100% vacuüm is een illusie net zoals het absolute nulpunt in temperatuur.
Een absoluut vacuüm is een ruimte waarin geen druk en materie/deeltjes aanwezig zijn en dat is praktisch, maar ook theoretisch gezien niet haalbaar.
Als je zo diep in vacuüm zou gaan tot bijna 100% (0.01 bar) gaat water koken bij 7 graden, de ontsnappende waterdamp vult echter dan het vacuüm aan waardoor dat hele diepe vacuüm verdwijnt, wil je dat diepe vacuüm dus bij een vloeistof handhaven dan zal je moeten blijven zuigen/vacuüm trekken.
Ergo; diep vacuüm is bij vloeistoffen praktisch niet haalbaar maar ook bij vaste stoffen ontstaan er problemen met ontsnappende materie moleculen, bij heel diep vacuüm trek je bv de vluchtige weekmakers uit kunststoffen.
Maar; in zo'n jampotje zit boven de jam idd wel een vacuüm al is deze niet erg diep, ik gok zo'n -0.3 oftewel 0.7 bar absoluut.
Dat is ook helemaal niet nodig want het is niet het vacuüm dat de jam goed houd maar de sterilisatie, het vacuüm is daarvan een gevolg en een mooii controle middel om te waarnemen of de jampot vanaf de fabriek goed dicht is geweest, tegenwoordig hebben veel dekseltjes daarom zo'n verklikker in het deksel zitten, als de pot open is geweest kun je op het deksel drukken en hoor je klik-klik,als de pot nooit open is geweest kun je het deksel niet indrukken omdat het vacuum in de pot het deksel hol trek.