Wat jij bedoelt is een soortenverschil, dat is als twee diersoorten samen geen vruchtbaar nageslacht kunnen voortbrengen (bv ezel/paard, al zijn ook hier uiteraard uitzonderingen op). Dat heeft (o.a.) te maken met een verschillend aantal chromosomen.quote:Op donderdag 29 mei 2014 21:14 schreef sigme het volgende:
Nou kan je ellenlange discussies opzetten over de betekenis van het woord 'ras' (biologisch betekent een rassenverschil dat een combinatie ervan geen nakomelingen oplevert), maar de definitie "het is een ras(dier) als het een stamboom heeft" vind ik wel een heeeeeeeeeeeeel creatieve. Kan eigenlijk alleen verzonnen worden door een club die stambomen verkoopt.
Goh.
Stamboomhonden zijn vast beter gecontroleerd dan rashonden-zonder-stamboom. Gewone huistuin-en-keuken vuilnisbakken zijn robuuster dan rashonden.
Eensquote:Op vrijdag 30 mei 2014 11:17 schreef oh-oh het volgende:
Het zou al zo veel helpen als mensen wat beter zouden weten wat een rashond is en wat niet.
En oh, ik zeg natuurlijk niet dat een rashond het beste is.
Maar de clu is, als je een chihuahua wil, of een labrador, of wat dan ook, koop dan een echte goedgefokte rashond met stamboom.
Als je geen rashond wil, neem dan een leuke herplaatser of een asielhond of wat dan ook, ook daar valt wat voor te zeggen natuurlijk.
Maar wil je een hond die eruit ziet als een bepaalt ras, koop dan ook gewoon een echte.
Aankeuren kan zoals oh-oh zegt ook bij honden, maar niet zo makkelijk als bij vee. Voor een hond telt niet alleen uiterlijk maar ook het rasspecifieke gedrag/karakter dat met fokken is vastgelegd. Daarnaast gaat het ook om welke genen de hond door gaat geven als er wordt gefokt, dus hoe rastypisch het nageslacht zal worden. En met een hond van onbekende voorouders weet je dat nou eenmaal niet. Zo'n hond kan dan worden bijgeschreven in het voorlopig register en vanaf daar kun je doorfokken richting bijlage en dan richting stamboek. Bij honden zijn ze daar nou eenmaal strenger in dan bij vee.quote:Op vrijdag 30 mei 2014 17:23 schreef sigme het volgende:
He, jullie definitie van een ras(hond) is echt erg arbitrair hoor.
Ik heb schapen, van het type 'Drentse heideschaap'. Om zo'n schaap in het stamboek te krijgen, wordt NIET gekeken naar afstamming. Het uiterlijk bepaalt of een schaap een 'echte Drent' is en in aanmerking komt voor een inschrijving in het stamboek.
Het is echt geen wet van meden en perzen dat de afstamming doorslaggevend is bij rasverenigingen.
Verder slaat het natuurlijk niet echt ergens op wanneer je hond A met stamboom van type Q kruist met hond B met stamboom van type Q, en dat dan de puppy's geen 'echte' Q-tjes zijn omdat er geen papier bijgeleverd is.
Een stamboomloze 'ras'hond is alleen een hond met twee stamboom-ouders he, alles wat je er daarna verder mee fokt heet/is wél een bastaard. En er is idd geen controle op de fok daarvan en daarmee. Maar de conclusie dat vuilnisbakken de gezondste optie zijn daar ben ik het niet zomaar mee eens.quote:Op vrijdag 30 mei 2014 18:28 schreef sigme het volgende:
Kijk, en dan komen we in de buurt.
De stamboekloze rashonden, daarbij is minder controle op de fok. Dat maakt niet dat stamboekhoudende honden de gezondste optie zijn. De gezondste optie zijn vuilnisbakken. Door de bank genomen, er zijn natuurlijk ook vuilnisbakmislukkelingen.
Maar dan kijk je naar een klein deel van de aandoeningen, terwijl je aandoeningen die juist rasspecifiek zijn vergeet. Ik denk dat als je een gemiddelde trekt van alle rashonden (met papieren) je vaker bij de rashonden aandoeningen ziet die voortkomen uit het ras, dan dat je bij bastaardhonden aandoeningen ziet die te wijten zijn aan genen dankzij onzorgvuldige fok.quote:Op vrijdag 30 mei 2014 18:38 schreef Miss_Isis het volgende:
Gezond of niet gezond heeft m.i. alles te maken met de zorgvuldigheid van fokken, en die is in de praktijk bij vuilnisbakken/bastaarden gewoon vrij slecht. Dus mijn conclusie zou zijn dat bastaarden door de bank genomen juist minder gezond zijn, omdat er (o.a.) niet gescreend wordt op erfelijke afwijkingen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |