abonnement Unibet Coolblue
pi_147398246


http://www.ustream.tv/NASAJPL


NASAJPL 5:02 PMThe briefing is starting now.

NASAJPL 5:03 PMWe will open up the chat again during the Q&A.

NASAJPL 5:04 PMImages are here: http://go.nasa.gov/curiositytelecon

NASAJPL 5:04 PMMichael Meyer, Mars Exploration Program lead scientist at NASA Headquarters in Washington, is speaking now.

NASAJPL 5:06 PMThis is the image you just saw: http://www.nasa.gov/jpl/msl/pia19080/#.VIXaekgteR8

NASAJPL 5:06 PMNow Sanjeev Gupta, Curiosity science team member at Imperial College in London, is speaking.

NASAJPL 5:07 PMThe images that are being discussed are here: http://www.nasa.gov/jpl/msl/pia19067/#.VIXa0EgteR8
NASAJPL 5:08 PMand #2 is here: http://www.nasa.gov/jpl/msl/pia19068
NASAJPL 5:08 PMand #3 is here: http://www.nasa.gov/jpl/pia19069
NASAJPL 5:08 PM#4: http://www.nasa.gov/jpl/msl/pia19070
NASAJPL 6:12 PM#5 http://www.nasa.gov/jpl/msl/pia19071
NASAJPL 6:13 PM#6 http://www.nasa.gov/jpl/msl/pia19072
NASAJPL 6:14 PM#7 http://www.nasa.gov/jpl/msl/pia19073/

NASAJPL 6:15 PMNow speaking is John Grotzinger, Curiosity project scientist at the California Institute of Technology in Pasadena, California

NASAJPL 6:17 PMHe is discussing image #7 http://www.nasa.gov/jpl/msl/pia19073/

NASAJPL 6:17 PMNow we turn to http://www.nasa.gov/jpl/msl/pia19074

NASAJPL 6:19 PMGrotzinger image #2 http://www.nasa.gov/jpl/msl/pia19075 new messages
637 CHATTING NOW

NASAJPL 6:20 PMGrotzinger image #3 http://www.nasa.gov/jpl/msl/pia19076
NASAJPL 6:22 PMGrotzinger image #4 http://www.nasa.gov/jpl/msl/pia19077
NASAJPL 6:23 PMGrotzinger image #5 http://www.nasa.gov/jpl/msl/pia19078
NASAJPL 6:24 PMGrotzinger image #6 http://www.nasa.gov/jpl/msl/pia19079

NASAJPL 6:26 PMNow speaking is Ashwin Vasavada, Curiosity deputy project scientist at NASA's Jet Propulsion Laboratory in Pasadena

NASAJPL 6:29 PMVasavada image #1 http://www.nasa.gov/jpl/msl/pia19080

NASAJPL 6:31 PMThe chat box is open!

Nu kan publiek vragen stellen

[ Bericht 5% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 08-12-2014 18:45:57 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_147428878
08-12-2014

Mars was tientallen miljoenen jaren lang een natte planeet


Sedimentformaties aan de voet van Mount Sharp, gefotografeerd door Curiosity. (NASA/JPL-Caltech/MSSS)

Lang geleden kunnen er overal op Mars gedurende tientallen miljoenen jaren meren en rivieren zijn geweest. Dat concluderen planeetonderzoekers op basis van metingen en foto's van de Amerikaanse Marswagen Curiosity. Eerder was al bekend dat Mars een paar miljard jaar geleden een veel aangenamer klimaat had dan nu, maar er werd altijd rekening mee gehouden dat de aanwezigheid van vloeibaar water aan het oppervlak mogelijk kortstondig of lokaal was.

Curiosity is geland in de grote inslagkrater Gale. Middenin die krater bevindt zich de 5 kilometer hoge berg Mount Sharp. De Marswagen is inmiddels aan de voet van de berg gearriveerd, en heeft daar dikke pakketten van afzettingsgesteenten (sedimenten) aangetroffen, zoals ze in de loop van zeer lange tijd ontstaan op de bodems van meren. Vermoedelijk is de oude inslagkrater keer op keer gevuld geweest met water, aangevoerd door rivieren. Dat is alleen goed te verklaren wanneer de gehele planeet gedurende lange tijd veel warmer is geweest. (GS)

'allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_147537298
13-12-2014

ExoMars: ook Europa wil nu wel eens heelhuids op Mars landen

Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 13 december 2014 om 09:00 uur
exomars
Het oppervlak van Mars is tot op heden het speelveld van de Amerikanen die er momenteel twee rovers hebben rondrijden. Maar daar komt verandering in. De Europeanen komen eraan! ESA werkt momenteel hard aan de ExoMars-rover die het hele Beagle-drama moet doen vergeten.

Op 19 december 2003 laat de rond Mars cirkelende Mars Express een pakketje los. Dat pakketje bestaat uit Beagle 2: een Marslander die zes dagen later op het oppervlak van de rode planeet moet landen. Uitgerust met tal van instrumenten – waaronder gereedschappen voor het verzamelen en analyseren van gesteenten en bodemmonsters – moet de lander ons een beter beeld van Mars geven en achterhalen of er op de rode planeet leven mogelijk was en/of is. Maar de missie mislukt. Er wordt niets meer van Beagle 2 vernomen en ESA concludeert dat de lander als verloren moet worden beschouwd. Enkele dagen later zetten de Amerikanen – met succes – rover Spirit op het oppervlak van de rode planeet. Drie weken later volgt een tweede Amerikaanse rover: Opportunity.

ExoMars
Anno 2014 vinden we op het oppervlak van Mars drie Amerikaanse rovers. Spirit – die inmiddels de geest heeft gegeven – Opportunity – die na meer dan tien jaar trouwe dienst nog steeds actief is – en Curiosity. Alledrie behoren ze toe aan de Amerikanen. De Europeanen leken zich lang niet meer te durven wagen aan een missie naar het oppervlak van Mars. Maar dat gaat veranderen. ESA maakt zich namelijk – in nauwe samenwerking met de Russen – op voor ExoMars: een ambitieuze ruimtemissie bestaande uit een Marsorbiter, landingsmodule en rover.


De orbiter en EDM nemen afscheid. Afbeelding: ESA.

De orbiter
In 2016 wil ESA de eerste twee hoofdrolspelers van de ExoMars-missie lanceren. Het gaat om een orbiter die in een baan rond Mars gaat cirkelen en Schiaparelli. De orbiter zal met name onderzoek gaan doen naar de atmosfeer van Mars. De orbiter zal zo ook een steentje bijdragen aan onze kennis van de rode planeet. Zo gaat deze zich bijvoorbeeld vastbijten in het methaan-vraagstuk. We weten uit eerder onderzoek dat in de Martiaanse atmosfeer kleine hoeveelheden methaan te vinden zijn. Aangezien methaan slechts kort stand kan houden, wijst de aanwezigheid van het stofje in de Martiaanse atmosfeer erop dat op Mars een bron van methaan te vinden is. Dat kan een biologische bron (leven!) zijn, maar ook een chemische bron. Door de hoeveelheden methaan (en andere spoorgassen in de atmosfeer van Mars) heel nauwkeurig vast te stellen, kan de orbiter mogelijk plekken op het oppervlak van Mars aanwijzen waar deze gassen tot stand komen. In de toekomst kunnen we die plekken wellicht met een bezoekje vereren. Naast wetenschappelijk onderzoek is de orbiter ook van cruciaal belang voor de communicatie. Eerst voor de communicatie tussen de lander en de aarde en later voor de communicatie tussen de rover en de aarde.

Schiaparelli
Zoals gezegd wordt de orbiter in 2016 gelanceerd. Maar de orbiter hoeft de negen maanden lange reis naar Mars niet alleen te make. Schiaparelli gaat mee. Schiaparelli wordt ook wel aangeduid als de Entry, Descent and Landing Demonstrator Module (EDM). Deze module zit aan de orbiter gekoppeld en doet eigenlijk dienst als een soort proefkonijn. Met de EDM wil ESA de landing van de toekomstige Marsrover ‘oefenen’. Drie dagen voor de Marsorbiter bij de rode planeet arriveert, maakt EDM zich los van de orbiter en koerst af op Mars. Vervolgens vliegt deze op een hoogte van zo’n 120 kilometer boven het oppervlak van Mars de Martiaanse atmosfeer binnen om daarna – hopelijk heelhuids – met behulp van parachutes op het oppervlak van Mars te landen. Daar zal deze gedurende korte tijd (twee tot acht dagen) verschillende onderzoeken uitvoeren. Hoofddoel van de lander is echter demonstreren dat de technologie die ESA wil gebruiken om enkele jaren later een rover op het oppervlak van Mars te zetten, werkt. Die rover kiest in 2018 het luchtruim.


De ExoMars-rover is uitgerust met zes wielen en voorzien van zonnepanelen. De rover kan zich autonoom verplaatsen. Hij creëert daartoe op basis van foto’s van zijn omgeving een digitale kaart en stippelt op die kaart een route uit. Met behulp van speciale camera’s die hem helpen om botsingen te vermijden, kan hij zich vervolgens veilig bewegen en tot wel 100 meter per sol (een Martiaanse dag) afleggen. Afbeelding: ESA.

Leven op Mars
Tijdens de ExoMars-missie hoopt ESA antwoord te krijgen op verschillende vragen. ‘Is (of was er ooit) leven op Mars?’ is zonder enige twijfel de meest interessante vraag. Met name de ExoMars-rover kan helpen om hierop een antwoord te vinden. De rover zal zich over het oppervlak van Mars verplaatsen op zoek naar sporen van leven. Tegelijkertijd zal deze ook een kijkje onder het Marsoppervlak nemen: de rover is uitgerust met een boor die tot wel twee meter diep kan boren. Materialen die tijdens zo’n boring verzameld worden, kunnen aan boord van de rover geanalyseerd worden. ESA verwacht met name veel van deze bodemmonsters. Het is immers waarschijnlijker dat we in bodemmonsters sporen van leven aantreffen, omdat de dunne atmosfeer van Mars bovengrondse sporen van leven onvoldoende kan beschermen tegen schadelijke straling. Maar de ExoMars-rover beschikt over meer dan alleen een boor. Aan boord van de rover zijn verschillende instrumenten te vinden, waaronder een camera waarmee deze het Marsoppervlak in beeld moet brengen, instrumenten om ondergronds water op te sporen en instrumenten om bodemmonsters te analyseren.

EUROPEANEN EN RUSSEN
ExoMars is het werk van ESA en Roscosmos: de Russische ruimtevaartorganisatie. Voor beiden zou een succesvolle landing op het oppervlak van Mars met het oog op de geschiedenis een opsteker zijn. ESA’s Beagle 2 ging in 2003 verloren en de laatste jaren gingen maar liefst drie Marsmissies van Rusland fout. De voormalige Sovjet-Unie slaagde er jaren geleden wel al eens in om een sonde naar Mars te sturen en ook op het oppervlak van de rode planeet te laten landen.

De opmaat naar meer
We mogen heel wat verwachten van de ExoMars-missie. De orbiter, lander en rover zullen elk op hun eigen wijze meer inzicht geven in de rode planeet en het leven dat daar wellicht ooit te vinden was of nog steeds kan worden aangetroffen. Toch is dat niet het enige doel wat ESA met deze missie voor ogen heeft. De technologie die aan de gehele ExoMars-missie ten grondslag ligt, wil ESA namelijk in een later stadium ook nog voor andere doeleinden gebruiken: een zogenoemde Sample Return Mission. In de toekomst hoopt ESA – in samenwerking met andere ruimtevaartorganisaties – in staat te zijn om een sonde naar Mars te sturen, op Mars te laten landen, monsters te laten verzamelen en vervolgens weer op te doen stijgen en – met de monsters – terug te keren naar de aarde. De technologie die voor zo’n complexe missie nodig is, wordt grotendeels binnen de ExoMars-missie reeds ontwikkeld. De ExoMars-missie staat dus niet op zichzelf, maar maakt onderdeel uit van een duidelijke langetermijnvisie. Alleen wanneer de mensheid erin slaagt om monsters afkomstig van Mars naar de aarde te brengen, zullen we naar verwachting in staat zijn om heel belangrijke wetenschappelijke vraagstukken die onmogelijk op locatie (door rovers) kunnen worden behandeld, te beantwoorden.

Voor het zover is, zal eerst echter de ExoMars-missie zich moeten ontvouwen. ESA werkt momenteel keihard om de lanceringen in 2016 en 2018 mogelijk te maken. Natuurlijk houden we je de komende tijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op en omtrent Mars. Die ontwikkelingen zullen zich zeker niet beperken tot het werk van de Europeanen. In maart 2016 lanceert NASA Marslander Insight (die tot zo’n 4,5 meter diep in de Marsbodem kan boren) en in 2020 volgt een nieuwe Marsrover van de hand van de Amerikanen.

'Scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_147659556
16-12-2014

Curiosity vindt methaanpieken en organische moleculen op Mars


Boorgat in het Cumberland-gesteente, waaruit een bodemmonster is gehaald voor chemische analyse. (NASA/JPL-Caltech/MSSS)

Met het SAM-instrument aan boord van de Amerikaanse Marswagen Curiosity zijn kortdurende pieken ontdekt in het methaangehalte van de Marsatmosfeer. Eind 2014 en begin 2014 was het methaangehalte ongeveer tien keer zo hoog als normaal, namelijk 7 parts per billion. De ontdekking doet vermoeden dat er af en toe zeer plaatselijk methaangas op Mars vrijkomt. Dat zou in principe een biologische oorsprong kunnen hebben, maar niet-biologische verklaringen zijn ook mogelijk, en wellicht waarschijnlijker. Eerder was met telescopen op aarde al ontdekt dat er in de Marsatmosfeer soms plaatselijke methaanconcentraties voorkomen.

SAM (Sample Analysis at Mars) heeft ook organische (oftewel koolstofhoudende) verbindingen gevonden in bodemmonsters afkomstig uit een gesteenteformatie die Cumberland is genoemd. Het is voor het eerst dat er met zekerheid organische moleculen zijn aangetroffen in bodemmateriaal van Mars. Ook deze ontdekking hoeft echter niet op de aanwezigheid van leven te wijzen. Mogelijk zijn de organische moleculen zelfs uit de ruimte afkomstig.

Onderzoek aan het deuteriumgehalte (zwaar waterstof) in watermoleculen in gehydrateerd gesteente in de krater Gale heeft verder uitgewezen dat een groot deel van het oorspronkelijke water op Marsis verdwenen is voordat het gesteente werd gevormd (3,9 tot 4,6 miljard jaar geleden), maar dat Mars ook ná het ontstaan van het gesteente nog veel water is kwijtgeraakt.

De nieuwe resultaten zijn vandaag gepresenteerd op de jaarvergadering van de American Geophysical Union in San Francisco en worden deze week gepubliceerd in het weekblad Science. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_147998855
24-12-2014

Stokoude Opportunity is aan het dementeren


Geschreven door Tim Kraaijvanger op 24 december 2014 om 15:36 uur

Arme Opportunity. Na het formatteren van het flashgeheugen kampt Opportunity met problemen. De in 2004 gelande Marsrover vergeet regelmatig informatie, waardoor NASA geen data ontvangt. Vandaar dat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie maatregelen heeft genomen.

Eén van de maatregelen is dat Opportunity het flashgeheugen niet meer gebruikt. Dit betekent dat gegevens voor zonsondergang naar de aarde worden gezonden, omdat de rover ‘s nachts geen informatie kan opslaan. NASA belooft in een persbericht dat er na de kerstvakantie hard gewerkt gaat worden aan een oplossing. Wetenschappers proberen in januari een omweg te vinden om één van de zeven opslageenheden te omzeilen, aangezien de andere zes wel goed werken. Op die manier kan het flashgeheugen weer geactiveerd worden.

Het is niet vreemd dat er problemen optreden met het flashgeheugen. Opportunity rijdt in januari al elf jaar (!!) op Mars. Dat is 44 keer langer dan de oorspronkelijke duur van de missie, namelijk drie maanden. Niet alleen Opportunity, maar ook de uitgeschakelde Spirit-rover had last van geheugenproblemen. Het is wel zo dat Opportunity steeds minder nuttig is, omdat veel belangrijke instrumenten niet meer werken.

Maar laten we alle hoogtepunten niet vergeten. Opportunity heeft al meer dan veertig kilometer op Mars gereden. Nog nooit eerder reed een voertuig op een andere planeet dan de aarde zo ver. Daarnaast maakte Opportunity al duizenden fraaie kiekjes van het Martiaanse oppervlak. En dat gaat maar door. Twee maanden geleden fotografeerde de rover de komeet Siding Spring. Hulde voor deze inspanningen!

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zaterdag 27 december 2014 @ 13:34:54 #106
28033 Pek
je moet wat
pi_148006082
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 december 2014 08:48 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

Stokoude Opportunity is aan het dementeren
Awww O+ _O-

quote:
Opportunity rijdt in januari al elf jaar (!!) op Mars. Dat is 44 keer langer dan de oorspronkelijke duur van de missie, namelijk drie maanden.
Het blijft een held natuurlijk _O_
The difference between the three Abrahamic religions:
- Christianity mumbling to the ceiling,
- Judaism mumbling to the wall,
- Islam mumbling to the floor.
pi_148040986
quote:
10s.gif Op zaterdag 27 december 2014 13:34 schreef Pek het volgende:

[..]

Awww O+ _O-

[..]

Het blijft een held natuurlijk _O_
a hero indeed :)
_O_ _O_
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_148046350
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 december 2014 08:48 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
24-12-2014

Stokoude Opportunity is aan het dementeren

Het is wel zo dat Opportunity steeds minder nuttig is, omdat veel belangrijke instrumenten niet meer werken.

Dit ruikt naar... einde missie :(
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_148236848
Het zal iig niet lang meer duren vrees ik
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_148236859
30-12-2014

Mars ijskoud de mooiste

.

De sonde Mars Reconnaissance Orbiter stuurt spectaculaire beelden. Ze tonen met kooldioxide-ijs bedekte hellingen op Mars. De opname werd gemaakt op een kraterwand niet ver van de zuidpool van de rode planeet; het beeld werd met HiRISE-camera opgenomen op 30 november, maar pas nu heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA de opname vrijgegeven.

De hellingen zijn onderdeel van een krater met een diameter van ongeveer 35 kilometer. Deze ligt zeer ver zuidelijk op de rode planeet. Daar zijn seizoenen, net als op aarde. In de winter op ieder halfrond bevriest de regio rond de polen met ijs van kooldioxide. Als de lente komt, vervliegt dit ijs, wat winden van wel vierhonderd kilometer per uur tot gevolg heeft.

Dit ijs is gefotografeerd door de twee ton zware Mars Reconnaissance Orbiter, die al sinds 2006 in een sterk elliptische baan rond de rode planeet draait. Er zijn zes wetenschappelijke instrumenten aan boord, waaronder HiRISE, een bijzonder krachtige camera die zelfs details van 25 centimeter kan oppikken.

(Faqt.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_148458187
07-01-2015

Staan er sporen van leven op deze foto van Mars?


© NASA.

Erg spectaculair ziet deze foto er niet uit - meer dan een rots met wat stof erop is niet te zien. Maar na een grondige studie van deze en andere foto's van het oppervlak van Mars beweert een geobiologe nu dat deze kenmerken slechts van één bron kunnen komen: microben. Bewijs dat er ooit leven was op Mars, is dit niet. Maar het is in ieder geval een intrigerende hypothese, die heel wat wetenschappers in de ban houdt.

Nora Noffke van de Old Dominion University in Virginia bestudeerde foto's die de Marsjeep Curiosity nam van de rotsformatie in Yellowknife Bay, waar zich ooit Gillespie Lake moet bevonden hebben. Vanuit de veronderstelling dat hier vroeger water was, ging Noffke op zoek naar sporen van afzettingsgesteenten die ontstaan door microbieel leven.

Eencellige organismen, of microben, kunnen een biofilm vormen. Dat is een verzameling van microben die aan een oppervlak blijft kleven door het slijm dat ze produceren. Noffke noemt het een 'microbieel matje'.

Gelijkenissen met de aarde
De geologische lagen die op die manier ontstaan, komen op de aarde in diverse omgevingen voor: in lagunes, wadden, meren en op de oevers van rivieren. Miljarden jaren geleden raakten deze bacteriën verstrikt in ondiepe wateren. Hun fossiele overblijfselen zijn vandaag nog steeds identificeerbaar.


Enkele foto's van het Marsoppervlak en de aarde, die Noffke met elkaar vergeleek. © Astrobiology.

Indien Mars ooit microbieel leven in een vroeg stadium huisvestte, zag dat er wellicht net zo uit als microben in een vroeg stadium op aarde, zo redeneerde Noffke. In een paper in het vakblad Astrobiology analyseert ze meer dan tien foto's die Curiosity maakte van het Marsoppervlak in Gillespie Lake, een opgedroogde meerbedding die ongeveer 3,7 miljard jaar geleden met water gevuld was. De biologe vergeleek de sedimenten met 3,48 miljard jaar oude microbenafzettingen die ze zelf ontdekt heeft in Australië - en vond treffende gelijkenissen. Kenmerken die overeenkwamen, waren geologische overblijfselen als scheuren, schilfers, putten en bogen.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_148632986
12-01-2015

Opportunity klimt op kraterrand en heeft geweldig uitzicht


Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 12 januari 2015 om 10:30 uur

Marsrover Opportunity heeft op zijn oude dag een flinke klim gemaakt. De rover beklom het randje van de Endeavour-krater en dat levert misschien wel het mooiste uitzicht in zijn al bijna elf jaar durende carrière op Mars op.

Marsrover Opprotunity bevindt zich nu op wat NASA ‘Cape Tribulation’ noemt. Het is een plekje op de rand van krater Endeavour. Het was een flinke klim. Cape Tribulation bevindt zich zo’n 135 meter boven het platte landschap rond de krater en ligt hoger dan elk ander punt dat Opportunity sinds deze in 2011 begon met het verkennen van Endeavour bereikte. Het uitzicht is fantastisch. Vanaf het randje kijkt de rover zo de 22 kilometer brede krater in.

.
Deze foto maakte Opportunity kort voor deze begon aan de beklimming van Cape Tribulation. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech.

Natuurlijk is dit niet het eindpunt voor de rover die al meer dan 41 kilometer op de rode planeet heeft afgelegd. Het is de bedoeling dat de rover zich nu, langs de rand van de krater, zuidwaarts begeeft. Zo moet de rover aankomen bij een plek die ‘Marathon Valley’ is gedoopt. In dit gebied zijn eerder – vanuit een baan rond Mars – aan water gerelateerde mineralen gedetecteerd. Opportunity moet daar nu onderzoek naar gaan doen. Tegen de tijd dat de rover daar aankomt, heeft deze naar verwachting 42,2 kilometer, oftewel een marathon, afgelegd.

Opportunity arriveerde op 25 januari 2004 op Mars. Het was de bedoeling dat de rover slechts enkele maanden onderzoek zou doen. Inmiddels zijn we bijna elf jaar verder en rijdt Opportunity nog altijd rond. Maar al dat overwerk gaat de rover niet in de koude kleren zitten. Opportunity kampt de laatste tijd met serieuze geheugenproblemen. Het flashgeheugen aan boord van de rover werkt niet goed en dus moet de rover het (in ieder geval voorlopig) zonder dat flashgeheugen doen. Heel concreet betekent het dat gegevens en afbeeldingen elke keer naar de aarde gedownload moeten worden alvorens Opportunity zichzelf uitschakelt. Dat uitschakelen gebeurt wanneer de avond op Mars valt. NASA hoopt het flashgeheugen van de rover nog deels te kunnen herstellen en doet daar momenteel onderzoek naar.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_148739128
15-01-2015

Is Marslander Beagle 2 na twaalf jaar eindelijk gevonden?


Geschreven door Tim Kraaijvanger op 15 januari 2015 om 13:28 uur

Op 25 december 2003 crashte ESA’s Beagle 2 op het oppervlak van Mars. Een tragische gebeurtenis voor de Europese ruimtevaart, zeker omdat de Amerikanen een week later er wel in slaagden om een rover succesvol op de rode planeet te landen. Tot op heden is de Beagle 2 nooit gevonden. Maar, nu misschien wel!

Morgen houdt de Europese ruimtevaartorganisatie een persconferentie in Londen. De lijst met aanwezigen verraadt waar het over gaat. Beagle 2-manager Mark Sims is aanwezig, dus de kans is zeer groot dat het om de Beagle 2-missie gaat. Daarnaast is John Bridges van de partij. Hij is een teamlid van de Mars Reconnaissance Orbiter-missie en is verantwoordelijk voor het HiRISE-instrument.

Onze voorspelling
Eén en één is twee. Mogen wij een voorspelling doen? Het HiRISE-instrument van de Mars Reconnaissance Orbiter heeft de neergestorte Marslander gevonden. HiRISE produceert beelden met een resolutie van 0,3 meter per pixel en is dus zeker in staat om de Beagle 2 te vinden. De Beagle 2-lander is één meter breed. Naar verwachting is de Beagle 2 dicht bij de beoogde landingsplaats gevonden, namelijk nabij Isidis Planitia, een vlakte in een grote inslagkrater op Mars.

ExoMars
Overigens is de Europese ruimtevaartorganisatie van plan om af te rekenen met het Beagle 2-debacle. Eind dit decennium zal de ExoMars-rover op het Martiaanse oppervlak landen. Deze rover is op technologisch gebied veel geavanceerder dan de Beagle 2. Zo is de ExoMars-rover uitgerust met zes wielen en zonnepanelen, waardoor het beestje honderd meter per dag kan afleggen. Grappig detail: ExoMars krijgt een soort ‘collision alert’-systeem, waarbij speciale camera’s de omgeving in de gaten houden om botsingen te vermijden.

Is Beagle 2 gevonden? Je leest het morgen op Scientias.nl.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_148769983
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 januari 2015 08:57 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
15-01-2015

Is Marslander Beagle 2 na twaalf jaar eindelijk gevonden?

[ afbeelding ]
Geschreven door Tim Kraaijvanger op 15 januari 2015 om 13:28 uur

Op 25 december 2003 crashte ESA’s Beagle 2 op het oppervlak van Mars. Een tragische gebeurtenis voor de Europese ruimtevaart, zeker omdat de Amerikanen een week later er wel in slaagden om een rover succesvol op de rode planeet te landen. Tot op heden is de Beagle 2 nooit gevonden. Maar, nu misschien wel!

Morgen houdt de Europese ruimtevaartorganisatie een persconferentie in Londen. De lijst met aanwezigen verraadt waar het over gaat. Beagle 2-manager Mark Sims is aanwezig, dus de kans is zeer groot dat het om de Beagle 2-missie gaat. Daarnaast is John Bridges van de partij. Hij is een teamlid van de Mars Reconnaissance Orbiter-missie en is verantwoordelijk voor het HiRISE-instrument.

Onze voorspelling
Eén en één is twee. Mogen wij een voorspelling doen? Het HiRISE-instrument van de Mars Reconnaissance Orbiter heeft de neergestorte Marslander gevonden. HiRISE produceert beelden met een resolutie van 0,3 meter per pixel en is dus zeker in staat om de Beagle 2 te vinden. De Beagle 2-lander is één meter breed. Naar verwachting is de Beagle 2 dicht bij de beoogde landingsplaats gevonden, namelijk nabij Isidis Planitia, een vlakte in een grote inslagkrater op Mars.

ExoMars
Overigens is de Europese ruimtevaartorganisatie van plan om af te rekenen met het Beagle 2-debacle. Eind dit decennium zal de ExoMars-rover op het Martiaanse oppervlak landen. Deze rover is op technologisch gebied veel geavanceerder dan de Beagle 2. Zo is de ExoMars-rover uitgerust met zes wielen en zonnepanelen, waardoor het beestje honderd meter per dag kan afleggen. Grappig detail: ExoMars krijgt een soort ‘collision alert’-systeem, waarbij speciale camera’s de omgeving in de gaten houden om botsingen te vermijden.

Is Beagle 2 gevonden? Je leest het morgen op Scientias.nl.

(scientias.nl)
16-01-2015

Beagle 2-lander eindelijk gevonden op Mars


Geschreven door Tim Kraaijvanger op 16 januari 2015 om 11:04 uur

De Mars Reconnaissance Orbiter heeft de Beagle 2-lander op Mars gespot. De lander crashte op 25 december 2003 op het oppervlak van de rode planeet. Tot op heden is het lot van de Beagle 2 altijd een mysterie geweest.

Op de foto is te zien dat enkele zonnepanelen van de Beagle 2-lander zijn uitgeklapt. Dit betekent dat de missie geslaagder lijkt dan aanzienlijk gedacht, omdat wetenschappers er van uit gingen dat de lander hard op het oppervlak van Mars terecht is gekomen.


Beagle 2 met twee uitgeklapte zonnepanelen.


Beagle 2 van dichtbij. Wetenschappers vermoeden dat er twee panelen zijn uitgeklapt, maar het kunnen er ook drie of vier zijn.

Beagle 2 is aangetroffen op een afstand van vijf kilometer van het centrum van de Isidis Planitia-krater. Hieruit blijkt dat Beagle 2 op de juiste plek is geland op de rode planeet.
Het is geen verrassing dat juist het HiRISE-instrument van de Mars Reconnaissance Orbiter de Beagle 2 heeft gevonden. HiRISE produceert foto’s met een resolutie van 0,3 meter per pixel. De Beagle 2 is slechts twee meter breed. Het is dus zoeken naar een speld in een hooiberg.

Waarom is de Beagle 2 gedeeltelijk uitgeklapt?
De wetenschappers weten helaas niet waarom Beagle 2 gedeeltelijk is uitgeklapt. Wellicht is de lander iets te hard geland op Mars. Een andere mogelijkheid is dat de lander niet op een plat oppervlak is geland, waardoor het beestje er niet in slaagde de panelen uit te klappen.


Kunnen we Beagle 2 opnieuw opstarten?
Is het mogelijk om Beagle 2 opnieuw op te starten? De panelen zijn immers gedeeltelijk uitgeklapt. Nee, dat kan helaas niet. Omdat de panelen niet allemaal zijn geopend – en omdat de antenne niet werkt – is het niet mogelijk om data te verzamelen. Wellicht dat het in de verre toekomst kan, wanneer kolonisten op Mars de Beagle 2 handmatig uitklappen en de zonnepanelen afstoffen.

ONDERGRONDSE ALIENS
De Beagle 2-missie heeft jarenlang als inspiratie gediend voor aluhoedjes. Zo zou Beagle 2 ontvoerd zijn door marsmannetjes, die onder het oppervlak van Mars leven. Gelukkig kunnen dit soort video’s in de digitale prullenbak.

Reacties
“We zijn enorm blij dat Beagle 2 op Mars is gevonden”, vertelt Alvaro Giménez van ESA. “De verschillende teams hebben alles gegeven om de foto’s te analyseren en Beagle 2 op te sporen. Dat is inspirerend om te zien.”

“Het verlies van de Beagle 2 heeft altijd aan ons geknaagd, zeker omdat we de lander nooit hebben kunnen vinden”, zegt wetenschapper Rudolf Smidt. Hij was vroeger de projectleider van de Mars Express-missie. “Het is dus fantastisch nieuws dat we nu weten dat Beagle 2 succesvol is geland.”

ExoMars
De vondst van Beagle 2 is niet het eindpunt, want de ogen zijn gericht op ExoMars. Eind dit decennium zal de ExoMars-rover op het Martiaanse oppervlak landen. Deze rover is op technologisch gebied veel geavanceerder dan de Beagle 2. Zo is de ExoMars-rover uitgerust met zes wielen en zonnepanelen, waardoor het beestje honderd meter per dag kan afleggen.

(scientias.com)

[ Bericht 1% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 17-01-2015 09:46:47 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_149096479
26-01-2015

NASA wil drone laten rondvliegen op mars


© belga.

NASA werkt aan een helikopterdrone die Mars zal verkennen vanuit de lucht. Door de Rode Planeet vanuit de lucht te observeren zou de ruimtevaartmaatschappij tot interessante nieuwe inzichten kunnen komen.

De drone wordt momenteel nog ontwikkeld door NASA's Jet Propulsion Laboratory (JPL), dat zich bezighoudt met het maken van onbemande robots. De drone zal ongeveer een kilo wegen en 1,1 meter breed zijn.

Op Mars hebben alleen nog maar rijdende voertuigen, zoals de Curiosity, rondgereden. Maar het zicht van zulke marsrovers is beperkt tot de camera's aan boord en de beelden van ruimtevoertuigen die om Mars heen draaien.

De drone zal niet zelfstandig rondvliegen op Mars. Het idee is dat de drone de buurt rondom rijdende voertuigen verkent, zodat er sneller kan worden bepaald welke plekken op de Rode Planeet het onderzoeken waard zijn. Zo kunnen er snellere efficiëntere routes worden uitgestippeld, en kan de afstand die marsrovers per dag afleggen worden verdrievoudigd, aldus de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie experimenteert met verschillende manieren om het onderzoek op Mars te verbeteren. Zo zal NASA ook Microsofts holografische bril Hololens gaan gebruiken om virtueel rond te lopen op de planeet.
We recommend

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_149097098
26-01-2015

Marsrover Opportunity alweer elf jaar op Mars


Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 26 januari 2015 om 11:31 uur

Feest op Mars! Marsrover Opportunity vierde er dit weekend dat hij elf jaar werkzaam is op de rode planeet. Niet slecht voor een rover die eigenlijk maar drie maanden mee had moeten gaan.

Op 25 januari 2004 landde Opportunity op de rode planeet en begon deze aan een missie die zo’n drie maanden zou duren. Maar na die eerste missie volgde de ene na de andere bonusmissie. En opeens zijn we dan elf jaar verder en rijdt Opportunity nog altijd in redelijke gezondheid op de rode planeet rond.

Kilometers
In de elf jaar dat Opportunity nu op Mars rondrijdt, heeft deze een recordbrekende 41,7 kilometer afgelegd. Nog nooit heeft een voertuig op een andere planeet dan de aarde zo’n grote afstand afgelegd.

KIEKJE
Momenteel treffen we de hardwerkende rover aan nabij de Endeavour-krater waar deze sinds 2011 onderzoek doet. Om zijn elf jaren op Mars te vieren, heeft de rover een fraai kiekje van deze krater gemaakt. Het is een panoramafoto gemaakt vanaf een heuveltje dat Opportunity onlangs beklom en dat een prachtig uitzicht geeft op de krater (zie hieronder).

Wetenschap
Tussen al het rijden door neemt de rover ook de tijd voor wetenschappelijk onderzoek. Zo ontdekte Opportunity overtuigend bewijs voor het vermoeden dat Mars ooit vochtig was.

Geheugenverlies
Hoewel Opportunity nog altijd zijn werk doet, wordt de rover toch merkbaar een stukje ouder. Zo werd onlangs duidelijk dat de rover met geheugenverlies kampt. Bovendien zijn sommige instrumenten aan boord van de rover niet langer te gebruiken (bijvoorbeeld doordat er in elf jaar tijd te veel stof op terecht is gekomen). NASA blijft echter benadrukken dat Opportunity ondanks die probleempjes nuttig blijft.


Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / Cornell UNIVERSITY / Arizona State University.

En dat kunnen we niet zeggen van zijn tweelingbroertje Spirit. Deze Marsrover landde begin januari 2004 op Mars en werd in 2011 doodverklaard. Helemaal alleen is Opportunity gelukkig niet: ook Marsrover Curiosity rijdt nog op de rode planeet rond. Tegen 2020 hoopt NASA opnieuw een rover naar Mars te sturen. En ook de Europese ruimtevaartorganisatie werkt aan een missie naar het oppervlak van Mars. Of Opportunity dat allemaal nog mee gaat maken? Het lijkt nu misschien onwaarschijnlijk, maar de rover heeft ons al veel vaker verrast.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_149154945
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 januari 2015 09:33 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
26-01-2015

Marsrover Opportunity alweer elf jaar op Mars

[ afbeelding ]
Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 26 januari 2015 om 11:31 uur

Feest op Mars! Marsrover Opportunity vierde er dit weekend dat hij elf jaar werkzaam is op de rode planeet. Niet slecht voor een rover die eigenlijk maar drie maanden mee had moeten gaan.

Op 25 januari 2004 landde Opportunity op de rode planeet en begon deze aan een missie die zo’n drie maanden zou duren. Maar na die eerste missie volgde de ene na de andere bonusmissie. En opeens zijn we dan elf jaar verder en rijdt Opportunity nog altijd in redelijke gezondheid op de rode planeet rond.

Kilometers
In de elf jaar dat Opportunity nu op Mars rondrijdt, heeft deze een recordbrekende 41,7 kilometer afgelegd. Nog nooit heeft een voertuig op een andere planeet dan de aarde zo’n grote afstand afgelegd.

KIEKJE
Momenteel treffen we de hardwerkende rover aan nabij de Endeavour-krater waar deze sinds 2011 onderzoek doet. Om zijn elf jaren op Mars te vieren, heeft de rover een fraai kiekje van deze krater gemaakt. Het is een panoramafoto gemaakt vanaf een heuveltje dat Opportunity onlangs beklom en dat een prachtig uitzicht geeft op de krater (zie hieronder).

Wetenschap
Tussen al het rijden door neemt de rover ook de tijd voor wetenschappelijk onderzoek. Zo ontdekte Opportunity overtuigend bewijs voor het vermoeden dat Mars ooit vochtig was.

Geheugenverlies
Hoewel Opportunity nog altijd zijn werk doet, wordt de rover toch merkbaar een stukje ouder. Zo werd onlangs duidelijk dat de rover met geheugenverlies kampt. Bovendien zijn sommige instrumenten aan boord van de rover niet langer te gebruiken (bijvoorbeeld doordat er in elf jaar tijd te veel stof op terecht is gekomen). NASA blijft echter benadrukken dat Opportunity ondanks die probleempjes nuttig blijft.

[ afbeelding ]
Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / Cornell UNIVERSITY / Arizona State University.

En dat kunnen we niet zeggen van zijn tweelingbroertje Spirit. Deze Marsrover landde begin januari 2004 op Mars en werd in 2011 doodverklaard. Helemaal alleen is Opportunity gelukkig niet: ook Marsrover Curiosity rijdt nog op de rode planeet rond. Tegen 2020 hoopt NASA opnieuw een rover naar Mars te sturen. En ook de Europese ruimtevaartorganisatie werkt aan een missie naar het oppervlak van Mars. Of Opportunity dat allemaal nog mee gaat maken? Het lijkt nu misschien onwaarschijnlijk, maar de rover heeft ons al veel vaker verrast.

(scientias.nl)
En wij 11 jaar (en een beetje meer) aan de mars topics c_/
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_149378893
quote:
14s.gif Op woensdag 28 januari 2015 22:27 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

En wij 11 jaar (en een beetje meer) aan de mars topics c_/
_O_
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_149379003
04-02-2015

Deze vrouw zou wel eens de eerste baby op Mars kunnen baren


This woman could be the first mom to give birth on Mars http://t.co/27rUF4LeRB via @ParentdishCA pic.twitter.com/Lzt2XuFP1h

Kinderen baren is al een hele opgave op aarde, maar deze vrouw wilt het gebeuren toch nog iets moeilijker maken. Maggie Lieu, een doctoraatsstudente in de astrofysica, zou wel eens de eerste kunnen zijn die bevalt op Mars.

De 24-jarige Maggie is een van de 600 mensen die in aanmerking komt voor het 'Mars One project'. De doctoraatsstudente aan de universiteit van Birmingham zou dus wel eens deel kunnen uitmaken van de eerste kolonie op de planeet Mars.

Het project hoopt in 2025 een permanente kolonie op de rode planeet op te zetten van in totaal 40 mensen. Volgende maand komt Maggie te weten of ze erbij is en bijna een decennium lang zal trainen om op Mars te kunnen leven.

En als ze erbij is, heeft Maggie serieuze plannen om een andere planeet te bevolken. Het eerste kind op Mars baren, dat ziet ze alvast helemaal zitten. "Om een kolonie te starten zullen we kinderen nodig hebben. Het zal een uitdaging zijn, want niemand weet goed hoe je bevalt in zo'n lage zwaartekracht."

Eens het kind geboren is, moet er dan ook nog rekening gehouden worden met voedsel- en watertekort, ijskoude temperaturen en potentieel dodelijke stralingsniveaus. Maar Maggie maakt zich weinig zorgen. "Ik denk dat het uiteindelijk weinig gaat verschillen van de RELATIES en leefomstandigheden die we hier op aarde hebben", klinkt het.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_149607530
Meer over Mars One:

http://www.nu.nl/media/28(...)ig-brother-mars.html
http://www.nu.nl/wetensch(...)ars-one-project.html

Ik heb, net als Andre Kuipers, grote moeite om dit serieus te nemen.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_149769368
quote:
0s.gif Op donderdag 12 februari 2015 18:50 schreef Molurus het volgende:
Meer over Mars One:

http://www.nu.nl/media/28(...)ig-brother-mars.html
http://www.nu.nl/wetensch(...)ars-one-project.html

Ik heb, net als Andre Kuipers, grote moeite om dit serieus te nemen.
Ik geef het ook weinig kans van slagen,maar we zullen zien. Evengoed spannend :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_149769493
17-02-2015

Dit zijn de 100 kandidaten die op Mars willen leven en sterven



Een impressie van hoe het dorp op de rode planeet er in 2025 zou moeten uitzien. © afp.

MARS ONE Mars One, de Nederlandse organisatie die in 2025 een ruimtekolonie op Mars wil stichten, heeft de lijst van kandidaten verder gereduceerd tot honderd. Eén persoon uit België staat op de shortlist. De volgende selectierondes zullen georganiseerd worden als een reality-show.
Mars One wil vier astronauten opleiden voor een leven op Mars. Het wordt een enkele reis; terugkeren naar de aarde is vrijwel onmogelijk omdat de kolonisten dan ook een raketbasis op de rode planeet zouden moeten bouwen.


Toch schreven meer dan 200.000 mensen zich in voor een plaats in het team. In de derde ronde van het selectieproces is de lijst nu afgeslankt tot honderd kandidaten, die bereid zijn de rest van hun leven op een andere planeet te slijten.


Brad uit België

Ik hou genoeg van de mensheid om dit risico te nemen, zodat anderen het niet hoeven te doen
Brad uit België in zijn profielvideo
Deze honderd mensen komen uit alle hoeken van de wereld: er zijn 39 kandidaten uit Noord- en Zuid-Amerika, 31 uit Europa, 16 uit Azië, 7 uit Afrika en 7 uit Oceanië. De jongste kandidate is de 20-jarige Zaskia uit Bolivië; de oudste is de 60 jaar oude Pakistaan Reginald.

Op de lijst staat één landgenoot. De 42-jarige Brad zegt met beide voeten op de grond te staan, maar met zijn hoofd in de wolken te leven. "Ik hou genoeg van de mensheid om dit risico te nemen, zodat anderen het niet hoeven te doen", zegt hij in zijn profielvideo.

De volgende selectierondes zullen gericht zijn op het samenstellen van teams, die opgewassen zijn tegen de ontberingen en de harde omstandigheden op Mars. Details zijn nog niet bekend, maar vast staat dat Mars One de selectie wil organiseren als een reality-show. Alle proeven zullen gefilmd worden en het publiek krijgt een stem in de selectie.

(HLn)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_149785354
16-02-2015

Mysterieuze pluimen op Mars: wolken of 'poollicht'?

.
Hubble-waarneming van een Mars-'pluim' in 1997. (NASA/ESA)

Het Britse weekblad Nature publiceert vandaag waarnemingen van mysterieuze 'pluimen' in de ijle dampkring van Mars die tot een hoogte van maar liefst 250 kilometer reiken. De pluimen zijn in het voorjaar van 2012 waargenomen door amateursterrenkundigen op aarde. Nader onderzoek wees uit dat soortgelijke extreem hoge pluimen al eerder zijn vastgelegd, onder andere door de Hubble Space Telescope in 1997.

De ware aard van de pluimen is onbekend. Het zou kunnen gaan om zonlicht dat gereflecteerd wordt door ijskristalletjes of stofdeeltjes in zeer hoge wolken in de Marsdampkring. Het probleem met die verklaring is dat zulke hoge wolken eigenlijk niet voor zouden kunnen komen, volgens de gangbare atmosferische modellen voor Mars. Een andere verklaring is dat er sprake is van een aurora, geassocieerd aan plaatselijk magnetisme in de Marsbodem - een zelfde soort lichtverschijnsel dat op aarde het poollicht veroorzaakt.

Waarnemingen van de toekomstige Europese Marsverkenner ExoMars Trace Gas Orbiter, die in 2016 wordt gelanceerd, zullen hopelijk uitsluitsel kunnen geven over de ware aarde van de raadselachtige pluimen. De ruimtesondes die op dit moment in een baan rond Mars draaien hebben de pluimen niet waargenomen, doordat ze zich aan de verkeerde kant van de planeet bevonden. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_149978695
19-02-2015

Marsorbiter voltooit eerste ‘duik’


Artist’s impression van de ruimtesonde MAVEN boven Mars. (NASA's Goddard Space Flight Center)

De NASA-ruimtesonde MAVEN heeft de eerste van vijf duiken in de Marsatmosfeer volbracht. De manoeuvres zijn bedoeld om het onderste gedeelte van de hoge atmosfeer van de rode planeet te onderzoeken.

Normaal gesproken volgt MAVEN een langgerekte baan om Mars die hem tot op 150 kilometer van de planeet brengt. Tijdens de duikcampagnes, die een dag of vijf in beslag nemen, wordt die afstand verkleind tot ongeveer 125 kilometer. Dat lijkt een verwaarloosbaar verschil, maar op die geringere hoogte is de dichtheid van de Marsatmosfeer al meer dan tien keer zo hoog.

Hoewel de Marsatmosfeer ook op 125 kilometer nog heel ijl is, is de luchtweerstand op die hoogte al groot genoeg om een ruimtesonde af te remmen. Ook kan de wrijvingswarmte schade toebrengen aan de instrumenten aan boord. Enige voorzichtigheid is dus geboden.

Daar staat tegenover dat de duikmanoeuvres essentieel zijn voor de missie van MAVEN, die speciaal gericht is op de hoge atmosfeer van Mars. Een van de hoofddoelen van die missie is om erachter te komen hoe gas uit de Marsatmosfeer naar de ruimte ‘weglekt’, en welke invloed dat proces heeft gehad op de klimaatgeschiedenis van de planeet.

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_149979013
20-02-2015

Curiosity vernietigt mogelijk sporen van leven op Mars


Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 20 februari 2015 om 19:26 uur

Marsrover Curiosity zoekt op Mars naar sporen van leven. Maar nieuw onderzoek suggereert voorzichtig dat de rover die niet zal vinden, omdat deze de sporen vernietigt alvorens deze ze kan detecteren.

Curiosity verzamelt grond afkomstig van het oppervlak van Mars en analyseert dat, in de hoop organische moleculen aan te treffen. Wetenschappers hebben nu ontdekt dat de technieken die Curiosity voor deze analyse gebruikt de organische moleculen wel eens kunnen vernietigen nog voor deze gedetecteerd zijn. Dat is te lezen in het blad Astrobiology.

Jarosiet
De onderzoekers repliceerden de techniek die Marsrover Curiosity gebruikt om monsters te analyseren en lieten de techniek los op een combinatie van jarosiet en organische stoffen. Jarosiet is één van de mineralen waar Curiosity naar zoekt, omdat de aanwezigheid van dit mineraal erop kan wijzen dat Mars ooit leefbaar was.

ORGANISCHE MOLECULEN
Organische moleculen zijn de bouwstenen van leven. Ze bewijzen nog niet dat er leven op Mars was, maar kunnen wel aantonen dat de rode planeet over de ingrediënten voor leven zoals wij dat kennen, beschikt. Recent heeft Curiosity organische moleculen op Mars aangetroffen. Maar ook die vondst werd door de analyse aan boord van Curiosity beïnvloed.

Warmte
Curiosity analyseert door ‘flash-heating‘: warmtepulsen. Die pulsen zorgen ervoor dat jarosiet wordt afgebroken en plaatsmaakt voor zwaveldioxide en zuurstof, zo ontdekten de onderzoekers. De zuurstof vernietigt vervolgens de organische stoffen. Wanneer jarosiet aanwezig is in de door Curiosity verzamelde monsters zijn onderzoekers mogelijk niet in staat om dat te detecteren, omdat zowel de jarosiet als de organische stoffen door de warmtepulsen vernietigd worden.

Geen overtuigend bewijs
Tot op heden is het lastig gebleken om overtuigend bewijs te vinden dat aantoont dat organische moleculen op het oppervlak van Mars voorkomen. En dat is best vreemd. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat kometen, meteorieten en interplanetair stof die organische moleculen op het oppervlak van Mars moeten hebben afgezet. Dit onderzoek kan mogelijk verklaren waarom we die organische moleculen maar moeilijk vinden kunnen. Het biedt bovendien handvaten voor toekomstige Marsrovers.

Overigens benadrukken de onderzoekers dat ze niet willen beweren dat Curiosity niet in staat is om organische moleculen op te sporen. Niet alle sulfaten zijn zoals jarosiet en reageren met de organische moleculen wanneer ze verhit worden. En zelfs als er in de monsters jarosiet en organische moleculen aanwezig zijn en die organische moleculen tijdens de analyse door jarosiet vernietigd worden, kunnen we hun bestaan nog bewijzen. Curiosity zou dan een toename in de hoeveelheid koolstofdioxide kunnen waarnemen die erop wijst dat organisch materiaal aanwezig is en door verhitting wordt afgebroken.

(scientias.0nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')