quote:
Op maandag 30 december 2013 18:09 schreef phluphy het volgende:Als het volgende klopt:
Een koksmes is voor groente maar ook voor vlees geschikt.
Een molenmesje is een goed schilmesje.
Een officemes is voor groente en fruit.
Een vleesmes is voor vlees (duh).
Dan begrijp ik Piet.
SiGNe, wat is volgens jouw ervaring dan de meerwaarde van de laatste 2 genoemde?
Een "Molenmes" is meer een merk mes, gemaakt door Robert Herder.
Het merkteken is een molen vandaar dat het vaak een molenmes wordt genoemd.
Vrij simpel schilmesje van carbonstaal, roest wel maar dat is juist de truuk.. het roest zichzelf scherp.
Bij de blokker te koop voor een paar euro, met houten of plastic handvat.
Robert Herder maakt ook grotere messen, oa officemessen en schilmessen.
Officemes is ook een klein mesje, soort schilmesje, ideaal om kleine dingen mee te snijden (een koks/groentemes is daarvoor vaak te lomp)
Een officemes is een relatief lang (10 cm vaak) smal mesje, iets andere vorm dan een schilmes maar daardoor ook gevarieerder te gebruiken.
Een schilmes heeft een platte snede en de voorkant is vrij bol, een officemes heeft een iets gebogen snede en heeft een scherpe punt aan de voorkant.
Ik zou vanwege de lengte eerder een officemes kopen dan een schilmes.
Maar zo'n Molenmesje is goedkoop dus die kan je er altijd bij nemen (of bij een laag budget eerst het molenmesje halen en later een officemes erbij kopen)
Een vleesmes is dunner en smaller dan een koksmes, daardoor kan je er makkelijker mee fileren.
Doordat het mes dunner is is het ook scherper te slijpen.
Opzich is een vleesmes niet heel erg hard nodig, als je weinig budget hebt zou ik dan ook beginnen met een goed koksmes en er later evt. een goed vleesmes bijkopen.
Een koksmes of groentemes is voornamelijk om groenten mee te snijden maar je kan er ook prima vlees mee snijden.
Het is een vrij stevig mes met vaak een brede rug (een stuk breder dan een vleesmes).
Het mes ligt ook zwaarder in de hand dan een vleesmes (hoewel het gewicht per merk kan verschillen, de ene persoon houdt van een zwaar mes in de hand, de ander van een licht mes)
Zelf heb ik het ook op die manier gedaan (je loopt alleen wel het risico dat de serie messen uit productie gehaald worden en dus niet meer te krijgen zijn zoals met mijn Zwilling Five Star messen (Vervangen door de Twin serie maar die hebben een metalen handvat ipv. een zwart handvat)
Ik heb nu een koksmes van 8", een vleesmes van 9" en een officemes van 4" van de Zwilling Five Star en daar zal het dus ook bij blijven.
Meer messen heb ik opzich ook niet nodig, evt een broodmes maar het goedkope bandstaal broodmes dat ik nu heb doet z'n werk ook best.
Slijpen doe ik sinds een tijdje zelf met een goede slijpsteen (Wüsthoff 3000/8000 grit) en Global slijphulpjes (over een tijdje hoop ik die hulpjes niet meer nodig te hebben, blijven oeffenen).
Sinds ik m'n messen zelf slijp zijn ze echt superscherp, scherper dan toen ik ze kocht.
Het belangrijkste is in elkg eval dat wanneer je de messen gekocht hebt dat je ze ook zorgvuldig opbergt, aan een magneetstrip, in een messenblok of in een Knive Guard (een hard plastic schede waar je je mes kan bewaren), leg ze niet los in de keukenlade.
Goede site om je te orienteren op messen en prijzen:
http://www.knivesandtools.nl/nl/ct/robert-herder-molenmes.htm (kom je ook meten bij de molenmessen uit)
Dit is ook wel een handige link van hun site, over wat nu eigenlijk "het beste" mes is:
http://www.knivesandtools.nl/nl/ct/wat-is-het-beste-keukenmes.htm[ Bericht 10% gewijzigd door SiGNe op 31-12-2013 01:48:04 ]