Serve analyse Robin HaaseNiet altijd krijgt een organisatie als de VU Sport Science Unit de mogelijkheid een sporter op topniveau te ondersteunen in het ontwikkelen van zijn/haar sportieve carrière. Eind november vormde de uitzondering die de regel bevestigd, op 22 november deed zich een buitenkans voor die niet afgeslagen kon worden.
Robin-180x269.jpgEnige tijd waren Robin Haase, Nederlands beste tennisser met een ATP World Tour Ranking van 56 (december 2012), en zijn manager Eric Haase, op zoek naar mogelijkheden om de serve en schouderspierkracht naar een hoger niveau te brengen. Met deze vraag klopte ze aan bij Wouter Kropman, regisseur sport & wetenschap bij de VU Sport Science Unit.
![Robin-180x269_tcm9-314313.jpg]()
Jaarlijks wordt er onderzoek verricht naar diverse aandachtspunten van een toptennisser zoals R. Haase. Sommigen hiervan zijn noodzakelijk van aard, te denken valt hierbij aan bijvoorbeeld een medische keuring. Andere onderzoeken komen vaak vanuit eigen initiatief.
In dit geval is de topsporter geïnteresseerd in de dynamiek van zijn rechterschouder. "Misschien kan ik als ik een bepaalde oefening doe in plaats van 200 km/h wel 210 km/h slaan" Aldus R. Haase.
De dag is opgesplitst in twee fragmenten: in het eerste fragment is R. Haase onderzocht door Michael Davidson, fysiotherapeut bij ManualFysion. Hier werden de fysieke gesteldheid en mogelijkheden van de tennisser nader bekeken.
Inhoudelijk verantwoordelijke voor de verschillende testen die zijn uitgevoerd in het tweede gedeelte van de dag is prof. dr. Dirkjan Veeger (VU-FBW, afdeling kinesi). Deze testen vonden plaats in het Adidas miCoach Performance Centre, AFC Ajax, waar sportwetenschapper Vosse de Boode actief is.
![Robin-220x130_tcm9-314330.jpg]()
Middels het VICON-3D analysesysteem werden uitgebreide bewegingsanalyses van de serve gemaakt. Het VICON systeem is een high tech video-opnameapparatuur waarmee in ´realtime´ opname van de serve wordt gemaakt. Door het renderen van deze beelden kan een computervisualisatie gemaakt kan worden. Hiervoor is R. Haase voorzien van enkele tientallen plakkers genaamd ´markers´.
"Ik sta er eigenlijk heel erg open in, ik verwacht er dus ook eigenlijk ook niet veel van". Deze uitspraak van R. Haase getuigd van een positieve kijk op het onderzoek zonder gebonden te zijn aan de resultaten. De uitkomsten van de serve analyse zullen uitwijzen of dit specifieke component meer aandacht behoeft.
Hieronder is een beknopte compilatie te zien van de onderzoeksdag met R. Haase bij ManualFysion en het Adidas miCoach Performance Centre (AFC Ajax).