FOK!forum / Culinesse à gogo / Biig Green Egg versus Patton Kamado Grill?
SnuggLewoensdag 16 juli 2014 @ 11:03
Ik zit te denken om een Big Green Egg aan te schaffen. Ik ben overtuigd door te proeven; op een Big Green Egg member-day waren alle hapjes fantastisch lekker. Echter; de prijs van een Big Green Egg houdt mij toch een beetje tegen. Die is namelijk fors.

Nu zijn er blijkbaar ook alternatieven; de Black Bastard (999 euro met wielen / zijplaten), maar ook de Patton Kamado Grill van 499 met alles erop en eraan.

Ik was op zoek naar reviews op internet van de laatste, maar kan die niet vinden. Iemand ervaringen met een Patton Kamado versus ene Big Green Egg? Ik heb het idee dat de Big Green Egg ook vooral een naam is en dat goe dgemarket wordt. Ergo: de prijs is (te) hoog. Maar het verschil tussen circa 1.250 voor een Big Green Egg en een Patton voor 499 vind ik ook wel weer flink.

Any ideas?
DroogDokwoensdag 16 juli 2014 @ 11:51
Wat is het voordeel van deze bbq's boven een gewone kogel bbq van bijvoorbeeld Weber?
Catch22-woensdag 16 juli 2014 @ 12:20
quote:
0s.gif Op woensdag 16 juli 2014 11:51 schreef DroogDok het volgende:
Wat is het voordeel van deze bbq's boven een gewone kogel bbq van bijvoorbeeld Weber?
perfect voor slow roasting
datismijnmeningwoensdag 16 juli 2014 @ 12:33
BGE _O_
koffiemetmelkensuikerwoensdag 16 juli 2014 @ 14:03
Het is ook of je ermee om kan gaan ;)

En het geduld voor low en slow hebt.
koffiemetmelkensuikerwoensdag 16 juli 2014 @ 14:04
Vraag hier eens om advies ;)

http://www.bbqforum.nl/fo(...)6cd7991bd5210987cbd6
Catch22-woensdag 16 juli 2014 @ 14:04
Ik zou gewoon een Weber One-Touch halen eerst. Met goede briketten (al dan niet van kokos) kan je al een heel eind komen. Dan geef je een klap minder uit en kan je al een hoop ontdekken

http://www.barbequespecia(...)premium-57-cm/30787/

En als je daar niet meer mee toe kan, dan kan je eens kijken naar een BGE
Pietverdrietwoensdag 16 juli 2014 @ 15:10
Sinds ik op gas ben overgestapt wil ik niets anders meer
Catch22-woensdag 16 juli 2014 @ 15:16
quote:
0s.gif Op woensdag 16 juli 2014 15:10 schreef Pietverdriet het volgende:
Sinds ik op gas ben overgestapt wil ik niets anders meer
Ik moest er nooit wat van hebben, maar heb er laatst 1 gebruikt en het is toch wel verdomde makkelijk. Als mijn Weber 47cm af is, dan wil ik zoiets: http://www.barbequeshop.n(...)i-da-vinci-nero.html
Pietverdrietwoensdag 16 juli 2014 @ 15:21
quote:
11s.gif Op woensdag 16 juli 2014 15:16 schreef Catch22- het volgende:

[..]

Ik moest er nooit wat van hebben, maar heb er laatst 1 gebruikt en het is toch wel verdomde makkelijk. Als mijn Weber 47cm af is, dan wil ik zoiets: http://www.barbequeshop.n(...)i-da-vinci-nero.html
Al dat gedoe met kolen is leuk als je er een avontuurtje van wilt maken, maar wij grillen in de zomer meermaals per week, in de winter wat minder, je zet hem aan, en een paar minuten later is hij heet.
ideaal
Catch22-woensdag 16 juli 2014 @ 15:23
quote:
0s.gif Op woensdag 16 juli 2014 15:21 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Al dat gedoe met kolen is leuk als je er een avontuurtje van wilt maken, maar wij grillen in de zomer meermaals per week, in de winter wat minder, je zet hem aan, en een paar minuten later is hij heet.
ideaal
Daarom. Nu elke keer dat ding schoonmaken enzo, is best wel kut
Pietverdrietwoensdag 16 juli 2014 @ 15:24
quote:
11s.gif Op woensdag 16 juli 2014 15:23 schreef Catch22- het volgende:

[..]

Daarom. Nu elke keer dat ding schoonmaken enzo, is best wel kut
Gas is makkelijk schoonmaken, je zet hem vol aan en verhit tot 350 graden, alles wordt witte as
Spanky78zaterdag 19 juli 2014 @ 13:58
Green egg is marketing. De truc is de keramische voering van de grill.

Natuurlijk kan het zijn dat de green egg met wat beter is ontworpen mbt luchtstromingen, deksels etc. Maar het kamado basisprincipe is waar het echt om draait.

Lage temperatuur, heel constant om perfect te garen .

Je begrijpt dat in de prijs ook de usermeeting een alle reclame zit...
psvzaterdag 19 juli 2014 @ 21:56
quote:
0s.gif Op woensdag 16 juli 2014 15:21 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Al dat gedoe met kolen is leuk als je er een avontuurtje van wilt maken, maar wij grillen in de zomer meermaals per week, in de winter wat minder, je zet hem aan, en een paar minuten later is hij heet.
ideaal
BBQ zonder houtskool is geen BBQ, ken je net zo goed pan op het gas zetten...
Pietverdrietzaterdag 19 juli 2014 @ 22:01
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 juli 2014 21:56 schreef psv het volgende:

[..]

BBQ zonder houtskool is geen BBQ, ken je net zo goed pan op het gas zetten...
Ik weet inmiddels beter
SiGNezaterdag 19 juli 2014 @ 22:59
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 juli 2014 21:56 schreef psv het volgende:

[..]

BBQ zonder houtskool is geen BBQ, ken je net zo goed pan op het gas zetten...
Dit dus.. er gaat wat mij betreft niets boven houtskool.
En inderdaad, anders kan je ook gewoon een grillpan gebruiken.

Ik vind het zelf ook lekker om gerechten wat te roken, met hout of met vuurkruiden, dat kan op een gasBBQ ook niet.
Met een kolenbrander heb ik binnen 10-15 minuten gloeiendhete kolen dus je kan vrij snel beginnen.
Wat schoonmaken betreft: rooster onder de warme kraan houden en wat schrobben met een staalborstel en 't is schoon.
Zo heel schoon hoeft het wat mij betreft ook niet, als die hete kolen eronder liggen dan overleven bacteriën toch niet.

Als het voor veel man is dan is gas weer wel aan te raden.
Elk jaar organiseren we met het woonbestuur een grote BBQ voor de bewoners hier (300man komen er dan meestal), vroeger huurden we gewoon gasBBQ's van een slager.
Vorig jaar hebben we echter een zooi goedkope kopenBBQ's bij de Blokker gekocht maar het nadeel daarvan was dat de temepratuur van de BBQ's niet constant was en dat alle BBQ's de hele avond lang constant bijgevuld moesten worden met kolen (gelukkig had ik een kolenstarter)

Maar hier thuis steek ik liever de BBQ aan dan dat ik een grillpan pak (vind ik persoonlijk vergelijkbaar met gasbbq)
Spanky78zondag 20 juli 2014 @ 15:48
Ik ben ook voorstander van kolen /houtskool.

Maar een goede gasbarbecue kan ook prima zijn. Zeker als er van die stenen in liggen voor goede verdeling. Het lekkerst is toch met mooie houtskool en eventueel wat rooksnippers bij bepaalde gerechten. Deksel erop en smaak ontwikkelen.
Pietverdrietzondag 20 juli 2014 @ 16:23
Als ik rook kan ik er gewoon wat beuken, eiken of wijnrank bij leggen.
Weltschmerzzondag 20 juli 2014 @ 17:46
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 juli 2014 21:56 schreef psv het volgende:

[..]

BBQ zonder houtskool is geen BBQ, ken je net zo goed pan op het gas zetten...
Een belangrijk voordeel van barbecuen is natuurlijk dat je de extra warmte buiten houdt.
hottentotzondag 20 juli 2014 @ 17:55
quote:
0s.gif Op zondag 20 juli 2014 17:46 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Een belangrijk voordeel van barbecuen is natuurlijk dat je de extra warmte buiten houdt.
Maar BBQ op gas mist een groot deel van de charme.

Tevens het argument dat je moet klooien met kolen is tegenwoordig onzin, hier een Weber one-touch premium 57cm en als ik voor twee man de BBQ aangooi dan gewoon één zak easy start briketten erin en klaar.
Pietverdrietzondag 20 juli 2014 @ 18:07
quote:
0s.gif Op zondag 20 juli 2014 17:46 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Een belangrijk voordeel van barbecuen is natuurlijk dat je de extra warmte buiten houdt.
Dat is ook een reden voor een buitenkeuken.
Pietverdrietzondag 20 juli 2014 @ 18:07
quote:
0s.gif Op zondag 20 juli 2014 17:55 schreef hottentot het volgende:

[..]

Maar BBQ op gas mist een groot deel van de charme.
Heb vaak de indruk dat bbq "mannenkoken" is voor mannen die normaal niet koken. Dat moet Tim Tooltime Taylor stoer zijn, Rha Rha Rha, met een binford 6000 met 24 miljoen BTU, kolen, rook, vuur, mamoet en halve varkens erop
Voor mij is het gewoon een manier om een steak of karbonade, sate of ribs lekker klaar te maken.
Jarenlang met kolen lopen kutten, tot ik op een vakantie een goede gasgrill had, nooit meer omgekeken, ding gekocht en zomers eten we meermaals per week van de grill.

quote:
Tevens het argument dat je moet klooien met kolen is tegenwoordig onzin, hier een Weber one-touch premium 57cm en als ik voor twee man de BBQ aangooi dan gewoon één zak easy start briketten erin en klaar.
En hoe vaak doe je dat in de week?

[ Bericht 14% gewijzigd door Pietverdriet op 20-07-2014 18:13:54 ]
hottentotzondag 20 juli 2014 @ 18:13
quote:
1s.gif Op zondag 20 juli 2014 18:07 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Heb vaak de indruk dat bbq "mannenkoken" is, dat moet Tim Tooltime Taylor stoer zijn, Rha Rha Rha, met een binford 6000 met 24 miljoen BTU, kolen, rook, vuur.
Voor mij is het gewoon een manier om een steak of karbonade, sate of ribs lekker klaar te maken.
Jarenlang met kolen lopen kutten, tot ik op een vakantie een goede gasgrill had, nooit meer omgekeken, ding gekocht en zomers eten we meermaals per week van de grill.

[..]

En hoe vaak doe je dat in de week?
Gemiddeld 1x per week op dit moment, ben onlangs gescheiden. Daarvoor bij mooi weer soms wel 5x in de week, lap vlees of stuk vis, salade erbij of groente ernaast.

Ik weet dat het niet de goedkoopste briketten zijn, maar damn wat zijn ze gemakkelijk.

Verder gaat het mij ook voornamelijk om de charme, een gasgrill krijgt het vlees ook zeer lekker klaar.
Weltschmerzzondag 20 juli 2014 @ 19:45
quote:
1s.gif Op zondag 20 juli 2014 18:07 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Heb vaak de indruk dat bbq "mannenkoken" is voor mannen die normaal niet koken. Dat moet Tim Tooltime Taylor stoer zijn, Rha Rha Rha, met een binford 6000 met 24 miljoen BTU, kolen, rook, vuur, mamoet en halve varkens erop
Zeker bij grotere gezelschappen zie je dat de mannen allemaal samendrommen rond de bbq en de vrouwen worden verjaagd en dan maar de salade gaan doen. Maar dan krijg je dus een aantal processen tegelijk die elk apart al desastreus kunnen zijn: Er moet mannelijkheid getoond worden en dan zijn dingen als zoveel mogelijk vlees stoer, en dat moet je nog blij zijn dat er niet een paar tussenzitten die scherp kunnen eten als de maatstaf van mannelijkheid zien. Dan moeten ze natuurlijk ook doen alsof het allemaal een makkie voor hen is, waardoor het veel te lang duurt voordat het vlees is aangebrand doch niet gaar is. En ze moeten allemaal hun zegje doen en hun bijdrage hebben natuurlijk, en dat is vergelijkbaar met het lot van een patient die meerdere behandelend artsen tegelijk heeft.

De salades zijn meestal wel lekker.

quote:
Voor mij is het gewoon een manier om een steak of karbonade, sate of ribs lekker klaar te maken.
Jarenlang met kolen lopen kutten, tot ik op een vakantie een goede gasgrill had, nooit meer omgekeken, ding gekocht en zomers eten we meermaals per week van de grill.
Voegen de kolen niks toe aan de smaak dan? Ik mag zelf wel graag vis op de barbecue doen, maar ik heb toch het idee dat het anders is dan uit de grillpan.
Catch22-zondag 20 juli 2014 @ 19:49
Een gasbbq met lavasteen oid kan ook gewoon lekker zijn hoor
hottentotzondag 20 juli 2014 @ 21:20
quote:
0s.gif Op zondag 20 juli 2014 19:45 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Zeker bij grotere gezelschappen zie je dat de mannen allemaal samendrommen rond de bbq en de vrouwen worden verjaagd en dan maar de salade gaan doen. Maar dan krijg je dus een aantal processen tegelijk die elk apart al desastreus kunnen zijn: Er moet mannelijkheid getoond worden en dan zijn dingen als zoveel mogelijk vlees stoer, en dat moet je nog blij zijn dat er niet een paar tussenzitten die scherp kunnen eten als de maatstaf van mannelijkheid zien. Dan moeten ze natuurlijk ook doen alsof het allemaal een makkie voor hen is, waardoor het veel te lang duurt voordat het vlees is aangebrand doch niet gaar is. En ze moeten allemaal hun zegje doen en hun bijdrage hebben natuurlijk, en dat is vergelijkbaar met het lot van een patient die meerdere behandelend artsen tegelijk heeft.

De salades zijn meestal wel lekker.
Vind ik allemaal nog niet zo erg als die mensen die terwijl ik Argentijns vlees van de Makro of Sligro in mooie brokken van 2 tot 2,5 cm dik heb gesneden het vlees er rustig een kwartier ophouden, zeg dat dan van te voren dan koop ik voor die mensen wel vlees bij de C1000, zonde van het geld, steaks een kwartier op de BBQ echt dat heeft niets met smaak te maken dan ben je gewoon een barbaar.

Zelf ben ik een man, en ben ik altijd blij met die kerels die niet bij de BBQ weg te slaan zijn.
"Hey karel mik mij er nog ééns een steak op"
- Komt in orde, moet je d'r nog een nieuw biertje bij :D

Helemaal top zulke lui.