naar Hong Kong waar het berucht/bekend werd vanwege de vele straatgevechten waar de Wing Chun-studenten verwikkeld raakten en als winnaars tevoorschijn kwamen.
Wereldwijd werd Wing Chun pas bekend toen Bruce Lee (een kortstondige student van Yip Man) het in z'n films ging gebruiken.
Vooral in de Colloseum-scene tegenover Chuck Norris herken je duidelijk de Wing Chun technieken.
De stijl
In het Wing Chun ligt de nadruk vooral op handtechnieken. De handtechnieken worden aangevuld met beentechnieken. Dit betekent dat er zelden of nooit beentechnieken worden gebruikt terwijl de handen niets doen.
Het feit dat een Wing Chun beoefenaar in de regel zijn tegenaanval op hetzelfde moment uitvoert als zijn verdediging maakt de stijl in principe 2 keer zo snel.
De belangrijkste principe van Wing Chun is het verdedigen van de Center-line. De Center-line is de verticale, denkbeeldige, lijn die een persoon in tweeën deelt. Dit wordt verdedigd en aangevallen bij je tegenstander. Wing Chun kiest altijd de kortste weg tussen 2 punten.
Als een tegenstander aanvalt zal de Wing Chunner niet achteruit gaan of eerste blocken en dan pas aanvallen.
De Wing Chunner gaat naar voren, "deflects en strikes" en overtuigd de tegenstander ervan dat aanvallen een slecht idee was.
Als een tegenstander zich terugtrekt wordt hij niet met rust gelaten, hij wordt gevolgd en voordurend onder druk gezet (met bv. chainpunching)
Zo, dat was mijn bijdrage voor het moment.
Even m'n polsen rust geven en anderen de kans geven om te reageren.
Misschien gaan we nog verder met de vormen, chi sao etc.
Hoe lang doe je het zelf al en uhh waar? Al is naar die shoalin tempel geweest voor training of?
//edit
effe naar school uhhh tentamen pfff..als ik terug ben post ik ook wel wat info enz...
quote:5 jaar, Amsterdam meestal, nee nooit naar China of Hong Kong geweest.
Op woensdag 30 oktober 2002 10:24 schreef aakab het volgende:
Jammer dat je zo weinig sportcentras hebt die het hiero geven(nederland algemeen). [b]Wing Chun wordt heel veel gegeven in Nederland, hoor.
Ik denk dat er in elke grote stad wel Wing Chun wordt gegeven.[quote]
Hoe lang doe je het zelf al en uhh waar? Al is naar die shoalin tempel geweest voor training of?
[Dit bericht is gewijzigd door Hawk op 30-10-2002 10:41]
Budo is japans en Wing Chun is Chinees.
Hee Burp2002 ga je met je stokjes eten ....ander krijg je een pak-sap van me....
btw over dat trainen en zweten. De training zal per leraar en school wel variaren. De ene doet het hard en de ander rustig.
Nice topic...
quote:Het is Pak Sau.
Op woensdag 30 oktober 2002 12:36 schreef Bert_News het volgende:
Hee leuk idee om een topic te starten, ik beoefen zelf ook wing chun (gele band) dus nog een hele hoop te leren.Budo is japans en Wing Chun is Chinees.
Hee Burp2002 ga je met je stokjes eten ....ander krijg je een pak-sap van me....![]()
quote:True.
btw over dat trainen en zweten. De training zal per leraar en school wel variaren. De ene doet het hard en de ander rustig.
Ik heb het een jaar gedaan en wegens tijdgebrek heb ik het af moeten kappen. Ik ga iig weer zeer binnenkort weer beginnen.
Ik zou ook wel wat over de opbouw van de lessen willen typen:
Meestal duren ze 3 uur. Het begint met een warming up van 15 minuten, dan 90 minuten technische training (Siu Lim Tao, Chi Sau etc.) , 30 minuten sparren, 30 minuten conditietraining en dan cooling down.
En natuurlijk thuis/sportschool oefenen
De trainingen van 3 uur zijn best wel lang en ik denk dat het dan niet voor iedereen te doen is. Mensen die een drukke baan hebben en een gezin, of mensen die fysiek hier niet aan kunnen voldoen.
Maar het is wel goed voor je techniek en opbouw om minimaal 2x per week zo'n training te kunnen volgen.
Thanks..
3 uur vind ik ook erg lang.
Bij mij traint de gemiddelde Wing Chunner 1,5 uur.
Kernploeg-leden 2 uur.
quote:Het valt wel mee, je went er snel aan. De training is op zich vrij relaxed en er is gelegenheid om even 'op adem te komen'. Het zwaarste vind ik altijd een half uur lang het eerste gedeelte van de Siu Lim Tao te doen. Dan heb ik het gevoel dat mijn armen en schouders er op den duur afvallen.
Op woensdag 30 oktober 2002 13:38 schreef Hawk het volgende:
Ik dacht al, waar blijf je Dimebag.3 uur vind ik ook erg lang.
Bij mij traint de gemiddelde Wing Chunner 1,5 uur.
Kernploeg-leden 2 uur.
Ik heb ook karate wedstrijdtrainingen gedaan en die zijn toch wel een stuk intensiever. Dat is 1 uur lang achter elkaar sparren en voor de rest 1,5 uur technieken trainen in beweging. Ik vind Wing Chun relaxter, zij houden zich ook met de mentale conditie bezig.
quote:Moeilijke vraag.
Op woensdag 30 oktober 2002 22:53 schreef DimeBag het volgende:
Ik heb trouwens nog een vraagje, ik doe vrij veel aan krachtsport en heb redelijk stevige schouders. Hoe kan ik de krachttraining doseren zodat ik nog wel mijn ellebogen op de centerline houden kan ? Mijn schouders vallen er nu af.
http://www.vingtsunupdate.com/framevt/Siulimtaodoc.htm
Hier kan je een video van de eerste vorm zien.
En hier, http://www.wingchuninteractive.com/site.html , kan je de vorm in flash zien plus de naam van elke beweging.
(Hou er wel rekening mee dat de uitvoering iets kan verschillen van wat jij geleerd hebt, maar het meeste zal wel overeenkomen)
quote:Mhh dat is wel vreemd wat bij ons gebruiken we geen grote handschoenen, maar juist kleine en open zodat je meer techniek kan gebruiken. Met alleen kettingstoten kom je er niet want dat is een beetje voorspelbaar.
Op vrijdag 1 november 2002 12:21 schreef drgnsoul het ende:
Wat wel zo is dat als je als beginner aan het sparren ben je gauw bassis handelen gebruikt omdat je de andere technieken nog niet beheerst om tijdens het sparren kan gebruiken.
Gevorderden die gebruiken echt wel technieken. De trainingen kunnen per school verschillen maar ik gebruik open handschoenen, zodat je kan weren. Je heb er gelijk in dat bokshandschoenen groot en lomp zijn. Hoe zou je anders door iemand zijn center moeten komen
quote:Wij gebruiken ook de open handschoenen, waarbij je tenminste ook je vingers kan gebruiken om aan te vallen. Wat mij dus echt opviel op die school was dat iedereen (ook de hogere leerlingen) enkel de kettingvuiststoten gebruikten tijdens het sparren. En het ging er ook hard aan toe, wat ik ook bizar vond. Velen moesten stoppen vanwege een bloedneus, vandaar dat ik het meer boksen vond dan WC. (dit is trouwens mijn ervaring met deze WC school, ik zeg niet dat alle scholen meteen slecht zijn)
Op vrijdag 1 november 2002 14:58 schreef Bert_News het volgende:
Ik ben nog steeds van mening dat WC's effectiviteit nooit helemaal benut kan worden in een toernooi vanwege alle regels die worden opgelegd. Vandaar dat we ook niet meedoen met die UFC crap of Freefights: hier worden hun regels gehanteerd waardoor wij niet in onze stijl kunnen vechten.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |