Even een opzetje. Want volgens mij, als ik even snel google, is het net zoals met geluid etc. dat het afneemt met de afstand van de lading/bron? Als dat niet zo is moet je dit maar negeren, het is 4 jaar geleden voor mij, maar ik zag 4 pi in de formule staan.quote:Op woensdag 20 november 2013 22:26 schreef DefinitionX het volgende:
[ afbeelding ]
11d....Met zulk soort vragen heb ik moeite. Bij sommige wiskundige vergelijkingen kun je voor de nulpunten waardes invullen die logisch klinken.
Mijn gevoel zegt om bij 11d twee vergelijkingen in 1 te doen en dan een onbekende te berekenen. Maar dat heeft geen succes geboekt bij mij.
Hoe los je zo'n opgave op?
Lees om te beginnen mijn uitleg hier over electrische potentiaal nog eens goed.quote:Op woensdag 20 november 2013 22:26 schreef DefinitionX het volgende:
[ afbeelding ]
11d....Met zulk soort vragen heb ik moeite. Bij sommige wiskundige vergelijkingen kun je voor de nulpunten waardes invullen die logisch klinken.
Mijn gevoel zegt om bij 11d twee vergelijkingen in 1 te doen en dan een onbekende te berekenen. Maar dat heeft geen succes geboekt bij mij.
Hoe los je zo'n opgave op?
quote:Op zaterdag 23 november 2013 17:45 schreef obsama het volgende:
Iemand bekend met formele logica?
Binnen fitch moet ik het volgende bewijzen: (ik heb de tekens weggehaald en vervangen door woorden)
P
not(P and Q)
-------------
not Q
Super logisch natuurlijk, aangezien P en Q beide niet waar mogen zijn en P het wel is. Q moet daarom niet waar zijn. Maar hoe schrijf ik dit nu goed uit in formele logica?
Gaan we nu niet veel te snel? Wij moeten dit helemaal uitwerken binnen Fitch, en dat krijg ik nou niet voor elkaar. Bedankt voor je bericht!quote:
Wat is Fitch?quote:Op zaterdag 23 november 2013 20:26 schreef obsama het volgende:
[..]
Gaan we nu niet veel te snel? Wij moeten dit helemaal uitwerken binnen Fitch, en dat krijg ik nou niet voor elkaar. Bedankt voor je bericht!
Ik weet wat De Morgan's law is. Ik weet alleen niet hoe ik dit moet verwerken in een logisch bewijs in Fitch.quote:Op zaterdag 23 november 2013 20:58 schreef thenxero het volgende:
[..]
Wat is Fitch?
Ik zou beginnen met De Morgan's Law.
Zo 123 zie ik dat je aftrekt waar je op moet tellen om op het juiste antwoord uit te komen.quote:Op zondag 24 november 2013 13:06 schreef Amoeba het volgende:
[ afbeelding ]
m = 1.61kg
v = 12.0 m/s (constant)
r = 5m
Er wordt gevraagd naar de grootte van de normaalkracht in A. Nu geeft MasteringPhysics aan dat dit 62.1N moet zijn.
Bij mijn weten moet toch gelden dat
Fn + Fz + Fmpz = 0
En dan kies ik voor Fz de negatieve richting, en Fmpz de positieve richting.
Zodat Fz = -m*g = -1.61*9.81 = -15.8N
En Fmpz = mv2/r = (1.61/5)*144 = 46.4N
En dus
Fn - 15.8N + 46.4N = 0
Zodat Fn = -30.6N
Wat is mijn fout, als ik die al maak?
Nou nee, want Fz en Fmpz zijn tegengestelde krachten. Althans, dat is mijn gedachtegang.quote:Op zondag 24 november 2013 13:12 schreef Scuidward het volgende:
[..]
Zo 123 zie ik dat je aftrekt waar je op moet tellen om op het juiste antwoord uit te komen.
Dus moet -15.8 niet 15.8 zijn?
De normaalkracht is toch de kracht naar boven tegengesteld aan de zwaartekracht? In mijn gedachtegang is die in dit geval een combinatie van een resultaat als gevolg van de zwaartekracht plus een extra 'zwaarte' als gevolg van de massa van de auto i.c.m. de snelheid die zorgen dat de auto 'extra zwaar' drukt. Vandaar dat ik ze optel.quote:Op zondag 24 november 2013 13:13 schreef Amoeba het volgende:
[..]
Nou nee, want Fz en Fmpz zijn tegengestelde krachten. Althans, dat is mijn gedachtegang.
Opgelost dan. Excuus voor mijn zondagse 'non-wetenschappelijke' blikquote:Op zondag 24 november 2013 13:15 schreef Amoeba het volgende:
Ik zie nu dat vraag B (dus de normaalkracht in B) een antwoord van 30.6N verlangt. Ik denk dat ze gewoon de antwoorden verkeerd ingevoerd hebben.
Nou, de middelpuntzoekende kracht (it's in the word) wijst naar het midden van de cirkelbeweging, en dat is bij mijn weten naar boven.quote:Op zondag 24 november 2013 13:15 schreef Scuidward het volgende:
[..]
De normaalkracht is toch de kracht naar boven tegengesteld aan de zwaartekracht? In mijn gedachtegang is die in dit geval een combinatie van een resultaat als gevolg van de zwaartekracht plus een extra 'zwaarte' als gevolg van de massa van de auto i.c.m. de snelheid die zorgen dat de auto 'extra zwaar' drukt. Vandaar dat ik ze optel.
Ja. En die normaalkracht toch ook? Zie dit plaatje -> Fn. Negeer de hellingshoek, die heb jij niet. Ik ben geen leraar dus didactisch kan ik soms wat vaag zijn maar volgens mij bedoelen we hetzelfde.quote:Op zondag 24 november 2013 13:18 schreef Amoeba het volgende:
[..]
Nou, de middelpuntzoekende kracht (it's in the word) wijst naar het midden van de cirkelbeweging, en dat is bij mijn weten naar boven.
Jazeker, maar de normaalkracht is een reactiekracht. Dus die hoeft niet per se tegengesteld te zijn aan de zwaartekracht.quote:Op zondag 24 november 2013 13:21 schreef Scuidward het volgende:
[..]
Ja. En die normaalkracht toch ook? Zie dit plaatje -> Fn. Negeer de hellingshoek, die heb jij niet. Ik ben geen leraar dus didactisch kan ik soms wat vaag zijn maar volgens mij bedoelen we hetzelfde.
[ afbeelding ]
Ga ik even op mij in laten werken dan. Succes met de andere opgaven. Wat ik gewoon op wikipedia lees:quote:Op zondag 24 november 2013 13:24 schreef Amoeba het volgende:
[..]
Jazeker, maar de normaalkracht is een reactiekracht. Dus die hoeft niet per se tegengesteld te zijn aan de zwaartekracht.
Enfin. Je vraag is opgelost, dat telt. Ah je bedoelt dat die niet negatief moet zijn gezien krachtenplaatjes enzo. Ja dat is zo, wellicht was ik daar ietwat kort door de 'bocht'quote:Een normaalkracht in de natuurkunde of andere wetenschappen is de kracht die loodrecht op het raakvlak met een voorwerp werkt. Bij een voorwerp op een vlakke horizontale ondergrond is de normaalkracht dan ook even groot als de zwaartekracht.
Nee, je concludeert veel te snel dat jij het wel bij het rechte eind zult hebben en dat het boek het fout heeft. Maar dat is niet zo. Je hebtquote:Op zondag 24 november 2013 13:15 schreef Amoeba het volgende:
Ik zie nu dat vraag B (dus de normaalkracht in B) een antwoord van 30.6N verlangt. Ik denk dat ze gewoon de antwoorden verkeerd ingevoerd hebben.
Ik dacht dat Fn een resulterende kracht was.quote:Op zondag 24 november 2013 23:02 schreef Riparius het volgende:
[..]
Nee, je concludeert veel te snel dat jij het wel bij het rechte eind zult hebben en dat het boek het fout heeft. Maar dat is niet zo. Je hebt
Fm = mv2/r
en in punt A geldt
Fm = Fn − Fz
maar in punt B geldt
Fm = Fn + Fz
Fm is namelijk de resulterende kracht gericht naar het middelpunt van de cirkel toe die op de massa (het autootje) moet worden uitgeoefend om de cirkelbeweging te verkrijgen. In punt A werkt de zwaartekracht tegengesteld aan de benodigde Fm en moet Fn dus maximaal zijn, en in punt B werkt de zwaartekracht precies in de richting van de benodigde Fm en is Fn dus minimaal. Als Fn < 0 zou zijn in punt B (wat echter niet kan, waarom niet?) dan dondert het autootje naar beneden. Aangezien je de massa van het autootje en de straal van de cirkelbaan kent kun je dus de minimaal benodigde snelheid uitrekenen opdat het autootje niet naar beneden valt.
Ik denk echt dat ik het voldoende duidelijk heb uitgelegd. Maar ja, je hebt vroeger wel eens gezegd dat je slecht was in Natuurkunde, en dat blijkt wel weer.quote:Op zondag 24 november 2013 23:14 schreef Amoeba het volgende:
[..]
Heb je een of andere PDF die dit voor dummies uitlegt ofzo?
Je bedoelt dat de puntmassa zich op tijdsip t = 0 in het punt (r; 0) bevindt, op de positieve x-as dus ...quote:Op maandag 25 november 2013 00:42 schreef Amoeba het volgende:
Nou, mag ik aannemen dat op t = 0 het autootje onderaan is? Positioneer een assenstelsel dusdanig dat de oorsprong in het midden is en de negatieve y-as door het punt A waarvoor geldt dat het autootje zich bevindt op t = 0, niets bijzonders dus.
Correctie: je bedoelt de grootte || a || van vector a.quote:Dan geldt voor st = (x(t),y(t))
x(t) = r·cos(v/r · t)
y(t) = r·sin(v/r · t)
Herhaald differentiëren geeft:
vt = (x'(t), y'(t))
x'(t) = -v·sin(v/r · t)
y'(t) = v·cos(v/r · t)
en at = (x''(t), y''(t))
x''(t) = -v2/r·cos(v/r · t)
y''(t) = -v2/r·sin(v/r · t)
En we weten F = m·a (Tweede Wet van Newton)
Voor de vector a zal zoiets gelden als
|| a || = √((-v2/r·cos(v/r · t))2 + (-v2/r·sin(v/r · t))2)
Ja, daar komt het op neer. Alleen maak je het op het laatst iets lastiger dan nodig. Je ziet dat we hebbenquote:Noem -v2/r· even p...
√((-v2/r·cos(v/r · t))2 + (-v2/r·sin(v/r · t))2) = √((p·cos(v/r · t))2 + (p·sin(v/r · t))2) = |p|
En dus
F = m*a = mv2/r
Is dit juist? [ afbeelding ]
De grootte || Fm || van de resulterende en naar het middelpunt van de cirkel gerichte kracht Fm die op het autootje werkt moet zowel in punt A als in punt B gelijk zijn aan mv2/r, waarbij m de massa is, v de baansnelheid, en r de straal van de cirkelvormige baan. Aangezien er in beide punten twee krachten werken op het autootje, namelijk de zwaartekracht Fz en de normaalkracht Fn, moet in zowel punt A als in punt B gelden dat Fm gelijk is aan de vectoriële som van Fz en Fn, dusquote:Op maandag 25 november 2013 01:10 schreef Amoeba het volgende:
Oh ja natuurlijk, positieve x-as inderdaad.Sorry, ik was eerst iets anders van plan en daarna dit vergeten aan te passen.
Maar nu begrijp ik nog niet het vraagstuk.
Kijk morgen nog wel even naar je eerdere reply,bedankt.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |