abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_143259353
....
pi_143259384
Volgens mij is saffraan altijd al duur geweest
pi_143259419
quote:
0s.gif Op zondag 10 augustus 2014 13:58 schreef Bar-Le-Duc het volgende:
Volgens mij is saffraan altijd al duur geweest
Ja, dat dacht ik dus ook.
....
pi_143259453
Wat is saffraan?
pi_143259493
Ja hallo, plaats die tekst dan hier ipv alleen een linkje.
Nieuw is niet altijd beter.
pi_143259495
niet een eigen saffraanplantage hebben :')
  zondag 10 augustus 2014 @ 14:02:25 #7
371833 BlauweTijger
Doet tegen iedereen stoer
pi_143259530
Denken dat ik ga klikken. :')
En altijd het laatste woord.
pi_143259594
quote:
15s.gif Op zondag 10 augustus 2014 14:01 schreef ikbennieuwopfok het volgende:
Ja hallo, plaats die tekst dan hier ipv alleen een linkje.
Op zoek naar saffraan voor een goede prijs? Of benieuwd waarom saffraan zo duur is? Lees er hier alles over.

Saffraan is met afstand de duurste specerij ter wereld. Vanille en kardemom zijn ook prijzig, maar komen niet in de buurt van saffraan. De prijs van saffraan ligt vaak rond de ¤ 8.000 per kilo, oftewel ¤ 8 per gram. Supermarkten maken het vaak helemaal bont door ruim een euro te vragen voor een buisje van 0,05 gram saffraan. Omgerekend komt dat uit op ¤ 20.000 per kilo! Via webwinkels kan je vaak grotere hoeveelheden krijgen en tegen een betere prijs, maar rekenen dan vaak weer verzendkosten, waardoor de prijs alsnog oploopt. Op zich is deze prijs ook wel te rechtvaardigen, omdat je er maar zo weinig van nodig hebt en de geur en smaak zo krachtig zijn. Maar waarom is saffraan eigenlijk zo duur?

Saffraankrokus
Saffraan wordt gemaakt uit de stampers van de Crocus Sativus, een lid van de krokusfamilie. Omdat alleen het rode uiteinde van de stamper gebruikt wordt, kan alleen een miniem percentage van een saffraankrokus gebruikt worden als specerij. Daardoor zijn er tussen de 100.000 en 150.000 bloemen nodig om een kilo saffraan te oogsten. Wanneer je bedenkt dat het verbouwen en oogsten van saffraan nog vrijwel volledig handmatig plaats vindt, is het niet vreemd dat de prijs van saffraan zo hoog is.

De bloem van de saffraankrokus is zeer teer en kan het beste de eerste dag van de bloei met de hand geoogst worden. Uit de bloem worden vervolgens, ook weer handmatig, de drie lange stampers getrokken: de saffraan. Van de stampers is alleen het bovenste, rode, gedeelte van waarde. Na de oogst worden de stampers gedroogd en vervolgens licht geroosterd. Dit laatste komt zeer nauw, een korte onoplettendheid kan er al voor zorgen dat voor duizenden euro’s aan saffraan verloren gaat. Dit hele proces kost ontzettend veel tijd. Om een kilo saffraan te oogsten is gemiddeld zeker 400 uur nodig.

Al die zorg en tijd is niet voor niets. Echt goede saffraan laat een onuitwisbare indruk achter. Het is daarom erg jammer dat er zoveel met saffraan gerommeld wordt. Vooral saffraanpoeder is hier berucht om, omdat nauwelijks te controleren is wat er in zit. Om mensen te misleiden wordt ook wel eens saffloer verkocht in plaats van saffraan. Saffloer, of kurkuma, dat nog wel eens aan saffraanpoeder wordt toegevoegd, geeft wel een gele kleur aan gerechten, maar mist de karakteristieke smaak en geur. Saffraandraadjes zijn makkelijk te herkennen aan de rechte draden, die breed eindigen (de stamper) en als het goed is diep rood zijn.

Saffraan wordt veel gebruikt in onder andere de Indiase, Turkse, Franse en Spaanse keuken. Bekende gerechten die hun smaak deels aan saffraan ontleden zijn paella, pilav en risotto. Bewaar saffraan droog en bij voorkeur donker, dan blijft het zijn karakteristieke eigenschappen lang behouden. K
....
pi_143259630
IKEA
pi_143259686
quote:
0s.gif Op zondag 10 augustus 2014 14:03 schreef Bananapeel het volgende:

[..]

Op zoek naar saffraan voor een goede prijs? Of benieuwd waarom saffraan zo duur is? Lees er hier alles over.

Saffraan is met afstand de duurste specerij ter wereld. Vanille en kardemom zijn ook prijzig, maar komen niet in de buurt van saffraan. De prijs van saffraan ligt vaak rond de ¤ 8.000 per kilo, oftewel ¤ 8 per gram. Supermarkten maken het vaak helemaal bont door ruim een euro te vragen voor een buisje van 0,05 gram saffraan. Omgerekend komt dat uit op ¤ 20.000 per kilo! Via webwinkels kan je vaak grotere hoeveelheden krijgen en tegen een betere prijs, maar rekenen dan vaak weer verzendkosten, waardoor de prijs alsnog oploopt. Op zich is deze prijs ook wel te rechtvaardigen, omdat je er maar zo weinig van nodig hebt en de geur en smaak zo krachtig zijn. Maar waarom is saffraan eigenlijk zo duur?

Saffraankrokus
Saffraan wordt gemaakt uit de stampers van de Crocus Sativus, een lid van de krokusfamilie. Omdat alleen het rode uiteinde van de stamper gebruikt wordt, kan alleen een miniem percentage van een saffraankrokus gebruikt worden als specerij. Daardoor zijn er tussen de 100.000 en 150.000 bloemen nodig om een kilo saffraan te oogsten. Wanneer je bedenkt dat het verbouwen en oogsten van saffraan nog vrijwel volledig handmatig plaats vindt, is het niet vreemd dat de prijs van saffraan zo hoog is.

De bloem van de saffraankrokus is zeer teer en kan het beste de eerste dag van de bloei met de hand geoogst worden. Uit de bloem worden vervolgens, ook weer handmatig, de drie lange stampers getrokken: de saffraan. Van de stampers is alleen het bovenste, rode, gedeelte van waarde. Na de oogst worden de stampers gedroogd en vervolgens licht geroosterd. Dit laatste komt zeer nauw, een korte onoplettendheid kan er al voor zorgen dat voor duizenden euro’s aan saffraan verloren gaat. Dit hele proces kost ontzettend veel tijd. Om een kilo saffraan te oogsten is gemiddeld zeker 400 uur nodig.

Al die zorg en tijd is niet voor niets. Echt goede saffraan laat een onuitwisbare indruk achter. Het is daarom erg jammer dat er zoveel met saffraan gerommeld wordt. Vooral saffraanpoeder is hier berucht om, omdat nauwelijks te controleren is wat er in zit. Om mensen te misleiden wordt ook wel eens saffloer verkocht in plaats van saffraan. Saffloer, of kurkuma, dat nog wel eens aan saffraanpoeder wordt toegevoegd, geeft wel een gele kleur aan gerechten, maar mist de karakteristieke smaak en geur. Saffraandraadjes zijn makkelijk te herkennen aan de rechte draden, die breed eindigen (de stamper) en als het goed is diep rood zijn.

Saffraan wordt veel gebruikt in onder andere de Indiase, Turkse, Franse en Spaanse keuken. Bekende gerechten die hun smaak deels aan saffraan ontleden zijn paella, pilav en risotto. Bewaar saffraan droog en bij voorkeur donker, dan blijft het zijn karakteristieke eigenschappen lang behouden. K
Doe het dan ook netjes in een quoteveld of in italic. Moet ik alles voorkauwen?
Nieuw is niet altijd beter.
pi_143259707
quote:
0s.gif Op zondag 10 augustus 2014 14:04 schreef GhpH het volgende:
IKEA
VOLVO
pi_143259715
quote:
1s.gif Op zondag 10 augustus 2014 14:05 schreef ikbennieuwopfok het volgende:

[..]

Doe het dan ook netjes in een quoteveld of in italic. Moet ik alles voorkauwen?
Je kan het toch lezen...
....
pi_143259786
quote:
0s.gif Op zondag 10 augustus 2014 14:06 schreef Bananapeel het volgende:

[..]

Je kan het toch lezen...
Als ik een spijker door een van m'n ogen steek kan ik het ook nog lezen ja, maar minder prettig.
Nieuw is niet altijd beter.
pi_143259815
quote:
1s.gif Op zondag 10 augustus 2014 14:05 schreef pijltjegooien het volgende:

[..]

VOLVO
KNÄCKEBRÖD
pi_143259836
ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ0123456789

:')
The only way you can be original, is to be yourself.
  zondag 10 augustus 2014 @ 14:14:46 #16
159199 Rickocum
LOLZ! BACKWARD PWNAGE V3
pi_143260134
Saffraan was duur, altijd al denk ik
pi_143261174
Ik heb het nog nooit in een gerecht gebruikt. Lijkt me een beetje overbodig spul dus.
pi_143261294
Sinds ik saffraan door mijn eiwitshake heen gooi, maak ik de beste gains en kan meer bankdrukken.
pi_143261331
"Expansive, saffraan has always been." - Master Yoda
A pretty girl can do more damage with a smile than a Sith with a lightsaber.
pi_143261405
quote:
14s.gif Op zondag 10 augustus 2014 14:40 schreef Eyip het volgende:
Sinds ik saffraan door mijn eiwitshake heen gooi, maak ik de beste gains en kan meer bankdrukken.
stats?
A pretty girl can do more damage with a smile than a Sith with a lightsaber.
pi_143263695
quote:
1s.gif Op zondag 10 augustus 2014 14:08 schreef Bar-Le-Duc het volgende:

[..]

KNÄCKEBRÖD
SCANIA
  zondag 10 augustus 2014 @ 15:43:42 #22
346888 Superthomas
Codename Metawolf
pi_143263843
ik heb gehoord dat saffraan best duur is
pi_143272004
quote:
1s.gif Op zondag 10 augustus 2014 14:05 schreef pijltjegooien het volgende:

[..]

VOLVO
KNÄCKEBRÖD
pi_143272433
quote:
1s.gif Op zondag 10 augustus 2014 19:08 schreef GhpH het volgende:

[..]

KNÄCKEBRÖD
ÆRSFŮCKËN
pi_143278616
quote:
0s.gif Op zondag 10 augustus 2014 13:58 schreef Bananapeel het volgende:
Is duur.
Saffraan is helemaal niet duur.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')