FOK!forum / Culinesse à gogo / Basisvoorraad Toko
AwayTLzondag 12 januari 2014 @ 22:53
Helaas zit er bij ons in de directe omgeving geen Toko. Binnenkort wil ik na het werk even bij een toko daar in de buurt shoppen.

Omdat ik er dus niet elke dag naar toe kan wilde ik graag een soort van basisvoorraad aan gaan leggen. Alleen heb ik geen idee met wat voor spullen ik dan het best thuis kan komen.

Uiteraard heb ik ook de zoekfunctie gebruikt en uitgebreid zitten neuzen in de site van RobinOok, maar ondertussen zie ik voor de basis door de bomen het bos niet meer!

Met de volgende spullen wil ik eigenlijk sowieso thuiskomen. Graag aanvulling van jullie.

- Plaatstalen wok
- Mes/hakbijltje
- Ghee
- Kruiden (cardamon, garam massala, kaneelstokjes)
- Goede soja (heb ergens opgeschreven welke dat dan moest zijn :{ , maar waar..)
Catch22-zondag 12 januari 2014 @ 23:00
Stoommandje?
Rijst
Sambal
Chilisaus
Mie/miehoen/bami
Paar boemboes
RobinOokzondag 12 januari 2014 @ 23:19
Wat wil je gaan maken? Nu lijk je voor Indiaas te gaan....

Ik zou zeggen

Lichte sojasaus
Vissaus
Gember & knoflook
Shaoxing rijstwijn
Japanse Rijstazijn
En of andere chilisaus
Blikjesnof kartonnetje kokosmelk
Korianderzaad
Komijnzaad
Sesamzaad

Maar eigenlijk zou ik het eerder andersom doen. Begin met een gerecht /recept dat je wilt maken en haal daarvoor alles in huis.
gianni61maandag 13 januari 2014 @ 08:42
Oestersaus
Sojasaus
Sesamolie
gedroogde chili's
Lonaamaandag 13 januari 2014 @ 10:48
Poeh, moeilijke vraag dit. Ik zou ook wat gerechten zoeken die ik zou willen maken op korte termijn en daar alles voor halen.

Wat ik meestal koop bij de Toko:
Noodles/Mie
Vissaus
Sojasaus
Chillisaus
Ketjap
Zaden en pitten
Gedroogde chilli
Wat kant en klaar pasta's voor de makkelijk
Allerlei verschillende kruiden
Gedroogde shiitake
Dingen die me interessant lijken. (Ik kocht laatst gedroogd citroenblad bijvoorbeeld. en een of ander chemisch bekertje met stukjes van het een of ander)
minilotmaandag 13 januari 2014 @ 10:52
quote:
0s.gif Op zondag 12 januari 2014 23:19 schreef RobinOok het volgende:
Maar eigenlijk zou ik het eerder andersom doen. Begin met een gerecht /recept dat je wilt maken en haal daarvoor alles in huis.
Dit. Als er toch een toko in de buurt van je werk zit, gewoon eens beginnen met de benodigdheden voor een specifiek recept (of alvast voor meerdere recepten) kopen. Als je dat een aantal keer hebt gedaan uit de keuken die je leuk/lekker vindt, dan groeit vanzelf je basisvoorraad.
Er zijn natuurlijk we standaard zaken die hier al genoemd worden die je sowieso in je keukenkastje kunt zetten, maar of je nu een Indiaas, Thais, Chinees of anderzijds exotisch gerecht wilt klaarmaken: dikke kans dat je dan alsnog terug naar je toko moet om een ontbrekend ingrediënt te halen. :Y

[ Bericht 0% gewijzigd door minilot op 13-01-2014 13:01:45 ]
Amamaandag 13 januari 2014 @ 12:37
Grote pot sambal en chilisaus
Pietverdrietmaandag 13 januari 2014 @ 12:50
quote:
0s.gif Op maandag 13 januari 2014 10:52 schreef minilot het volgende:

[..]

Dit. Als er toch een toko in de buurt van je werk zit, gewoon eens beginnen met de benodigdheden voor een specifiek recept (of alvast voor meerdere recepen) kopen. Als je dat een aantal keer hebt gedaan uit de keuken die je leuk/lekker vindt, dan groet vanzelf je basisvoorraad.
Er zijn natuurlijk we standaard zaken die hier al genoemd worden die je sowieso in je keukenkastje kunt zetten, maar of je nu een Indiaas, Thais, Chinees of anderzijds exotisch gerecht wilt klaarmaken: dikke kans dat je dan alsnog terug naar je toko moet om een ontbrekend ingrediënt te halen. :Y
Jan den Hartog beschreef in Hollands Glorie een scheepskok die indisch wil koken, maar de juiste ingredienten niet heeft, en alles wat hij niet heeft dan maar vervangt door Peper
Weltschmerzmaandag 13 januari 2014 @ 14:01
Hardware:
Chinese hakbijl: doen! Neem een van de grotere.
Stoommandjes, misschien even je pannen opmeten. Dekseltje hoeft er neit bij als je zin in een gewone kookpan wilt gebruiken. Als je plek hebt in je keuken, neem er een aantal mee, ook kleinere.
Plaatstalen wok? Volgens mij moet je daar een hele flinke wokpit voor hebben, want warmte vasthouden doen ze niet. Als je wilt roerbakken op je gewone gasfornuis dan kun je volgens mij beter een zware pan hebben, zo'n gietijzeren wok bijvoorbeeld.
Eetstokjes

Vriesvak:
Ongekookte tijgergarnalen
Pijlinktvis
Soepkip?

Ghee: doen, ik ken de vegetarische niet. Sommige mensen bevalt het luchtje en het notige niet. Maar het kan heel lang mee.
Sojasaus: Ik heb er een lichte en een donkere gehaald, ik vind donker meestal te heftig
Vissaus/oestersaus
Trassi
Palmolie?
Sesamolie of sesamzaad?
Wasabi
Sambals. Die toko bij mij heeft 2 meter kast volstaan. Je hebt ze ook met bijvoorbeeld Peteh bonen. Dat is dan een vrij milde met dus een heel ander smaakje erbij. Voor de pittige heb ik vaak een groene.
Chilisauzen, Shiracha vind ik lekker, maar ik zou ook zo'n mildere doorzichtige chili/knoflooksaus bij halen. Heb je ook in het groen trouwens.
Panko, (paneermeel) hoor ik veel goede dingen over hier
Galanga
Citroengras

Glasnoedels (als ze die hebben)
Andere mie, ik zelf hou wel van dun, ook vanwege het makkelijke bereiden
Een bijzondere rijst proberen? Hebben ze ook veel keus in.

Even voor de duidelijkheid, ik kook totaal niet authentiek Oosters. Het is een beetje voor de snelle hap waarbij het niet zo precies komt, maar conimex is me echt te min. Ik kom er wel vaak langs, maar wat ik haal is toch wat gewoon prettig is om te hebben staan en wat ook lang goed blijft.
new_moonmaandag 13 januari 2014 @ 14:06
wonton- en loempiavellen,
je hebt ze voor frituren en stomen

en sriracha hete saus :9~
Amamaandag 13 januari 2014 @ 16:04
Oh en een doos mini loempia's
AwayTLmaandag 13 januari 2014 @ 19:21
Juist! Dit zijn de ideeen :). Loempiavellen, hoe kon ik die vergeten!

Rijstazijn ook een mooie. En de basisvoorraad is voor mij ook inderdaad om bijzondere smaken toe te voegen aan wokgerechten etc. Niet om direct echt oosters te koken. Fijne aanvullingen Weltsmerz :).

Al wil ik wel graag zelf loempia's gaan maken, zit ik altijd te watertanden bij het buikspek en stiekem ooit zo koken dat het enige gelijkenis kan treffen met wat RobinOok en minilot maken! ( dat duurt nog wel even)
Dragonberrymaandag 13 januari 2014 @ 19:45
Wat ik altijd koop(en ik moet snel weer eens gaan..):
Bami
loempia vellen
Chili saus
Zakjes met gebroken korrels rijst(voor lontong)
Curry pasta
Trassi
Gula jawa
pandan extract
Sushi rijst
nori vellen
sushi azijn
Panko
rode pepers(lombok of rawit)
laos
sereh

Veel plezier :)
AwayTLmaandag 13 januari 2014 @ 20:05
Panko! Zeker niet vergeten :).

Ik heb er zin in, of is dat raar... :{
Hagelkaasmaandag 13 januari 2014 @ 22:34
Hoi-sin saus! Inderdaad, een kant-en-klare saus uit een potje die wél lekker is. Ik vind het geniaal, als ik haast heb gooi ik een gesneden kipfilet met wat groenten in de wok met noodles, scheut hoi-sin (of andere bonensaus trouwens, heb ook een pot gele bonensaus staan en iets nondescripts en onleesbaars uit een toko hier) erover en klaar.
Thezappawoensdag 15 januari 2014 @ 23:40
quote:
2s.gif Op maandag 13 januari 2014 10:48 schreef Lonaa het volgende:
Poeh, moeilijke vraag dit. Ik zou ook wat gerechten zoeken die ik zou willen maken op korte termijn en daar alles voor halen.

Wat ik meestal koop bij de Toko:
Noodles/Mie
Vissaus
Sojasaus
Chillisaus
Ketjap
Zaden en pitten
Gedroogde chilli
Wat kant en klaar pasta's voor de makkelijk
Allerlei verschillende kruiden
Gedroogde shiitake
Dingen die me interessant lijken. (Ik kocht laatst gedroogd citroenblad bijvoorbeeld. en een of ander chemisch bekertje met stukjes van het een of ander)
sechuanpeper

en je rijtje is goed
Catch22-woensdag 15 januari 2014 @ 23:47
Stoommandje is heerlijk voor groente en vis. Maar als je echt wil genieten moet je er handgemaakte bapao in doen. Man o man
Sanghadonderdag 16 januari 2014 @ 00:26
quote:
0s.gif Op maandag 13 januari 2014 14:01 schreef Weltschmerz het volgende:
Hardware:
Chinese hakbijl: doen! Neem een van de grotere.
Stoommandjes, misschien even je pannen opmeten. Dekseltje hoeft er neit bij als je zin in een gewone kookpan wilt gebruiken. Als je plek hebt in je keuken, neem er een aantal mee, ook kleinere.
Plaatstalen wok? Volgens mij moet je daar een hele flinke wokpit voor hebben, want warmte vasthouden doen ze niet. Als je wilt roerbakken op je gewone gasfornuis dan kun je volgens mij beter een zware pan hebben, zo'n gietijzeren wok bijvoorbeeld.
Eetstokjes

Vriesvak:
Ongekookte tijgergarnalen
Pijlinktvis
Soepkip?

Ghee: doen, ik ken de vegetarische niet. Sommige mensen bevalt het luchtje en het notige niet. Maar het kan heel lang mee.
Sojasaus: Ik heb er een lichte en een donkere gehaald, ik vind donker meestal te heftig
Vissaus/oestersaus
Trassi
Palmolie?
Sesamolie of sesamzaad?
Wasabi
Sambals. Die toko bij mij heeft 2 meter kast volstaan. Je hebt ze ook met bijvoorbeeld Peteh bonen. Dat is dan een vrij milde met dus een heel ander smaakje erbij. Voor de pittige heb ik vaak een groene.
Chilisauzen, Shiracha vind ik lekker, maar ik zou ook zo'n mildere doorzichtige chili/knoflooksaus bij halen. Heb je ook in het groen trouwens.
Panko, (paneermeel) hoor ik veel goede dingen over hier
Galanga
Citroengras

Glasnoedels (als ze die hebben)
Andere mie, ik zelf hou wel van dun, ook vanwege het makkelijke bereiden
Een bijzondere rijst proberen? Hebben ze ook veel keus in.

Even voor de duidelijkheid, ik kook totaal niet authentiek Oosters. Het is een beetje voor de snelle hap waarbij het niet zo precies komt, maar conimex is me echt te min. Ik kom er wel vaak langs, maar wat ik haal is toch wat gewoon prettig is om te hebben staan en wat ook lang goed blijft.
Kijk dit zijn reacties waar we wat aan hebben, niets aan toe te voegen! :)
LeeHarveyOswalddonderdag 16 januari 2014 @ 11:07
quote:
0s.gif Op zondag 12 januari 2014 22:53 schreef AwayTL het volgende:

- Plaatstalen wok
- Mes/hakbijltje
- Ghee
- Kruiden (cardamon, garam massala, kaneelstokjes)
- Goede soja (heb ergens opgeschreven welke dat dan moest zijn :{ , maar waar..)
Mocht je voor indiaas gaan:

- Kleine pakjes cocosmelk (Ben zelf fan van 'Kara' )
- Cocosvet (ongeveer dezelfde bakeigenschappen als ghee, maar geur-en-smaakloos).
- Fenegriekzaad
- Kurkuma (Vers en invriezen!)
- Curry leaf (Indien vers: Vers en invriezen! En anders droog)
- Asafoetida / Devils dung / duivelsdrek
AwayTLzondag 19 januari 2014 @ 11:36
Deze week geen tijd gehad om er langs te gaan :{ .
Hoop het volgende week te redden.

Zal een foto maken van de inkopen als het zover is 8-) .
N.I.M.B.Y.zondag 19 januari 2014 @ 12:51
quote:
0s.gif Op maandag 13 januari 2014 12:50 schreef Pietverdriet het volgende:
wat hij niet heeft dan maar vervangt door Peper
:D

Je moet wat he als je geen parlevinker in de buurt hebt :Y)
Pietverdrietzondag 19 januari 2014 @ 12:56
quote:
10s.gif Op zondag 19 januari 2014 12:51 schreef N.I.M.B.Y. het volgende:

[..]

:D

Je moet wat he als je geen parlevinker in de buurt hebt :Y)
Het is jammer dat Jan den Hartog niet meer gelezen wordt, heeft erg leuke boeken geschreven
_Liekvrijdag 24 januari 2014 @ 22:21
Eigenlijk de dingen die hier boven al staan.. Bij mij aangevuld met geraspte kokos, maar die gebruik ik meer voor te bakken (cupcakes) enzo, dan voor het koken.. Oh en niet te vergeten bapao meel! Echt zo veel lekkerder als je ze zelf maakt, dan die dingen uit de supermarkt.
Spanky78vrijdag 24 januari 2014 @ 22:31
quote:
0s.gif Op maandag 13 januari 2014 19:45 schreef Dragonberry het volgende:
Wat ik altijd koop(en ik moet snel weer eens gaan..):
Bami
loempia vellen
Chili saus
Zakjes met gebroken korrels rijst(voor lontong)
Curry pasta
Trassi
Gula jawa
pandan extract
Sushi rijst
nori vellen
sushi azijn
Panko
rode pepers(lombok of rawit)
laos
sereh

Veel plezier :)
Dit, maar een hakbijltje is wel echt tof. En als je krabsalade wilt maken onmisbaar...

Ik koop graag ook verse gember en laos. Met name verse laos geeft echt een betere smaak. Verder is de vraag of je indisch, chinees of japans of thais wilt gaan koken. Maar zelf zou ik thuis komen met een setje indische ingredienten; djeroek poeroet (of je het ook schrijft), trasi, petehbonen, gula djawa, tamarindepasta. Een vijzel is met indisch best een aardig idee.

Panko is trouwens wel heel goed spul, net als vissaus, rijstwijn, rijstazijn, goede sojasaus... kombu en nog wat meer.
SiGNedonderdag 30 januari 2014 @ 06:47
Ik heb een tijdje geleden een keer een wok gehaald bij de grote toko in Utrecht (Tsau Siang), kleinste maar kostte ¤15, wokring ¤2,50 (eigenlijk wel duur vergeleken bij de wok), ik heb 'm goed schoongemaakt en ingebrand en het is nu de beste pan die ik ooit heb gekocht...

Die anti-aanbaklaag daar kan geen Tefal tegenop! Je gooit stukjes koude kip in de pan en ipv dat die toch eventjes vast blijven plakken glijden die de pan door als een schaats over ijs!
Enige dat ik vergeten ben om erbij te halen is een metalen spatel die je Chinezen ook altijd bij een wok ziet gebruiken maar goed, ik heb een houten alternatief van de Blokker...

Ghee kan je ook zelf maken, of geklaarde boter (eigenlijk hetzelfde maar net even anders bereid)

En Wasabi zou ik persoonlijk alleen halen als ze ook 100% Wasabi Japonica hebben, zo niet dan zou ik het zelf via een webshop bestellen.
Ik heb ooit eens een pot van 10 gram 100% Wasabipoeder uit Nieuw-Zeeland laten bezorgen, lekkerste wasabi die ik ooit geproefd heb en ook anders van smaak dan de normale wasabipoeder die je normaal kan krijgen bij de toko's.
Effect is ook anders, pittiger dan de lokale versie maar tegelijkertijd ook zachter en milder van smaak, bijna een ander product.
Even googlen om een bedrijf met een mooie prijs te vinden, degene waar ik het zelf goedkoop wilde halen heeft het op het moment helaas niet ( gekruid.nl)
AwayTLdonderdag 6 maart 2014 @ 21:18
o0nejq.jpg

Beter laat dan nooit.

Helaas daar geen hakbijltje kunnen vinden en de wok gaat echt niet op het fornuis die ik nu heb.

De hulp was overigens wel nodig. Zag door de bomen het bos niet meer!

Was anders met niks naar buiten gegaan denk ik.