hier gestopt met lezen.quote:Op dinsdag 18 februari 2014 22:00 schreef Gabrunal_2013 het volgende:
als je ziet dat nu bijna iedereen naar HAVO gaat
ja echt! als je Mavo-D mocht doen was je heel wat, want de meesten deden de Mavo op C niveau.. Nu word je door veel mensen vaak gezien als "dom" als je VMBO doet. Volgens mij gaat ook een meerderheid naar de HAVO, terwijl Nederland echt niet slimmer is geworden! Dit is erg jammer vind ik. Jammer voor de leerlingen op VMBO Je diploma wordt door die enorme devaluatie die aan de gang is steeds minder waard. Je moet straks WO gedaan hebben om eenvoudig administratief werk te doen in Nederland. En dan zijn we op papier allemaal hoog opgeleid, je hebt er niets aan!quote:Op dinsdag 18 februari 2014 22:01 schreef bijdehand het volgende:
Slimme kinderen naar de mavo? Serieus?
Ik heb 28 jaar geleden m'n MAVO-D diploma gehaald en dan was je echt niet buitengewoon slim hoor.quote:Op dinsdag 18 februari 2014 22:13 schreef Gabrunal_2013 het volgende:
[..]
ja echt! als je Mavo-D mocht doen was je heel wat, want de meesten deden de Mavo op C niveau.. Nu word je door veel mensen vaak gezien als "dom" als je VMBO doet. Volgens mij gaat ook een meerderheid naar de HAVO, terwijl Nederland echt niet slimmer is geworden! Dit is erg jammer vind ik. Jammer voor de leerlingen op VMBO Je diploma wordt door die enorme devaluatie die aan de gang is steeds minder waard. Je moet straks WO gedaan hebben om eenvoudig administratief werk te doen in Nederland. En dan zijn we op papier allemaal hoog opgeleid, je hebt er niets aan!
Dat komt natuurlijk door de mensen die die opleidingen bevolken.quote:Op dinsdag 18 februari 2014 22:13 schreef Gabrunal_2013 het volgende:
[..]
ja echt! als je Mavo-D mocht doen was je heel wat, want de meesten deden de Mavo op C niveau.. Nu word je door veel mensen vaak gezien als "dom" als je VMBO doet.
Dit is dus onwaar.quote:Volgens mij gaat ook een meerderheid naar de HAVO, terwijl Nederland echt niet slimmer is geworden!
Nee, het diploma is waard wat het waard is: Het VMBO devalueert niet: de resultaten die jongeren behalen of de eisen die aan ze gesteld worden devalueren, de diploma's zijn dus precies waard wat het is.quote:Dit is erg jammer vind ik. Jammer voor de leerlingen op VMBO Je diploma wordt door die enorme devaluatie die aan de gang is steeds minder waard.
Het is best nutteloos om WO te doen voor administratief werk aangezien dat vooral kunstjes zijn. Kunstjes leer je niet op het WO: Daar leer je onderzoek te doen naar nieuwe technieken.quote:Je moet straks WO gedaan hebben om eenvoudig administratief werk te doen in Nederland.
Nogmaals, van deze ontwikkeling is geen sprake.quote:En dan zijn we op papier allemaal hoog opgeleid, je hebt er niets aan!
VWO Natuurkunde is hier te vinden:quote:Op dinsdag 18 februari 2014 22:13 schreef FF_Serieus het volgende:
Mee eens, maar kun je nog ergens oude examens inkijken van de jaren '70 en '80?
Er was niets praktijkgericht aan MAVO-HAVO-VWO. Gewoon voorbereidend onderwijs. Ook 30 jaar geleden al.quote:Op dinsdag 18 februari 2014 22:23 schreef Kola het volgende:
Als hoogopgeleid zijn de norm is, dan zal het vanzelfsprekend zijn dat het niveau omlaag gaat. Niet veel schokkends aan. Maar 30 jaar geleden was onderwijs toch ook nog veel meer praktijkgericht? Haast niet te vergelijken.
nou nee hoor, ik heb een prima baan en heb ook gewoon doorgeleerd na de MAVO heb ik nog de MTS en HTS gedaan.quote:Op dinsdag 18 februari 2014 22:23 schreef Poepoog het volgende:
TS voelt zich een beetje minderwaardig
Klopt: VMBO HAVO en VWO hebben zeker tot de 4e klas grotendeels dezelfde stof.quote:Op dinsdag 18 februari 2014 22:24 schreef Gabrunal_2013 het volgende:
Ik heb net wat examenstof HAVO bekeken (Natuurkunde, Wiskunde, NG profiel) Ik zie eigenlijk geen stof die ik niet ken. Ik denk dat het niveau goed vergelijkbaar is met MAVO-D. Alleen wat men nu in 5 jaar op de HAVO doet, deed met vroeger op de MAVO in 4 jaar.
Vergelijk het dan ten minste met de examens uit jouw tijd. Het is altijd zo sneu om te zien dat ouderen overal op kankeren, terwijl dat alleen maar voortkomt uit een idee van nostalgie; vroeger was immers alles beter. Vroeger hadden we nog mannen, vroeger was iedereen socialer en vroeger was de politiek nog goed. Geert Wilders hoopt ook zieltjes te winnen met dit goedkope sentiment.quote:Op dinsdag 18 februari 2014 22:24 schreef Gabrunal_2013 het volgende:
Ik heb net wat examenstof HAVO bekeken (Natuurkunde, Wiskunde, NG profiel) Ik zie eigenlijk geen stof die ik niet ken. Ik denk dat het niveau goed vergelijkbaar is met MAVO-D. Alleen wat men nu in 5 jaar op de HAVO doet, deed met vroeger op de MAVO in 4 jaar.
Tja, je hebt hier natuurlijk wel een punt. Ik hou helemaal niet van dat onderwijs op afstand en google het maar mentaliteit. Ik hou van klassikaal onderwijs met een duidelijke structuur, rijtjes stampen en dus veel contact uren.quote:Op dinsdag 18 februari 2014 22:31 schreef bijdehand het volgende:
[..]
Vergelijk het dan ten minste met de examens uit jouw tijd. Het is altijd zo sneu om te zien dat ouderen overal op kankeren, terwijl dat alleen maar voortkomt uit een idee van nostalgie; vroeger was immers alles beter. Vroeger hadden we nog mannen, vroeger was iedereen socialer en vroeger was de politiek nog goed. Geert Wilders hoopt ook zieltjes te winnen met dit goedkope sentiment.
Toen had je bijvoorbeeld nog de lts, wat veel later pas het vmbo is geworden. Bijna volledig praktijkgericht. Daarna konden jongens gewoon als leerjongen aan het werk. Dat is toch heel anders dan nu?quote:Op dinsdag 18 februari 2014 22:27 schreef Swetsenegger het volgende:
[..]
Er was niets praktijkgericht aan MAVO-HAVO-VWO. Gewoon voorbereidend onderwijs. Ook 30 jaar geleden al.
Wat heeft LTS of VMBO met MAVO te maken, waar het in dit topic over gaat? En leerjongens? welnee, je had leer en werk trajecten. die heb je nu ook nog steeds.quote:Op dinsdag 18 februari 2014 22:37 schreef Kola het volgende:
[..]
Toen had je bijvoorbeeld nog de lts, wat veel later pas het vmbo is geworden. Bijna volledig praktijkgericht. Daarna konden jongens gewoon als leerjongen aan het werk. Dat is toch heel anders dan nu?
In de brugklas is de stof in vwo-boeken gelijk aan stof in havo-boeken. Pas tijdens het derde jaar wordt er onderscheid gemaakt tussen vwo-stof en havo-stof. Drie jaar brugklas havo/vwo-stof wordt bij het vmbo in 4 jaar gegeven.quote:Op dinsdag 18 februari 2014 22:30 schreef n00b13 het volgende:
[..]
Klopt: VMBO HAVO en VWO hebben zeker tot de 4e klas grotendeels dezelfde stof.
Het is dan ook meer dat ze proberen een bepaalde denkwijze aan te leren dan daadwerkelijk andere stof.
In VWO boeken zullen bijvoorbeeld meer vragen staan die uitdagen: om een onderzoeksmentaliteit te kweken.
In VMBO boeken zal vooral de stof zelf centraal staan: Hoe werkt het en hoe kun je het praktisch invullen?
In HAVO boeken wordt de gepoogd de theorie over te brengen en een zoek-het-zelf-maar-uit mentaliteit over te dragen. Zo wordt geprobeerd leerlingen zelflerend te maken.
Ik ben geen docent of deskundige, maar volgens mij is het zo ongeveer of het lijkt hierop.
drie jaar brugklas?quote:Op dinsdag 18 februari 2014 22:51 schreef superdrufus het volgende:
[..]
In de brugklas is de stof in vwo-boeken gelijk aan stof in havo-boeken. Pas tijdens het derde jaar wordt er onderscheid gemaakt tussen vwo-stof en havo-stof. Drie jaar brugklas havo/vwo-stof wordt bij het vmbo in 4 jaar gegeven.
Dat alle jongens die voormalig naar de lts gingen en meisjes naar de huishoudschool natuurlijk, nu standaard naar het vmbo/mavo moesten. Veel meer theoretisch gericht, niet voor iedereen weggelegd. Ondertussen werden scholen alsmaar gestimuleerd hun leerlingen hoger op te leiden om voor meer toestroom naar hogescholen en universiteiten te zorgen, dus dan is het toch vanzelfsprekend dat het niveau omlaag zal moeten/gaan? Anders zou het maar voor een specifieke groep haalbaar zijn, en dat was iets wat ze juist niet meer wilden.quote:Op dinsdag 18 februari 2014 22:38 schreef Swetsenegger het volgende:
[..]
Wat heeft LTS of VMBO met MAVO te maken, waar het in dit topic over gaat? En leerjongens? welnee, je had leer en werk trajecten. die heb je nu ook nog steeds.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Immers volgde in die tijd ruim meer dan 60% het MAVO-niveau of lager. Het huidige HAVO-niveau of hoger wordt door ongeveer de helft van de leerlingen gevolgd. De zwakste HAVO-leerlingen van nu zijn dus ongeveer even intelligent als de modale MAVO-D-leerling van toen.
Hiermee kom je op de vraag uit of dat het onderwijs in die tijd is verbeterd. Ik vrees van niet.
Ik heb zelf wel eens oude MAVO-examens ingekeken en vergeleken met HAVO-examens, mijn indruk was dat het niveau inderdaad redelijk vergelijkbaar is. Wat andere stof maar wel vergelijkbaar qua niveau.ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |