FOK!forum / Lifestyle / Negen keer zo’n hoge kans op depressie bij allochtonen
AjHanzedinsdag 27 mei 2014 @ 13:26
Uit het Centraal Bureau van Statistiek is gebleken dat Turkse en Marokkaanse mannen en vrouwen het vaakst depressief zijn. Een kwart van de Turkse vrouwen heeft last van een depressie en 15% van de Turkse mannen. Van de Marokkaanse gemeenschap kampt 1 op de 5 vrouwen met een depressie en 18% van de mannen. Ter vergelijking met de autochtonen bevolking in Nederland kampt 11% van de vrouwen met depressies en 7% van de mannen.

Turkse, Marokkaanse en Surinaamse Nederlanders hebben een verhoogd risico om depressieve stoornissen te krijgen. Uit cijfers blijkt dat allochtonen vaker werden behandeld voor depressieve stoornissen dan autochtonen

Waar komt dit vandaan?
- Zou het komen omdat ze in een lage sociale klasse bevinden?
- Zou het komen doordat zich niet gewaardeerd voelen in Nederland?
- Zou het komen door uitspraken door personen als Geert Wilders?
- Zou het komen door het hoge drugsgebruik onder allochtonen?
- Of zou het komen doordat ze gevlucht zijn?
- Of komt het door de meritocratie?

Wij denken dat het komt door de meritocratie. U denkt vast, wat is een meritocratie?? We leven tegenwoordig in een meritocratie. In de meritocratie leveren prestaties status op en dat zorgt voor een hogere werkdruk. Volgens de meritocratie staan diegene die de beste prestaties leveren bovenin de samenleving. De oorzaken van falen zijn verschoven naar het individu. Meritocratie zegt dat diegene die bovenin zitten het verdienen maar het lelijke hiervan is dat wie onderin zit (in de goot) het dus ook verdienen. Mensen krijgen wat ze verdienen. Vroeger werden mensen in de goot omschreven als onfortuinlijk maar tegenwoordig worden ze als ‘loser’ gezien. Dit verklaart ook waarom er de laatste tijd zoveel depressies zijn. Voor allochtonen is het moeilijker werk vinden dan voor autochtonen. Allochtonen leven sneller `buiten de samenleving’. Ze belanden daardoor sneller in de spreekwoordelijke ‘goot’ en worden zo sneller gezien als ‘loser’ waardoor ze sneller een depressie ontwikkelen.

Waar denkt u dat het vandaan komt?
Flippieedinsdag 27 mei 2014 @ 13:31
Hanze topics :')
Skull-splitterdinsdag 27 mei 2014 @ 13:34
Eh, hoewel meritocratie wel een ding van nu is, is depressie van alle tijden.

Zoals autisme, ADHD en dergelijke tegenwoordig meer voor lijken te komen heeft bovenal te maken met het feit dat we kennis algemeen genoeg hebben kunnen maken dat er sneller herkend wordt dat iemand ergens last van heeft.

Alleen als je inkomen minimaal is, je baan niet zeker bent, je kinderen je meer geld kosten dan je eigenlijk bij kunt benen (die hebben geen besef immers en doen vol op mee aan de meritocratie), dan heb je nauwelijks tijd om daarbij stil te staan. Het gevoel "waarom ik?" en "ik doe toch mijn best?" zijn aanleiding tot depressie, alsmede het gebrek aan zelfontwikkeling op termijn.

Meritocratie als oorzaak voor psychische klachten als depressie en burn out zie je overigens meer bij jongere generaties, allochtonen hebben daarbij meer last van een (door eigen gemeenschap in stand gehouden) scheiding van autochtonen, een achterstand in sociaal economische ontwikkeling, gebrek aan passende scholing of kansen daartoe door taalachterstand of werkveld.

Al met al is er niet één oorzaak aan te wijzen in het geval van een depressie.
Plantagehouderdinsdag 27 mei 2014 @ 13:34
Toch interessant, dat "meritocratie" (moeilijk woord!). Meritocratie, meritocratie, meritocratie... Ja jullie zitten volgens mij op de goede weg, het prikkelt mij zeker.
fathankdinsdag 27 mei 2014 @ 13:52
Kan het nu eens afgelopen zijn met die scholieren.com topics?

Welke leraar verwijst iedereen naar FOK! voor z'n opstel?
Lkwdinsdag 27 mei 2014 @ 14:25
Misschien lopen ze wel sneller naar de dokter dan autochtonen, waardoor ze veelvuldiger in de statistieken terechtkomen.
Mylenedinsdag 27 mei 2014 @ 14:31
Huiswerk topic.