abonnement Unibet Coolblue
  Moderator donderdag 12 maart 2015 @ 14:50:51 #101
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_150565463
quote:
11s.gif Op donderdag 12 maart 2015 14:48 schreef Bravebart het volgende:

[..]

Namelijk?
Glucose-fructosestroop in de marshmellow bijvoorbeeld.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_150566629
quote:
0s.gif Op donderdag 12 maart 2015 14:50 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Glucose-fructosestroop in de marshmellow bijvoorbeeld.
Dat heb je nodig voor de structuur, anders krijg je niet zo'n mooi elastische, luchtige marshmallow.
Professioneel gifmenger.
  Moderator donderdag 12 maart 2015 @ 15:50:32 #103
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_150567447
quote:
1s.gif Op donderdag 12 maart 2015 15:27 schreef Buurpoes het volgende:

[..]

Dat heb je nodig voor de structuur, anders krijg je niet zo'n mooi elastische, luchtige marshmallow.
Je hebt het ook nodig als je diabetes wil.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  donderdag 12 maart 2015 @ 16:03:25 #104
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_150567843
quote:
0s.gif Op donderdag 12 maart 2015 15:50 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Je hebt het ook nodig als je diabetes wil.
Als je bang bent dat fructose tot diabetes leidt kan je ook maar beter appel/peren/druivensap mijden
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Moderator donderdag 12 maart 2015 @ 16:13:54 #105
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_150568169
quote:
1s.gif Op donderdag 12 maart 2015 16:03 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Als je bang bent dat fructose tot diabetes leidt kan je ook maar beter appel/peren/druivensap mijden
Heeft allemaal te maken met concentratie en wat er nog meer bij zit.
Fruit heeft in zijn natuurlijke vorm stofjes aan boord waardoor wij het heel goed kunnen verwerken. Als je echter puur het fruitsuiker gaat isoleren dan is dat èn veel te veel èn zonder die stofjes.
Je kunt dus rustig fruit eten, zelfs in relatief grote hoeveelheden, maar het isoleren van de vruchtsuikers en die los van het fruit consumeren is gewoon niet zo'n goed idee.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_150568424
quote:
0s.gif Op donderdag 12 maart 2015 15:50 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Je hebt het ook nodig als je diabetes wil.
Daar heb je meestal ook fors overgewicht voor nodig.
Bovendien: eet jij elke dag marshmallows?
Professioneel gifmenger.
  donderdag 12 maart 2015 @ 16:28:11 #107
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_150568512
quote:
0s.gif Op donderdag 12 maart 2015 16:13 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Heeft allemaal te maken met concentratie en wat er nog meer bij zit.
Fruit heeft in zijn natuurlijke vorm stofjes aan boord waardoor wij het heel goed kunnen verwerken. Als je echter puur het fruitsuiker gaat isoleren dan is dat èn veel te veel èn zonder die stofjes.
Je kunt dus rustig fruit eten, zelfs in relatief grote hoeveelheden, maar het isoleren van de vruchtsuikers en die los van het fruit consumeren is gewoon niet zo'n goed idee.
Ik had het over sappen, die zijn voornamelijk suikerwater, en deze die ik noemde bevatten zoveel fructose tov glucose dat ze bij kleine kinderen een belangrijke oorzaak zijn van oa diaree en andere darmproblemen.
Fruit eten is een prima idee, veel sap drinken niet
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Moderator donderdag 12 maart 2015 @ 16:34:15 #108
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_150568655
quote:
1s.gif Op donderdag 12 maart 2015 16:28 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik had het over sappen, die zijn voornamelijk suikerwater, en deze die ik noemde bevatten zoveel fructose tov glucose dat ze bij kleine kinderen een belangrijke oorzaak zijn van oa diaree en andere darmproblemen.
Fruit eten is een prima idee, veel sap drinken niet
Ik drink voornamelijk water ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_150576872
Nu over Spelt
pi_150576925
Zullie bakken speltbrood op npo drie...Keuringsdienst van Waarde.

De Veldkeuken :Y)

Trouwens vorig jaar ging het toch eens over spelt?!
Toen was bakker Menno in beeld van Menno.nl

Het bleek dat nog geen 5% spelt wordt gebruikt in het zogenoemde brood,
als ik mij goed herinner.
pi_150577309
quote:
1s.gif Op donderdag 12 maart 2015 20:40 schreef AnneX het volgende:
Zullie bakken speltbrood op npo drie...Keuringsdienst van Waarde.

De Veldkeuken :Y)

Trouwens vorig jaar ging het toch eens over spelt?!
Toen was bakker Menno in beeld van Menno.nl

Het bleek dat nog geen 5% spelt wordt gebruikt in het zogenoemde brood,
als ik mij goed herinner.
Dat ging over desem toch?
pi_150577417
quote:
1s.gif Op donderdag 12 maart 2015 20:47 schreef Dragonberry het volgende:

[..]

Dat ging over desem toch?
Van dat desembrood dat niet naar zuurdesem mag smaken, toch? Want dan lusten mensen het niet.
Professioneel gifmenger.
pi_150577566
quote:
1s.gif Op donderdag 12 maart 2015 20:47 schreef Dragonberry het volgende:

[..]

Dat ging over desem toch?
Oh ja... o|O

En over paarden?haar als broodverbeteraar.
Gebruikt onze bakker niét, de prijswinnaar, zegt-ie. w/
pi_150577677
quote:
1s.gif Op donderdag 12 maart 2015 20:51 schreef AnneX het volgende:

[..]

Oh ja... o|O

En over paarden?haar als broodverbeteraar.
Gebruikt onze bakker niét, de prijswinnaar, zegt-ie. w/
Eendeveren en mensenhaar - zo ver gereinigd en chemisch bewerkt dat je niet meer kunt achterhalen waar het oiit van gemaakt is.
Ik zou een andere bakker zoeken, trouwens. :+ Dat spul is prima.
Professioneel gifmenger.
pi_150577774
Nou, ik geloof hem en blijf brood van hem kopen.

Of ik moet in de buurt zijn van Vroeg, Bunnik of de Veldkeuken, Culemborg *O*
  vrijdag 13 maart 2015 @ 00:27:29 #116
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_150586442
Leuke uitzending met een Pijnenburg ontbijtkoekbakker die gewwoon eerlijk toegeeft dat het allemaal marketing is en dat 9 % spelt weinig smaak toevoegt.

Trouwens die raszuivere Duitser was ook erg leuk. Hij had alleen de verkeerde snor. :')
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_150594331
Prima aflevering, ontbijtkoekenbakker machtig mooi woord en de dames zagen er zeer appetijtelijk uit!
pi_150595419
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 maart 2015 00:27 schreef golfer het volgende:
Leuke uitzending met een Pijnenburg ontbijtkoekbakker die gewwoon eerlijk toegeeft dat het allemaal marketing is en dat 9 % spelt weinig smaak toevoegt.

Ja leuk om te zien. Je kan ook gewoon beter eerlijk zijn dan een raar marketingverhaal ophangen waar mensen toch wel doorheen prikken. :)
pi_150598583
Ik vond het wel een vermakelijke aflevering, maar zeker geen goede aflevering. Er werd naar mijn mening onvoldoende gesproken over de verschillen tussen spelt en tarwe. Tarwe bevat gluten, en zorgt voor een hoge bloedsuikerpiek, zorgt Spelt daar ook voor? Had de aflevering wat interessanter kunnen maken, dan er een broodbakker of een akkerbouwer erbij te betrekken.
BlaBlaBla
  Moderator vrijdag 13 maart 2015 @ 14:56:52 #120
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_150599872
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 maart 2015 14:17 schreef Soldier2000 het volgende:
Ik vond het wel een vermakelijke aflevering, maar zeker geen goede aflevering. Er werd naar mijn mening onvoldoende gesproken over de verschillen tussen spelt en tarwe. Tarwe bevat gluten, en zorgt voor een hoge bloedsuikerpiek, zorgt Spelt daar ook voor? Had de aflevering wat interessanter kunnen maken, dan er een broodbakker of een akkerbouwer erbij te betrekken.
In spelt zit meer gluten dan in tarwe, maar het is een iets andere vorm. Het zijn gluten met minder kracht, daarom is een brood van 100% spelt veel moeilijker te maken als je dezelfde eigenschappen aan het brood wil geven als aan een tarwebrood.
Speltcake is weer veel makkelijker, want daar heb je geen sterke gluten voor nodig.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_150618421
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 maart 2015 14:17 schreef Soldier2000 het volgende:
Ik vond het wel een vermakelijke aflevering, maar zeker geen goede aflevering. Er werd naar mijn mening onvoldoende gesproken over de verschillen tussen spelt en tarwe. Tarwe bevat gluten, en zorgt voor een hoge bloedsuikerpiek, zorgt Spelt daar ook voor? Had de aflevering wat interessanter kunnen maken, dan er een broodbakker of een akkerbouwer erbij te betrekken.
Door veredeling van tarwe (weer- en beestjesvast maken voor grotere en zekerder opbrengst) is het glutengehalte opgefokt van ca. 5% in de jaren '50 naar bijna 50% nu. Het is dus geen wonder dat steeds meer mensen met glutenproblemen zitten. Gluten zit vooral in de schil. Dus volkorenmeel bevat meer gluten dan gewoon meel, wat in NL vooral bloem is.

Omdat spelt minder gluten bevat, kan het zijn dat het meer zetmeel bevat, maar daarover heb ik geen uitspraken gelezen. Zetmeel zorgt voor verhoging van de bloedsuikerspiegel, omdat het meervoudige suiker(s) is. Daar staat tegenover dat limonade en vruchtensap enkelvoudige suikers bevatten die voor directe pieken met aansluitende dalen zorgt. Fruit zelf piekt minder hard, doordat je daarvan de suikers binnen hun natuurlijke context krijgt, dus met vezels. .

Haver bevat van nature geen gluten, maar er schijnt tarwe aan toegevoegd te worden, zodat het eindprodukt toch glutenhoudend is. Bovendien heeft het een enorme kleefklacht. Mensen met coeliakie mogen absoluur geen gluten binnen krijgen en zij moeten net als orthodoxe joden hun eigen keukengroep aanhouden om besmetting te voorkomen. Gewoon afwassen is niet voldoende.

Gluten is een specifieke eiwitgroep. Voor wie geen gluten verdraagt, is spelt ook taboe. Wie er wel redelijk tegen kan, is gebaat met 100% speltbrood, omdat beter valt en gezonder is. Natuurlijk duurt dat totdat de farmacie en voedingsmiddelenindustrie het oog op spelt laten vallen en besluiten om dat ook maar eens op te fokken voor meer gewin.
  vrijdag 13 maart 2015 @ 23:36:13 #122
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_150620447
Zonder gluten geen brood. Je hebt gluten nodig om brood te laten rijzen (als je geen industriële toevoegingen wilt gebruiken).

Mensen die last dénken te hebben van gluten/tarwe, hebben in werkelijkheid vaak last van de zooi die aan industrieel brood wordt toegevoegd en van het feit dat industrieel brood absurd snel van meel naar brood gaat (45min) en daarom verteringsproblemen geeft. Diezelfde mensen hebben vaak geen last van slowfood-(desem)brood bereid dmv autolyse.
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  vrijdag 13 maart 2015 @ 23:58:35 #123
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_150621360
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 maart 2015 22:50 schreef Teslynd het volgende:

[..]

Door veredeling van tarwe (weer- en beestjesvast maken voor grotere en zekerder opbrengst) is het glutengehalte opgefokt van ca. 5% in de jaren '50 naar bijna 50% nu.
5-15% van tarwe bestaat uit eiwit. Daarvan is tot 80% gluten. Beetje vreemde percentages die je noemt dus.


quote:
Het is dus geen wonder dat steeds meer mensen met glutenproblemen zitten.
Heb je het dan over coeliakie of over hipster-gluten-angst bij mensen die meestal niet eens weten wat gluten zijn?


quote:
Gluten zit vooral in de schil. Dus volkorenmeel bevat meer gluten dan gewoon meel, wat in NL vooral bloem is.
'Meel' = volkorenmeel. 'Bloem' = wit meel. Wat is 'gewoon meel' en waar koop je dat?

Gluten zitten samen met zetmeel in het endosperm. Dus juist niet in de schil.

Je loopt echt onzin te blaten...
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_150622278
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 maart 2015 22:50 schreef Teslynd het volgende:
Omdat spelt minder gluten bevat, kan het zijn dat het meer zetmeel bevat, maar daarover heb ik geen uitspraken gelezen. Zetmeel zorgt voor verhoging van de bloedsuikerspiegel, omdat het meervoudige suiker(s) is. Daar staat tegenover dat limonade en vruchtensap enkelvoudige suikers bevatten die voor directe pieken met aansluitende dalen zorgt. Fruit zelf piekt minder hard, doordat je daarvan de suikers binnen hun natuurlijke context krijgt, dus met vezels. .
Dat vruchtensap tov fruit je bloedsuiker sneller laat stijgen is omdat het vloeibaar is en dus sneller in je bloed terecht komt. Niet voor niets adviseren ze diabetici met een te lage bloedsuiker dextro tabletten te nemen of iets vloeibaars te drinken met suiker erin.
Maar ik heb qua bloedsuikers verder geen andere reactie op het drinken van appelsap tov het eten van een appel. Ik heb diabetes en moet dagelijks meerdere keren mijn bloedsuiker meten en weet dat daardoor.

waar jij op doelt heeft denk ik eerder te maken met de glycemische index. Maar dan klopt het weer niet helemaal, want bijv. peulvruchten bevatten over het algemeen zeer veel koolhydraten (zetmeel) maar hebben een lage glycemische index. Een lage heeft minder piek effect op je bloedsuiker.
Als ik iets eet met een lage glycemische index en ik blijf elk half uur meten, dan zie ik het vrijwel niet in mijn bloedsuiker terug dat ik dat gegeten heb, het blijft vrijwel gelijk. Ga ik brood of aardappels eten, dan krijg ik een zeer hoge stijging van mijn bloedsuiker die pas na zo'n 1,5 tot 2,5 uur met geluk weer tot de beginwaarde van voor het eten is gezakt.

http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/glycemische-index.aspx
pi_150625919
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 maart 2015 00:27 schreef NedKelly het volgende:

[..]

Dat vruchtensap tov fruit je bloedsuiker sneller laat stijgen is omdat het vloeibaar is en dus sneller in je bloed terecht komt. Niet voor niets adviseren ze diabetici met een te lage bloedsuiker dextro tabletten te nemen of iets vloeibaars te drinken met suiker erin.
Maar ik heb qua bloedsuikers verder geen andere reactie op het drinken van appelsap tov het eten van een appel. Ik heb diabetes en moet dagelijks meerdere keren mijn bloedsuiker meten en weet dat daardoor.

waar jij op doelt heeft denk ik eerder te maken met de glycemische index. Maar dan klopt het weer niet helemaal, want bijv. peulvruchten bevatten over het algemeen zeer veel koolhydraten (zetmeel) maar hebben een lage glycemische index. Een lage heeft minder piek effect op je bloedsuiker.
Als ik iets eet met een lage glycemische index en ik blijf elk half uur meten, dan zie ik het vrijwel niet in mijn bloedsuiker terug dat ik dat gegeten heb, het blijft vrijwel gelijk. Ga ik brood of aardappels eten, dan krijg ik een zeer hoge stijging van mijn bloedsuiker die pas na zo'n 1,5 tot 2,5 uur met geluk weer tot de beginwaarde van voor het eten is gezakt.

http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/glycemische-index.aspx
Ja inderdaad. Daarom wordt bataat aangeraden in plaats van aardappels, terwijl je bij bataat echt het zoete proeft.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')