abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  One tough cookie zondag 22 december 2013 @ 23:28:25 #1
169210 liesje1979
pi_134587003
registreer om deze reclame te verbergen
Van harte welkom op het Utopia forum!

Allereerst wijzen we je op het feit dat de Policy van Fok! ook hier gewoon van toepassing is.
Verder is er nog een belangrijke policy-aanvulling voor het Utopia-forum:

Het is niet toegestaan om (links naar) filmpjes van streams of van de uitzendingen van Utopia op het forum te plaatsen. Uitzondering zijn (in zeer beperkte mate) korte fragmenten van hooguit enkele minuten.
Ook verboden: het opdelen van lange fragmenten in een aantal kortere.

Hieronder worden wat zaken aangestipt die bedoeld zijn om je wegwijs te maken op dit forum, om naar te kunnen verwijzen als daar vragen over zijn en om een snel naslagwerk te creëeren.
De FAQ is dynamisch en kan dus worden aangepast.

5.gif Wat is Utopia?
Een groep van vijftien zeer diverse mensen, de pioniers van onze tijd, zeggen hun huidige leven vaarwel… Eén jaar lang bouwen ze aan een compleet nieuw bestaan, een nieuwe gemeenschap en ze beginnen met bijna niets! Alles wat ze hebben, is een kale loods op een onbewerkt stuk land, een bescheiden veestapel, een aansluiting voor water en elektriciteit, één telefoon en een geldbedrag in cash om hun leefomgeving op te bouwen en de eerste maanden te overleven.

Vanaf het allereerste moment komen de inwoners van Utopia er ook achter dat de weg naar hun ideale leven begint met overleven. Er is tenslotte nog vrijwel niets! Hoe gaan ze slapen? Er zijn geen bedden. Wat gaan ze eten? En hoe gaan ze überhaupt eten klaar maken, want er is geen keuken. Moet er geen WC komen en hoe gaan ze zich wassen? En: hoe blijven ze warm? Allemaal essentiële vragen waar direct antwoord op moet komen.
(bron: talpa)

5.gifWaar en wanneer is Utopia te zien?

Iedere werkdag wordt een samenvatting op SBS6 uitgezonden van 19:30-20:00.
Iedere zaterdag wordt om 18:00 een samenvatting van de week uitgezonden.
Bovendien kunnen de bewoners van Utopia 24 uur per dag en 7 dagen per week gevolgd worden via internetstreams. Hiervoor moet je wel een "paspoort" aanmaken waarbij ook persoonlijke gegevens worden gevraagd. Toegang tot de streams via: http://www.utopiatv.nl/home

5.gif Bronvermeldingen op het forum.
Geef altijd een duidelijke bronvermelding aan als je een bericht van elders hier plaatst. Normaal gesproken is dit de site waar je het bericht vandaan hebt. Als overduidelijk is, dat dat niet de originele bron is, geef dan de site aan waar het bericht oorspronkelijk is geplaatst.

5.gifSlowchat of commentaren op de streams?
Er is één SlowChattopic, te herkennen aan de [SC] tags in de titel. Hier kun je babbelen over wat je vanavond gegeten hebt of elkaar welterusten wensen als je gaat slapen. Naast de slowchat hebben we het ‘Commentaren Op de Streams’ topic [COS]. Dit topic is bedoeld voor het geven van commentaar op de streams en het voeren van ontopic (dus direct betrekking hebbend op wat er zojuist op de streams was te zien) discussies over Utopia. Overmatig zwaaien, slowchat en offtopic gaan is in de COS niet gewenst.

In tegenstelling tot wat op FOK! gebruikelijk is, geldt voor de COS niet per se de regel dat de user met de laatste post het nieuwe topic opent. De doorloopsnelheid is op drukke tijden zó hoog, dat het niet prettig is als daarop gewacht moet worden. Als er echter geen Centraal, exit, een stemming o.i.d. aan de gang is, geef dan aub de Lapo wel even minimaal 2 minuten de tijd om een nieuwe te openen.

5.gifNaast de FAQ en het FB-topic, zijn er nog twee sticky topics

Streamverslagen
Dit topic is louter bedoeld voor dat wat de titel al aangeeft: streamverslagen. Het is dus iets anders de dan de COS, waar iedereen zijn mening kwijt kan over wat er op de streams te zien is.
De streamverslagen zijn een service van users die het leuk vinden om (voor zover mogelijk) objectief te noteren wat er op de streams te zien is, en ze worden als naslagwerk zeer gewaardeerd door mensen die zelf geen tijd hebben om de streams te volgen maar wél graag gedetailleerd op de hoogte willen blijven van de verwikkelingen in het huis.
Het topic is hier te vinden: Topicreeks: Streamverslagen

Bovengenoemd topic willen we zo 'schoon' mogelijk houden. Er is dan ook een topic genaamd "vragen/opmerkingen over streamverslagen", als je een van de auteurs op zijn/haar posts wil aanspreken. Doe dit niet in de topics zélf, dit wordt verwijderd.

Korte updates
Daarnaast is er ook nog een topic voor korte updates, "harde feiten". Bijvoorbeeld: "bewoner X is weggestemd", of "bewoner 6 en bewoner 9 hebben orale seks gehad".
Dit topic staat hier: Topicreeks: UPDATE Topic

5.gif Moderators
Wie zijn de moderators en hoe zijn ze te bereiken?

Gert
Urb
Punkman

Ben je het oneens met een moderatie, probeer ons in eerste instantie te bereiken in het feedbacktopic. Zie bovenaan de topiclijst (sticky topic) .

5.gifTopic reports
Boven- en onderaan het scherm van een topic vind je het volgende icoontje: warnbig.png
Klik je hierop, dan kun je een Topic Report (TR) sturen. Hiermee kun je helpen om het forum leuk en gezellig te houden. De moderators zien deze TR's meteen zodra zij op het forum komen. TR's zijn niet bedoeld om elke post die je niet aanstaat te melden, maar wel voor bijvoorbeeld gevallen waabij users zich bij herhaling grof en beledigend uitlaten over andere users, waneer er spam-accounts actief zijn, extreem ranzige of pornografische plaatjes gepost worden etc.

[ Bericht 1% gewijzigd door Gert op 14-06-2017 12:26:32 ]
  Moderator maandag 13 januari 2014 @ 18:51:45 #2
819 crew  Gert
spreekt voor zich
pi_135446635
PERSMIDDAG UTOPIA
(januari 2014, enkele dagen voordat de eerste inwoners het terrein betraden)

Tientallen journalisten, fotografen en cameraploegen waren donderdagmiddag aanwezig bij de de rondleiding over het Utopia-terrein die SBS/Talpa voor de pers had georganiseerd. Aansluitend was er een vragenuurtje met John de Mol. FOK! was er ook bij. Hieronder het foto-verslag en wat interessante punten uit het vragenuurtje.

De panorama-foto's zijn aanklikbaar voor een grotere versie.


Eerste indruk van het terrein: hermetisch afgesloten. Blubberig, maar ook met een mooie groene weide. En natuurlijk...
... camera's all over the place:
131219_68600_Camera1.jpg
131219_68600_camera2.jpg
131219_68600_camera3.jpg

Dit zijn de huisdieren, stoïcijns onder het geflits en opgewonden gebabbel. De twee koeien werden altijd machinaal gemolken. Daarom is twee maanden geleden begonnen om ze met de hand te melken. Daar zijn ze inmiddels aan gewend.
131219_68600_koe.jpg
131219_68600_kippen.jpg

Dit is een vruchtbaar stuk land dat heel geschikt is om gewassen op te verbouwen. Zaden zullen ze zelf moeten kopen. Ook hier staat midden op het terrein weer een camera:
131219_68600_Vruchtbaar_land.jpg

De loods, links op de voorgrond ligt misschien wel een WC in wording:
131219_68600_Loods_met_op_de_voorgrond_de_WC.jpg
foto's hierboven en hieronder: klik voor vergroting
131219_68600_loods1.jpg

Het interieurvan de loods. Er hangen TL-buizen, maar die zijn alleen voor calamiteiten. Er is geen licht, tenzij de bewoners dat aanschaffen. Er hangen dus infrarood-camera's om ook in het donker beeld te hebben.
131219_68600_loods2.jpg

Communicatie met bewoners wordt gedaan via luidsprekers. Omdat ze zenders om hebben wordt het verstaan als ze terug praten. In de loods is een klein kamertje waar lege accu's van de zenders kunnen worden ingeleverd en volle weer opgehaald. Er is hierbij geen contact met de productie. Er is geen "dagboekkamer" of een soortgelijke ruimte. Er vinden geen gesprekken met de "Utopianen" plaats buiten het zicht van de camera's.

Toen volgde het vragenuurtje. Maar eerst een foto-moment met John natuurlijk.

131219_68600_JdM_op_de_fotos.jpg

VRAGENUURTJE MET JOHN DE MOL OVER UTOPIA

131219_68600_Persco_JdM.jpg

De Mol leidt het vragenuurtje in met een korte introductie in woord en beeld. Utopia zal in tegenstelling tot eerdere RLS'en heel weinig "structuren" kennen. Er zijn geen spelopdrachten, er worden geen verhaallijnen gecreëerd. De enige spelstructuur is dat de bewoners eens per maand de gelegenheid krijgen om iemand te vervangen.

Zijn de deelnemers te vergelijken met die van bijvoorbeeld Big Brother of De Gouden Kooi?
De Mol: "Het type deelnemer dat geïnteresseerd is in deelname heeft ons verbaasd. Het niveau van de kandidaten is vergeleken met eerdere RLS'en hoog."

Hoe hoog is het startkapitaal van de bewoners?
"Dat vertellen we nog niet. Daar komen ze achter als ze op 31 december het terrein op gaan en de kluis openen die in de loods staat. Ik kan wel zeggen dat ik eerder in een talkshow heb geroepen dat het iets van 50.000 euro zou zijn, maar het wordt veel minder."

Wat is het prijzengeld?
"Ook dat vertellen we niet. Dat is ook niet de reden van de deelnemers om mee te willen doen, want ook zij weten dat bedrag nog niet."

In het filmpje zojuist werd gesproken over kijkers die "Utopiaan" kunnen worden. Wat houdt dat in?

"Utopianen, en dat kun je worden voor 2 euro 50 per maand, kunnen 24 uur per dag de streams bekijken. Ze kunnen camera's bedienen. Hun paspoort is nodig om toegang te krijgen tot het terrein, bijvoorbeeld als de bewoners een event organiseren waar ze heen willen. En ze zijn mede-beslisser over wie de nieuwe deelnemer wordt als er iemand wordt genomineerd en van het terrein wordt gestuurd.

Wat kunnen de bewoners zoal doen om geld te verdienen?
"Ze mogen events organiseren. Bijvoorbeeld: een groot scherm huren tijdens het WK straks, en een bekende voetballer uitnodigen om commentaar te geven. Maar ze mogen ook een honden opvangservice beginnen, als ze er achter komen dat die in Het Gooi onbetaalbaar is. Wat ze niét mogen is: giften aannemen of hun TV-exposure uitbuiten door reclame te maken."

Er kunnen bewoners naar huis worden gestuurd. Hoe gaat dat in zijn werk?

"Eén keer per maand kunnen de bewoners nominaties uitbrengen. Daarbij kunnen ze drie medebweoners nomineren, met 1, 2 en 3 punten. De twee bewoners met de meeste punten komen vervolgens in aanmerking om Utopia te verlaten. Degene die hem of haar gaat vervangen, moet vervolgens kiezen wiens plaats hij of zij gaat innemen."

Waarom is gekozen voor een nominatie-systeem? Om iemand eruit te kunnen werken als dat beter is voor de kijkcijfers?
"Hmmm... ja en nee. Wij gaan niet vertellen of manipuleren wie er in of uit moet. Maar nominaties zijn goed voor de groepsdynamiek, en brengt frisheid, levendigheid. En ja, dat is goed voor de kijkcijfers. Overigens hoéven de bewoners niemand te nomineren, laat dat duidelijk zijn! Als ze een jaar bij elkaar willen blijven, dan mag dat. Maar mijn ervaring leert dat dit vrijwel zeker niet het geval zal zijn."

Mogen de Utopianen de kippen en koeien slachten?
"Ja. De kippen mogen ze zelf slachten. Als ze een koe willen slachten dan zullen ze dat moeten láten doen."

Moeten de kandidaten iets ondertekenen dat ze niet zomaar uit het programma kunnen lopen?
"Utopia is geen gevangenis, als iemand wil stoppen dan mag dat. We hebben echter wel een borgsom per deelnemer vastgesteld, gebaseerd op zijn of haar financiële situatie. En die borgsom is vrij fors. Dus deelnemers die meedoen die zijn serieus van plan om iets op te bouwen, en zijn niet van plan om het maar eens even aan te zien of het wat voor hun is."

Wat gebeurt er al een familielid van een bewoner op sterven ligt?
"Dan mag zo iemand natuurlijk het terrein af, zonder consequenties."

Hebben de bewoners een dokter en tandarts tot hun beschikking?
"Als ze daarvoor betalen wel. De ziekekostenverzekering geldt niet in Utopia."

Mogen de bewoners geweld gebruiken?
"Tja, wat is geweld. Een duw of zo, dat moet kunnen. Maar zodra er geweld wordt gebruikt of dreigt te worden gebruikt dat bedreigend is voor iemands gezondheid dan grijpen we in. De bewaking kan overal op het terrein binnen 40 seconden optreden."

Tot slot vertelt De Mol nog dat ze een aantal dagen hebben proefgedraaid op het terrein, met kandidaten die het net niet waren geworden. Hij noemt het "onvoorstelbaar hoe creatief en innovatief mensen zijn. Deze drie dagen hebben dan ook geleid tot het bijstellen van omstandigheden. Het kon wel zwaarder."

DE DEELNEMERS
John de Mol beweerde tijdens de bovenstaande bijeenkomst dat aanstaand weekend een definitieve keus wordt gemaakt uit de resterende 40 kandidaten. Echter, in de persmap zat al een bijlage met daarin "korte biografieën van de bewoners". Precies 15. Ik ga er dus maar even van uit dat er iets mis is gegaan in de communicatie bij Talpa/SBS en dat dit "de" bewoners zijn. Maar het kan natuurlijk fake zijn.
Er zaten overigens geen foto's bij. Ik fotografeer de stencils nog en zet ze op FOK! Hier alvast de voornamen, leeftijden en beroepen:

Aike (34), management consultant
Andrea (52), massage-therapeute
Billy (31), levenskunstenaar
Charlotte (21), serveerster
Emil (28) Pro wrestler
Giorgio (20), HBO-student
Hakim (34), oliebollenbakker
Harold (38), beveiliger
Linda (23), paraveterinair
Paul (53), aannemer
Peter (35), voormalige café-eigenaar
Renica (39), thuisverpleegkundige
Rienk (29), zwerver
Ruud (24), telefoonverkoper
Vanessa (37), huisvrouw

Persoonlijk mis ik de F16-piloten, self made-miljonairs en tandartsen een beetje. Want de indruk werd door Talpa gewekt dat ook mensen met een zeer geslaagde maatschappelijke carrière in het Utopia-bootje zouden stappen.

[ Bericht 0% gewijzigd door Gert op 09-06-2016 11:04:29 ]
Relativiteit is van toepassing op natuurkunde, niet op ethiek
  One tough cookie dinsdag 18 maart 2014 @ 23:38:08 #3
169210 liesje1979
pi_137908930
Beleid met betrekking tot het posten van naakt.

Caps en gifjes waarop geslachtsdelen zijn te zien, kunnen alleen hier: UTO / SCANMAN!!! TIETUH!!! #1
In geen enkel ander topic is dit toegestaan.
Tieten / tepels zijn wel toegestaan in andere topics, al behouden wij ons het recht voor om erg vulgaire plaatjes te verwijderen.

Dit is overigens een algemene regel die op FOK geldt. De adverteerders van Google zijn niet zo blij als hun advertentie naast een douchende Ruud en Billy staat. En daardoor Google dus ook niet met ons.

[ Bericht 13% gewijzigd door Gert op 11-06-2014 18:56:35 ]
pi_176327595
registreer om deze reclame te verbergen
Update:
mods nu:
Gizmogirl
Punkman
Urb
Gert
Lavenderr
  Moderator zaterdag 26 mei 2018 @ 12:16:08 #5
819 crew  Gert
spreekt voor zich
pi_179397270
Hoe een nieuwe COS te openen?

Voor diegenen die nog geen ervaring hebben met het openen van een nieuwe COS, maar wél de laatste post hadden, heeft Zeyina een korte instructie geschreven. Thanks! :)
We hebben die uitleg en haar screenshot hieronder verwerkt:

1. Als je de Lapo (last post) hebt verschijnt er een knop "Open nieuw deel",
2. klik daar op en selecteer alleen de TT (Topic Titel) zoals in het gifje hier onder. En dus niét het nummer wat daarvóór staat.
3. Type jouw eigen nieuwe titel en klik onder aan het vak op " Invoeren"

]752eb3d4772105a50a178ddfa804ff37.gif
Relativiteit is van toepassing op natuurkunde, niet op ethiek
  Moderator zondag 10 juni 2018 @ 18:12:24 #6
819 crew  Gert
spreekt voor zich
pi_179711946
De nieuwe FAQ staat hier: UTO / [FAQ / Policy] Welkom op het Utopia 2-forum

Bedankt voor deze eerste FAQ, Lies! :*
Relativiteit is van toepassing op natuurkunde, niet op ethiek
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')