abonnement Unibet Coolblue
pi_152745635
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 mei 2015 12:12 schreef Tobi-wan het volgende:

[..]

Moet hier toch nog even op terugkomen, het is toch niet helemaal duidelijk. Als de p-waarde 0.000 is in SPSS (dus niet 0 want dat kan niet), kan je de hypothese dat iets geen effect heeft verwerpen?
Aangezien het om een correlatie gaat, kun je de nulhypothese dat er geen correlatie is tussen de twee variabelen verwerken. 0.000 is immers lager dan 0.05. Zeggen dat er een effect is (wat ik deed in de eerste post, excuses), zou ik achterwege laten, omdat dat zou kunnen worden gelezen als "Variabele 1 beïnvloed Variabele 2" en die conclusie kun je bij correlaties niet trekken. Er is een samenhang en je kunt beoordelen of deze positief of negatief is en sterk of zwak. :)
quote:
[ afbeelding ]

Heb even bovenstaande vergelijking gemaakt omdat het zonder onderzoek aannemelijk is dat deze gegevens met elkaar verbonden zijn. Hier geldt ook hetgeen wat je hierboven plaatste?
De uitleg uit mijn vorige past en wat ik hierboven zeg gelden ook voor deze variabelen ja. Zoals je zelf zegt is dit resultaat te verwachten omdat je in beide vragen min of meer hetzelfde meet.
quote:
Of moet ik hier de scatter plot toe te passen om te zien of er echt een correlatie tussen de twee variabelen is?
De correlatie is er, maar zoals oompaloompa al zei, het hoeft niet perse een lineair verband te zijn. De scatterplots kunnen helpen om daar wat meer inzicht in te krijgen. :)
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')