abonnement Unibet Coolblue
pi_149502057
Na dit topic een tijdje gevolgd te hebben ook maar de stap genomen. Ik ben nu de trotse bezitter van een nieuw Ferrari G3 oventje welke ik voor weinig op Markplaats vond . Echt een super ding! Ook heb ik vorige week een rvs pizza/taartschep aangeschaft met precies de juiste afmetingen, voor een lage prijs (20 euro) en zonder lange steel waardoor je m makkelijk op kunt op bergen. Eventueel hier te vinden.

Het gaat nu steeds beter. Nu in totaal drie keer pizza gemaakt. De eerste keer was mijn deeg te elastisch waardoor er bijna geen pizza van te maken viel. Ik had het deeg toen in de koelkast laten rijzen, daarna pas verdeeld in bolletjes en meteen proberen te gebruiken maar door het verdelen en de koude temperatuur was het onwerkbaar geworden. De tweede keer was het deeg op kamertemperatuur en had het gerust waardoor het beter ging maar wilde de pizza niet van mijn nieuwe pizzaschep. Pizza half gescheurd en de topping lag op de steen met als resultaat dat de pizzasteen verder zwart door het leven gaat.

De derde keer griesmeel gebruikt op de pizzaschep en toen gleed de pizza er zo vanaf en was het resultaat fantastisch!
pi_149600742
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 januari 2015 15:04 schreef d4v1d het volgende:

[..]

Ik bedoelde meer of er ook lekkere sauzen voor op de bodem waren die helemaal niet op basis van tomaten :P
Roomkaas O+ voor een witte pizza. Perfecte combinatie met gerookte zalm of tonijn. Ik roer het dan even los met wat fijngehakte kruiden (platte peterselie, dille) en evt peper, pul biber etc. Klein scheutje water om het ietsje smeerbaarder te maken en je hebt de perfecte basis voor een pizza :9~
Mijn Turkse recepten: www.mijnmixedkitchen.nl
pi_149605614
Creme fraiche! Beetje oregano er door.

Heerlijk met ham, bacon, ui, champignons en kaas O+ (liefst mozzarella hier).

Alleen mijn vraag blijft, welke bacon is er nou echt lekker op een pizza?
(Bestron oven).
  maandag 16 februari 2015 @ 14:06:04 #204
39145 Aventura
Relax, het is maar Fok
pi_149725390
Help! Gistermiddag pizzadeeg gemaakt, dit heeft een paar uur gerezen. Ondertussen veranderden we van plan en wilden we de pizza niet meer maken. Ik heb de kom met afdekfolie en al in de koelkast gezet. Nu kijk ik net even in de kom en het deeg is geslonken. Hoort dat of is het deeg verpest? Wat moet ik doen als ik de pizza vanavond wil maken, moet ik het dan nu weer buiten de koelkast laten rijzen?
  maandag 16 februari 2015 @ 14:06:26 #205
39145 Aventura
Relax, het is maar Fok
pi_149725404
quote:
0s.gif Op donderdag 12 februari 2015 17:23 schreef ChilllayD het volgende:
Creme fraiche! Beetje oregano er door.

Heerlijk met ham, bacon, ui, champignons en kaas O+ (liefst mozzarella hier).

Alleen mijn vraag blijft, welke bacon is er nou echt lekker op een pizza?
(Bestron oven).
Buikspek :P
pi_149725715
quote:
1s.gif Op dinsdag 13 januari 2015 14:31 schreef d4v1d het volgende:
Wel een beetje dood hier ;(

Wat zijn nou alternatieven voor een bodem van tomatensaus?
Ik gebruik paprikasaus. Ik kan niet tegen tomaat, dus je moet toch wat :P

Wat ik doe is als volgt: Ik koop rode paprika's in de aanbieding, die rooster ik in de oven (halveren, schoonmaken en het velletje insmeren met olijfolie) tot het velletje zwart wordt. In een kom met plastic afdekken en laten afkoelen, of in een plastic zakje. Je kan dan de velletjes er zo aftrekken als ze zijn afgekoeld. Even met de staafmixer pureren en je hebt paprikasaus!

Ik giet het vervolgens in ijsblokjesvormpjes in de vriezer, zodat ik een lekker voorraadje heb voor van alles (pizza, pasta, overal waar je normaal gesproken tomatensaus voor gebruikt).

Gewoon afhankelijk vn wat je er mee gaat doen lekker kruiden :)
"Ik dit niet meer, Ik dit nooit meer
Ik niet meer kan, Niet meer ik
Dit niet meer, Ik niet meer" - Strani
pi_150057335
Laatste resultaat is een pizza Blanco, deeg gemaakt, 1.5 uur laten rijzen.

Uitgerold, op hete bakplaat gemikt. Vervolgens mozzarella erover verdeeld en parmezaan en 8 minuten gebakken. Daarna uit de oven, oregano erover, prosciutto uit Italië erop en nog 3 minuten in de oven..fantastisch!

Jullie laatste pizza?
pi_150057359
quote:
0s.gif Op maandag 16 februari 2015 14:06 schreef Aventura het volgende:
Help! Gistermiddag pizzadeeg gemaakt, dit heeft een paar uur gerezen. Ondertussen veranderden we van plan en wilden we de pizza niet meer maken. Ik heb de kom met afdekfolie en al in de koelkast gezet. Nu kijk ik net even in de kom en het deeg is geslonken. Hoort dat of is het deeg verpest? Wat moet ik doen als ik de pizza vanavond wil maken, moet ik het dan nu weer buiten de koelkast laten rijzen?
Beter is om het deeg in bolletjes op een koele plek te bewaren en wat je niet nodig hebt in te vriezen. Overigens kan je het deeg nog wel gebruiken, maar wat je niet gebruikt wordt kwalitatief minder. Zeker als je het in een grote bak in zijn geheel bewaard hebt.

Lage temperaturen werken voor deeg andersom als bij warme temperaturen, het schrikt en krimpt (terug).
  Moderator donderdag 26 februari 2015 @ 11:43:03 #209
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_150062170
quote:
0s.gif Op donderdag 26 februari 2015 07:41 schreef WKFinal2010 het volgende:
Laatste resultaat is een pizza Blanco, deeg gemaakt, 1.5 uur laten rijzen.

Uitgerold, op hete bakplaat gemikt. Vervolgens mozzarella erover verdeeld en parmezaan en 8 minuten gebakken. Daarna uit de oven, oregano erover, prosciutto uit Italië erop en nog 3 minuten in de oven..fantastisch!

Jullie laatste pizza?
11 minuten?? Zo lang? Ik bakte ze altijd in 4:30 in de oude oven. In de nieuwe oven (of eigenlijk 2) nog niet geprobeerd

De laatste pizza is eigenlijk al even geleden. Twijfel zelfs of dat dit jaar was of vorig jaar.
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_150066024
Verschilt per oven hè en per ondergrond. Dit was een elektrische oven op 250 graden op een standaard bakplaat. Dus mijn oven heeft dan 8-10 minuten nodig ja.
pi_150364670
Eerste keer pizza gemaakt. Ik vroeg mij af waarom ie niet wil rijzen.
Blijkt dat ik niet het zout bij het gistpapje had moeten doen |:(
  Moderator vrijdag 6 maart 2015 @ 20:19:58 #212
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_150364986
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 maart 2015 20:13 schreef Kadooosh het volgende:
Eerste keer pizza gemaakt. Ik vroeg mij af waarom ie niet wil rijzen.
Blijkt dat ik niet het zout bij het gistpapje had moeten doen |:(
Ghehe, nee dat vindt je gist niet zo leuk
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_150372360
Haha, nee dat is niet 't beste nee. Opnieuw gedaan? Resultaat?
pi_150387860
Kwam er achter dat het niet helemaal juist was tijdens het bakken :P. Was nog best lekker(ansjovis & funghi) alleen een dunne bodem :+
  woensdag 18 maart 2015 @ 23:06:28 #215
262852 monkeybrain
High door Nescafé
pi_150795882
Ik heb nog iets ontdekt tijdens het bakken en klooien.

Ik had na het bakken de klep van de pizzaoven dichtgedaan en er zat nog een berg polenta op de steen. Na enkele minuten begon het ineens te stinken dus ik trek de klep open. Een enorme zwarte rook walm vloog door de keuken :D

Tot mijn grote verbazing was de polenta knalzwart geworden en gegroeid in een soort lavasteen.
Hier kwam het mooie, de flinke vlekken op de steen leken wel opgezogen door de polenta. Even met de Japanse plamuurmes erover en alles was een stuk schoner.

Ik zet mijn oventje dus af en toe buiten neer met flink wat polenta erin om lekker te roken :Y)

De Japanse plamuurmessen koop je bij de Action voor minder dan een euro. Krabben je steen makkelijk schoon.
pi_150926311
We hebben sinds een aantal weken een houtoven om pizza s te bakken.
De smaak is perfect, en het bakken gaat supersnel bij een temperatuur van ongeveer 300 graden.
De pizza s die ik bak, zien er goed doorbakken uit, maar wat ik minder mooi vind, is vaak de zeer donker of soms zwarte rand . Als advies smeer ik de rand in met olijfolie, maar dat helpt niet.
Heeft iemand misschien advies ?

[ Bericht 100% gewijzigd door johndoej op 22-03-2015 21:12:07 ]
Geen onzin a.u.b
  Moderator zondag 22 maart 2015 @ 21:46:33 #217
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_150929622
quote:
0s.gif Op zondag 22 maart 2015 21:00 schreef johndoej het volgende:
We hebben sinds een aantal weken een houtoven om pizza s te bakken.
De smaak is perfect, en het bakken gaat supersnel bij een temperatuur van ongeveer 300 graden.
De pizza s die ik bak, zien er goed doorbakken uit, maar wat ik minder mooi vind, is vaak de zeer donker of soms zwarte rand . Als advies smeer ik de rand in met olijfolie, maar dat helpt niet.
Heeft iemand misschien advies ?
Er was hier iemand met een metalen rand in zijn oven, kijk hier even:

CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #19
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_150931360
quote:
0s.gif Op zondag 22 maart 2015 21:46 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Er was hier iemand met een metalen rand in zijn oven, kijk hier even:

CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #19
Ja dank je, dat is een goede tip.
Ik gebruik deegbolletjes voor de bodem. Heb je ook een idee of 200 gram deeg genoeg is voor een pizza van 33 cm, als dit te weinig is, rol ik ze misschien teveel uit.
Geen onzin a.u.b
pi_150940583
Hrm, er vanuit gaande dat het gewicht niet veel verandert tot je begint met bakken, werkt het recept uit de PDF van dit topic met 225g deeg. Dan is rond de 30cm volgens mij wel te doen maar hij wordt dun en je moet wel voorzichtig zijn.

Ik heb de laatste paar keren wel meer succes gehad door wat minder (volgens mij minder iig, zie het document) water te gebruiken. Tot die tijd ontstonden er vaak gaatjes in het deeg tijdens het vormen/rekken.
I hope you can see this because I'm doing it as hard as I can.
pi_150944818
quote:
0s.gif Op maandag 23 maart 2015 09:48 schreef LintuxCx het volgende:
Hrm, er vanuit gaande dat het gewicht niet veel verandert tot je begint met bakken, werkt het recept uit de PDF van dit topic met 225g deeg. Dan is rond de 30cm volgens mij wel te doen maar hij wordt dun en je moet wel voorzichtig zijn.

Ik heb de laatste paar keren wel meer succes gehad door wat minder (volgens mij minder iig, zie het document) water te gebruiken. Tot die tijd ontstonden er vaak gaatjes in het deeg tijdens het vormen/rekken.
Ik bedoel te zeggen, als je pizza s wilt hebben van 33 cm, een mooi vol bord, rol je de bodem net zo lang dat hij 33 cm is, en als je dan in mijn geval deegbolletjes hebt van 200 gram, kon de bodem wel eens te dun worden, waardoor de randen sneller verbranden. Vandaar mijn vraag is 200 gram deeg wel genoeg voor een pizza van 33 cm. We houden wel van dunne bodems, maar misschien is dit te.
Geen onzin a.u.b
pi_150945053
een bodem is pas te dun als er gaten in vallen.
geen idee op welke manier de dikte van de bodem te maken heeft met zwarte randen? dunnere bodem is eerder klaar dus juist minder zwarte randen zou ik denken.
pi_150945775
quote:
0s.gif Op maandag 23 maart 2015 12:48 schreef johndoej het volgende:

[..]

Ik bedoel te zeggen, als je pizza s wilt hebben van 33 cm, een mooi vol bord, rol je de bodem net zo lang dat hij 33 cm is, en als je dan in mijn geval deegbolletjes hebt van 200 gram, kon de bodem wel eens te dun worden, waardoor de randen sneller verbranden. Vandaar mijn vraag is 200 gram deeg wel genoeg voor een pizza van 33 cm. We houden wel van dunne bodems, maar misschien is dit te.
In het andere topic staan al genoeg tips om iets mee te kunnen denk ik? Waarom moet je pizza precies 33 cm zijn? Je kunt ook gewoon 200 gram deeg pakken en hem stretchen totdat de dikte van de bodem en de rand goed zijn ongeachte de precieze diameter van de pizza.

Had het ook al in je topic gezegd, maar start eens met het kopen van goede tipo 00 bloem en maak je deeg zelf ipv kant en klare bollen deeg te kopen. Daarnaast geen deegroller gebruiken maar je handen. Op youtube en google zijn er zat filmpjes en instructies te vinden hoe. Lukt het niet de eerste keer? Probeer het dan nog een 2e, 3e, 4e etc keer.

Een steenoven lijkt heel makkelijk (Je gooit er wat hout in en steekt het in de fik) maar er komt gewoon een stuk meer bij kijken. Het is geen oven die je even naar 250 graden draait.
pi_150953378
quote:
0s.gif Op maandag 23 maart 2015 13:22 schreef MonkNL het volgende:

[..]

In het andere topic staan al genoeg tips om iets mee te kunnen denk ik? Waarom moet je pizza precies 33 cm zijn? Je kunt ook gewoon 200 gram deeg pakken en hem stretchen totdat de dikte van de bodem en de rand goed zijn ongeachte de precieze diameter van de pizza.

Had het ook al in je topic gezegd, maar start eens met het kopen van goede tipo 00 bloem en maak je deeg zelf ipv kant en klare bollen deeg te kopen. Daarnaast geen deegroller gebruiken maar je handen. Op youtube en google zijn er zat filmpjes en instructies te vinden hoe. Lukt het niet de eerste keer? Probeer het dan nog een 2e, 3e, 4e etc keer.

Een steenoven lijkt heel makkelijk (Je gooit er wat hout in en steekt het in de fik) maar er komt gewoon een stuk meer bij kijken. Het is geen oven die je even naar 250 graden draait.
Monk, wij eten niet alleen pizza maar verkopen deze ook op onze camping. En deze moeten gewoon 33 cm zijn, dat een geen discussie.
En zelf deeg maken is voor ons te bewerkelijk.Die filmpjes op youtube zijn leuk, maar maak er maar eens 40 achter elkaar.
De pizza s zijn geweldig lekker, maar dat zwarte randje om de pizza is gewoon een doorn in mijn oog, vandaar dat ik er zit te wachten op de goed advies.
Een metalen scherm om het vuur, lijkt mij ook iets om uit te proberen.
Geen onzin a.u.b
pi_150964535
quote:
0s.gif Op maandag 23 maart 2015 17:06 schreef johndoej het volgende:

[..]

Monk, wij eten niet alleen pizza maar verkopen deze ook op onze camping. En deze moeten gewoon 33 cm zijn, dat een geen discussie.
Dan maak je het jezelf natuurlijk niet makkelijk. Mooie goeie pizza's maken is een kunstje dat je kunt leren, maar het dan ook nog snel en continu kunnen doen is nog veel lastiger...

Als je 't wil blijven doen dan lijkt het belangrijkste advies mij eigenlijk gewoon: Oefening baart kunst... 't Is zeker leuk maar je wordt niet binnen een paar dagen een expert.
I hope you can see this because I'm doing it as hard as I can.
pi_150967115
quote:
0s.gif Op maandag 23 maart 2015 17:06 schreef johndoej het volgende:

[..]

Monk, wij eten niet alleen pizza maar verkopen deze ook op onze camping. En deze moeten gewoon 33 cm zijn, dat een geen discussie.
En zelf deeg maken is voor ons te bewerkelijk.Die filmpjes op youtube zijn leuk, maar maak er maar eens 40 achter elkaar.
De pizza s zijn geweldig lekker, maar dat zwarte randje om de pizza is gewoon een doorn in mijn oog, vandaar dat ik er zit te wachten op de goed advies.
Een metalen scherm om het vuur, lijkt mij ook iets om uit te proberen.
Ik snap de rede erachter nog steeds niet. Voor prive of commerciële doeleinden kan ik echt geen reden bedenken waarom je pizza een exact formaat moet hebben. Verkoop je meerdere maten als in klein, medium en groot dan kan je daar toch gewoon een gewicht in deeg aan hangen? Als in 150gr, 180gr en 210gr deeg bijv dat je vormt tot een pizza en deze automatisch in grootte van elkaar verschillen? Zie dit niet als kritiek oid of dat ik je probeer over te halen om iets anders te doen. Het is jouw camping en jouw verkoop. Vraag het me alleen af. Ik heb juist altijd geleerd dat juist de charme van een goede pizza niet de vorm is maar de structuur van de bodem en korst en de kwaliteit van de toppings en hoe deze wordt gebakken in een steen/houtoven.

Ik ben ook wel benieuwd naar je deeg. Als je dat koopt, zit het in een emmer? Of is het al verdeeld? Hoe verwerk jij het? Moet je het op gewicht snijden en zelf opbollen en laten rusten? Heb je dan 40 bakjes? Of heb je van die grote plastic deeg bakken die de pizzeria's ook gebruiken? Het kan nl net zo goed het recept zijn van het deeg. Soort bloem etc is heel belangrijk. Dat metalen scherm dat ik in mijn oven heb zitten gebruik ik niet altijd. Als ik 2-4 pizza's bak doe ik het zonder en mijn randen worden nooit zwart.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')