FOK!forum / Klaagbaak / Saffraan
Bananapeelzondag 10 augustus 2014 @ 13:58
Is duur. En wel om deze reden:
http://www.kokenmetkruiden.nl/577/Prijs-saffraan/
Bar-Le-Duczondag 10 augustus 2014 @ 13:58
Volgens mij is saffraan altijd al duur geweest
Bananapeelzondag 10 augustus 2014 @ 13:59
quote:
0s.gif Op zondag 10 augustus 2014 13:58 schreef Bar-Le-Duc het volgende:
Volgens mij is saffraan altijd al duur geweest
Ja, dat dacht ik dus ook.
Solo14zondag 10 augustus 2014 @ 14:00
Wat is saffraan?
ikbennieuwopfokzondag 10 augustus 2014 @ 14:01
Ja hallo, plaats die tekst dan hier ipv alleen een linkje.
hetzalallemaalwelzondag 10 augustus 2014 @ 14:01
niet een eigen saffraanplantage hebben :')
BlauweTijgerzondag 10 augustus 2014 @ 14:02
Denken dat ik ga klikken. :')
Bananapeelzondag 10 augustus 2014 @ 14:03
quote:
15s.gif Op zondag 10 augustus 2014 14:01 schreef ikbennieuwopfok het volgende:
Ja hallo, plaats die tekst dan hier ipv alleen een linkje.
Op zoek naar saffraan voor een goede prijs? Of benieuwd waarom saffraan zo duur is? Lees er hier alles over.

Saffraan is met afstand de duurste specerij ter wereld. Vanille en kardemom zijn ook prijzig, maar komen niet in de buurt van saffraan. De prijs van saffraan ligt vaak rond de ¤ 8.000 per kilo, oftewel ¤ 8 per gram. Supermarkten maken het vaak helemaal bont door ruim een euro te vragen voor een buisje van 0,05 gram saffraan. Omgerekend komt dat uit op ¤ 20.000 per kilo! Via webwinkels kan je vaak grotere hoeveelheden krijgen en tegen een betere prijs, maar rekenen dan vaak weer verzendkosten, waardoor de prijs alsnog oploopt. Op zich is deze prijs ook wel te rechtvaardigen, omdat je er maar zo weinig van nodig hebt en de geur en smaak zo krachtig zijn. Maar waarom is saffraan eigenlijk zo duur?

Saffraankrokus
Saffraan wordt gemaakt uit de stampers van de Crocus Sativus, een lid van de krokusfamilie. Omdat alleen het rode uiteinde van de stamper gebruikt wordt, kan alleen een miniem percentage van een saffraankrokus gebruikt worden als specerij. Daardoor zijn er tussen de 100.000 en 150.000 bloemen nodig om een kilo saffraan te oogsten. Wanneer je bedenkt dat het verbouwen en oogsten van saffraan nog vrijwel volledig handmatig plaats vindt, is het niet vreemd dat de prijs van saffraan zo hoog is.

De bloem van de saffraankrokus is zeer teer en kan het beste de eerste dag van de bloei met de hand geoogst worden. Uit de bloem worden vervolgens, ook weer handmatig, de drie lange stampers getrokken: de saffraan. Van de stampers is alleen het bovenste, rode, gedeelte van waarde. Na de oogst worden de stampers gedroogd en vervolgens licht geroosterd. Dit laatste komt zeer nauw, een korte onoplettendheid kan er al voor zorgen dat voor duizenden euro’s aan saffraan verloren gaat. Dit hele proces kost ontzettend veel tijd. Om een kilo saffraan te oogsten is gemiddeld zeker 400 uur nodig.

Al die zorg en tijd is niet voor niets. Echt goede saffraan laat een onuitwisbare indruk achter. Het is daarom erg jammer dat er zoveel met saffraan gerommeld wordt. Vooral saffraanpoeder is hier berucht om, omdat nauwelijks te controleren is wat er in zit. Om mensen te misleiden wordt ook wel eens saffloer verkocht in plaats van saffraan. Saffloer, of kurkuma, dat nog wel eens aan saffraanpoeder wordt toegevoegd, geeft wel een gele kleur aan gerechten, maar mist de karakteristieke smaak en geur. Saffraandraadjes zijn makkelijk te herkennen aan de rechte draden, die breed eindigen (de stamper) en als het goed is diep rood zijn.

Saffraan wordt veel gebruikt in onder andere de Indiase, Turkse, Franse en Spaanse keuken. Bekende gerechten die hun smaak deels aan saffraan ontleden zijn paella, pilav en risotto. Bewaar saffraan droog en bij voorkeur donker, dan blijft het zijn karakteristieke eigenschappen lang behouden. K
GhpHzondag 10 augustus 2014 @ 14:04
IKEA
ikbennieuwopfokzondag 10 augustus 2014 @ 14:05
quote:
0s.gif Op zondag 10 augustus 2014 14:03 schreef Bananapeel het volgende:

[..]

Op zoek naar saffraan voor een goede prijs? Of benieuwd waarom saffraan zo duur is? Lees er hier alles over.

Saffraan is met afstand de duurste specerij ter wereld. Vanille en kardemom zijn ook prijzig, maar komen niet in de buurt van saffraan. De prijs van saffraan ligt vaak rond de ¤ 8.000 per kilo, oftewel ¤ 8 per gram. Supermarkten maken het vaak helemaal bont door ruim een euro te vragen voor een buisje van 0,05 gram saffraan. Omgerekend komt dat uit op ¤ 20.000 per kilo! Via webwinkels kan je vaak grotere hoeveelheden krijgen en tegen een betere prijs, maar rekenen dan vaak weer verzendkosten, waardoor de prijs alsnog oploopt. Op zich is deze prijs ook wel te rechtvaardigen, omdat je er maar zo weinig van nodig hebt en de geur en smaak zo krachtig zijn. Maar waarom is saffraan eigenlijk zo duur?

Saffraankrokus
Saffraan wordt gemaakt uit de stampers van de Crocus Sativus, een lid van de krokusfamilie. Omdat alleen het rode uiteinde van de stamper gebruikt wordt, kan alleen een miniem percentage van een saffraankrokus gebruikt worden als specerij. Daardoor zijn er tussen de 100.000 en 150.000 bloemen nodig om een kilo saffraan te oogsten. Wanneer je bedenkt dat het verbouwen en oogsten van saffraan nog vrijwel volledig handmatig plaats vindt, is het niet vreemd dat de prijs van saffraan zo hoog is.

De bloem van de saffraankrokus is zeer teer en kan het beste de eerste dag van de bloei met de hand geoogst worden. Uit de bloem worden vervolgens, ook weer handmatig, de drie lange stampers getrokken: de saffraan. Van de stampers is alleen het bovenste, rode, gedeelte van waarde. Na de oogst worden de stampers gedroogd en vervolgens licht geroosterd. Dit laatste komt zeer nauw, een korte onoplettendheid kan er al voor zorgen dat voor duizenden euro’s aan saffraan verloren gaat. Dit hele proces kost ontzettend veel tijd. Om een kilo saffraan te oogsten is gemiddeld zeker 400 uur nodig.

Al die zorg en tijd is niet voor niets. Echt goede saffraan laat een onuitwisbare indruk achter. Het is daarom erg jammer dat er zoveel met saffraan gerommeld wordt. Vooral saffraanpoeder is hier berucht om, omdat nauwelijks te controleren is wat er in zit. Om mensen te misleiden wordt ook wel eens saffloer verkocht in plaats van saffraan. Saffloer, of kurkuma, dat nog wel eens aan saffraanpoeder wordt toegevoegd, geeft wel een gele kleur aan gerechten, maar mist de karakteristieke smaak en geur. Saffraandraadjes zijn makkelijk te herkennen aan de rechte draden, die breed eindigen (de stamper) en als het goed is diep rood zijn.

Saffraan wordt veel gebruikt in onder andere de Indiase, Turkse, Franse en Spaanse keuken. Bekende gerechten die hun smaak deels aan saffraan ontleden zijn paella, pilav en risotto. Bewaar saffraan droog en bij voorkeur donker, dan blijft het zijn karakteristieke eigenschappen lang behouden. K
Doe het dan ook netjes in een quoteveld of in italic. Moet ik alles voorkauwen?
pijltjegooienzondag 10 augustus 2014 @ 14:05
quote:
0s.gif Op zondag 10 augustus 2014 14:04 schreef GhpH het volgende:
IKEA
VOLVO
Bananapeelzondag 10 augustus 2014 @ 14:06
quote:
1s.gif Op zondag 10 augustus 2014 14:05 schreef ikbennieuwopfok het volgende:

[..]

Doe het dan ook netjes in een quoteveld of in italic. Moet ik alles voorkauwen?
Je kan het toch lezen...
ikbennieuwopfokzondag 10 augustus 2014 @ 14:07
quote:
0s.gif Op zondag 10 augustus 2014 14:06 schreef Bananapeel het volgende:

[..]

Je kan het toch lezen...
Als ik een spijker door een van m'n ogen steek kan ik het ook nog lezen ja, maar minder prettig.
Bar-Le-Duczondag 10 augustus 2014 @ 14:08
quote:
1s.gif Op zondag 10 augustus 2014 14:05 schreef pijltjegooien het volgende:

[..]

VOLVO
KNÄCKEBRÖD
RedWhiteArmy1983zondag 10 augustus 2014 @ 14:08
ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ0123456789

:')
Rickocumzondag 10 augustus 2014 @ 14:14
Saffraan was duur, altijd al denk ik
niels0zondag 10 augustus 2014 @ 14:37
Ik heb het nog nooit in een gerecht gebruikt. Lijkt me een beetje overbodig spul dus.
Eyipzondag 10 augustus 2014 @ 14:40
Sinds ik saffraan door mijn eiwitshake heen gooi, maak ik de beste gains en kan meer bankdrukken.
.sfinxzondag 10 augustus 2014 @ 14:41
"Expansive, saffraan has always been." - Master Yoda
.sfinxzondag 10 augustus 2014 @ 14:43
quote:
14s.gif Op zondag 10 augustus 2014 14:40 schreef Eyip het volgende:
Sinds ik saffraan door mijn eiwitshake heen gooi, maak ik de beste gains en kan meer bankdrukken.
stats?
RolStaart-Beerzondag 10 augustus 2014 @ 15:40
quote:
1s.gif Op zondag 10 augustus 2014 14:08 schreef Bar-Le-Duc het volgende:

[..]

KNÄCKEBRÖD
SCANIA
Superthomaszondag 10 augustus 2014 @ 15:43
ik heb gehoord dat saffraan best duur is
GhpHzondag 10 augustus 2014 @ 19:08
quote:
1s.gif Op zondag 10 augustus 2014 14:05 schreef pijltjegooien het volgende:

[..]

VOLVO
KNÄCKEBRÖD
pijltjegooienzondag 10 augustus 2014 @ 19:19
quote:
1s.gif Op zondag 10 augustus 2014 19:08 schreef GhpH het volgende:

[..]

KNÄCKEBRÖD
ÆRSFŮCKËN
Nasticozondag 10 augustus 2014 @ 21:37
quote:
0s.gif Op zondag 10 augustus 2014 13:58 schreef Bananapeel het volgende:
Is duur.
Saffraan is helemaal niet duur.
niels0zondag 10 augustus 2014 @ 21:39
quote:
1s.gif Op zondag 10 augustus 2014 14:08 schreef Bar-Le-Duc het volgende:

[..]

KNÄCKEBRÖD
Is voor mietjes. Bazen eten rygbrød.
Nasticozondag 10 augustus 2014 @ 21:40
quote:
0s.gif Op zondag 10 augustus 2014 21:39 schreef niels0 het volgende:

[..]

Is voor mietjes. Bazen eten rygbrød.
Eens!
Teydelykzondag 10 augustus 2014 @ 21:40
Gewoon boterhammen met pindakaas eten, niet zo gek doen allemaal.
Bananapeelzondag 10 augustus 2014 @ 21:57
quote:
0s.gif Op zondag 10 augustus 2014 15:43 schreef Superthomas het volgende:
ik heb gehoord dat saffraan best duur is
GhpHmaandag 11 augustus 2014 @ 20:29
quote:
1s.gif Op zondag 10 augustus 2014 19:19 schreef pijltjegooien het volgende:

[..]

ÆRSFŮCKËN
RØTÆKÄTÖT TILL BETER BED!
#ANONIEMmaandag 11 augustus 2014 @ 20:30
stinkt ook
.sfinxmaandag 11 augustus 2014 @ 20:32
quote:
1s.gif Op maandag 11 augustus 2014 20:29 schreef GhpH het volgende:

[..]

RØTÆKÄTÖT TILL BETER BED!
doe je ook wel is aan runkerbuller met je maten?
bevertonmaandag 11 augustus 2014 @ 20:43
Duur én lekker. Past precies bij mijn persoonsbeschrijving :Y

#blijfsterkvoorpalestina
probeermaandag 11 augustus 2014 @ 20:44
Wow, TS kan iets opzoeken op het internet. Grote knul!
Tchockmaandag 11 augustus 2014 @ 20:46
Waarom is er om de zo veel tijd een topic over Saffraan waarin iemand zegt

quote:
0s.gif Op zondag 10 augustus 2014 13:58 schreef Bar-Le-Duc het volgende:
Volgens mij is saffraan altijd al duur geweest
Thezappamaandag 11 augustus 2014 @ 20:49
Is nog ranzig ook nog
bevertonmaandag 11 augustus 2014 @ 20:50
quote:
0s.gif Op maandag 11 augustus 2014 20:49 schreef Thezappa het volgende:
Is nog ranzig ook nog
Zeker iemand die alleen 'Hollandse Pot' eet. En daar bedoel ik natuurlijk niet Sarah Kroos of Claudia de Breij mee :')

#blijfsterkvoorpalestina

[ Bericht 2% gewijzigd door beverton op 11-08-2014 20:51:01 (#blijfsterkvoorpalestina ) ]
Bar-Le-Ducmaandag 11 augustus 2014 @ 21:33
quote:
0s.gif Op maandag 11 augustus 2014 20:46 schreef Tchock het volgende:
Waarom is er om de zo veel tijd een topic over Saffraan waarin iemand zegt

[..]

Omdat mensen het niet snappen en het iedere keer min of meer wordt gevraagd.
Thezappadinsdag 12 augustus 2014 @ 08:47
quote:
0s.gif Op maandag 11 augustus 2014 20:50 schreef beverton het volgende:

[..]

Zeker iemand die alleen 'Hollandse Pot' eet. En daar bedoel ik natuurlijk niet Sarah Kroos of Claudia de Breij mee :')

#blijfsterkvoorpalestina
ja..liefst boerenkool
Hallojodinsdag 12 augustus 2014 @ 08:54
Saffraan schijnt vroeger een stuk goedkoper te zijn geweest.
GhpHdinsdag 12 augustus 2014 @ 11:09
quote:
0s.gif Op maandag 11 augustus 2014 20:50 schreef beverton het volgende:

[..]

Zeker iemand die alleen 'Hollandse Pot' eet. En daar bedoel ik natuurlijk niet Sarah Kroos of Claudia de Breij mee :')

#blijfsterkvoorpalestina
#Israel !
#ANONIEMdinsdag 12 augustus 2014 @ 11:10
stuur een sms met 'saffrUit' en je krijgt een kortingscode opgestuurd!
Biekuhdinsdag 12 augustus 2014 @ 11:46
Saffraan is duurder dan goud. Wisten jullie dat?