abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  dinsdag 15 april 2014 @ 07:03:30 #1
334993 AMAR420
waar is amar?
pi_138894092


Smaakmakers

Een geroosterde kip is met peper en zout al lekker, als je goede kip hebt. Maar je kunt er natuurlijk ook wat aan toevoegen. In de buikholte kun je een ui bestoken met kruidnagel stoppen, of wat knoflooktenen en laurierblaadjes, of een klont boter en tuinkruiden. Een citroen is ook lekker. Of natuurlijk een officiële vuling die bij de kip wordt geserveerd.
De kip kan ook worden gebardeerd (gewikkeld in plakjes ontbijtspek of vet spek), of worden bestreken met specerijen.
Tenslotte kan de kip worden gemarineerd. Tijdens het einde van de roostertijd kan de kip dan worden bestreken met de marinade, Als er suiker inzit, kun je beter niet te vroeg gaan bestrijken, want dan verbrandt de suiker, waardoor het krokante laagje van de kip bepaald niet lekkerder wordt.

Ovenklaar maken

Vaak is kip al opgebonden als je hem koopt: de pootjes keurig bij elkaar, en de vleugels tegen het lichaam gebonden. Staat erg kuis, die gekruiste pootjes, maar niet handig als je de kip wilt vullen. En ook onhandig als je je eigen kruidenmengsel op de kip wilt smeren, want je kan niet overal goed bij. Verder vind ik zo'n wijdbeense kip ook wel wat hebben. Wil je de kip zelf opbinden, of de opening dichtnaaien als je bang bent dat eventuele vulling er tijdens het roosteren uitvalt, gebruik dan goed 'keukentouw' dat niet zo scherp is dat het in het vlees snijdt, en het moet vooral tegen hitte kunnen, anders schroeit of smelt je touw weg.

Hoe lang moet kip in de oven en op welke temperatuur

Roosteren, dat doe je hier in Nederland meestal in de oven. Sommige ovens hebben een draaispit, andere niet. Er zijn heteluchtovens en gasovens. Er zijn grote en kleine kippen, vette en magere. Ik ga hier dan ook niet precies vertellen op welke stand je oven moet staan of hoe lang de kip erin moet. Jullie kennen je eigen oven hopelijk beter dan ik. Maar er zijn wel aanwijzingen om ervoor te zorgen dat je kip zo lekker mogelijk is. De oventemperatuur moet niet te hoog zijn, want dan is de buitenkant van de kip verbrand voordat het vlees gaar is. Een mogelijk temperatuur is 170 tot 180 graden Celsius. Een kip van 700 tot 1250 gram heeft dan 45 tot 60 minuten nodig om gaar te worden. Nog mooier is op 125 graden Celsius de kip twee uur in de oven te laten, zodat hij sappiger blijft. En het allermooiste is in een ketelbarbecue twee-en-een-half uur op honderd graden celsius. De smaak van die kip is adembenemend. Daarom is daar een aparte pagina aan gewijd, en er is ook een recept uit de dertiende eeuw dat ik op die manier heb bereid.

In verband met het gevaar op salmonella-besmetting is het belangrijk dat de kip door en door gaar is. Je kunt een kerntemperatuurmeter gebruiken. Je steekt de pin in de kip, tussen dij en borst, maar zorg ervoor dat de punt niet tegen een bot aan zit. Als daar een temperatuur van 80 graden is bereikt, is de kip zeker gaar. Je kunt ook prikken in het vlees en de kleur van het uitlopende sap bekijken. Rood is fout, kleurloos is goed. Nadeel bij het prikken is natuurlijk wel dat je kip iets minder sappig wordt, want dat sap loopt er dus uit.

Braadslee of draaispit

Voor de braadtijd maakt het niet uit, het hangt een beetje van je oven en voorkeuren af welke methode je gebruikt. Leg de kip als je hem in een braadslee doet wel op een rooster, zodat hij niet in het vet/vocht ligt. En let er bij een braadspit goed op dat het gewicht van de kip goed verdeeld is. Als het spit teveel aan één kant zit, draait het niet gelijkmatig rond, en de kip wordt ook niet gelijkmatig gaar. Onder een draaispit zet je een lekbak, anders wordt het natuurlijk een troep in je oven. Zowel in de braadslee onder het rooster, als in de lekbak onder het draaispit, giet je een laagje water. Dit voorkomt dat het vet inbrandt in braadslee of lekbak, en houdt ook de kip malser. Nadeel is dan wel dat je het uitgelekte vet niet kunt gebruiken om de kip te bedruipen. Gebruik dan eventueel een aluminium wegwerpbak (zonder water).

Hoe blijft de kip mals

De lekkerste kip om te roosteren is een beetje vet. Dat vet zorgt ervoor dat het vlees niet uitdroogt tijdens het roosteren, en het overtollige vet druipt gewoon in de lekbak. Je kunt dat vet ook weer -eventueel vermengd met iets anders- over de kip gieten, of de kip ermee bestrijken. Een handig hulpmiddel hierbij is de zgn. 'turkey-baster', een metalen pipet met knijpbal, waarmee je de vloeistof uit de braadslee kunt opzuigen en over de kip kunt laten lopen.
Het vel is ook belangrijk voor een smakelijk resultaat. En het is nog lekker om te eten ook. Let erop dat de kip inderdaad fatsoenlijk vel heeft, dat er geen grote gaten in dat vel zitten.
In middeleeuwse kookboeken zie je wel eens het advies om het borstvlees halverwege de roostertijd af te snijden. Dit is het eerste gaar, en zou tegen de tijd dat de hele kip gaar is te droog zijn geworden. Het borstvlees werd vaak apart verwerkt in bijvoorbeeld blancmanger. Als je de kippeborst zo mals mogelijk wilt houden, kun je de die bedekken met lapjes vet spek, of na een kwartier afdekken met aluminiumfolie met de glimmende kant naar buiten. In dat laatste geval wordt het wel moeilijker de kip te bedruipen. Bij de poelier gebruiken ze niet voor niets draaimolenspitten: de kippen bedruipen elkaar. Hoewel de poelier best lekkere gegrillde kippen kan verkopen, hebben ze één nadeel. Ze zijn allemaal besmeerd met hetzelfde kant&klare specerijenmengsel om ze maar mooi gebruind eruit te laten zien. Wie heeft dat bedacht? (zie Geroosterde kip deel 2)
Als de kip uit de oven wordt gehaald moet je hem niet meteen aansnijden. Bedek het beest met gekreukeld aluminiumfolie (glimmende kant naar binnen), en wacht vijf minuten met het pakken van je mes.

http://www.coquinaria.nl/recepten/kip%20roosteren.htm

[ Bericht 1% gewijzigd door AMAR420 op 16-04-2014 03:54:23 ]
zzzzz
  dinsdag 15 april 2014 @ 07:09:16 #2
334993 AMAR420
waar is amar?
pi_138894111
zzzzz
pi_138894447
Southern fried chicken, net als KFC!

Ingrediënten
Kipfilet of kippenpoten (wat je zelf lekker vind)
3 kopjes bloem
1 halve eetlepel cayennepeper
halve eetlepel knoflookpoeder
2 kopjes karnemelk
2 eetlepels zout
1 eetlepel zwarte peper
3 eieren

Bereidingswijze
1.Maak 2 kommen.
2.1 met karnemelk en ei.
3.1 met bloem, zout, zwarte peper, cayennepeper en knoflookpoeder.
4.Dip de stukken kip eerst in het droge mengsel, daarna in het natte mengsel en dan weer in het droge mengsel.
5.Zorg dat je een pan met olie op het vuur hebt staan die op temperatuur is zodat je meteen de kip erin kan gooien.
6.Zorg dat de olie heet is maar niet zo heet dat de kip na 2 minuten al zwartgeblakerd is. Een temperatuur van 170 graden is aan te raden.
7.Frituur de kip tot deze lekker goudbruin van kleur is.
pi_138894474
Konfijten, van het Franse confit, is een oude traditionele kooktechniek om voedsel voor langere tijd te kunnen bewaren. Deze techniek dateert vanuit de periode dat er geen koelkasten waren en voedsel bewaard werd onder lagen vet, wijn of siroop. Vlees confits, meestal gemaakt met eend (confit de canard), gans (confit d’oie) of varkensvlees (confit de porc), net als vis confits, worden traag gekookt en vervolgens gekoeld in hun eigen vet om zo het vlees beter te kunnen bewaren en het vleesvocht binnen te houden.

Onze koelkasten hebben deze techniek eigenlijk totaal overbodig gemaakt, ware het niet dat we confit maken om de smaak van de ingrediënten te versterken en een malse tekstuur te verkrijgen. De kip of eend is door het konfijten zo rijk aan smaak geworden en heeft een zachte, malse tekstuur gekregen dat we om deze redenen deze techniek eeuwig zullen blijven gebruiken. De liefhebbers van kip met knapperig vel zullen dit gerechtje zeker lusten. Gebruik voor dit recept enkel bouten om zo een optimale extra rijke smaak te verkrijgen.

Genkonfijte kippebout

Wat heb je nodig?
6 kippenbouten
10 teentjes knoflook, gepeld
verse rozemarijn, tijm of oregano takjes
Zout en peper naar smaak
2 EL olijfolie

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 100 graden.

Verdeel de kippebouten in één laag over een ovenschotel met hoge rand. Leg de teentjes knoflook en de verse kruiden tussen de bouten. Besprenkel met de twee eetlepels olijfolie en kruid met peper en zout en zet in de oven gedurende 1 uur.

Na 1 uur verhoog je de temperatuur van de oven tot 175 graden en rooster verder gedurende 1 uur en 30 minuten, tot het vel van de bouten goudbruin is.

Wanneer je kippebouten gaar zijn en het vel is knapperig, haal je de schotel uit de oven. Ofwel eet je de kip onmiddellijk op ofwel kan je de stukken kip koud gebruiken in een slaatje of in pasta.

Indien je de kip niet onmiddellijk gebruikt, laat je de stukken best afkoelen in hun eigen vet (ongeveer 15 tot 20 minuten). Wanneer ze voldoende koud zijn haal je ze uit de schotel en laat ze afdruipen op wat keukenpapier. Haal het vlees van de benen, versnipper in beetgare stukjes en ze zijn klaar voor gebruik in je salade of pasta.

Wil je de stukken kip pas later gebruiken, doe ze dan geheel of in stukken in een luchtdichte container en overgiet met het vloeibare vet. Je kan de kip zo ongeveer 1 week in de koelkast bewaren of enkele maanden in de diepvriezer. Om de kip terug te gebruiken, neem je enkele eetlepels van het vet en bak de stukken kip even aan tot ze krokant zijn.
  dinsdag 15 april 2014 @ 08:10:32 #6
182806 RaymondK
User icon is Raymondk
pi_138894494
interessant topic, maar waarom dat smerige wijf met die ranzige lange Beverwijksemarkt nagels in de OP?
Dan heb je toch gegeten en gedronken gelijk.... :r :')

;)
c_/
pi_138894580
quote:
11s.gif Op dinsdag 15 april 2014 08:10 schreef RaymondK het volgende:
interessant topic, maar waarom dat smerige wijf met die ranzige lange Beverwijksemarkt nagels in de OP?
Dan heb je toch gegeten en gedronken gelijk.... :r :')

;)
c_/
Ik wou het net zeggen. Al die vetten en viezigheid tussen haar nagels... Brrr
  dinsdag 15 april 2014 @ 08:21:19 #8
182806 RaymondK
User icon is Raymondk
pi_138894598
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 april 2014 08:20 schreef Sunshine1982 het volgende:

[..]

Ik wou het net zeggen. Al die vetten en viezigheid tussen haar nagels... Brrr
Hoe zou ze d'r kont afvegen?
Denk je dat ze het zou merken als ze door het papier zou gaan en er wat achter die nagels zou blijven hangen? Denk het niet :D

c_/
  dinsdag 15 april 2014 @ 08:28:17 #9
423464 JaafkeEHV
Vroeger JaafkeGB
pi_138894662
1: stap in de auto
2: rij naar eindhoven centrum
3: parkeer in de heuvelgalerie
4: loop naar de kfc
5: bucketje hotwings
6: niet afrekenen
7: happen maar
pi_138894787
Ik krijg honger van dit topic. En dat op de vroege ochtend.
History became legend, legend became myth.
pi_138894927
Ik zie dat ik niet de enige ben, maar goed:
http://bbq.about.com/od/chicken/ss/aa072807a.htm

Beercan chicken!
Dat is de sappigste en lekkerste manier om kip klaar te maken. Ik gebruik het liefst een bruin bier zoals een Leffe dubbel, maar kiep ook wat cognac of whiskey in het bier.
pi_138895124
De botjes in de kip kun je ook doormidden bijten en het sap er uit zuigen. Goede tip!
  dinsdag 15 april 2014 @ 09:38:08 #13
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_138895691
Koop een pond grote vette vleugels pp bij een goede poelier, supermarkt vleugels zijn waardeloos.
Schil bloemige aardappels en snij ze aan stukken, kruid en zout de vleugels naar smaak en leg deze tussen en op de aardappels op een bakblik. Leg ze een 75 minuten in de oven bij 200 graden. De vleugels worden heerlijk mals en de aardappels zuigen het kippenvet op.
Smullen
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 15 april 2014 @ 09:39:16 #14
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_138895722
quote:
10s.gif Op dinsdag 15 april 2014 08:21 schreef RaymondK het volgende:

[..]

Hoe zou ze d'r kont afvegen?
Denk je dat ze het zou merken als ze door het papier zou gaan en er wat achter die nagels zou blijven hangen? Denk het niet :D

c_/
TS rimt haar?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 15 april 2014 @ 09:47:55 #15
189978 controlaltdelete
Ik reageer niet op trollen
pi_138895901
quote:
10s.gif Op dinsdag 15 april 2014 08:21 schreef RaymondK het volgende:

[..]

Hoe zou ze d'r kont afvegen?
Denk je dat ze het zou merken als ze door het papier zou gaan en er wat achter die nagels zou blijven hangen? Denk het niet :D

c_/
Nog erger, hoe zou ze een tampon inbrengen?
Als je in discussie gaat met een trol, wint hij. Als je een trol beledigt, wint hij. Als je tekeer gaat tegen een trol, wint hij. Het enige waar trollen niet tegen kunnen, is te worden genegeerd.
  dinsdag 15 april 2014 @ 09:48:47 #16
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_138895934
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 15 april 2014 @ 17:07:15 #17
334993 AMAR420
waar is amar?
pi_138911488
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 april 2014 09:39 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

TS rimt haar?
nee maar ik vond 'm wel droog haha
zzzzz
  dinsdag 15 april 2014 @ 17:07:42 #18
334993 AMAR420
waar is amar?
pi_138911506
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 april 2014 09:47 schreef controlaltdelete het volgende:

[..]

Nog erger, hoe zou ze een tampon inbrengen?
pleur eens een end op
zzzzz
pi_138921630
Sinds een paar maanden pekel ik kip vaak voordat ik het in de oven doe. Kippendijvlees heeft mijn voorkeur. Meestal hebben wij met zijn tweetjes 300 gram kip. Dit doe ik in 1 liter koud water met 50 gram zout en laat ik 1.5 uur staan. Daarna de kip afspoelen, deppen en snijden. De kip is dan echt zoveel lekkerder dan wanneer ik hem bijvoorbeeld met citroensap een paar uur laat marineren.
  dinsdag 15 april 2014 @ 22:17:08 #20
334993 AMAR420
waar is amar?
pi_138925388
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 april 2014 21:12 schreef Ruif het volgende:
Sinds een paar maanden pekel ik kip vaak voordat ik het in de oven doe. Kippendijvlees heeft mijn voorkeur. Meestal hebben wij met zijn tweetjes 300 gram kip. Dit doe ik in 1 liter koud water met 50 gram zout en laat ik 1.5 uur staan. Daarna de kip afspoelen, deppen en snijden. De kip is dan echt zoveel lekkerder dan wanneer ik hem bijvoorbeeld met citroensap een paar uur laat marineren.
zoutig?
zzzzz
  dinsdag 15 april 2014 @ 22:17:26 #21
334993 AMAR420
waar is amar?
pi_138925400
zzzzz
  dinsdag 15 april 2014 @ 22:17:37 #22
334993 AMAR420
waar is amar?
pi_138925414
zzzzz
  dinsdag 15 april 2014 @ 22:22:09 #23
401892 Helsinki
Avec persévérance.
pi_138925645
Ik ga binnenkort dit kippetje maken. Ben benieuwd!
pi_138925748
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 april 2014 22:17 schreef AMAR420 het volgende:

[..]

zoutig?
Nee, had ik ook verwacht, maar is niet het geval. Ik probeerde het een keer na een tip op een forum (misschien wel hier :P ) en ben gelukkig met het resultaat. Meestal is supermarkt kip vrij droog, vooral in pasta's of wokgerechten waar je kleine stukjes hebt. Ik gooi de kippendijen in een luchtdichte zak vd Ikea met dus 50 gr zout per liter. de 300 gram kip haal ik er na 1.5/2 uur weer uit en spoel ze even af. Dan dep ik ze droog, snij ze in stukken en bak ze of doe ze in de oven.

zie oa. http://www.nrc.nl/koken/2(...)n-van-lang-badderen/
pi_138925896
Goed topic, zal morgen een recept posten.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')