quote:
Op zoek naar saffraan voor een goede prijs? Of benieuwd waarom saffraan zo duur is? Lees er hier alles over.
Saffraan is met afstand de duurste specerij ter wereld. Vanille en kardemom zijn ook prijzig, maar komen niet in de buurt van saffraan. De prijs van saffraan ligt vaak rond de ¤ 8.000 per kilo, oftewel ¤ 8 per gram. Supermarkten maken het vaak helemaal bont door ruim een euro te vragen voor een buisje van 0,05 gram saffraan. Omgerekend komt dat uit op ¤ 20.000 per kilo! Via webwinkels kan je vaak grotere hoeveelheden krijgen en tegen een betere prijs, maar rekenen dan vaak weer verzendkosten, waardoor de prijs alsnog oploopt. Op zich is deze prijs ook wel te rechtvaardigen, omdat je er maar zo weinig van nodig hebt en de geur en smaak zo krachtig zijn. Maar waarom is saffraan eigenlijk zo duur?
Saffraankrokus
Saffraan wordt gemaakt uit de stampers van de Crocus Sativus, een lid van de krokusfamilie. Omdat alleen het rode uiteinde van de stamper gebruikt wordt, kan alleen een miniem percentage van een saffraankrokus gebruikt worden als specerij. Daardoor zijn er tussen de 100.000 en 150.000 bloemen nodig om een kilo saffraan te oogsten. Wanneer je bedenkt dat het verbouwen en oogsten van saffraan nog vrijwel volledig handmatig plaats vindt, is het niet vreemd dat de prijs van saffraan zo hoog is.
De bloem van de saffraankrokus is zeer teer en kan het beste de eerste dag van de bloei met de hand geoogst worden. Uit de bloem worden vervolgens, ook weer handmatig, de drie lange stampers getrokken: de saffraan. Van de stampers is alleen het bovenste, rode, gedeelte van waarde. Na de oogst worden de stampers gedroogd en vervolgens licht geroosterd. Dit laatste komt zeer nauw, een korte onoplettendheid kan er al voor zorgen dat voor duizenden euro’s aan saffraan verloren gaat. Dit hele proces kost ontzettend veel tijd. Om een kilo saffraan te oogsten is gemiddeld zeker 400 uur nodig.
Al die zorg en tijd is niet voor niets. Echt goede saffraan laat een onuitwisbare indruk achter. Het is daarom erg jammer dat er zoveel met saffraan gerommeld wordt. Vooral saffraanpoeder is hier berucht om, omdat nauwelijks te controleren is wat er in zit. Om mensen te misleiden wordt ook wel eens saffloer verkocht in plaats van saffraan. Saffloer, of kurkuma, dat nog wel eens aan saffraanpoeder wordt toegevoegd, geeft wel een gele kleur aan gerechten, maar mist de karakteristieke smaak en geur. Saffraandraadjes zijn makkelijk te herkennen aan de rechte draden, die breed eindigen (de stamper) en als het goed is diep rood zijn.
Saffraan wordt veel gebruikt in onder andere de Indiase, Turkse, Franse en Spaanse keuken. Bekende gerechten die hun smaak deels aan saffraan ontleden zijn paella, pilav en risotto. Bewaar saffraan droog en bij voorkeur donker, dan blijft het zijn karakteristieke eigenschappen lang behouden. K