Dankje, ja ik had het al gezien!quote:Op woensdag 6 november 2013 13:30 schreef Ryon het volgende:
Leuk en leerzaam interview, die je wellicht al gevonden had. Ik was eigenlijk op zoek naar een andere maar deze komt heel erg overeen:
http://www.intermediair.n(...)maat-4300-euro-bruto
Verreweg de populairste baan voor veel politicologen, maar de selectieprocedure is streng en er is veel concurrentie. Alleen al voor de stages bij ambassades is het dringen. Het vloeiend spreken van een niet Europese taal is echt een ongelooflijke pre, dus ik zou naast een studie recht en politicologie ook nog een cursus Farsi of Chinees gaan doen en ook in die landen heel veel stage lopen. De diplomatenwereld is naar verluid minder gesloten en conservatief dan het ooit was, maar nog steeds een gesloten club.
Een niet Europese taal helpt echt een hoop om alleen al een mooie stage te krijgen. De Europese talen (Duits, Frans en Engels) zijn veel mensen al na hun vwo machtig.quote:Op woensdag 6 november 2013 13:42 schreef sonnyspek het volgende:
[..]
Dankje, ja ik had het al gezien!Weet je zeker dat een niet Europese taal zo belangrijk is? Want Duits, Engels en Nederlands kan ik al, ik overwoog zelfs om mischien Noors te leren hiervoor...Ja je hoort nooit echt veel over diplomaten.
Is het eigenlijk zo dat je zelf een huis krijgt toegewezen?
Oke klinkt goed, het klinkt wel als een hele uitdaging qua studies, connecties, en stages! Dan is het nog hopen dat je in een mooi land komt als diplomaat! Bijvoorbeeld in IJsland is minder.quote:Op woensdag 6 november 2013 13:50 schreef Ryon het volgende:
[..]
Een niet Europese taal helpt echt een hoop om alleen al een mooie stage te krijgen. De Europese talen (Duits, Frans en Engels) zijn veel mensen al na hun vwo machtig.
Van BuZa (eigenlijk van alle ministeries) krijg je een (flinke) huisvestigingsvergoeding als je in het buitenland gestationeerd bent. Een woning is dan geen probleem, wellicht dat de ambassade of het consulaat in het land ook al wat geregeld heeft.
Maar goed, werken voor BuZa is sowieso heel erg populair. Daar moet je niet door laten afschrikken. Wat je het beste kan doen is een uitdagend studieprogramma oppakken (ook zeker rechten doen naast politicologie) en leuke en uitdagende stages binnen en buiten Europa proberen te krijgen. Netwerk helpt daarvoor wel heel erg, dus probeer mensen te leren kennen buiten je studie om die daar werkzaam zijn, zodat je weet wie je aan moet en kan schrijven.
Ook als je dan geen diplomaat wordt kan je wel een andere leuk functie doen binnen de internationale wereld.
Ja, grappig, dat hoor ik ook vaak. Studenten bewegen eerst hemel en aarde om een half jaartje naar het Midden-Oosten te mogen en vervolgens hebben ze daarna het hele ambassadeleven wel weer gezien. Toch maar iets doen met Europa.quote:Op woensdag 6 november 2013 13:56 schreef Skv het volgende:
Heb stage gelopen bij een ambassade. Het is wel eenzaam hoor, als diplomaat. Leek mij eerst ook wel wat maar ik heb het maar laten varen.
Hoezo eenzaam?quote:Op woensdag 6 november 2013 13:56 schreef Skv het volgende:
Heb stage gelopen bij een ambassade. Het is wel eenzaam hoor, als diplomaat. Leek mij eerst ook wel wat maar ik heb het maar laten varen.
Ja ik snap het, het is natuurlijk helemaal vreselijk als je mede-diplomaten niet gezellig of interessant zijn. Het is natuurlijk lastig om daar zomaar even een netwerk op te zetten, je bent daar toch nieuw. Waar zat jij? Als ik vragen mag. Lijkt me wel mooi dat je na je studie zo'n mooi huis gratis dan krijgt.quote:Op woensdag 6 november 2013 14:07 schreef Skv het volgende:
Je hebt zelf bijna geen invloed waar je neergezet wordt. Kan dus ook Albanie oid zijn. Periodes zijn vier jaar, waarna je weer opgepakt wordt en ergens anders terecht komt. Het opbouwen een een goed sociaal netwerk ter plekke blijft dus beperkt tot contact met je mede-diplomaten van dezelfde ambassade en veel borrels ed met andere diplomaten/bestuurders. Personeel zit in enorme eenzame huizen. Het was prachtig om er te hebben gezeten maar trekt mij niet zo.
Dat krijg je niet, daar kan je in wonen voor zolang je op die locatie werkt. Nadeel is dus dat je niet je eigen huis kan kiezen en de inrichting ook beperkt is tot wat je in die periode koopt of per zeecontainer vanuit Nederland over laat varen.quote:Op woensdag 6 november 2013 14:17 schreef sonnyspek het volgende:
[..]
Ja ik snap het, het is natuurlijk helemaal vreselijk als je mede-diplomaten niet gezellig of interessant zijn. Het is natuurlijk lastig om daar zomaar even een netwerk op te zetten, je bent daar toch nieuw. Waar zat jij? Als ik vragen mag. Lijkt me wel mooi dat je na je studie zo'n mooi huis gratis dan krijgt.
Europese studies oid?quote:Op woensdag 6 november 2013 13:22 schreef sonnyspek het volgende:
Hallo,
Ik vroeg mij af of hier eigenlijk mensen zijn die diplomaat zijn of zijn geweest? Ik vroeg mij af hoe dat eigenlijk is.
Nu eigenlijk de echte vraag, weet iemand hoe je het beste een diplomaat kan worden? Ik wil heel graag politicologie studeren in Leiden (Of Internationale betrekkingen) om dan mischien wat te gaan doen met diplomatie. Maar kan dat wel? Of moet je dan perse (Wat ik wel eens lees) bij zo'n studentencorps aangesloten zijn?
Ook las ik dat vaak diplomaten ook werken voor bijvoorbeeld de AIVD, om info te verzamelen uit een bepaald land. Ik weet niet zeker of dat zo is.
Zou kunnen inderdaad, maar denk persoonlijk dat Internationale betrekkingen iets meer aansluit.quote:
Ik heb zelf ook een tijd stage gelopen bij BZ, mede met IB en Engels als achtergrond. Een derde taal, zoals Arabisch, Mandarijn, of Russisch is wel echt een pré. Ook wordt er veelal meer gevraagd naar mensen met een juridische achtergrond. IB + Internationaal Recht (liever nog: andersom) is dus wel aan te raden. Je moet dus echt zorgen dat je een unique selling point hebt waardoor jij jezelf kan verkopen. Ook het aanleggen van een netwerk tijdens en naast je studie is enorm belangrijk. Dit zit niet echt in mij, om zomaar ad hoc met iedereen te netwerken en een vorm van interesse te tonen. Om deze reden ben ik hier op het moment niet in verder gegaan.quote:Op woensdag 6 november 2013 18:13 schreef sonnyspek het volgende:
[..]
Zou kunnen inderdaad, maar denk persoonlijk dat Internationale betrekkingen iets meer aansluit.
Sorry voor de kick maar wat betreft het vloeiend spreken van een niet-Europese taal: Is alleen spreken van belang of moet je (zoals ik denk) ook goed kunnen lezen en schrijven? En waarom eigenlijk specifiek Farsi en Chinees en hoe kun je een dergelijke stage regelen?quote:Op woensdag 6 november 2013 13:30 schreef Ryon het volgende:
Leuk en leerzaam interview, die je wellicht al gevonden had. Ik was eigenlijk op zoek naar een andere maar deze komt heel erg overeen:
http://www.intermediair.n(...)maat-4300-euro-bruto
Verreweg de populairste baan voor veel politicologen, maar de selectieprocedure is streng en er is veel concurrentie. Alleen al voor de stages bij ambassades is het dringen. Het vloeiend spreken van een niet Europese taal is echt een ongelooflijke pre, dus ik zou naast een studie recht en politicologie ook nog een cursus Farsi of Chinees gaan doen en ook in die landen heel veel stage lopen. De diplomatenwereld is naar verluid minder gesloten en conservatief dan het ooit was, maar nog steeds een gesloten club.
Op de stage solliciteer je gewoon, vacatures worden regelmatig opengezet en je kan ook open sollicitaties versturen.quote:Op zaterdag 24 januari 2015 05:32 schreef CaryAgos het volgende:
[..]
Sorry voor de kick maar wat betreft het vloeiend spreken van een niet-Europese taal: Is alleen spreken van belang of moet je (zoals ik denk) ook goed kunnen lezen en schrijven? En waarom eigenlijk specifiek Farsi en Chinees en hoe kun je een dergelijke stage regelen?
Oke, bedankt voor je antwoord. Ik spreek namelijk vloeiend Farsi maar ik kan het niet lezen of schrijven aangezien ik al vanaf dat ik 2 jaar was in Nederland woon en me ouders het niet nodig vonden om mij ook Farsi te leren lezen en schrijven.quote:Op zaterdag 24 januari 2015 10:18 schreef Ryon het volgende:
[..]
Op de stage solliciteer je gewoon, vacatures worden regelmatig opengezet en je kan ook open sollicitaties versturen.
Het voorbeeld van Farsi en Chinees had ik (toentertijd) ook alleen maar genomen omdat ik een paar mensen ken die onder andere dankzij het machtig zijn van die talen een leuke stage hadden gekregen. Waar op dit moment (anno 2015) het meeste vraag naar is weet ik niet, maar als je oprecht interesse hebt in een dergelijke stage dan zal je tijdens de oriëntatie wel horen welke talen nu gewild zijn of in welke landen de meeste mogelijkheden liggen. Welk niveau taalbeheersing belangrijk is weet ik niet, maar ik denk wel dat je goed moet kunnen redden wil jezelf nuttig kunnen maken. Je moet op zijn minst de lokale kranten kunnen lezen om te weten wat er speelt.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |