Gewoon eens door een paar telescopen kijken helpt enorm, ook om evt teleurstelling te voorkomen. Veel mensen denken dat ze veel 'kleur' en structuur etc. kunnen zien en als ze dan de 'wazige grijze vlekjes' zien dan is dat niet wat ze verwachten.quote:Op dinsdag 25 november 2014 13:06 schreef miek221 het volgende:
Bedankt voor de tips. Wat ik precies wil zien weet ik niet. Uiteraard de maan, en misschien andere planeten, als dat mogelijk is. Een nevel bijvoorbeeld lijkt me ook mooi.
Ik ga ook binnenkort een sterrenwacht bezoeken, om daar ook meer info te krijgen, kijken wat het precies is wat ik wil en zou kunnen zien. Wat nikao als aanvullende tip geeft.
Het forum is een goede tip, ik ga daar vanmiddag ook eens rondneuzen. Ik heb tot nu toe heel veel in dit subforum gelezen, en door postings hier weer verder gaan lezen op andere sites ed. ExperimentalFrentalMental, heel veel dankzij jou topics en postings, dus bedankt daarvoor
*edit* ik ben begonnen met lezen op het astroforum, ik ben hier wel even zoet mee weer. Veel info en programma's om meer te kunnen zien.
Ik heb net even een minuut of vijf buiten op balkon gestaan, en heb er drie gezien die van west naar oost leken te trekken.quote:Op zaterdag 13 december 2014 09:11 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
13-12-2014
Talloze vallende sterren te zien dit weekend
[ afbeelding ]
Archieffoto © afp.
In de nacht van vandaag op morgen zijn in België en Nederland tientallen vallende sterren te zien. Dat heeft de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) gemeld.
De sterrenregen is vanaf 20.00 uur waarschijnlijk de hele avond en nacht overal in het land goed te zien. Weeronline.nl denkt dat er voldoende heldere perioden zijn die nacht. Ook in de nacht van zondag op maandag zijn de meteoren te zien, maar vanwege de voorspelde regen is de kans dan heel klein.
De vallende sterren, die niets met echte sterren van doen hebben en eigenlijk meteoren zijn, horen bij de Geminiden-meteorenzwerm. Elk jaar trekt de aarde in december door de baan van de uitgedoofde komeet Phaeton. Stukjes gruis en stof die de komeet achterlaat, veroorzaken de vallende sterren.
Volgens Roy Keeris van KNVWS zijn de meteoren het beste te zien op een donkere plek. "Bij helder weer verwacht ik een mooie show. Gemiddeld zijn er dertig tot veertig sterren per uur te zien."
(HLN)
En december ookquote:Op donderdag 13 november 2014 11:45 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Ik ben vergeten de lijst van november te plaatsen
donderdag 13 november 2014
Rond middernacht zie je de afnemende maan laag in het oosten. Op enige afstand links van de maan staat de reuzenplaneet Jupiter.
vrijdag 14 november 2014
Laatste Kwartier (16.15 uur). 's Morgens rond 06.30 uur zie je aan de zuidelijke hemel een wijde samenstand van de halfverlichte maan en de planeet Jupiter.
zaterdag 15 november 2014
De maan staat onder de ster Regulus in de Leeuw; linksboven Regulus is de planeet Jupiter zichtbaar. Kijk rond 06.30 uur, hoog in het zuiden.
zondag 16 november 2014
Vroege vogels zien 's morgens vanaf 06.00 uur hoog aan de zuidzuidoostelijke hemel rechtsboven de maan de ster Regulus in het Dierenriemsterrenbeeld Leeuw en de heldere reuzenplaneet Jupiter.
maandag 17 november 2014
Maximum van de Leoniden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Leeuw. De 'vallende sterren' worden veroorzaakt doordat stofjes van komeet Tempel-Tuttle in de aardse dampkring verdampen en de luchtmoleculen tot gloeien brengen. De waarnemingsomstandigheden zijn gunstig: er is weinig storend maanlicht.
dinsdag 18 november 2014
Gezien vanaf de aarde staat Saturnus vandaag min of meer 'achter' de zon aan de hemel. De geringde planeet bereikt daardoor zijn grootst mogelijke afstand tot de aarde: ca. 1636 miljoen kilometer. Hij is echter niet waarneembaar.
woensdag 19 november 2014
Een wijde samenstand van de maansikkel en de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd. Bekijk het tweetal vanaf 06.30 uur aan de zuidoostelijke hemel.
donderdag 20 november 2014
Om 07.00 uur 's morgens is vrij laag in het zuidoosten de smalle maansikkel zichtbaar, met rechtsboven ervan de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd.
vrijdag 21 november 2014
Vanaf 18.00 uur kun je aan de zuidwestelijke hemel op zoek naar de rode planeet Mars, in het sterrenbeeld Boogschutter.
zaterdag 22 november 2014
Nieuwe Maan (13.32 uur).
zondag 23 november 2014
Aan het begin van de avond zie je laag aan de noordnoordwestelijke hemel de beroemde Steelpan - de zeven helderste sterren van het sterrenbeeld Grote Beer.
maandag 24 november 2014
Kijk of je rond 17.30 uur, tijdens de avondschemering, laag in het zuidwesten de smalle maansikkel kunt ontwaren.
dinsdag 25 november 2014
Aan het begin van de avond is een wijde samenstand zichtbaar van de maansikkel en de rode planeet Mars, links van de maan. Kijk rond 18.00 uur, vrij laag in het zuidwesten.
woensdag 26 november 2014
Vanavond zie je de maan vrijwel recht boven de planeet Mars. Bekijk de twee hemellichamen rond 18.00 uur, aan de zuidwestelijke hemel.
donderdag 27 november 2014
Mars staat vanavond op grote afstand rechtsonder de maan. Kijk rond 18.30 uur in het zuidzuidwesten.
vrijdag 28 2014
Tegen middernacht is de reuzenplaneet Jupiter een opvallende verschijning aan de oostelijke hemel.
Bekijk dit hemelverschijnsel
zaterdag 29 november 2014
Eerste Kwartier (11.06 uur). 's Avonds rond 19.00 uur staat de maan hoog aan de zuidelijke hemel; dichter bij de horizon zie je de ster Fomalhaut in het sterrenbeeld Zuidervis.
zondag 30 november
2014 Pal boven de maan zie je het Herfstvierkant - de helderste sterren in het sterrenbeeld Pegasus. Kijk rond 20.00 uur, hoog aan de zuidelijke hemel.
quote:Op donderdag 25 december 2014 08:32 schreef Seven. het volgende:
[..]
En december ook. Ik zag gisteren iets om 22:00, moet een planeet geweest zijn. Was ff nieuwsgierig.
Helemaal vergeten, zal even de hele maand plaatsenquote:Op donderdag 25 december 2014 08:32 schreef Seven. het volgende:
[..]
En december ook. Ik zag gisteren iets om 22:00, moet een planeet geweest zijn. Was ff nieuwsgierig.
Van de site van Govert Schilling, allesoversterrenkunde.nlquote:
Ik zal proberen de komende maand op tijd te zijnquote:Op zaterdag 27 december 2014 17:58 schreef Isabeau het volgende:
Het is altijd zo'n mooie lijst, maar een beetje laat
Post anders voor januari nu al?quote:Op zondag 28 december 2014 11:47 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
[..]
Ik zal proberen de komende maand op tijd te zijn
quote:Op zondag 28 december 2014 11:47 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
[..]
Ik zal proberen de komende maand op tijd te zijn
Die wordt pas op 1 januari gepubliceerdquote:
quote:Op zaterdag 3 januari 2015 03:18 schreef Kijkertje het volgende:
[ afbeelding ]
WATCH: This comet is blazing past Earth - and you can see it without a telescope
Comet Lovejoy is putting on an amazing show for us, and it’s only going to get brighter in the coming weeks.
http://www.sciencealert.c(...)-with-your-naked-eye
quote:Op zondag 4 januari 2015 00:44 schreef Isabeau het volgende:
En rond 6 uur vandaag (over een paar uurtjes dus) vallende sterren kijken. Hopelijk is het niet zo bewolkt als het nu is.
quote:Op zondag 4 januari 2015 23:36 schreef Klapskaats het volgende:
Iemand van jullie komeet Lovejoy al gespot? Heb net nog even staan kijken, maar heb niks kunnen vinden met mijn 2 kijkertjes: een verrekijker 10x50 en een kijker van 20x80.
Heb even geen zin om mijn 13 cm telescoop tevoorschijn te halen. Misschien later deze week als het helder mocht zijn. Lovejoy komt alleen maar hoger aan de sterrenhemel te staan, dus wie weet.
Zou nu vlakbij sterrenbeeld Orion moeten staan.
Lastige is die storende maan die er ook vlakbij staat ...Na morgen zou die wat minder last moeten geven met nieuwe maan, maarja dan zul je zien dat het bewolkt wordt natuurlijk.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |