FOK!forum / Wetenschap & Technologie / Vacuum
Joshua074woensdag 25 september 2013 @ 18:04
Hoi,

Dit kan een hele domme vraag zijn maar ik ga hem toch stellen. een persoon en ik hebben een discussie. Ik denk dat er in een pot appelmoes nog lucht zit na de vacuum. Omdat er altijd nog een open ruimte is tussen de appelmoes en het dekseltje.

De andere persoon zegt dat er totaal geen lucht in zit.

Wat is de waarheid?
blupwoensdag 25 september 2013 @ 18:09
HIj's vacuüm, er zit geen lucht in.

Ruimte is niet per definitie lucht, dus ik snap jouw redenering niet precies.
sturmpiewoensdag 25 september 2013 @ 18:11
ingepot voedsel is volgens mij niet vacuum, maar verhit, zo zijn de bacteries gedood
Bradwoensdag 25 september 2013 @ 18:12
Allebei gelijk. Maar alleen omdat die pot appelmoes echt niet 100% vacuüm getrokken is. Dan kreeg je met geen 10 paarden het deksel eraf. Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Maagdenburgse_halve_bollen voor de kracht van vacuum.

Dat gezegd. Hoe denk jij het verschil te zien tussen lucht en vacuüm? Kortom, je kan vacuüm niet zien. Vacuüm wil niet zeggen dat de vloeistof groter wordt (vloeistof en vaste stoffen kunnen niet uitzetten onder druk). Als ze de pot dus echt vacuum zouden maken, zou je ook een lege ruimte zien.
mvtwoensdag 25 september 2013 @ 18:30
Er is geen totaal vacuum, zelfs in de ruimte is dat niet. Maar er is ook nog steeds zwaartekracht, dus de appelmoes zal zo veel mogelijk onderin zitten.
Zelfde als je een fles wijn vacuum trekt.
robber57woensdag 25 september 2013 @ 18:55
100% vacuüm is een illusie net zoals het absolute nulpunt in temperatuur.
Een absoluut vacuüm is een ruimte waarin geen druk en materie/deeltjes aanwezig zijn en dat is praktisch, maar ook theoretisch gezien niet haalbaar.
Als je zo diep in vacuüm zou gaan tot bijna 100% (0.01 bar) gaat water koken bij 7 graden, de ontsnappende waterdamp vult echter dan het vacuüm aan waardoor dat hele diepe vacuüm verdwijnt, wil je dat diepe vacuüm dus bij een vloeistof handhaven dan zal je moeten blijven zuigen/vacuüm trekken.

Ergo; diep vacuüm is bij vloeistoffen praktisch niet haalbaar maar ook bij vaste stoffen ontstaan er problemen met ontsnappende materie moleculen, bij heel diep vacuüm trek je bv de vluchtige weekmakers uit kunststoffen.

Maar; in zo'n jampotje zit boven de jam idd wel een vacuüm al is deze niet erg diep, ik gok zo'n -0.3 oftewel 0.7 bar absoluut.
Dat is ook helemaal niet nodig want het is niet het vacuüm dat de jam goed houd maar de sterilisatie, het vacuüm is daarvan een gevolg en een mooii controle middel om te waarnemen of de jampot vanaf de fabriek goed dicht is geweest, tegenwoordig hebben veel dekseltjes daarom zo'n verklikker in het deksel zitten, als de pot open is geweest kun je op het deksel drukken en hoor je klik-klik,als de pot nooit open is geweest kun je het deksel niet indrukken omdat het vacuum in de pot het deksel hol trek.
Mr.44donderdag 26 september 2013 @ 00:04
quote:
7s.gif Op woensdag 25 september 2013 18:09 schreef blup het volgende:
HIj's vacuüm, er zit geen lucht in.

Ruimte is niet per definitie lucht, dus ik snap jouw redenering niet precies.
er zit geen zuurstof in dat is heel iets anders dan geen lucht :P

de potten worden opgewarmd volgespoten met een inert gas en daarna afgekoeld als de deksel erop zit zodat die wordt vast getrokken door de onderdruk die ontstaat onder het deksel.
maktgalendonderdag 26 september 2013 @ 00:18
Zit daar niet gewoon stikstof in i.p.v. lucht? Stikstof is tenslotte inert.
Schonedaldonderdag 26 september 2013 @ 22:00
Naar mijn idee is de lucht wel totaal verwijderd als gevolg van het sterilisatieproces.
Dit komt doordat de inhoud tot boven het kookpunt van water is verhit, door de stoomvorming wordt alle lucht verdreven.
Koelt de pot appelmoes af dan condenseert de waterdamp en ontstaat er vacuum onder het deksel.
Het wecken van voedsel in glazen potten is gebaseerd op dit principe.