quote:Op maandag 9 december 2013 15:36 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Ik zou er gaatjes in prikken. Kan prima met een luizenkam.
Boter mag je dus ook alleen koud gebruiken? Ik word een beetje gek van de rookpunt discussie omdat er geen fatsoenlijke data over te vinden is. Zo'n beetje alle bronnen spreken elkaar tegen. Hoe kom jij aan deze wijsheid?quote:Op maandag 9 december 2013 15:35 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Gewoon niet doen.. smaakt niet lekker en extra vierge is gemaakt voor koude bereidingen, niet voor warme bereidingen en al zeker niet voor frituren (rookpunt 140 graden, gewone "niet-vierge"is 160graden)
Voor frituren gebruik je zonnebloemolie (rookpunt 190graden), pindaolie (rookpunt 240 graden dus al veel beter dan zonnebloemolie) of rijstolie (rookpunt 255 graden)
Hoe hoger het rookpunt hoe minder geur er vanaf komt en hoe heter je kan frituren.
(rode) palmolie is ook prima om mee te frituren, misschien wel een van de betere olien on in te frituren zelfs.
Wiki.. http://en.wikipedia.org/wiki/Smoke_point , bronnen staan erbij.quote:Op maandag 9 december 2013 22:12 schreef Bramito het volgende:
[..]
Boter mag je dus ook alleen koud gebruiken? Ik word een beetje gek van de rookpunt discussie omdat er geen fatsoenlijke data over te vinden is. Zo'n beetje alle bronnen spreken elkaar tegen. Hoe kom jij aan deze wijsheid?
Ik zou daar érg mee oppassen, zie rechtsquote:Op maandag 9 december 2013 22:04 schreef ASSpirine het volgende:
Ik heb net iets geweldigs bedacht, in plaats van een flesje knoflook-olie te kopen, ga ik enkele teentjes knoflook in een fles olijfolie doen. Maak ik zo mijn eigen knoflook-olie, bespaar ik weer wat geld en ben ik van mijn overschot knoflook af.
Lijkt me een puike plan, volgens mij heeft Piet ook gezegd dat dit geen kwaad kan.
Ben ik nou gek of staat daar bij extra virgen 191 graden ipv 140?quote:Op maandag 9 december 2013 22:16 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Wiki.. http://en.wikipedia.org/wiki/Smoke_point , bronnen staan erbij.
Alleen zonnebloemolie gaat hoger dan ik dacht, maar ligt ook aan de versie.
En boter kan je opzich prima in bakken maar het rookpunt ligt redelijk laag, 150 graden, dan kan je de boter beter eerst klaren.
Vergeet reuzel(188°C) en ossewit(225°C) nietquote:Op maandag 9 december 2013 15:35 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Gewoon niet doen.. smaakt niet lekker en extra vierge is gemaakt voor koude bereidingen, niet voor warme bereidingen en al zeker niet voor frituren (rookpunt 140 graden, gewone "niet-vierge"is 160graden)
Voor frituren gebruik je zonnebloemolie (rookpunt 190graden), pindaolie (rookpunt 240 graden dus al veel beter dan zonnebloemolie) of rijstolie (rookpunt 255 graden)
Hoe hoger het rookpunt hoe minder geur er vanaf komt en hoe heter je kan frituren.
(rode) palmolie is ook prima om mee te frituren, misschien wel een van de betere olien on in te frituren zelfs.
Lekker voor over de pasta van een dag te voren, als salade!quote:Op maandag 9 december 2013 22:04 schreef ASSpirine het volgende:
Ik heb net iets geweldigs bedacht, in plaats van een flesje knoflook-olie te kopen, ga ik enkele teentjes knoflook in een fles olijfolie doen. Maak ik zo mijn eigen knoflook-olie, bespaar ik weer wat geld en ben ik van mijn overschot knoflook af.
Lijkt me een puike plan, volgens mij heeft Piet ook gezegd dat dit geen kwaad kan.
Hele bollen knoflook kan je op die manier ook in de oven doen, ook lekker op toastjesquote:Op dinsdag 10 december 2013 11:45 schreef sirdanilot het volgende:
Je kunt ook hele tenen knoflook in een groente-ovenschotel doen (bijvoorbeeld ratatouille of zo). Gewoon ongepeld. De knoflook wordt dan heerlijk zacht en helemaal niet zo sterk van smaak. Na het bakken pellen en smullen maar.
Op welke temperauur en hoe lang moeten de bollen in de oven?quote:Op dinsdag 10 december 2013 16:47 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Hele bollen knoflook kan je op die manier ook in de oven doen, ook lekker op toastjes
Hij moet gewoon weer lekker terugkomen, niemand die me zo lief kon uitschelden voor Vegavreterquote:Op maandag 9 december 2013 21:31 schreef z80 het volgende:
Piet houd gewoon een winterslaap. net zoals alle anderen ijsberen.
Dat weet ik helaas niet meer, ik dacht 25 minuten onder 160 graden maar er zijn denk ik wel genoeg recepten voor gepofte knoflook te vinden op google.quote:Op dinsdag 10 december 2013 18:00 schreef Klosje het volgende:
[..]
Op welke temperauur en hoe lang moeten de bollen in de oven?
Ik neem dat altijd bij de wok, gewokte diamanthaas/jodenhaas met tauge boontjes en szechuan saus/olie.quote:Op woensdag 11 december 2013 17:11 schreef Aad_Straat het volgende:
Goedemiddag lieve mensen,
Ik was vandaag bij de Aziatische supermarkt in Beverwijk (altijd weer een feest). Nu heb ik deze keer onder andere een flesje Szechuanpeperolie gehaald. Ik had ergens in mijn hoofd zitten dat dit een interessant product was. Nu vraag ik me af wat ik er allemaal mee kan. Ik heb het even geproefd en vond het een interessante smaak hebben. Op internet lees ik dat men het met van alles combineert, dus daar word ik ook weinig wijzer van. Heeft iemand wat ideeën om mij met dit ingrediënt op weg te helpen?
Nee dat valt wel mee. Het is niet echt pittig zelfs, geeft meer een apart verdovend gevoel in je mond. Schijnt wel vaak met hete pepers gecombineerd te worden.quote:Op woensdag 11 december 2013 17:54 schreef sirdanilot het volgende:
Gewoon door een wokgerecht doen, lijkt me. Is dat spul niet extreem pittig of valt het wel mee?
Ja klopt, die worden vaak Szechuan (Sichuan) pepers genoemd. Is idd verwarrend.quote:Op woensdag 11 december 2013 17:57 schreef sirdanilot het volgende:
Oh, dan zijn het van die chinese peperkorrels waar het mee gemaakt is, die hebben niets met hete (chili) pepers te maken. Toch verwarrend dat we het allemaal 'peper' noemen.
Lekker. Puree van maken - 50/50 aardappels/aardperen.quote:Op woensdag 11 december 2013 20:13 schreef krakkemieke het volgende:
Vandaag heb ik aardperen gekregen, morgen maar eens proeven.
Ik ga eerst een knol schoonborstelen, in plakken snijden en bakken in boter. Ik wil dat eerst puur proeven.quote:Op woensdag 11 december 2013 20:30 schreef Isegrim het volgende:
[..]
Lekker. Puree van maken - 50/50 aardappels/aardperen.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |