| Pietverdriet | donderdag 13 februari 2014 @ 14:05 |
| Ik stook sinds kort met hout en hoor al jaren het huismiddel dat tegen roetopbouw in de schoorsteen het verbranden van aardappelschillen is. Ik lees het ook op internet, en dat ook in UK en D. Maar is het daadwerkelijk waar, en waarom werkt het? Is hier ook daadwerkelijk onderzoek naar gedaan? | |
| Aladin | donderdag 13 februari 2014 @ 18:15 |
| Nooit van gehoord maar in de bouwmarkt zijn pakjes te koop die je af en toe er in gooit om de schoorsteen schoon te krijgen. | |
| Mr.44 | donderdag 13 februari 2014 @ 18:23 |
Roet komt door onvolledige verbranding en aardappelschillen lijken me daar niet bevorderlijk voor. Maar misschien dat als je regelmatig de schillen erin gooit dat er meer nog brandende deeltjes de schoorsteen in verdwijnen en je zo het opgebouwde roet op een gecontroleerde manier wegbrand? Het lijkt me ergens sterk dat het een positief effect kan hebben | |
| Molurus | donderdag 13 februari 2014 @ 18:39 |
| http://baunschimneysweepi(...)nt-creosote-buildup/ "In all honesty, however, the old wise tale about burning potato peelings/skins does in fact help. You have to use fresh/uncooked potatoes. What’s interesting is the byproduct of the potato peels/skins create a chemical reaction that drys out the chimney allowing any creosote buildup to dry up. Although you still need to have your chimney cleaned regularly, because even potato peels won’t prevent the chimney from getting dirty, but it will help decrease chances of a chimney fire due to creosote." 'Chemical raction'. Klinkt nog wat vaag. Ik ben niet overtuigd. | |
| Perrin | donderdag 13 februari 2014 @ 19:28 |
| Lijkt me ook een broodje aap verhaal. Ik zou iig niet weten via welk mechanisme dat zou moeten werken. Kan er weinig zinnigs over vinden op internet ook.. | |
| Salvad0R | donderdag 13 februari 2014 @ 19:30 |
| gewoon 1 x in de paar jaar een ventje met zo'n stalen pleeborstel erdoorheen laten gaan. | |
| Pietverdriet | donderdag 13 februari 2014 @ 19:37 |
Zou kunnen, maar je begrijpt nu waarom ik hier vraag | |
| moeilijkgeval | vrijdag 14 februari 2014 @ 08:45 |
| Lijkt me een mooi klusje voor de wetenschap om dit interessant vraagstuk te onderzoeken, wie weet wat er nog meer uit voorkomt. En ook de verschillen tussen de verschillende schilletjes moeten onderzocht worden. Je hebt bintjes, eigenheimers, bildstar en nog vele andere soorten en de ene aardappelschil is de andere niet. En de een schilt met een dunschiller en de ander neemt het niet zo nauw daarmee, maar dit zal ook van invloed kunnen zijn op de meetresultaten. Daarnaast moet er dan ook onderzoek komen naar de invloeden van roetopbouw in schoorstenen als je geen aardappelschillen, maar bananenschillen gebruikt. Ik heb dat laatste zojuist geprobeerd, maar ik heb een cv en het resultaat was dat het waakvlammetje uitging in de geyser. Ik vermoed dan ook dat het beter werkt bij een open haard of houtkacheltje, en juist slechter bij een cv. | |
| nikao | vrijdag 14 februari 2014 @ 09:10 |
Zeg caveman, waarom heb jij uberhaupt een CV? Je bent toch zo anti-wetenschap? Beetje hypocriet. | |
| moeilijkgeval | vrijdag 14 februari 2014 @ 09:13 |
Zeg schriftgeleerde, die CV zat er al in toen ik dit huis ging bewonen. Wel een beetje on-topic blijven svp, en niet steeds afdwalen van de vraag doe gesteld wordt | |
| enigmaticplanet | vrijdag 14 februari 2014 @ 09:24 |
| Wat Moeilijkgeval hier aangeeft is geheel geen domme vraag. Vochtverbranding (natte schillen) van aardappelen en/of zelfs sinasappels zijn goed voor de anti-roet vorming van een brandkachel. Het is wel degelijk bewezen dat dit ten goede komt aan de kachelpijp. Nu moet je niet meteen denken goh laat ik dat eens elke keer doen, maar zo af en toe is dat best goed. Roetvorming in de pijp wordt stukken minder omdat de hechting en opstapeling van verbrandt roet minder wordt. De pijp wordt zogezegd gesmeerd. | |
| Perrin | vrijdag 14 februari 2014 @ 09:29 |
Gaat het dan om het vocht? Dan zou je bijv ook een vochtig houtblok kunnen gebruiken (naast droge houtblokken om het vuur brandend te houden). | |
| Pietverdriet | vrijdag 14 februari 2014 @ 09:31 |
Dat dit veel gezegd wordt weer ik, maar waar is dit bewezen? Of is het alleen maar een verhaal wat nagepraat wordt? | |
| Pietverdriet | vrijdag 14 februari 2014 @ 09:31 |
Nat hout is nu juist heel slecht om te stoken, creosoot en roetvorming | |
| moeilijkgeval | vrijdag 14 februari 2014 @ 09:44 |
| Dat van die simaasappelschilletjes is trouwens helemaal geen gek idee. Zelfs al zou het NIET helpen op het gebied van creosoot en roetvorming , de aroma daarvan kan zeker een heilzame werking kunnen hebben op de gebruiker en (last but not least) ook de schoorsteen. Maar dat zou je dan ook kunnen zeggen van mandarijnenschilletjes in de schoorsteen. Ik pleit voor meer onderzoek op dit gebied. | |
| enigmaticplanet | vrijdag 14 februari 2014 @ 09:59 |
Nouja heilzaam is niet aan te bevelen, dan moet je op het dak gaan staan en met je snuit de overige rook inhaleren. Meer onderzoek is niet nodig. Sommige brandweerkorpsen geven aan na een schoorsteenbrand om bovenstaande te doen verbranden, ter voorkoming van. | |
| enigmaticplanet | vrijdag 14 februari 2014 @ 10:03 |
Het enige bewijs is dat vroeger schillen werden verbrand in de kachel en waar schoorsteenbranden nihil waren. Kijk nu, nu gaat het om geld en het 'oplichten' van mensen door te zeggen dat dit niet kan en 'hun' producten te kopen wat goed is. Pietverdriet pak een zakdoek en doe je ding, linksom of rechtsom dat maakt mij niet uit, het is jou kachelpijp | |
| Perrin | vrijdag 14 februari 2014 @ 10:04 |
Ben je een beetje klaar met je getrol? Je bent niet grappig. | |
| Pietverdriet | vrijdag 14 februari 2014 @ 10:07 |
Dit is W&T, ik wil weten hoe het daadwerkelijk zit. Als jij moeite hebt met een streven naar objectieve kennis ben je hier verkeerd | |
| nikao | vrijdag 14 februari 2014 @ 10:08 |
Ach, kan ik die blokkeerfunctie ook eens uitproberen | |
| moeilijkgeval | vrijdag 14 februari 2014 @ 10:43 |
| -edit: kappen- [ Bericht 98% gewijzigd door Perrin op 14-02-2014 11:12:05 (doortrollen) ] | |
| enigmaticplanet | vrijdag 14 februari 2014 @ 10:52 |
Ik heb er geen moeite mee Piet, begrijp me niet verkeerd, wetenschap begint bij jezelf, ik zal het anders formuleren: probeer het uit, start je onderzoek en publiceer na een aantal maanden uw resultaten hier. Alle credits zullen dan naar u gaan met mij en andere hier op het forum als getuige. En waar nodig zal ik u ook nog aanbevelen en ondersteunen bij het AAAS. Goedendag. | |
| moeilijkgeval | vrijdag 14 februari 2014 @ 11:11 |
En dan zal ik u tevens aanbevelen bij de AAS http://www.aasserviceinc.com/ | |
| Schonedal | vrijdag 14 februari 2014 @ 11:21 |
| Daar ik al vele jaren een houtkachel/allesbrander heb controleer ik af en toe de roetaanslag in het rookgassenafvoerkanaal. Wat meestal blijkt is dat er alleen een roetkorst zit op het laatste stukje boven in de pijp. Het rookkanaal is dubbelwandig en geïsoleerd want roetaanslag vind uitsluitend plaats waar waterdamp in het rookgas als gevolg van afkoeling kan condenseren, dus als de pijp goed warm is krijg je daar geen roetaanslag want het condenswater houdt ook de roetdeeltjes vast. Aardappelschillen gooi ik nooit in de kachel, wel afgekloven kippenbotjes, daarmee tracteer ik dan de hele buurt op een heerlijke braadgeur. | |
| ikheetmartijn | vrijdag 14 februari 2014 @ 11:21 |
| Waarom zou je het willen? Ben je niet gewoon verplicht je schoorsteen schoon te laten maken door een gerenommeerd bedrijf ivm je verzekering? | |
| Perrin | vrijdag 14 februari 2014 @ 11:25 |
Maar in dat geval zou je verwachten dat extra vocht in de vorm van verse aardappelschillen juist averechts werkt.. | |
| moeilijkgeval | vrijdag 14 februari 2014 @ 11:31 |
Interessant is wel om van een kenner te horen dat er vaak alleen roet zit op het laatste stukje pijp bovenin . Vooral als je dan hoort dat er geen natte aardappelschillen gebruikt worden, maar (droge) kippenbotjes. Ik voel aan mijn water date we op de goede weg zijn. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als we het hele mysterie konden oplossen met een manier waarop ook nog eens de hele buurt op een braadgeur getrakteerd wordt. Toch zit dat laastste stukje pijp me nog een beetje dwars : waarom zit daar wel roet ? Wie zou een poging willen wagen om deze theorie wetenschappelijk te kunnen verklaren ? Uiteraard is dat een koeler gedeelte met meer kans op condensatie maar na wat langer stoken wordt dat stukje ook bloedjeheet. | |
| Schonedal | vrijdag 14 februari 2014 @ 11:39 |
| Door de luchtcirculatie rond de pijp die boven het dak uitsteekt kan het laatste stukje 10- 20 cm wel afkoelen daar gaat het roet op de vochtrand aankleven. Ook bij de verbranding van droog hout ontstaat water in dampvorm, hout bevat waterstof dit verbindt zich met zuurstof tot water zoals bekend is. Een geïsoleerde schoorsteenpijp blijft over de hele lengte warm, de verbrandingsgassen kunnen niet tot beneden de condensatietemperatuur afkoelen zodat er geen roetaanslag plaats vindt en de schoorsteen trekt veel beter omdat warme lucht lichter is dan koude lucht. | |
| nikao | vrijdag 14 februari 2014 @ 11:44 |
Yes, 1x per jaar zelfs. | |
| nikao | vrijdag 14 februari 2014 @ 11:45 |
Goeie uitleg, maar please don't feed the troll | |
| moeilijkgeval | vrijdag 14 februari 2014 @ 13:32 |
| echt afgelopen nu [ Bericht 99% gewijzigd door Molurus op 14-02-2014 13:41:49 ] | |
| Schonedal | vrijdag 14 februari 2014 @ 21:10 |
| Ter aanvulling van wat ik en anderen zoal naar voren gebracht hebben betreffende roetafzetting in schoorstenen en ter verduidelijking van de problematiek die zich zoal voordoet aangaande verbrandingsprocessen die zich afspelen in houtkachels en zonodig ook allesbranders waarin allerlei zaken zoals aardappelschillen, afgekloven kippenbotjes, houtblokken en afval zoals autobanden, kaplaarzen, stukgelezen boeken, kranten van gisteren en eergisteren ( die van vooreergisteren zijn reeds eerder verbrand) teneinde de sterk oplopende aardgaskosten wat in de hand te houden kan ik hier nog bovendien opmerken dat bij mijn dubbelwandige schoorsteenpijp waarvan de ruimte tussen de binnen- en buitenpijp gevuld is met isolatiekorrels de binnenpijp van gladgepolijst roestvrij staal vervaardigd is zodat dit èèns te meer een meespelende factor is die het afzetten van roet helpt te voorkomen zodat eens per jaar vegen absoluut niet noodzakelijk is en ik met een gerust hart lak kan hebben aan de eisen die verzekeringsmaatschappijen stellen ten aanzien van schoorstenen van houtkachels. | |
| Kirov | vrijdag 14 februari 2014 @ 21:14 |
Liever elk jaar. | |
| Salvad0R | zaterdag 15 februari 2014 @ 01:24 |
Ja. Als je die kubieke meters eikenhout wegjakkert wel ja. | |
| Kirov | zaterdag 15 februari 2014 @ 10:42 |
De hoeveelheid maakt niet zo heel veel uit. Wel de manier waarop gestookt word en het soort kachel. | |
| nikao | zaterdag 15 februari 2014 @ 11:17 |
Ook door de verzekering opgelegd he? (bij mij tenminste). Als je schoorsteenbrand krijgt en je hebt langer dan een jaar niet laten vegen dan ben je het haasje. |