Als er iets debiel klinkt.quote:Op zaterdag 12 juli 2014 10:41 schreef Spongeboss het volgende:
Als limburgs gaat sterven dan wel met mijn dood. En dan hoop ik dat ze ooit een film over mij maken:
The last Limburger.
Voor jou niet, voor mij is het het laatste bastion van de cultuur waarin ik ben opgegroeid.quote:Op zaterdag 12 juli 2014 10:44 schreef Inverted_World het volgende:
[..]
Als er iets debiel klinkt.en wat heb je er überhaupt aan?
Totaal geen aanwinst.
Naar mijn mening is er niets mis met dialecten, mits dat degene die het spreekt zich verstaanbaar kan maken in beschaafd Nederlands. Alleen bij het laatste wringt vaak dus de schoen. Best gek, bij ouderen zie je vaak dat ze vaak heel plat praten, maar wel uitdrukkingen en zegswijzen kennen die nationaal erkend worden. Daarnaast is hun vocabulaire (niet-dialectische woorden niet inbegrepen) vaak groter dan dat van jonge mensen. Bij jongeren zie je vaak juist dat ze dat irritante 'nette' Nederlands spreken met de irritante rrrrr wanneer ze naar de basisschool gan, en zo gauw ze 14 jaar oud zijn straattaal leren en niet eens meer een fatsoenlijke Nederlandse zin kunnen formuleren. Dat laatste beschouw ik als een grotere verloedering dan mensen die dialect spreken, maar ik denk dat het geen van beide ideaal is.quote:Op zaterdag 12 juli 2014 10:33 schreef Semisane het volgende:
combo gebroken, dus nu maar mijn werkelijke post...
De meeste dialecten zijn dan ook vreselijk om aan te horen, naast het feit dat sommige dialecten onverstaanbaar zijn. Als je een beetje wilt communiceren met mensen buiten je dorp, dan is het goed beheersen van het algemeen Nederlands van belang.
Neem nou het west-fries dialect, daar gaan je oren toch van bloeden als je het hoort?
Historisch is de taal gewoon correct. Sowieso er waren tijden wanneer we paradox als paradoks schreven. Waarom ze dit allemaal hebben veranderd? Geen clue, maar taal was nooit zoals we het nu kennen. Het veranderd steeds weer omdat wat puristen in discussie zitten aan een tafel ergens.quote:Op zaterdag 12 juli 2014 10:45 schreef fluffy2 het volgende:
Ik vind het juist een verkrachting vd taal.
Een taal verandert niet omdat er een paar mensen dat zeggen of zelfs niet eens een paar honderd. Een taal verandert door de tijd heen en voornamelijk door het contact leggen met andere culturen waardoor je dingen dus anders gaat schrijven of uitspreken of whatever.quote:Op zaterdag 12 juli 2014 10:47 schreef Spongeboss het volgende:
[..]
Historisch is de taal gewoon correct. Sowieso er waren tijden wanneer we paradox als paradoks schreven. Waarom ze dit allemaal hebben veranderd? Geen clue, maar taal was nooit zoals we het nu kennen. Het veranderd steeds weer omdat wat puristen in discussie zitten aan een tafel ergens.
Geen idee, dat is geen Limburg daar heb ik geen verstand van.quote:Op zaterdag 12 juli 2014 10:50 schreef fluffy2 het volgende:
Ik ben een keer overgehaald om met een vriendin te gaan carnavallen in bergen op zoom (daar heet het dan weer vastenavond?????) nou wat die boeren daar uitkramen is werkelijk niks van te verstaan.
wees blijquote:Op zaterdag 12 juli 2014 10:52 schreef Spongeboss het volgende:
[..]
Geen idee, dat is geen Limburg daar heb ik geen verstand van.
Twentsquote:Op zaterdag 12 juli 2014 10:53 schreef Zeetakje het volgende:
Ik spreek eigenlijk de hele dag twents, maar op FOK! en buiten Almelo gewoon ABN
Alleen de Limburger, meester van alle 4 de talen (Duits, Vlaams, Nederlands en Limburgs) kon ze stoppen...quote:Op zaterdag 12 juli 2014 10:41 schreef Spongeboss het volgende:
Als limburgs gaat sterven dan wel met mijn dood. En dan hoop ik dat ze ooit een film over mij maken:
The last Limburger.
Aan een dialect heb je veel.quote:Op zaterdag 12 juli 2014 10:40 schreef -supergirl- het volgende:
Waarom vind jij het een grote aanwinst voor de taal??
Dus omdat ze volgens jou een tweede taal erbij krijgen leren ze ook gemakkelijker een derde taal dan mensen die alleen hun moedertaal leren? Is dit bewezen of zuig je dit uit je duim?quote:Op zaterdag 12 juli 2014 10:58 schreef GhpH het volgende:
[..]
Aan een dialect heb je veel.
Dialect zorgt voor groepsverband én kinderen die dialect spreken leren veel gemakkelijker een andere taal aan. Dit komt omdat ze als kind al eigenlijk een tweede taal erbij krijgen.
Dit heb ik geleerd in het 6de jaar VWO in het hoofdstuk Taalverwerving (vak Nederlands natuurlijk)quote:Op zaterdag 12 juli 2014 11:00 schreef -supergirl- het volgende:
[..]
Dus omdat ze volgens jou een tweede taal erbij krijgen leren ze ook gemakkelijker een derde taal dan mensen die alleen hun moedertaal leren? Is dit bewezen of zuig je dit uit je duim?
Ja, ook is bewezen dat die kinderen zonder uitzondering mbo niveau 4 ontstijgen.quote:Op zaterdag 12 juli 2014 11:00 schreef -supergirl- het volgende:
[..]
Dus omdat ze volgens jou een tweede taal erbij krijgen leren ze ook gemakkelijker een derde taal dan mensen die alleen hun moedertaal leren? Is dit bewezen of zuig je dit uit je duim?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |