abonnement Unibet Coolblue
pi_133018167
Ik heb een pak broodmix gevonden wat paar maanden over datum is. Nou heb ik het gezeefd en een hoop is korrel geworden en er zitten watvage groene plekken in (denk wel schimmel
Zou ik t alsnog kunnen gebruiken en wat verse gist toevoegen? Met zuurdesem gebruik je toch ook bacterien of is dat nou schimmel haha.

Vind het zonde om zo'n pak weg te gooien. Wat ben ik toch ook hollands haha. Kan t toch beter niet gebruiken denk ik...
  † In Memoriam † donderdag 7 november 2013 @ 20:22:31 #27
91830 MaximusTG
pi_133018245
Wegflikkeren.

De ene bacterie is de andere niet he :X
pi_133018555
Nouuuuu :( . boeboe dan maar eens niet gier zijn. Denk sowieso dat de gist al zijn kracht is verloren. T was wel droge gist maarja.

Hoe groot moet een cakevorm zijn denken jullie van:
350 meel
175 melk
75 gr boter
1 ei
40 gr suiker
7gr zout
2 zakjes bakkersgist/ levure boulangerie/speciale brioche.

Heb ook nog een grote tulband:p.
Hoe lang moet brioche rijzen? Lees hier 15 minuten afdekken en dan 4 balletjes van maken en in 't cakeblik doen. En dan 1,25 uur rijzen. Kan dit niet ook langer? (12 uur in de koelkast?)

Hmm als laatste alinea ( het moet dus 1 uur en 15 minuten in de oven):
vertaald door google translate:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


[ Bericht 32% gewijzigd door Opblaaspop077 op 07-11-2013 21:36:19 ]
pi_133034602
Welke verklaring is er voor het gegeven dat mijn Norwich veel taaier en zachter is van structuur dan een regulier Frans vloerbrood? De Norwich lijkt veel lastiger te snijden omdat het brood meer meegeeft wanneer ik het broodmes er inzet.
  † In Memoriam † vrijdag 8 november 2013 @ 11:07:46 #30
91830 MaximusTG
pi_133036767
Hmm, dat herken ik niet echt - maar een verklaring zou kunnen zijn dat je desem wat aan de zure kant was? Als ie ververst wordt en dan een paar uur later is de verhouding gist:melkzuurbacterien ruim aan de kant van de gist. Als je dan langer wacht halen de melkzuurbacterien de gist weer in. In de koelkast groeien de melkzuurbacterien sneller dan de gist. Dus een techniek om meer zuur in je brood te krijgen is laten rijzen in de koelkast.
Maar wat ik iig gemerkt heb is dat als zuurdesem heel lang moet rijzen - heb het wel eens gehad dat ik ongeduldig een broodje wou maken met desem die nog niet super actief was - dat de kruim dan taaier wordt.
pi_133122893
Vandaag m'n eerste Norwich gebakken! Op suggestie van Maximus met een poolish, want m'n zuurdesem wil nog steeds niet (daarover later meer). Gisterochtend poolish gemaakt, 's avonds deeg gekneed, eerste rijs, tweede rijs 1,5 uur, toen de koelkast in, en vanochtend afgebakken. Het mag nog wel wat meer de hoogte in, maar manmanman wat was het lekker. Mijn ouders lunchten mee, en met 4 volwassenen en 1 kleuter hebben we bijna een heel brood van een kilo opgepeuzeld (serieus, er zijn nog twee sneetjes over). :o

Beeldmateriaal:


(Ja, beetje veel bloem, maar ik was bang dat het aan m'n geīmproviseerde rijsmandje zou blijven plakken)



En dan nog even over m'n zuurdesem. Er gebeurt wel iets, ik zie duidelijk luchtbelletjes, maar het komt niet, of nauwelijks omhoog. Ik volg het recept van Levine (zonder ananassap). Tot dag 4 ging het helemaal zoals het hoort, daarna stagneerde de zaak. Ik heb toen dag 4 herhaald (wat zij ook aanraadt), en heb hem daarna een dag langer laten staan. Is het met geduld nog te redden, of kan ik maar beter weer opnieuw beginnen?
  † In Memoriam † zondag 10 november 2013 @ 20:49:44 #32
91830 MaximusTG
pi_133123813
Ha! Mooi broodje geworden!

Dus je volgt deze begrijp ik? http://uitdekeukenvanarde(...)ak-je-zuurdesem.html ?

Dan zou ik inderdaad gewoon blijven voeden met deel rogge en deel tarwe; uiteindelijk zou het wel actief moeten worden. Maar ik snap dat het vervelend is zo..
Zou het gewoon nog een keer voeden dus met de rogge en de tarwe; Sla dan steeds een dag over, dan weer voeden.
Soms duurt het gewoon net wat langer. Wel bio-rogge?
Ik wil ook wel wat van de mijne opsturen hoor?
pi_133124245
Dank je. Ja, ik heb bio rogge (volkoren) en bio tarwe. Ik kijk het nog een paar dagen aan...
  † In Memoriam † woensdag 13 november 2013 @ 14:38:32 #34
91830 MaximusTG
pi_133217634
quote:
0s.gif Op zondag 10 november 2013 20:56 schreef Bleie het volgende:
Dank je. Ja, ik heb bio rogge (volkoren) en bio tarwe. Ik kijk het nog een paar dagen aan...
En, hoe doet ie het nu?

Gisteren die van mij weer ververst, en deel gemengd met volkoren meel en wat rogge en water. Vanochtend wat zonnebl. olie erbij, bloem en rest water. Was ongeveer 600 gram;
30% volkoren, 10% rogge, 60%bloem. 65% water.
Kleine rijsmandje gebruikt:

pi_133218095
quote:
0s.gif Op woensdag 13 november 2013 14:38 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

En, hoe doet ie het nu?

Gisteren die van mij weer ververst, en deel gemengd met volkoren meel en wat rogge en water. Vanochtend wat zonnebl. olie erbij, bloem en rest water. Was ongeveer 600 gram;
30% volkoren, 10% rogge, 60%bloem. 65% water.
Kleine rijsmandje gebruikt:

[ link | afbeelding ]
Niet. Ik heb t opgegeven. Ga het in t voorjaar of zo wel weer proberen. Of een cultuur bestellen of zo. Werk ik voorlopig wel met een poolish. Niet helemaal hetzelfde, maar ook lekker.

Mooi broodje weer van jou!
  † In Memoriam † woensdag 13 november 2013 @ 15:02:55 #36
91830 MaximusTG
pi_133218523
Thanks! Ik wil je wel wat van mijn desem opsturen hoor? Heb ik al vaker gedaan; dan meng ik extra veel bloem door de desem om er heel droog deeg van te maken, dat verdeel ik in stukjes en verpak die in alufolie. Invriezen. Dan versturen; volgens mij gaat dat prima.
pi_133218999
quote:
0s.gif Op woensdag 13 november 2013 15:02 schreef MaximusTG het volgende:
Thanks! Ik wil je wel wat van mijn desem opsturen hoor? Heb ik al vaker gedaan; dan meng ik extra veel bloem door de desem om er heel droog deeg van te maken, dat verdeel ik in stukjes en verpak die in alufolie. Invriezen. Dan versturen; volgens mij gaat dat prima.
ja, werkte goed! Mijn dezem is goed actief!

Ik heb vandaag voor het eerst in tijden weer gebakken. 2 dezem broden, en 2 cranberry gist broden. (maar 2 verschillende recepten).

Hoop weer de tijd en rust te hebben brood bakken op te pakken!
  † In Memoriam † woensdag 13 november 2013 @ 16:00:29 #38
91830 MaximusTG
pi_133220474
:)

Binnenkant van mn broodje;



smaakt erg goed.
pi_133221447
ik heb rijsmandjes!! zo leuk :) en een lame, wat werkt dat mooi. broodbakken is zo leuk!
Alles besteld bij weekendbakery.com trouwens, super service mooi spul, kan ik iedereen aanraden.
Nu nog eerst een foto maken voor t brood alweer bijna op is..

Zondag een housewarming van mn schoonbroertje trouwens en wil een mand vol eigengemaakt lekkers incl. brood geven maar eens zorgen dat ik daar eerst een foto van maak!
Heb al een Norwich boule, een stokbrood en een walnoten-vijgen-steranijs broodje. Ga er iig nog zuurdesem grissini bij maken
  donderdag 14 november 2013 @ 20:44:54 #40
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_133264481
quote:
1s.gif Op woensdag 13 november 2013 14:51 schreef Bleie het volgende:

[..]

Niet. Ik heb t opgegeven. Ga het in t voorjaar of zo wel weer proberen. Of een cultuur bestellen of zo. Werk ik voorlopig wel met een poolish. Niet helemaal hetzelfde, maar ook lekker.

Mooi broodje weer van jou!
woon je in de buurt van Utrecht? Kun je zo desem krijgen van me.
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_133264662
Heb de grissini gebakken, hoe zou ik die het best kunnen bewaren? Wil ze zondag pas geven en heb een aardige hoeveelheid gebakken. Ook invriezen of zo bewaren?
pi_133285204
Grissini zitten in een papieren zak

Vandaag voor t eerst op steen gebakken en wel stokbrood:







Jummmmm! *O*
pi_133285643
Schitterend! :D
Let me see you stripped down to the bone
pi_133292299
Wow!
pi_133329250
Nice! :9~

Ik ben zelf ook gestopt met mijn desemexperiment. Rogge is op en ik krijg alleen bubbels na wekelijkse verversing, het verdubbelt niet in groei. Inmiddels weer een gistbrood gebakken, 75% water, 80/20 verhouding voor bloem/volkoren meel. Eerste rijs buiten koelkast was 9 uur, stretch & fold gedaan, tweede rijs weer 9 uur en vervolgens in 50 min @ 250 graden in de braadpan goudbruin gebakken :)
mag het weten
pi_133393769
Weer eens een broodje bakken, die bio volkoren van de api was goed of niet?
Heb nu meel waar maar 10gr eiwit/100 gram in zit, beetje weinig gluten dus.
Ik vroeg mij eigenlijk af wat gebeurd er als je een een eitje door je brood doet. Wordt die toch alleen maar luchtiger van *) ? Gewoon eens proberen misschien haha.

Is trouwens het gist in het voorbeeld in de ts droge gist?
Als je verse gist wilt gebruiken kom je dus uit op ~10 gram verse gist voor een brood. Lijkt mij beter ja.

edit:
mijn brood is over de kom gerezen, uuuhmm.... _O-

[ Bericht 11% gewijzigd door Opblaaspop077 op 20-11-2013 00:04:52 ]
pi_133458630


Norwich en pitabroodjes! :)
pi_133458769
Oe, je pita's zijn zo te zien mooi van 'poef!' gegaan. ^O^
Als ik pita's maakt blijft meestal de helft ervan plat..
Let me see you stripped down to the bone
pi_133458870
quote:
0s.gif Op woensdag 20 november 2013 19:48 schreef minilot het volgende:
Oe, je pita's zijn zo te zien mooi van 'poef!' gegaan. ^O^
Als ik pita's maakt blijft meestal de helft ervan plat..
Ik heb sinds kort een steen in de oven en die was mooi heet van t brood bakken, ik denk dat dat goed meegeholpen heeft :)
pi_133459064
Ik bak ook op steen, denk dat het meer te maken heeft met gehannes met het deeg na het rijzen, het lukt me niet zo goed om zonder al te veel gedoe balletjes te maken..
Let me see you stripped down to the bone
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')