Thanks, door te Googelen naar art. 16.4 ROZ-model 2003 kwam ik hier uit, waar inderdaad wordt aangegeven dat de verhuurder een dergelijk overzicht moet verstrekken, en in hoeverre deze gespecificeerd moet zijn. Ik zal eens contact opnemen met mijn verhuurderquote:Op dinsdag 13 mei 2014 22:33 schreef hottentot het volgende:
Artikel 16.4 van de Algemene bepalingen bij het ROZ-model 2003 bepaalt dat verhuurder aan huurder elk jaar een rubrieksgewijs overzicht van de kosten van levering en diensten verstrekt. Daarin moet de wijze van berekening van die kosten en het aandeel van de huurder in die kosten vermeld worden.
Verder weet ik het ook niet, nooit gehuurd namelijk waar dit van toepassing was.
Bullshit.quote:Op dinsdag 13 mei 2014 23:29 schreef Ivo1985 het volgende:
Ja, dat is de verhuurder wettelijk verplicht om te geven en hij mag niet verdienen aan de servicekosten.
In de huurovereenkomst is hier niets over opgenomen, alleen dat de servicekosten zijn gesteld op 150 euro. Mijn inschatting is dat de verhuurder inderdaad flink verdiend aan de servicekosten.quote:Op woensdag 14 mei 2014 13:25 schreef Maargoed. het volgende:
Ligt eraan wat je hebt afgesproken. Oftewel, kijk naar de huurovereenkomst. Daar staat alles in.
Dus het enige dat er staat is: "Servicekosten: ¤ 150,-". Verder helemaal niks over voorschot/bedrag, verrekening, BTW, of überhaupt context? Dat klinkt niet als ROZ.quote:Op woensdag 14 mei 2014 13:48 schreef Yuhina het volgende:
[..]
In de huurovereenkomst is hier niets over opgenomen, alleen dat de servicekosten zijn gesteld op 150 euro. Mijn inschatting is dat de verhuurder inderdaad flink verdiend aan de servicekosten.
Wat Ivo1985 zegt, klinkt redelijk aannemelijk. Het lijkt mij raar dat, als de verhuurder niet goed kan onderbouwen dat de daadwerkelijke servicekosten 150 euro zijn geweest, hij desondanks niet tot verrekening verplicht zou zijn. Ik zal eerst eens de overzichten opvragen, dank voor de reactie in ieder geval.
Volgens het JL is dit géén bullshit....quote:
Dat is de onderbouwing van het voorschot.quote:Op woensdag 14 mei 2014 14:03 schreef Five_Horizons het volgende:
[..]
Volgens het JL is dit géén bullshit....
Klik gerust even verder:quote:Op woensdag 14 mei 2014 14:07 schreef Maargoed. het volgende:
[..]
Dat is de onderbouwing van het voorschot.
en lees anders hier ook het een en ander: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurwoning/servicekostenquote:Een overzicht van de servicekosten is verplicht
De huisbaas moet jou binnen zes maanden na 1 januari een uitgesplitst overzicht geven van de gemaakte servicekosten van afgelopen kalenderjaar. Hij mag alleen de werkelijk gemaakte kosten in rekening brengen en er niet aan verdienen. Alleen redelijke administratiekosten die over de servicekosten gaan, mag hij in rekening brengen. Als de totale servicekosten lager zijn dan al jouw betaalde voorschotten, moet je huisbaas het teveel betaalde aan je terugstorten.
Want? Ik word nogal moe van mensen die hier met een inhoudsloze post de waarheid proberen te ontkrachten.quote:
Nope is waar,. hij mag 5% administratiekosten rekenen voor het verdelen.quote:
Kan, maar dan moet dat A: gespecificeerd zijn en B: mag de verhuurder er nog steeds niets aan verdienen.quote:Op woensdag 14 mei 2014 20:24 schreef mrspoeZ het volgende:
Als het 1 herenhuis is met 3 appartementen, dan neem ik aan dat je ook geen gemeentebelastingen betaalt. Dat zal misschien ook wel in die servicekosten zitten?
mja, TS zegt dat onder die servicekosten gas, water, licht en bijkomende kosten vallen.quote:Op woensdag 14 mei 2014 21:04 schreef Ivo1985 het volgende:
[..]
Kan, maar dan moet dat A: gespecificeerd zijn en B: mag de verhuurder er nog steeds niets aan verdienen.
Bovendien moet al bij de aanvang van de huur gespecificeerd zijn welke posten onder de servicekosten vallen. Uitbreiding van de service-posten mag alleen plaatsvinden als 70% van de huurders van het complex daarmee instemt. In dit geval moeten dus alle bewoners instemmen.
Kan, mits dat bij aanvang van de huur gespecificeerd is. Onderhoud overigens nooit, dat is gewoon onderdeel van de huurprijs en mag niet apart aan huurders worden doorberekend.quote:Op woensdag 14 mei 2014 21:17 schreef JaniesBrownie het volgende:
[..]
mja, TS zegt dat onder die servicekosten gas, water, licht en bijkomende kosten vallen.
Gemeentebelasting, onderhoud, rioolheffing, weet ik t, kunnen daar dantoch ook allemaal onder vallen?
Onjuist. Als het contract van de energieleverancier van (bijvoorbeeld) juni-juni loopt, dan heeft de verhuurder op 1 januari van het daaropvolgende jaar nog 6 maanden om de rekening in orde te maken.quote:Op vrijdag 16 mei 2014 10:26 schreef Yuhina het volgende:
Ik begon in 2013 met huren, verhuurder geeft nu aan dat hij pas in juli 2014 de (voor mij) eerste afrekening heeft, maar dit betreft dan wel de afrekening t/m half 2014. Tweede helft van 2013 kan niet eerder worden aangeleverd ivm het overstappen naar een nieuwe leverancier, hoewel hij strikt genomen wel verplicht is dit vóór juli aan te leveren.
Om de relatie met mijn verhuurder niet meteen te verzieken, denk ik dat ik wel akkoord ga met een aanlevering in juli (maar dan wel uiterlijk juli, en dan t/m 2014), maar ik stop wel direct met het betalen van servicekosten indien het overzicht niet voldoende is onderbouwd.
Ik ben juridisch onderlegd, dus denk ik dit zelf wel kan analyseren, maar het inschakelen van de huurcommissie is geen slecht idee als de discussie venijnig wordt
Contractbreuk lijkt mij niet slim als je mogelijk in een geschil belandt dat dan via de huurcommissie moet. Maar ik ben dan ook niet juridisch onderlegd.quote:Op vrijdag 16 mei 2014 10:26 schreef Yuhina het volgende:
Ik begon in 2013 met huren, verhuurder geeft nu aan dat hij pas in juli 2014 de (voor mij) eerste afrekening heeft, maar dit betreft dan wel de afrekening t/m half 2014. Tweede helft van 2013 kan niet eerder worden aangeleverd ivm het overstappen naar een nieuwe leverancier, hoewel hij strikt genomen wel verplicht is dit vóór juli aan te leveren.
Om de relatie met mijn verhuurder niet meteen te verzieken, denk ik dat ik wel akkoord ga met een aanlevering in juli (maar dan wel uiterlijk juli, en dan t/m 2014), maar ik stop wel direct met het betalen van servicekosten indien het overzicht niet voldoende is onderbouwd.
Ik ben juridisch onderlegd, dus denk ik dit zelf wel kan analyseren, maar het inschakelen van de huurcommissie is geen slecht idee als de discussie venijnig wordt
quote:Op woensdag 14 mei 2014 13:25 schreef Maargoed. het volgende:
Ligt eraan wat je hebt afgesproken. Oftewel, kijk naar de huurovereenkomst. Daar staat alles in.
Anders hou jij gewoon even je mond over zaken waar je niets van begrijpt.quote:
Anders donder jij even op.quote:Op vrijdag 16 mei 2014 13:20 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
[..]
Anders hou jij gewoon even je mond over zaken waar je niets van begrijpt.
Thx, niet goed gelezen, maar lijkt me duidelijk. Stel dat ik nu in novemer de huur opzeg, dan duurt het nog wel een tijdje voordat alles verrekend is, maar de verhuurder kan er ook niets aan doen dat de afrekening er dan nog niet volledig is.quote:Op vrijdag 16 mei 2014 12:02 schreef Ivo1985 het volgende:
[..]
Onjuist. Als het contract van de energieleverancier van (bijvoorbeeld) juni-juni loopt, dan heeft de verhuurder op 1 januari van het daaropvolgende jaar nog 6 maanden om de rekening in orde te maken.
In jouw geval: De afrekening van de energie voor de periode juli 2013-juli 2014 moet uiterlijk voor 1 juli 2015 in orde gemaakt zijn door de verhuurder, op de jaarafrekening van 2014, waar eventueel ook nog andere kosten op vermeld staan die een andere looptijd hebben of bijvoorbeeld een vast bedrag per maand betreffen. Alle servicekosten moeten op één afrekening vermeld staan, met uitzondering van de verwarmingskosten. Die mogen eventueel eerder (maar niet later!) dan de rest van de jaarrekening worden afgerekend.
Dank voor je reactie!quote:Op donderdag 13 november 2014 12:05 schreef Rewimo het volgende:
Waterverbruik per persoon is bijvoorbeeld hier terug te vinden: http://www.nibud.nl/uitga(...)citeit-en-water.html
Hoeveel m3 water brengt jouw verhuurder je in rekening? Dat zou rond de 45 per jaar moeten liggen. Zit het daar in de buurt dan klopt dat wel ongeveer. Op die pagina van het Nibud kun je zien dat waterverbruik veel afhankelijker is van het aantal personen dan elektriciteit. Het zou dus logisch zijn om de waterrekening te delen door het aantal personen en niet door het aantal woningen.
Twee personen gebruiken uiteraard meer elektra dan één persoon maar bij water zie je dat de hoeveelheid bij twee personen echt verdubbelt. Wat ook logisch is want 2x douchen, 2x meer toilet doorspoelen en dergelijke maar je doet niet dubbel zoveel licht aan als je met zijn tweeën in een kamer bentquote:Op donderdag 13 november 2014 14:38 schreef Yuhina het volgende:
Dank voor je reactie!
Er is mij voor afgelopen jaar ongeveer 65m3 water in rekening gebracht, wat dus 20m3 meer is dan gemiddeld voor een 1-persoons huishouden. Dat klopt dus ook wel, gelet op de diverse twee-persoons huishoudens over wie ook de rekening wordt verdeeld.
Ik doe het niet zozeer voor de kosten (water kost nauwelijks iets), maar als ik als huurder op de een of andere manier recht zou hebben op een pro rata-toerekening naar het aantal personen per huishouden, dan zou ik graag van dit recht gebruikmaken aangezien de verhuurder dus een totale lul is.
Ik zie overigens dat het gemiddelde verbruik van elektra aanzienlijk groter is bij een 2-persoons huishouden in vergelijking met een 1-persoons huishouden, dus dat zou dan misschien ook pro rata moeten.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |