FOK!forum / Culinesse ą gogo / Stoofpan/gietijzeren pan, voorbehandelen?
Quanticvrijdag 3 januari 2014 @ 10:32
Dag fokkert's,

Ik heb voor kerst een prachtige Le Creuset gietijzeren (stoof)pan gekregen.

le-creuset-pan.jpg

Nu is mijn vraag, voordat ik een mooie maaltijd ga bereiden, moet ik de pan nog voorbehandelen? Inkoken? Ik heb een beetje rond gekeken op internet maar weet het niet zeker hoe ik hem moet behandelen. (Als dat al moet.)

Alvast bedankt. :)
Lienekienvrijdag 3 januari 2014 @ 10:34
Hoe ziet de binnenkant eruit?

Ik heb ook zo'n Creuset en die heeft gewoon een laagje aan de binnenkant.
Dot.vrijdag 3 januari 2014 @ 10:36
Er zit toch gewoon een boekje bij waar zoiets in staat? Volgens mij moesten wij hem een keer insmeren met olie, maar helemaal zeker ben ik niet...
minkuukelvrijdag 3 januari 2014 @ 10:39
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 januari 2014 10:36 schreef Dot. het volgende:
Er zit toch gewoon een boekje bij waar zoiets in staat? Volgens mij moesten wij hem een keer insmeren met olie, maar helemaal zeker ben ik niet...
Dit kan sowieso geen kwaad ^O^
Quanticvrijdag 3 januari 2014 @ 10:44
Nee, er zit helaas geen boekje bij. Vandaar mij vraag. :)
awiebovrijdag 3 januari 2014 @ 10:47
TIP 5

U brandt zo een pan met vet in:
Was de pan met afwasmiddel af en haal het roest weg met een schuursponsje of met zout.
Spoel de pan goed af en droog hem af.
Wrijf de binnenkant van de pan in met ongezouten reuzel of slaolie.
Verhit de pan in de oven op 250 graden C als u reuzel gebruikt, en op 150 graden C als u olie gebruikt.
Veeg het overtollige vet af. De pan is dan klaar voor gebruik.

Tips voor pannen, ik google ook maar wat :7
Dot.vrijdag 3 januari 2014 @ 10:49
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 januari 2014 10:44 schreef Quantic het volgende:
Nee, er zit helaas geen boekje bij. Vandaar mij vraag. :)
Ah, bij de onze wel :) Ik heb alleen echt net een paar weken terug de doos weggegooid, anders had ik nog even kunnen kijken voor je...

Maar op de website van. Creuset staat dit:

Wat raadt u me aan voor het eerste gebruik van mijn kookgerei in geėmailleerd gietijzer van Le Creuset?

Wij raden u aan uw kookgerei in wat water met uw gebruikelijke afwasmiddel te reinigen en goed af te drogen.

http://www.lecreuset.nl/Klanten-service/FAQ/
Pietverdrietvrijdag 3 januari 2014 @ 11:22
Is hij geemaileerd aan de binnenkant?
KillerBee4evervrijdag 3 januari 2014 @ 12:21
Ik heb deze pan ook (nu zo'n 1,5 jaar) en heb 'm idd met slechts een sopje 'ingewerkt'. Ik gebruik de braad/stoofpan gemiddeld 2x per maand, niet veel dus.
Juist omdat ik 'm niet veel gebruik, doe ik de pan na gebruik gewoon in de vaatwasser (ik weet 't: heiligschennis :D ), na de vaatwasser wrijf ik de bodem en binnenkant van deksel in met een beetje olie. Dit heb ik tot nu toe na elk gebruik en wasbeurt gedaan, de pan ziet er (ook aan de binnenkant) nog uit als nieuw :)
Quanticvrijdag 3 januari 2014 @ 14:05
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 januari 2014 11:22 schreef Pietverdriet het volgende:
Is hij geemaileerd aan de binnenkant?
Ik zal als ik thuis ben even kijken, maar ja, ik geloof van wel. Hij is wit aan de binnenkant.
Quanticvrijdag 3 januari 2014 @ 14:06
quote:
1s.gif Op vrijdag 3 januari 2014 10:49 schreef Dot. het volgende:

[..]

Ah, bij de onze wel :) Ik heb alleen echt net een paar weken terug de doos weggegooid, anders had ik nog even kunnen kijken voor je...

Maar op de website van. Creuset staat dit:

Wat raadt u me aan voor het eerste gebruik van mijn kookgerei in geėmailleerd gietijzer van Le Creuset?

Wij raden u aan uw kookgerei in wat water met uw gebruikelijke afwasmiddel te reinigen en goed af te drogen.

http://www.lecreuset.nl/Klanten-service/FAQ/
Ah fijn, dit is een uitgebreide beschrijving, thanx. :)
Pietverdrietvrijdag 3 januari 2014 @ 14:27
quote:
4s.gif Op vrijdag 3 januari 2014 14:05 schreef Quantic het volgende:

[..]

Ik zal als ik thuis ben even kijken, maar ja, ik geloof van wel. Hij is wit aan de binnenkant.
Dan is hij geemaileerd en hoef je hem niet in te werken of te behandelen. Je kan hem zelfs in de vaatwasser stoppen